VIDEO | Dedicat 100% agriculturii, dezamăgit de fotbalul românesc, dar savuros ca întotdeauna. Adrian Porumboiu: „Sânmărtean? E de genul masculin, nu?”

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Adrian Porumboiu a acceptat dialogul cu ProSport într-una dintre zilele în care s-a aflat la București. Printre ședințe și negocieri, fostul finanțator al Vasluiului a vorbit deschis despre situația Stelei, cea pe care nu și-o poate imagina fără marca pierdută în detrimentul celor de la CSA, despre cea mai mare greșeală făcută de Burleanu în mandatul de până acum, dar și despre Liga 1 și meciurile aranjate din campionatul intern.
  • Omul de afaceri vasluian a dezvăluit oferta care l-ar tenta să revină în fotbalul românesc: „Aș lua asta în considerare, nu aș spune nu”

E deconectat aproape complet de fotbalul românesc. Mai urmărește din când în când o partidă din Liga 1, dar fluierul final nu îl mai surprinde în fața televizorului. Dă vina pe calitatea slabă a campionatului intern și tinzi să îi dai dreptate uneori. E mereu pe fugă: „Așa sunt mereu în București”, se scuză Adrian Porumboiu. Nu s-ar muta însă niciodată în Capitală. Nu îi place agitația din oraș, preferă liniștea din Vaslui. Așa că preferă să facă naveta, de patru ori pe săptămână. Drumul nu îl obosește. E parcă mai liniștit decât atunci când răbufnea la fiecare greșeală a arbitrilor, vizibilă sau nu pentru ochiul spectactorilor. Liniștit, dar mereu cu gândul la următoarea întâlnire.

Adrian Porumboiu, fostul finanțator al Vasluiului, în prezent agricultor 100%, a vorbit despre cele mai interesante subiecte din sportul românesc. Nu a evitat răspunsul în privința lui Sânmărtean, jucător cu care s-a certat în ultima perioadă. Iar răspunsul său la întrebarea reporterilor ProSport referitoare la relația sa cu fostul mijlocaș al Stelei este unul de amintit și peste ani.

Adrian Porumboiu a rămas doar cu agricultura, dar nu îi pasă. E mai fericit ca niciodată în afara fenomenului fotbalist. Fotograf: Cosmin Moței

Asemănarea dintre agricultură și fotbal

Domnule Porumboiu, sunteți de ceva timp ieșit din fenomenul fotbalistic. Ce faceți?
Mulțumesc, bine.

Este în agricultură mai bine decât în fotbal? Ați ajuns la concluzia aceasta?
Sunt lucruri diferite, lucruri asemănătoare între cele două. Bine, fotbalul este cu totul diferit decât ceea ce se întâmplă în agricultură. Singurul punct comun e că toată lumea se pricepe și la fotbal, și la agricultură.

Vă este dor de fotbal, vă este dor să vă implicați la o altă echipă?
Absolut deloc. Deocamdată nu se pune problema și cred că asta este valabil pentru mult timp de acum înainte. Am fost vaccinat cu ceea ce nu trebuie în privința fotbalului și îmi ajunge (râde). Repet, din postura de finanțator. Dar gândindu-mă la ceea ce am făcut și am știut cel mai bine, adică la arbitraj, nu se știe niciodată.

Ați primit vreo ofertă din ultima perioadă de a vă implica, în calitate de finanțator, la o altă echipă din Liga 1?
Nu. Și nici nu m-ar interesa. În schimb, ar fi de luat în considerare o reintrare a mea în corpul de observatori internaționali, acolo unde am avut calificativele cele mai înalte, la nivel de Champions League. Iar pe de altă parte, cred că dacă îmi rămâne ceva timp, aș putea să reintru și în activitatea de arbitraj.


Adrian Porumboiu a decis să se retragă de la Vaslui în calitate de finanțator. În acest moment, echipa nu mai există. Cea mai bună clasare a moldovenilor a fost locul 2, în sezonul 2003-2004. Fotograf: Dan Duță

„Liga 1 este o întrecere socialistă”

Urmăriți meciurile din Liga 1?
Foarte rar. Cred că nu am văzut un meci de la un capăt la celălalt în acest sezon. Nu m-am uitat.

E din cauza faptului că nu aveți timp sau nu vă mai simțiti atras de campionatul intern?
Nu am ce să văd, campionatul ăsta nu are ce să îți ofere. Sunt echipe care au aromă de daciadă în ele, aparțin consiliilor locale, județene. Liga 1 este o întrecere socialistă.

