Verdictul în „Cazul Valiza” a rămas în pronunțare. 4 iunie, data aleasă de judecători pentru anunțarea deciziilor

Verdictul în
  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 19:12 „Cazul Valiza” nu își va găsi în această seară finalitate. Judecătorii au decis ca verdictul final să rămână în pronunțare, urmând ca deciziile finale să fie anunțate peste 8 zile, pe 4 iunie.

Rămâi pe ProSport pentru alte detalii


UPDATE 19:04 Judecătorii au anunțat că verdictul în „Cazul Valiza” a rămas în pronunțare. Cel mai probabil, în următoarele ore se va da sentința. Există și posibilitatea ca judecătorii să aibă nevoie de timp pentru a ajunge la o concluzie finală, în acest caz verdictul urmând a se dea în câteva zile.


La o săptămână după ce a fost trimis în pușcărie, Gigi Becali a apărut din nou în fața judecătorilor. De această dată, Becali este judecat în dosarul Valiza. În acest dosar, el este acuzat că a mituit jucătorii echipelor Universitatea Cluj și Gloria Bistrița. Pe fond, Becali a fost achitat în acest dosar.

S-a încheiat audierea lui Gigi Becali, iar acum se așteaptă verdictul. Procurorii au cerut 4 ani pentru de închisoare pentru Gigi Becali și 2 ani cu suspendare pentru Teia Sponte și Victor Pițurcă.


UPDATE 17: 07 Avocații lui Gigi Becali susțin pledoariile finale.


UPDATE 16: 14 Procurorul DNA: „Doamnă președinte, dacă acceptați argumentele noastre veți curăța fotbalul românesc. Suporterii vin la fotbal pentru emoție și fair-play. George Becali a încercat să se sustragă executării pedepselor. Vă cerem condamnarea sa la 4 ani de închisoare pentru infracțiunile de dare de mită.


UPDATE: Gigi Becali a fost audiat la ÎCCJ în „Dosarul Valiza”.

„Vreau să fac niște precizări. Legat de plecarea mea din țară, că am dezamăgit oamenii. Voiam să mă rog, să stau cu familia.

Eu vin de la pușcărie, pe dumneavoastră v-ar relaxa o discuție cu mine. Lăsați-mă să vorbesc. Sunt bărbat, nu sunt copil. Dacă vreți să mă lasați, bine. Dacă nu, să vă dea Dumnezeu sănătate. În anul 2000, când am intrat în fotbal, erau multe aranjamente. Domnul Pițurcă poate confirma. Când am venit la Steaua, am zis „gata, nu mai fac nimic. Înseamnă că fur, iar eu nu fac așa ceva.” Am fost crescut de un părinte duhovnic și el mi-a spus că și atunci când nu plătești bilet la tramvai, furi”, a spus Becali.

Patronul Stelei a explicat apoi un episod extrem de controversat din anul 2006: „În 2006, cu Bistrița… am dat un telefon… Cum îl cheamă pe ală?” Din sală se strigă „Horoba!” „Așa.. Băi Ioane, vreau să le dau o primă jucătorilor tăi. Cică să vorbesc cu nea Jean. Ă‚lă nu voia. Păi, blătuitorul blătuitorilor nu voia? Mi s-a părut ciudat! De ce nu vrea? M-am interesat când vine  echipa și i-am găsit la Perla. Am urmărit autocarul, m-am dus la băieți când s-au oprit la masă. „Bă, băieți. Nea Jean v-a vândut meciul. Uitați, nu fiți proști: eu vă dau banii ăștia și gata”. Și am plecat. (Becali către judecătoare) Notați, că e important ce vă zic eu aici. La vremea aia, nu era nicio restricție că nu poți să le dai bani jucătorilor altor echipe. Apoi a băgat Mircea Sandu o regulă. Că așa e Becali, cobai. Și s-a trezit UEFA. Că ce e pe acolo? Apoi s-a scos regula. Deci nu e nimic, se bagă, se scoate. Bine, nu zic că era etic, dar doamnă președinte, în ultimele etape e nebunie, că alea de la mijlocul clasamentului vând meciuri.

Doamnă, dar eu sunt Becali… normal că pot să îi premiez. Becali are apoi un discurs către presă, având rugămintea să nu mai fie filmat. „N-am cum altfel să vorbesc cu ei, doamnă judecător.”.

