Răzvan Toma scrie despre moartea unui idol al Timişoarei. "Naivul de mine..."

15 mar 2017 3016 afişări Comentează şi tu Liga 1
Răzvan Toma scrie despre moartea unui idol al Timişoarei. "Naivul de mine..."

Ştiind că am fost un fan al Politehnicii Timişoara, acum câteva zile ziaristul Levente Balint m-a informat despre starea gravă de sănătate a fostului fotbalist Adrian Stoicov. Nu m-aşteptam însă ca respectivul să şi părăsească această lume atât de repede. Urma ca în acest an să împlinească jumătate de secol.

Mi l-am amintit ca pe un jucător sobru, care fără a străluci, îşi făcea bine treaba, astfel încât nu aveai mari emoţii atunci când te gândeai la flancul stâng al apărării “poliste”. Nu era un tip prea volubil, mai mai mereu încruntat, mi-a fost dat să-l văd pe viu în destule meciuri, căci am avut ocazia de a mă afla adesea în preajma familiei „Poli” din acei ani.

Supranumit „Bulgaru” – se deduce imediat de ce, din rezonanţa numelui său – el a făcut parte din acea echipă a lui „Poli” de la îngemănarea anilor 80 cu 90, atunci când, după evenimentele din 1989, aşa cum speram că vom scăpa de securişti, activişti şi alţi mizerabili din vechea orânduire, nădăjduiam că şi în fotbal ar fi trebuit să se petreacă înnoiri pozitive, astfel încât să poată accede la trofee şi alte echipe dincolo de Steaua şi Dinamo, printre acestea şi „Poli”. Naivul de mine… Totuşi acea echipă, chiar dacă nu şi-a adjudecat vreun trofeu, a avut câteva realizări: trei clasări consecutive în primele şase, o finală de cupă în care dacă s-ar fi tradus şi în scor evoluţia din teren ar fi trebuit adjudecată, şi două participări în cupele europene, atunci când a eliminat puternica Atlético Madrid. Toate acestea au fost trăite de Adrian Stoicov, de fapt realizate şi cu ajutorul lui. Odată cu reculul lui „Poli” s-a stins încet-încet şi cariera „Bulgarului”, care ultimele sezoane ale carierei le-a jucat dincolo de Timişoara.

După ce şi-a pus ghetele în cui, s-a ocupat de creşterea tinerilor fotbalişti, iar din luna februarie a acestui an fusese învestit în funcţia de coordonator al Centrului de copii şi juniori la ACS Poli Timişoara.

S-a dus Dincolo de tânăr, mult prea tânăr, însă ca unul care am avut în familie oameni atinşi de cancerul pulmonar o afirm în cunoştinţă de cauză că a fost mai bine că l-a luat Cel de Sus repede, decât să-l fi lăsat să cadă la pat, să facă metastaze şi să treacă prin toate chinurile fazei terminale.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.