Ultima dorinţă a lui Sameş: de pe patul de spital, a trimis vorbă să-i fie chemaţi toţi prietenii la înmormântare

18 iul 2011 6233 afişări Comentează şi tu Liga 1
Ultima dorinţă a lui Sameş: de pe patul de spital, a trimis vorbă să-i fie chemaţi toţi prietenii la înmormântare Ultima dorinţă a lui Sameş: de pe patul de spital, a trimis vorbă să-i fie chemaţi toţi prietenii la înmormântare

Fostul fotbalist Ştefan Sameş (59 de ani) s-a stins ieri-dimineaţă, la Spitalul Militar din Capitală, după şase luni de suferinţă. La începutul anului, el a fost diagnosticat cu o tumoare nazo-faringiană inoperabilă pe care nu a putut-o învinge nici prin tratamente în străinătate. Apropiaţii susţin că sfârşitul i-a fost grăbit şi de şocul provocat în februarie, când Steaua l-a dat afară de la Centrul de copii şi juniori, unde a antrenat 12 ani.

"A fost un fotbalist imens şi un om incredibil de bun, cu un suflet nobil. De o jumătate de zi, de când am aflat teribila veste, mă uit la lacul de lângă casa mea şi nu-l văd de lacrimi şi de amintiri". Cuvintele lui Lajos Sătmăreanu, fost coleg şi prieten bun cu Ştefan Sameş, se rostogolesc prin receptorul telefonului. Nici nu e nevoie de întrebări, durerea curge cu vorbe rostite sau subînţelese. Când Sameş şi-a simţit sfârşitul aproape, a chemat-o pe soţia sa, Lorena: "Să-l suni pe Lajos. Spune-i că l-am rugat să-i adune pe toţi prietenii să mă conducă pe ultimul drum". Sătmăreanu îi respectă dorinţa: "Sunt convins că Fane a murit cu inima împăcată şi i-a iertat pe toţi cei care i-au greşit. Aşa era el, credincios şi plin de calm şi de bunătate".

Nu şi-a mai văzut fiul niciodată!
Ştefan Sameş a fost un produs sută la sută al Stelei, dar a debutat în Divizia A la Universitatea Craiova, unde a ajuns în 1971 la pachet cu Costică Ştefănescu. Mai târziu, cei doi aveau să ţină spatele echipei naţionale. "Când a plecat la Craiova avea doar 19 ani, era prea tânăr pentru Steaua. S-a întors însă după doi ani şi nimeni nu l-a mai scos din echipă", povesteşte Sătmăreanu. Mărturie: 274 de meciuri la Steaua, banderola de căpitan şi titlul de cel mai bun jucător al anului în 1979.

În 1983, Sameş a fost obligat să renunţe la Steaua. "Soţia, fiul, socrul şi toată familia acestuia au fugit în Germania. I-au luat gradele, l-au obligat să plece. A suferit mult", rememorează Sătmăreanu. Pe Sameş l-a durut cel mai mult ruptura de fiul său. De atunci nu l-a mai văzut! "În urmă cu doi-trei ani, de Crăciun, m-am întâlnit cu Fane. Radia de fericire. Îl sunase Andru, fiul său pe care nu îl mai văzuse din 1983. De atunci au mai vorbit la telefon, dar nu s-au văzut. Poate acum...", explică Vasile Aelenei, şi el fost coleg la Steaua cu Sameş.

S-a operat pe ascuns în urmă cu doi-trei ani

Retras din fotbal în 1989, Sameş a antrenat la Centrul de copii şi juniori al Stelei începând cu 1992. Când sus, când jos, în funcţie de toanele celui ce conducea clubul. În urmă cu doi-trei ani, a acuzat primele probleme de sănătate: s-a operat pe ascuns, la coardele vocale. "Aşa era el, nu voia să facă un caz din problemele sale", spune Sătmăreanu. În februarie 2011, după ce a fost dat afară de la club, problemele au recidivat. Ajutat de Mirel Rădoi, care i-a donat 25.000 de dolari, şi de Cosmin Olăroiu, Ştefan Sameş a încercat să se trateze în Austria. Inutil... "Şocul care l-a suferit atunci când a fost dat afară a fost teribil şi sunt convins că a contat. Dar ce să mai spunem noi, generaţia 70, când nu sunt respectaţi cei din 86? Noi trebuie să tăcem şi să aşteptăm să murim". Concluzia lui Lajos Sătmăreanu taie ca un diamant.

Cea mai frumoasă amintire a mea cu Ştefan este meciul pe care l-a făcut pe «Wembley», în 1981, 0-0 cu Anglia. Sameş a jucat dumnezeieşte. El şi cu Iordache au fost cei mai buni de pe teren
Vasile Aelenei, fost jucător Steaua

Ştefan a fost un om deosebit şi un fotbalist devotat şi puternic. Când trăgea la poartă, făcea mingea ţuguiată, precum cea de la rugby

Marcel Răducanu, fost jucător Steaua

Ştefan Sameş
Data şi locul naşterii: 14 octombrie 1951, la Dobroieşti, judetul Ilfov
Data decesului: 17 iulie 2011
A jucat la: Universitatea Craiova (debut la 28 noiembrie 1971), Steaua (1973-1982), Farul Constanţa, Rapid Bucureşti, ROVA Roşiori, Siretul Paşcani
Meciuri în Divizia A: 388 (21 de goluri marcate)
Meciuri în cupele europene: 12 (2 goluri marcate)
Meciuri la naţională: 49 (3 goluri marcate)
Antrenor: din 1992 până în 2011

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.