Dacă încurajez moralitatea, crește corupția? Așa se pune problema? Interesul meu, sincer vă spun, era să nu mai fie aranjamente. Eu am avut echipa în Liga 1, Gloria Buzău, și puteam să le zic să piardă cu 7-0. Și eu am făcut egal cu ei! Egaaalll! Dumneavoastră realizați asta? Am făcut egal pe banii mei. Interesul meu e să fiu condamnat. Să contopiți pedepsele, pac, pac. Dar nu de asta sunt vinovat, ci de uz de fals. Vă zic eu și de asta”.

Își întrerupe avocatul care spunea că și în afară sunt blaturi, că a vorbit cu oficiali de la Bayern. „Lasă-mă mă, nu mă mai apăra. Suntem în România, aici ne judecăm. Jucătorul nu are scris în contract obligația de a câștiga meciuri. El trebuie să se antreneze, să joace, nu să câștige. DNA nu a vrut să mă judece, să sunt definiții diferite ale corupției aici. Una comunistă, una democrată. Și ei s-au luat după aia democrată”,  a spus Becali.

Judecătoarea vorbește, Becali repetă obsesiv: „Asta e imoral? Asta e imoral, ahh?”. Acum ține un discurs legat de conștiință, filozofând: „Sunt fericit chiar dacă sunt unde sunt. Mă spăl, mă ridic. Legile lui Dumnezeu sunt mai presus de alea ale justiției, e posibil să mă ating de ele… De exemplu: o sechestrare. Adevărat, „băi Becali trebuia să lași organele să se ocupe de asta.” Patronul Stelei e din nou oprit de judecătoare deoarece vorbește pe lângă subiect. „La celălalt dosar v-am făcut să râdeți doamnă judecător, ați zâmbit, la..la..la, și tot trei ani mi-ați dat”.

Gigi Becali întrerupe judecătoare din dictat. „Domnule încriminat, fiți atent la ce vă spun, că e la fel cu ce ați spus dumneavoastră”. Replica lui Becali: „Mda, bine. Eu vin de la suferință, dumneavoastră de la libertate, doamnă judecător.”

Judecătorii trec acum la cea de-a doua acuzație, cea referitoare la „U” Cluj. „Doamnă era ultima etapă, așa a vrut Dumnezeu. „U” Cluj ne-a bătut în tur, o echipă care era la retrogradare ne-a bătut. În fine, vine meciul CFR – „U”, dacă făceau un egal… Oricum nu eram eu sigur de victoria echipei mele în ultima etapă, dar în fine, să trecem la treaba noastră. Așa mi-au zis, că dacă nu le dau eu primă, vine alta, din cealaltă parte, altfel spus, se făcea blat. Așa că eu am promis… am găsit diferite modalități: un jucător, un fin. E întrerupt de judecătoare, care îl întreabă dacă e la fel ca situația din 2006. Da, da, da. Acum îmi place că nu mai citați din procur, îmi place așa. Eu am înregistrat convorbirile telefonice, de ce nu apare aia în care îmi spunea Toni Doboș cu 8-9 ore înainte de meci că „Hai nea Gigi, vii? Că sunt cu Andone pe cealaltă linie. I-am ordonat lui Teia Sponte să spună, dacă va fi prins cu banii, că sunt ai mei și că vreau să cumpăr niște terenuri. Eu m-am gândit dinainte la toate astea, am preconizat situația. „.

Judecătoarea îl întreabă pe Becali: „Teia știa unde se duceau banii?” „Dumneavoastră sunteți cu adevărat o judecătoare, că eu voiam să vă răspund la asta fără să mă întrebați. Acum că ați întrebat, vă spun adevărul. Dacă nu mă întrebați, aș fi spus așa o semiminciună. Văd că mă simpatizați doamnă judecător, îmi ziceți Gigi Becali, exact ca data trecută, și pac condamnare!”

Judecătoarea nu cunoaște foarte multe detalii despre lumea fotbalului, ceea ce rezultă și din următoarea întrebare: „Steaua s-ar fi calificat de pe primul loc în campionat direct la campionatul european?” 🙂

Acum se trece la cel de-al treilea cap de acuzare: fals și uz de fals în privința actelor de vânzare-cumpărare asupra unor terenuri, din data de 20 mai 2008. „Nu știu ce faceți, că avocații dorm pe ei. Nu fac, nu zic nimic și apoi ies și se laudă că nu știu ce.”

Apoi, Becali continuă să facă dezvăluiri despre acuzațiile aduse: „Am falsificat data, am falsificat tot. Eu am semnat, eu am scris. Pițurcă a venit la palat, eram pe terasă și aveam nevoie de doi martori: domn profesor și Pițurcă. A semnat și a plecat. Nici nu a știut ce semnează. I-am zis că e un contract cu terenuri”. Apoi Becali cere permisiunea să își scoată cravata: „Mă simt așa, prost, că dumneavoastră aveți robă și eu vreau să nu-mi mai fie atât de cald.”.