Cum comentați situația Stelei din acest moment? Este probabil cel mai discutat subiect din ultimele luni…
Steaua e Steaua și e normal să beneficieze de tot ceea ce a avut ca palmares, ca imagine, siglă. Nu poate să fie o stea luminată, alta cazătoare și alta care ajunge pe la tribunale. Nu! E o singură Steaua și ea trebuie respectată pentru ceea ce a însemnat în fotbalul românesc și cred că șicanele astea care există, că așa sunt, trebuiesc soluționate. Mă rog, pentru unii sunt aducătoare de bani.

„I-a trecut anul lui Burleanu, acum trebuie să fie un adevărat președinte de federație”

Cu Sânmărtean mai țineți legătura? S-a transferat în această iarnă în Arabia Saudită. Mai vorbiți cu el?
Sânmărtean? E de genul masculin, nu? Nu mă interesează. (râde) Chiar nu intră în preocupările mele să țin legătura cu el. Vorbesc la telefon foarte des cu un singur fotbalist care mă sună. Mă rog, e și simpatic, a învățat și bine românește. Cu N’Doye vorbesc întotdeauna cu plăcere. Atât.


Sânmărtean s-a transferat de la Vaslui la Steaua sezonul trecut, dar șicanele cu fostul finanțator au continuat. Acum, Porumboiu în acuză pe mijlocaș că nu este bărbat. Fotograf: Dan Duță

Pe 5 martie, Răzvan Burleanu sărbătorește un an de când a fost ales președintele Federației Române de Fotbal. Ați simțit vreo schimbare în ultimele 12 luni?
A trecut un an? Mă gândeam că o veșnicie. Dar mă rog, dacă așa ziceți… Vorbind serios, cred că i-a trecut anul, și-a făcut rodajul și trebuie de acum să fie mult mai implicat, să fie un adevărat președinte de federație. Cred că a fost îndrumat în unele privințe și greșit. Eu sunt omul care nu a fost de acord cu Mircea Sandu. Și în perioada în care eram arbitru, și când mă implicasem la Vaslui, dar nu a fost sfătuit bine când i-a refuzat acestuia postul în Comitetul Executiv UEFA. Se ajunge foarte greu acolo, ai nevoie de ani de zile.

Acea poziție trebuia să fie consolidată. Burleanu dădea dovadă de o maturitate ieșită din comun pentru vârstă lui (n.r. – 30 de ani) dacă îl lăsa pe Mircea Sandu acolo. Așa, să-l pui pe Vassaras, e caz unic în lume când o țară propune un străin pe acel post. Mă rog, nu vreau să vorbesc mai mult despre asta. S-a dovedit a fi un fiasco total. Poziția era bună, acolo se fac cărțile, de acolo pleacă decizii importante pentru fotbalul european și ar fi trebuit să avem un român. Că îl chema Mircea Sandu, mă rog, asta e. Că îl cheamă altfel, important e să fie român și să gândească românește.

„Cred că Liga 1 o să fie play-out până la urmă”

Vi se pare că ne-am întors puțin în timp în momentul în care la națională a revenit Anghel Iordănescu?
Nu, dimpotrivă. Tata Puiu este un antrenor bun, e super profesionist, iar vârsta nu contează. E chiar de multe ori mult mai bun decât ar putea crede unii chiar și în privința antrenoratului. Înțelepciunea este o carte de bază pe care ar trebui să o aibă tehnicianul. Iordănescu e un super super antrenor.

Ați putea să îmi faceți topul celor mai buni trei arbitri români din acest moment?
Nu e greu de făcut. Balaj, Hațegan… Până la urmă, mă opresc la cei doi că voiam să continui cu Alexandru Tudor, dar ce a făcut la acel meci, când nu a scris în raport ce trebuia să scrie și a stabilit o campionată în detrimentul unei echipe, fie ea din Vaslui, mă oprește. Cu toate că e un arbitru bun, nu pot să îi contest valoarea. E dintr-un mic răutăcism.

Implicat activ în fenomenul fotbalistic, Porumboiu nu mai vrea să audă de Liga 1. E tentat doar de o revenire în arbitraj. Fotograf: Octav Ganea

 

Vi se pare că Liga 1, cu play-off și play-out, este cel mai bun sistem pentru noi în momentul de față?
Cred că Liga 1 o să fie play-out până la urmă. Uitați-vă ce se întâmplă… E foarte greu, că dacă te uiți numai la fotbal și spui că fotbalul este sub orice critică, trebuie sa dai un ochi în interiorul societății și o să vezi că e la fel. Numai că la fotbal se mai uită câțiva, iar dincolo privesc foarte mult la spectacole inexistente.

