ACTE | Cum a primit pe ascuns „noul Rapid” o istorie aproape seculară. Lichidatorul FC Rapid a trecut palmaresul în contractul de cesiune a bunurilor vândute către SC FC R SA, deși nu-l scosese la licitație și recunoscuse că nu-l deține. Explicațiile lichidatorului, reacțiile CS Rapid și AFC Rapid

Redactor:
Matei Udrea
ACTE | Cum a primit pe ascuns
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Am decis să scot la licitație marca Rapid fără palmares. Nu există acte care să ateste că palmaresul ar aparține cuiva. Pentru a evita discuțiile ulterioare și contestațiile, am decis să nu-l trecem între bunurile scoase la licitație”, declara pentru ProSport, într-un interviu acordat în luna mai 2017, lichidatorul „adevăratului Rapid” aflat în faliment, Mihai Florea.

INTERVIUL POATE FI CITIT AICI.

Practicianul în insolvență, administrator la Sierra Quadrant, firma care gestionează falimentarul FC Rapid s-a ținut de cuvânt și, în timpul scurs de atunci, la fiecare din licitațiile organizate, a trecut între activele scoase la mezat doar mărcile (siglele) și cele 23 de trofee din vitrina clubului. Textul de anunț al licitațiilor, cât se poate de clar, a fost remis și ProSport, de fiecare dată, fiind și publicat. În mod repetitiv, pe listă au apărut doar cele cinci mărci și 23 de trofee (cupe) fizice din magazia clubului.
Mai jos, puteți citi acest anunț – în care se menționează clar ce anume scoate la licitație FC Rapid SA – exact așa cum a fost redactat de Mihai Florea.




După cum ați citit, în anunțul de scoatere la licitație a bunurilor figurează mărcile și trofeele. Nicio vorbă despre palmares

Situația se păstrează în limitele legii în procesul verbal de adjudecare a licitației din 12 iunie 2018, încheiat între lichidatorul Mihai Florea și cei care au cumpărat bunurile, respectiv reprezentanții SC FC R SA și înregistrat pe 23 iulie 2018. În acest proces verbal de adjudecare scrie de asemenea, negru pe alb, că au fost vândute doar cinci mărci și 23 de trofee.

Citiți alăturat procesul verbal de adjudecare a licitației pentru marca Rapid. 


În procesul verbal întocmit după licitație între lichidatorul FC Rapid și SC FC R SA sunt menționate explicit, de asemenea, doar două bunuri: mărcile și trofeele

Mihai Florea, lichidatorul Rapidului, în 2018: „Palmaresul era inclus marcă, așa scria și în raportul de evaluare”. Documentul a fost însă respins, anul trecut, de Adunarea Creditorilor

Surpriza apare abia în contractul de cesiune a mărcii Rapid, înregistrat pe 24 iulie de Sierra Quadrant, firma care administrează „adevăratul Rapid”, cel intrat în faliment în iunie 2016. În acest document, alături de mențiunea privind cesionarea mărcii este strecurat un pragraf nou, inexistent în toate celelalte documente (inclusiv în anunțul de scoatere la licitație și în procesul verbal de adjudecare), în care lichidatorul Mihai Florea spune că a cedat și istoria clubului, asupra căreia cesionarul (SC FC R SA) ar fi căpătat drept exclusiv.

Prin această mențiune, susțin practicieni în insolvență consultați de ProSport, documentul a devenit nul de drept. „În primul rând, este ilegal să treci în acest contract de cesiune bunuri pe care nu le-ai vândut la licitație. Tot ceea ce se licitează trebuie specificat clar, încă de la început. Nu poți face adăugiri ulterior. În al doilea rând, dacă ai făcut așa ceva, actul e lovit de nulitate. Legea spune că orice persoană care este îndreptățită poate contesta contractul. În mod evident, va avea câștig 100%. Interesant este că, pe de altă parte, dacă nimeni nu va contesta acest document, lucrurile așa vor rămâne!”, a explicat una din sursele de specialitate contactată de ProSport pentru a lămuri situația acestui contract de cesiune încheiat între Mihai Florea, reprezentantul Sierra Quadrant, și Adrian Olariu, administratorul SC FC R SA.

Puteți citi textul contractului de cesiune mai jos.





Pentru prima oară în ultimul an, într-un document semnat de lichidatorul Mihai Florea apare menționat și palmaresul Rapidului. Acest lucru s-a întâmplat DUPĂ‚ licitație, în contractul de cesionare a bunurilor cumpărate la licitație. Printre ele nu se numărase, explicit, și palmaresul

Contactat telefonic de ProSport, pentru a lămuri problema, lichidatorul Mihai Florea a menționat: „Palmaresul era inclus în marcă, așa scria în raportul de evaluare a mărcii făcut anul trecut. Eu am spus, într-adevăr, că nimeni nu are acte care să arate că deține palmaresul clubului… Acum, chestiunea asta cu palmaresul… Părerile sunt împărțite. Unii afirmă că palmaresul este inclus în marcă, iar eu așa cred că este, iar alții afirmă că, dimpotrivă, nu este inclus. Este discutabil. Uitați-vă și la cazul Steaua!”.

Raportul de evaluare la care face referire lichidatorul Mihai Florea, întocmit pe 21 august 2017, a fost însă respins de Adunarea Creditorilor a SC FC Rapid SA, la acel moment. Documentul invocat de Florea nu a primit niciodată girul creditorilor.

Cazul Steaua, adus în discuție de Florea, este chiar un contraexemplu la ceea ce susține acesta: Becali nu mai este posesorul mărcii Steaua de 4 ani, dar continuă să folosească palmaresul clubului din 1947 până astăzi. Deci, în situația formației „roș-albastre”, instituțiile fotbalistice au considerat că palmaresul și istoria clubului NU sunt incluse automat în marca notorie câștigată definitiv de CSA Steaua pe 3 decembrie 2014.

Lichidatorul Mihai Florea, în mai 2017: „M-am gândit și am decis să scot palmaresul din discuție. O să vând marca. Nimeni nu poate dovedi că deține palmaresul”


Lichidatorul Mihai Florea a spus că scoate palmaresul din procesul de licitație, dar ulterior l-a inclus între bunurile cedate către SC FC R SA, spunând că „era inclus în marcă, după cum scria și în raportul de evaluare”

Iată mai jos fragmentul din interviul acordat ProSport de Mihai Florea și publicat pe 6 iunie 2017 în care lichidatorul a explicat de ce NU include și palmaresul între bunurile scoase la licitație:

„Din acest moment, ce se întâmplă mai departe?
Vom da un anunț pentru selectarea evaluatorului, se vor depune oferte, le vom prezenta Adunării Creditorilor, care va hotărî cine se va ocupa de evaluarea brandului.

Palmaresul sau brandul?
Brandul și mărcile. Din anumite rațiuni, am decis să scot palmaresul din discuție. Pentru că toată lumea a pornit o discuție pe palmaresul ăsta, practic, m-am gândit și voi elimina vânzarea palmaresului. O să vând marca, emblema și brandul.

În cât timp se va întâmpla asta?
Probabil, 2-3 săptămâni. În 4-5 săptămâni vom avea evaluatorul. Va evalua marca, emblemele pe care le avem. Când avem o evaluare, o prezentăm Adunării Creditorilor. Lăsăm să treacă un termen până la care creditorii vor putea contesta, pentru că e posibil ca unii dintre ei să nu fie mulțumiți. Ulterior, stabilim metoda de vânzare. Va fi fie licitație, fie negociere. Apoi vom publica anunțurile de vânzare.

Fără palmares.
Fără palmares, pentru că palmaresul este ceva… Nu există niciun document, niciun act. Este o parte a CV-ului pe care-l are Rapid. Cine cumpără brandul și marca e normal că deține și palmaresul, pentru că este continuatorul. Eu cred că palmaresul nu este un bun material. Am stat și m-am gândit, m-am uitat prin toate hârtiile.

Deci, veți scoate palmaresul din ceea ce vindeți.
Da, voi păstra doar marca, emblema, brandul. Ca să evit orice discuție, că fiecare spune altceva. Am văzut că AFC (n.r. – Rapid, echipă promovată în Liga 4) spune că deține… Nimeni nu poate dovedi că deține palmaresul„. 

Ce explicații și consecințe are includerea palmaresului în contractual de cesiune, deși nu fusese scos la vânzare

Trecerea palmaresului în contractul de cesiune, fără ca acest lucru să se fi petrecut, în prealabil, și în anunțul de vânzare sau în procesul verbal de validare a licitației, are câteva explicații și consecințe.

