Au semnat acelaşi contract? Burleanu: "Daum are ca obiectiv calificarea la Mondiale". Daum: "Am vorbit despre Euro 2020, nu despre Mondiale". ProSport confirmat - şeful FRF pregăteşte un "23 august" pentru neamţ

14 iun 2017 7554 afişări Comentează şi tu Nationala
Au semnat acelaşi contract? Burleanu: "Daum are ca obiectiv calificarea la Mondiale". Daum: "Am vorbit despre Euro 2020, nu despre Mondiale". ProSport confirmat - şeful FRF pregăteşte un "23 august" pentru neamţ Dragoste până la primul eşec. N-a trecut un an de când a fost făcută această poză. Acum, Daum şi Burleanu vorbesc limbi diferite. FOTO: Mediafax

Dezastrul de la echipa naţională duce evenimentele de la FRF spre o turnură tragicomică: deşi au semnat, acum nici 12 luni, acelaşi contract, preşedintele Burleanu şi selecţionerul Daum invocă obiective diferite! Seria de declaraţii a celor doi ar putea părea haotică şi ciudată, dar în realitate este vorba despre începutul negocierilor pentru rezilierea contractului.

Alianţa dintre preşedintele Răzvan Burleanu şi selecţionerul Christoph Daum se îndreaptă cu paşi repezi către o ruptură. Şeful FRF a afirmat, după meciul cu Chile, aşa cum anunţase deja ProSport cu o zi înainte, că demarează o procedură care se va încheia „în cel mai scurt timp“, urmând apoi să se ia o decizie în privinţa lui Daum.

Este o schimbare de atitudine bruscă a lui Burleanu, care pe parcursul ultimelor trei săptămâni s-a delimitat tot mai clar şi mai apăsat de german, după ce timp de aproape un an lăsase impresia că-l susţine necondiţionat.

Burleanu vrea să scape de Daum pentru că nu va mai avea cu ce să-l plătească şi pentru că vrea să diminueze prejudiciile de imagine

Motivele, aşa cum a explicat deja pe larg publicaţia noastră, sunt multiple, dar în principal ţin de imagine şi de bani. În acest moment, asocierea cu Daum, care i-a exasperat pe suporteri, îi aduce prejudicii lui Burleanu. Acesta încearcă să limiteze impactul negativ al mandatului său prin disocierea de selecţionerul care a obţinut cele mai proaste rezultate din ultimele patru decenii, după campania lui Piţurcă şi Lucescu junior pentru Mondialele din 2010. Al doilea motiv clar îl reprezintă partea financiară. Daum şi stufosul său staff costă FRF aproape 2 milioane de euro pe an. Federaţia nu-şi permite, pur şi simplu, să mai plătească aceste onorarii încă un an degeaba. România mai are doar şanse teoretice de calificare la Mondiale. Ratarea acestui obiectiv ar însemna că:

1) nu va veni prima de milioane de dolari de la FIFA, pentru participarea la turneul final;

2) Daum şi oamenii săi ar încasa uriaşele lor salarii, timp de încă un an, aproape degeaba. România nu va mai avea meciuri oficiale între octombrie 2017 (finalul actualelor preliminarii) şi august-septembrie 2018 (startul următoarelor preliminarii).

Schimbarea de macaz a lui Burleanu l-a luat prin surprindere pe Daum, care nu se aştepta ca şeful FRF să îl trădeze atât de repede şi de brusc. Aceasta este şi explicaţia pentru reacţiile nervoase din ultimele zile avute de Daum. El a acuzat presa şi jurnaliştii că nu ţin cu România, l-a apărat pe Burleanu, dar a şi afirmat, cât se poate de clar, că obiectivul său este calificarea la Euro 2020 şi nu la Mondialul din 2018.

Această precizare a fost făcută însă între alte două declaraţii ale lui Burleanu, care mai întâi acum trei săptămâni, pe 22 mai, apoi marţi, 13 iunie, după meciul cu Chile, a spus clar că obiectivul lui Daum este calificarea la Mondiale, iar ratarea ţintei schimbă datele problemei.

Doi oameni, un contract, versiuni diferite

Iată mai jos succesiunea declaraţiilor contradictorii ale preşedintelui Răzvan Burleanu şi selecţionerului Christoph Daum.

Răzvan Burleanu, 22 mai: „Mă abţin (n.r. – dacă mai rămâne Daum după ce ratează calificarea). În momentul de faţă avem un contract ferm. Domnul Daum are această misiune, de a duce echipa naţională la Campionatul Mondial. La finalul lunii octombrie sau noiembrie vom trage linie şi vom vedea în ce direcţie ne vom îndrepta“.

Christoph Daum, 12 iunie: „Când ne-am întâlnit la Viena, am vorbit despre 2020, nu despre despre calificarea la 2018! (…) Îmi asum responsabilitatea pe care o am aici şi cred în jucătorii noi pe care i-am convocat. Am crezut în proiectul de aici. Trebuie să trecem acum prin vremuri dificile. Săriţi pe mine, criticaţi-mă. În următorii trei ani vom construi ceva împreună cu FRF. Sunt convins că putem construi împreună“.

Christoph Daum, 13 iunie:Eu nu am nevoie de niciun contract. E important să fim uniţi, să lucrăm pentru viitor. Mă identific cu proiectul lui Răzvan Burleanu şi e o onoare să fac parte din acest proiect. Am nevoie ca oamenii şi naţionala să fie alături de mine“.

Răzvan Burleanu, 13 iunie: „Şanse de calificare nu mai sunt, nu are rost să ne amăgim (…) Nu am discutat nici de demisie, nici de reziliere, ar fi fost total neprofesionist să ai o asemenea discuţie cu stafful tehnic între două meciuri, la un interval de trei zile. În mod cert voi solicita un raport stafului tehnic, care să fie discutat la nivel de Comisie Tehnică şi apoi prezentat în Comitetul Executiv. Rezultatele... Cred că niciunul dintre noi nu este mulţumit de rezultate. (…) Am discutat şi de proiectul Euro 2020. Dar, în acelaşi timp, atât eu, cât şi domnul Christoph Daum am vorbit de acest obiectiv, calificarea la Campionatul Mondial. Contractul lui Daum avea acest obiectiv, calificarea la Campionatul Mondal. Voi solicita un raport de analiză din partea stafului tehnic, care va fi discutat la nivel de Comisie Tehnică, iar analiza Comisiei Tehnice va fi discutată în Comitetul Executiv al FRF, după care vom lua o decizie“.

Miza jocului: 600.000 de euro


Şeful FRF anunţă că va pune lupa pe rezultatele muncii lui Daum la naţională. FOTO: Mediafax

Acest joc al declaraţiilor făcut de Burleanu are o cauză precisă. El dă, practic, semnalul negocierilor pentru rezilierea contractului cu Daum, dar nu poate proceda brutal, pentru că neamţul are o clauză de demitere foarte mare (sursele ProSport vorbesc de 3 milioane de euro). La rândul său, Daum a intrat deja în joc afirmând, după înfrângerea cu Polonia, că are de gând să muncească încă trei ani la naţionala României, că îi place să facă echipă cu Burleanu şi că se simte mai român decât mulţi dintre români. „Pentru ce să îmi dau demisia? Doar pentru că nu am rezultate?“, a întrebat nervos Daum, mergând astfel subliminal pe ideea că obiectivul său nu este calificarea la Mondiale.

Până la sfârşitul preliminariilor mai sunt patru luni. Asta înseamnă că FRF ar trebui să le mai achite lui Daum şi oamenilor săi, circa 600.000 de euro (cu tot cu taxe), din care aproximativ 370.000 ar fi salariul germanului. Iată şi miza evenimentelor din zilele următoare. Burleanu ar încerca o reziliere pe cale amiabilă în care FRF să plătească o sumă compensatorie, dar nu chiar atât de mult. Daum joacă tare şi vorbeşte de proiectul său la naţională pentru a arăta că nu e dispus să plece.

Lucrurile se vor clarifica în perioada următoare. Preşedintele FRF vorbeşte de un orizont foarte scurt de timp: „Vă invit să aşteptăm acest parcurs, după o să putem să avem un punct oficial din partea federaţiei şi să clarificăm lucrurile. În cel mai scurt posibil vor veni aceste analize. Nu regret numirea pe care am făcut-o în ceea ce-l priveşte pe Christoph Daum. În acelaşi timp, un antrenor este ţinut de rezultate, iar rezultatele nu ne avantajează“.

Plecarea lui Daum ar aduce FRF în postura de a avea la îndemână două soluţii:

a) instalarea unui antrenor interimar cel puţin până la finalul preliminariilor, dacă nu chiar până anul viitor. Se poate recurge la soluţii ieftine, inclusiv din interiorul FRF, cum ar fi Mihai Stoichiţă, şeful Comisiei Tehnice. Această variantă are avantajul că ar costa puţin şi ar permite căutarea, fără presiunea timpului, a unui nou antrenor, fie din străinătate, fie român.

b) aducerea rapidă a unui înlocuitor titrat care să încerce marea cu degetul – redresarea naţionalei în finalul campaniei de calificare şi o calificare aproape miraculoasă la Mondiale, clasându-se la final pe locul 2 în grupă şi câştigând barajul. Această soluţie ar avea avantajul că poate aduce un cadou nesperat acum, precum şi pe acela că noul selecţioner, chiar dacă ratează calificarea, are timp să îşi facă o idee despre echipă şi să pregătească pe îndelete campania pentru Euro 2020.

Ambele variante cad dacă negocierile dintre Burleanu şi Daum eşuează, iar neamţul va ţine de contractul său până la sfârşit. FRF nu-şi permite să plătească gigantica sa clauză de reziliere unilaterală.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.