Ce insolvență v-a surprins cel mai mult?
Niciuna în mod deosebit. E o stare de fapt care există, pentru că este bazată pe o rigoare cât se poate de exactă. Atâta timp cât capitalul românesc și cât nimeni nu este interesat în țara asta, politician sau ce vreți dumneavoastră, de capitalul autohton, cum poți să crezi că pot exista finanțatori? Vor rămâne precum caprele negre. Ele sunt la mare căutare prin munți. E o realitate pe care nimeni nu poate să o conteste. Lumea este preocupată de cu totul alte probleme. Aș vrea să văd că i-ar interesa infrastructura bazelor sportive, nu doar a stadioanelor de fotbal. Mă refer la drumuri, la ce face civilizată o țară.

Dacă vorbești cu cineva despre asta, ți-ar veni un răspuns rotund: >. Și eu le-aș reaminti că și Angela Merkel e tot în UE, dar are o prioritate. Astea sunt niște lucruri care ar părea, la prima impresie, că nu au legătură cu fotbalul. Dar au. Hai să ne uităm la un stadion cum arată peste ani de zile. Nici nepoții nepoților mei nu vor putea să vadă un meci cu stadionul plin așa cum este în Germania, în Anglia. E o adevărată cultură acolo. Dar sunt și condiții create.

Că tot vorbeam de politică… Ați fost implicat la alegerile prezidențiale de la finalul anului trecut? Ați simțit că se poate schimba ceva?
Simțim asta de 24 de ani. Și probabil că, dacă o să mai apuc să trăiesc încă 24, voi simți la fel. Și voi lăsa pe alții cu simțirea mea, care se va transforma în nesimțire, că nu se va întâmpla nimic.


Porumboiu se afla în relații excelente cu cei condamnați în „Dosarul Transferurilor”. E convins că toți vor reuși să treacă peste șocul închisorii. Toți, mai puțin unul. Fotograf: Vlad Constantinescu

„Pentru ce naiba să facă acum blaturi vreo echipă?”

Ar trebui să ne mai mire faptul că jucători precum Tamaș și Țucudean aleg să semneze cu o rivală?
Nu. Astea cu sentimentalisme, câine până la moarte sau nu știu ce, stelist până dincolo de nu știu ce nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă la toate cluburile mari. Jucătorii se duc acolo unde sunt plătiți și unde cred că pot să facă performanță. E firesc. Câte campionate a câștigat Tamaș cu Dinamo? A jucat acolo, a trecut, a plecat pe la alte echipe și s-a întors la Steaua în țară.

Liga 1 este un campionat fără blaturi?
Mi-e greu acum să cred… Pentru ce naiba să facă acum blaturi vreo echipă? Ca să te salvezi de la retrogradare? Mai bine pici decât să faci blaturi. Dacă era bătaie mare la campionat, există experiență suficientă și puteau să preda unii manuale întregi pentru a fi urmate exemplele lor.

Ați vorbit în ultima perioadă cu vreunul dintre cei opt oameni de fotbal condamnați în „Dosarul Transferurilor”?
Nu. Îmi pare rău, regret ce li s-a întâmplat. Probabil că mulți își vor reveni, mai puțin Jean Pădureanu, care este într-o situație de-a dreptul disperată. Sper să aibă forță, atât. Nu am avut niciun fel de discuție și foarte greu se face asta.

Credeți că, într-un viitor apropiat, o să-l vedem pe Gică Popescu președinte al Federației Române de Fotbal?
M-aș bucura. Gică e un caracter puternic. L-am apreciat foarte mult și ca jucător și ca om. E o dramă ce i s-a întâmplat. Trebuia să fie dimineață președinte și apoi suporter al naționalei în tribune la meciul cu Argentina. Din președinte FRF a ajuns în altă parte. E dramatic. Pentru orice om e regretabil, dar la el lucrurile sunt mult mai dure. La el parcă au depășit limita înțelegerii omenești.


Prima dragoste nu se uită niciodată. Porumboiu ar reveni în fotbal, dar nu ca finanțator. A rămas cu amintirile frumoase din perioada în care arbitra

Video: Cristian Tomoială

Știai ca avem o pagina de Facebook în care discutam doar subiectele speciale?

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup