Sânmărtean revine la naţională după 8 ani! "Toate bucuriile au venit târziu la mine"

1 iun 2011 1160 afişări Comentează şi tu Nationala
Sânmărtean revine la naţională după 8 ani! "Toate bucuriile au venit târziu la mine" Sânmărtean revine la naţională după 8 ani! "Toate bucuriile au venit târziu la mine"

Lucian Sânmărtean va fi titular contra Bosniei şi va bifa a patra selecţie la naţională, chiar dacă debutul său sub tricolor a fost în urmă cu opt ani

Vorbeşte calm, lucru normal pentru un ardelean, şi îşi calculează fiecare cuvânt, aşa cum face cu pasele şi şuturile pe teren. De două luni a trecut peste 30 de ani şi spune că, dacă ar fi gândit mai bine în momentele-cheie ale carierei, acum ar fi fost unul dintre veteranii naţionalei. Convocarea l-a luat prin surprindere pe Sânmărtean (foto), dar e gata să bată Bosnia!

Lucian, a trecut ceva timp de la ultima ta prezenţă printre tricolori...

(râde) Opt ani, ca să fim exacţi! E destul de mult.

Cum erai atunci şi cum eşti acum, atât ca om, cât şi ca jucător?
Eh… eram un copil atunci, un puşti aflat la începutul unui drum destul de greu, aşa cum aveam să descopăr pe parcurs! Fără experienţă, poate prea emotiv şi timid. Atât în vestiar, cât şi în exprimarea pe teren. Convocarea asta m-a luat prin surprindere, pentru că sunt la vârsta la care nu prea ajung jucători la echipa naţională. Mai ales că până acum n-am mai fost deloc chemat, nici măcar la un amical sau pentru orice altă acţiune a României. Asta e, în viaţa mea toate bucuriile au venit târziu!

În 2002 ai intrat într-un vestiar cu Adrian Ilie, Ganea şi Munteanu…

(întrerupe reporterul anticipând continuarea) Ştiu unde vrei să ajungi. Şi atunci, şi acum la naţională sunt jucători valoroşi. Acum ne lipsesc rezultatele, asta e. Sunt conştient că doar acestea contează, dar vor veni.

"Mijlocul n-a fost problema echipei!"

Deci nu crezi că ai ajuns la o naţională slabă?
Nu, nici nu ştiu de ce s-ar spune asta! Chiar nu e aşa. Avem jucătorii cei mai buni din Liga I, cei de afară sunt şi ei foarte valoroşi şi vin cu un plus.

Ce crezi că se aşteaptă de la tine în meciul cu Bosnia? Lumea te vede printre titulari.
Nici nu ştiu (râde). Naţionala are jucători tehnici, nu poţi să zici că a venit salvatorul Sânmărtean. Îi avem pe Tănase, Torje, ca să nu mai zic de Mutu şi de Marica. Mie nu mi s-a părut că jocul mijlocaşilor a fost unul mediocru sau slab până acum. Jucătorii care au fost convocaţi au fost cei mai în formă, niciunul n-a părut depăşit de miza jocului.

Toată lumea a criticat mijlocul naţionalei…
Da, ştiu. Dar mie nu mi se pare că jocul mijlocaşilor a fost problema.

Unde crezi că s-a greşit în turul cu Bosnia şi ce ar trebui să facă România pentru a câştiga acest meci?
Ne-ar fi trebuit mai mult curaj, mai multă încredere. Atitudine există, un jucător care vine la naţională nu-şi poate permite luxul de a trata convocarea ca pe o minivacanţă.

"Lumea-mi spunea că Răzvan are ceva cu mine. Fals!"

Crezi că publicul din Giuleşti poate fi un avantaj pentru noi?
Am jucat acolo şi, într-adevăr, e o atmosferă senzaţională. Dar totul depinde de noi, de jucători şi de antrenori. Degeaba ne va susţine publicul, dacă noi nu jucăm. Trebuie să ne ajutăm singuri.

Uitându-te în spate, crezi că, dacă ai fi luat alte decizii în carieră, acum ai fi fost unul dintre obişnuiţii naţionalei?
Au fost momente pe care, dacă le tratam altfel, acum aş fi fost mult mai selecţionat. Crede-mă că acum m-am simţit ca un copil care vine pentru prima dată la naţională. Poate dacă aş fi avut pe cineva care să mă sfătuiască atunci când eram mai tânăr, un om care să-mi spună ce e bine şi ce e rău, acum ar fi fost altfel.

Putem bate Bosnia?
După cum îi văd pe băieţi la antrenamente, toată lumea va face tot ce e omeneşte posibil să învingem vineri. Asta e garantat.
Atmosfera, din ce vedem noi de afară, e destul de bună, în ciuda problemelor din ultima vreme.

Avem un antrenor tânăr, care e apropiat de noi. Mie chiar îmi ziceau unii şi alţii înainte să vin la lot că, dacă nu mă cheamă, sigur are ceva cu mine. Nimic mai fals, m-am convins de asta de când am ajuns la Mogoşoaia. Am o părere excelentă despre Răzvan. A venit la mine, am stat de poveşti... De la el pleacă toată amosfera asta bună. De la felul în care ştie să-şi apropie jucătorii.


"Trebuie să avem un moral foarte bun pentru jocul ăsta. Aici suntem un grup de prieteni, de colegi. Relaţiile interumane din afara terenului contează şi pe teren"
Lucian Sânmărtean, mijlocaş România

"Răzvan mi se pare un om cu care se colaborează foarte uşor. Cu mine a fost foarte deschis, mi-a plăcut foarte mult atitudinea lui faţă de mine"
Lucian Sânmărtean, mijlocaş România

"Nu prea sunt eu un marcator, dar o pasă de gol ar fi ideală cu Bosnia. O să încerc să-mi ajut pe cât posibil colegii dacă voi juca"
Lucian Sânmărtean, mijlocaş România

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.