– în primul rând, deși este un document oficial, contractul de cesiune încheiat între Sierra Quadrant și SC FC R SA nu este public. Eventualele părți vătămate (iar ele chiar există) nu ar fi avut de unde să știe ce scrie în acte, mai ales că, oficial, fuseseră scoase la licitație numai cele cinci mărci și 23 de trofee.

– în al doilea rând, trecerea palmaresului între bunurile scoase de FC Rapid la licitație ar fi trebuit să ducă la creșterea prețului, afirmă sursele de specialitate consultate de ProSport.

– în al treilea rând, palmaresul Rapidului este revendicat, în acest moment, de alte două entități: Clubul Sportiv Rapid și AFC Rapid. El se află, așadar, în litigiu.


Andrei Nicolescu, avocatul și partenerul lui Sebastian Ghiță – potrivit GSP – este omul de încredere pus de PSD-istul Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, să vegheze la amănuntele juridice din spatele „noului Rapid” Sursa FOTO: www.andrewid.ro

Vali Ionescu, președinte CS Rapid: „Acum aflu! Voi lua legătura cu juriștii”

Vali Ionescu Caciureac, președinta CS Rapid, a afirmat de mai multe ori, pentru ProSport, că palmaresul Rapidului din intervalul 1923-1994 este la clubul său. Șefa CS Rapid a făcut chiar demersuri pentru a obține recunoașterea oficială a acestui lucru, luând legătura inclusiv cu FRF. Vicecampioana olimpică la săritura în lungime de la JO Los Angeles 1984 a explicat pentru ProSport încă de anul trecut: „În 1994, când Copos a preluat secția de fotbal, nu s-a întocmit niciun act prin care să se stipuleze că, alături de jucători și locul în Divizia A, am cedat și istoria clubului. Palmaresul este al celui care-l face, nu poate fi tranzacționat. Echipa de fotbal a participat la competiții și a obținut rezultate în cadrul clubului nostru până în 1994, deci palmaresul, inclusiv titlul din 1967, e la noi”.

Contactată de ProSport pentru a afla ce părere are despre mențiunea făcută de lichidatorul Florea în contractul de cesiune, Vali Ionescu Caciureac s-a arătat foarte surprinsă: „Nu știam! Acum aflu, de la dumneavoastră, că au făcut așa ceva! În acest moment sunt pe gazon, pe stadionul din Giulești, nu pot să vă dau un răspuns oficial… Dar voi lua legătura cu juriștii noștri, trebuie să verificăm întâi, dacă este adevărat. Apoi ne vom spune punctul de vedere”.

Horia Manoliu, AFC Rapid: „Nu prea cred, n-avea cum! Oricum, noi i-am dat deja în judecată”

O altă structură sportivă care pretinde că deține palmaresul grupării giuleștene este AFC Rapid. Gruparea înființată de Copos în 2001 a moștenit statutul, locul și palmaresul UFC Rapid (1994-2001) și, în 2006, a cesionat dreptul de folosință a siglei și locul în competiții către SC FC Rapid SA, societatea deținută de Valerii Moraru care a falimentat în iunie 2016.

Acum, Horia Manoliu, președinte la AFC Rapid (echipă înscrisă în Liga 4), revendică pentru clubul său palmaresul din perioada 1923-2018. Manoliu a avut o reacție asemănătoare cu cea a președintei de la CS Rapid, când a auzit de la reporterul ProSport ce scrie în contractul de cesiune încheiat între lichidatorul FC Rapid și SC FC R SA. „Nu știam! Acum aud pentru prima oară. Nu prea cred, n-avea cum! Știu că nu scoseseră la licitație palmaresul, deci n-aveau cum să-l vândă. Vreau să mă lămuresc mai întâi, să văd despre ce e vorba. În orice caz, noi am dat deja în judecată Sierra Quadrant”, a comentat Manoliu pentru ProSport.

SC FC R SA a plătit pentru cele cinci mărci și 23 de trofee achiziționate la licitația din 12 iunie prețul de 406.000 de euro plus TVA (în total, 483.140 de euro).

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui Tottenham
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui…
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor închise
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor închise
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…