UPDATE: Prima reacție a lui Gigi Becali, după ce a ajuns la ÎCCJ: „Domnul e cu mine în ghearele morții!”


UPDATE: Pițurcă nu va fi audiat, el se folosește de dreptul la tăcere. Doar Gigi Becali va fi audiat.


UPDATE: Procesul a început. Gigi Becali a cerut să poarte cătușe pe toată durata procesului.  Patronul Stelei a avut un schimb de replici cu selecționerul României. Becali, către Pițurcă: „Naționala ta nu face nimic!” Pițurcă i-a replicat lui Becali: „Cu jucătorii tăi de 2 lei…”, conform RTV.


UPDATE: Gigi Becali a fost scos din dubă, după o așteptare de aproape două ore.

INTRĂ‚ AICI PENTRU A CITI RECHIZITORIUL COMPLET AL CAZULUI VALIZA

Sursa foto: captură RTV


UPDATE: Gigi Becali a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar este ținut de peste o oră într-o dubă parcată în fața instituției. Acum la ÎCCJ are loc un alt proces și până nu se va încheia, Becali nu va fi scos din dubă.


UPDATE: La ÎCCJ a ajuns și avocatul lui Gigi Becali. Acesta speră ca judecătorii să respingă recursul.

„Sperăm să se respingă recursul. Ferească Dumnezeu să fie condamnat! N-are cum să primească o altă condamnare! Vedem dacă Becali va da vreo declarație în fața instanței”, a declarat avocatul Bogdan Vlad la Realitatea TV.


UPDATE: Victor Pițurcă, managerul Stelei și Teia Sponte au ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Niciunul dintre cei trei inculpați nu a făcut vreo declarație.

Gigi Becali va fi adus încătușat în fața judecătorilor de la ÎCCJ.


Livia Stanciu, președinta Curții Supreme, are un „palmares” de invidiat. I-a trimis la închisoare pe Adrian Năstase, Gigi Becali și tot ea va judeca dosarul „Valiza”

Astăzi este din nou o zi importantă pentru Gigi Becali, dar și pentru prietenii lui, Teia Sponte și Victor Pițurcă. La Înalta Curte de Casație și Justiție se va da sentința în cazul „Valiza”, unde patronul Stelei riscă 4 ani de închisoare, în timp ce Teia Sponte, cel asupra căruia s-a găsit geanta de bani ar putea lua 2 ani cu suspendare, la fel ca și Victor Pițurcă, acesta din urmă fiind implicat în acest caz după ce a semnat în calitate de martor o hârtie care susținea că banii, cei 1,7 milioane de euro, erau destinați cumpărării unui teren din zona Clujului. Trebuie spus că în cazul în care Gigi Becali va fi găsit vinovat și va primi 4 ani de detenție, el va trebui să stea după gratii în toată această perioadă, chiar dacă deja se află la închisoare pentru condamnarea deja știută de 3 ani. Se va lua în considerare sentința care are durata mai mare.

Schimbul de terenuri, aprobat de președinte!?

Interesant e și alt aspect, cea care va prezida completul de judecată de astăzi va fi tot Livia Stanciu, cea care i-a băgat la închisoare pe Adrian Năstase și Gigi Becali, astfel că steliștii sunt deja îngrijorați că „este loc de mai rău”. Procesul e programat în această dimineață, de la ora 9:00. 

În altă ordine de idei, conform site-ului luju.ro, judecătorii care l-au condamnat pe Gigi Becali la 3 ani de închisoare în cazul schimbului de terenuri cu MApN, sunt acuzați că au ignorat un document emis de cea mai înaltă autoritate a statului în domeniul securității naționale, care ar dovedi că tranzacția nu ar fi fost „un tun imobiliar”, ci doar un schimb necesar în cadrul unui program de apărare. Este vorba de o hotărâre a CSAT din 1997, semnată de fostul președinte al țării Emil Constantinescu.

Steaua nu riscă retrogradarea

În ultima vreme s-a speculat intens pe marginea unei eventuale condamnări în cazul „Valiza” a patronului Stelei. S-a lansat ipoteza că dacă va fi găsit vinovat și clubul din Ghencea ar risca retrogradarea. Totuși, acest lucru nu e posibil, deoarece în plan sportiv, Steaua a fost judecată la vremea respectivă de trei instanțe, ultima dintre ele anulând suspendarea dată și apoi menținută de Comisia de Disciplină.
 

Cristian Scutariu / Redactor
Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în rând cu Europa
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în rând cu Europa
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup