Aer pentru Burleanu. Tribunalul şi-a declinat competenţa în procesul privind modificările de regulament prin care şeful FRF i-a eliminat pe Lupescu, Chivu şi Marica dintre contracandidaţii la alegeri. După 3 luni de aşteptare, cauza se mută la Judecătorie

11 sep 2017 3453 afişări Comentează şi tu Special
Aer pentru Burleanu. Tribunalul şi-a declinat competenţa în procesul privind modificările de regulament prin care şeful FRF i-a eliminat pe Lupescu, Chivu şi Marica dintre contracandidaţii la alegeri. După 3 luni de aşteptare, cauza se mută la Judecătorie 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16724570/2/pompi-prunea-actiune-justitie.jpg

Într-un moment greu, când rezultatele catastrofale ale echipelor naţionale se conjugă cu prestaţia publică a şefilor FRF şi cu degringolada din tot fotbalul intern, Răzvan Burleanu, preşedintele federaţiei, primeşte o nesperată gură de oxigen. Tribunalul Bucureşti şi-a declinat vineri competenţa în plângerea depusă de Viorel Ştefan Crăciunescu, persoană care a considerat că Adunarea Generală a FRF a procedat abuziv şi ilegal validând, pe 27 mai, modificările propuse de Burleanu la criteriile de candidatură la şefia federaţiei.

Astă-primăvară, într-un mod de-a dreptul bizar, fără a fi măcar pomenite de actualul preşedinte al FRF, mai multe schimbări în regulamentele federaţiei au fost votate de membrii Adunării Generale. Au fost introduse în Statutul FRF mai multe paragrafe noi. Cel mai important a fost cel de la litera h) a Articolului 50, privind „Alegerea şi mandatul Preşedintelui FRF“, conform căruia cei care vor să candideze la funcţia de preşedinte „trebuie să fi îndeplinit un rol activ în cadrul fotbalului românesc (FRF/LPF/AJF/AMFB sau structuri sportive) pentru cel puţin 2 ani în ultimii 5 ani anteriori datei la care este propus ca şi candidat“.

Acţiunea lui Ştefan Crăciunescu - mai la toamnă. Contestaţia făcută de Prunea şi Pompiliu Popescu nici măcar nu se ştie când se judecă

ProSport a semnalat, la vremea respectivă, încă dinaintea Adunării Generale ceea ce pregăteau Burleanu şi oamenii săi, vizaţi fiind, în mod evident, Ionuţ Lupescu, Cristi Chivu şi Ciprian Marica, de care sursele noastre spuneau că actualul şef al FRF se teme în mod special.

Modificările au fost strecurate în mapele primite de participanţii la Adunarea Generală, dar nu au fost şi enunţate de Burleanu în plen. Acesta a întrebat doar cine este de acord cu modificările propuse, iar cei 205 de electori au ridicat mâna în majoritate covârşitoare (au fost doar 10 voturi contra).

După şedinţă, întrebat de reporter dacă aceste modificări au fost gândite special pentru a-l elimina pe Lupescu din cursă, Burleanu a răspuns zâmbind: „Nu ştiu exact care este situaţia domnului Lupescu“. Conducerea federaţiei a interpretat, de fapt, în mod original nişte prevederi FIFA şi UEFA, pentru că a restrâns accesul candidaţilor la aria fotbalului românesc. Un preşedinte de Asociaţie Judeţeană sau un preşedinte al unui club sătesc pot candida, dar Ionuţ Lupescu, director la UEFA, sau Octavian Bivolaru, membru în Comisia de Disciplină a FIFA, nu îndeplinesc noile criterii. Nici foştii internaţionali care n-au intrat în fotbalul intern nu se încadrează la regulamentele lui Burleanu. Înainte să se lase de fotbal, anul trecut, Marica a apucat să joace doar şase luni la FC FCSB, în restul timpului activând la echipe din străinătate. Chivu, despre care se zvonea că ar putea fi convins să candideze, nu mai corespunde nici el.

Singurul care a reacţionat prompt la această schimbare de regulamente a fost Ştefan Viorel Crăciunescu, un tânăr necunoscut, care plănuia să-şi încerce norocul la anul şi să candideze la şefia FRF. Ştefan Crăciunescu a contestat imediat, pe 31 mai, schimbările votate de Adunarea Generală la Tribunalul Bucureşti, moment relatat de ProSport aici. A primit termen peste trei luni şi o săptămână, pe 8 septembrie, când instanţa a decis să-şi decline competenţa, la cererea avocaţilor FRF. „Admite excepţia necompetenţei materiale. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti. Fără cale de atac“, sună rezoluţia Tribunalului.

Prin această sentinţă, şansele de a fi anulate în justiţie modificările de regulament iniţiate de Burleanu înaintea alegerilor pentru preşedinţia FRF, programate la primăvară, devin aproape zero. Urmează alte luni de aşteptare până când cauza va fi pusă pe rolul unei instanţe de la Judecătoria Sectorului 2. Avocaţii lui Burleanu vor putea tărăgăna destul de mult, cu diverse arme procedurale, emiterea unei prime sentinţe. Apoi urmează calea de atac la instanţa superioară, unde de asemenea se va aştepta câteva luni până la prima înfăţişare. Cu puţin noroc, reclamantul ar putea ajunge la un verdic definitiv, probabil, la sfârşitul anului viitor, adică mult prea târziu pentru a mai schimba ceva.

O altă acţiune, vizând anularea aceloraşi măsuri votate în Adunarea Generală a FRF din 27 mai, a fost introdusă pe 26 iunie, tot la Tribunalul Bucureşti, de fostul doctor al naţionalei, Pompiliu Popescu, şi Florin Prunea. Spre deosebire de Ştefan Crăciunescu, care s-a adresat Secţiei a V-a Civilă, Popescu şi Prunea au făcut plângerea la Secţia a II-a, de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Această acţiune n-a primit, nici la această oră, o dată pentru primul termen de judecată. 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.