O repriză Hagi, o repriză Contra. Cronica unui meci în care oaspeții puteau da lovitura pe final. Ganea și Penedo, cei mai buni. Viitorul – Dinamo 0-0

Redactor:
Andru Nenciu
O repriză Hagi, o repriză Contra. Cronica unui meci în care oaspeții puteau da lovitura pe final. Ganea și Penedo, cei mai buni. Viitorul - Dinamo 0-0
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru NENCIU

  • Viitorul – Dinamo 0-0, luni seara, în prima etapă a play-off-ului, la finele unei partide în care elevii lui Cosmin Contra au amenințat poarta gazdelor abia după pauză.
  • Dinamo a avut două ocazii mari în ultimele cinci minute, prin Nedelcearu și Popescu.
  • Vedeta lui Hagi, Florinel Coman, a impresionat doar printr-o cascadă de driblinguri în care și-a depășit trei adversari 
  • Ion Crăciunescu a declarat la Digisport că prestația arbitrului Bârsan a fost una slabă
  • FCSB rămâne pe primul loc, la egalitate de puncte cu Viitorul, dar cu golaveraj superior. Dinamo e pe 5, cu 22 de puncte
  • În etapa a doua, Dinamo dă piept cu CS U Craiova, pe teren propriu – Viitorul așteaptă, la Ovidiu, replica echipei lui Laurențiu Reghecampf

În urmă cu 17 ani deveneau soliști de canto cu mâna pe inimă. La câțiva metri distanță unul de celălalt. În 11-le tricolor, la Euro 2000. Reprezentau generații diferite. Dar proveneau din același fotbal. Fotbalul la superlativ. Hagi ținea la degetul mic Cupa UEFA câștigată cu Galata. Contra își pregătea fuleul pentru trofeul ce n-avea să mai vină vreodată. Un an mai târziu, cu Alaves, într-una dintre finalele istorice ale competiției.

În 2000, doi ani din viața lui Florinel Coman își închideau bucla. Și noi orizonturi, într-un oraș de lângă București, i se deschideau, la doar 4 ani, lui Nedelcearu. Și tot în 2000, Dinamo lua campionatul cu atacanți pur-sânge. Și tot în 2000, o idee prindea contur în mintea „Regelui”. La 17 ani distanță, proiectele colegilor din națională s-au materializat. Hagi crește, crește și iar crește: echipe, fotbaliști, decari, discursuri antologice. „Guriță” nu mai urcă în atac. Dar se înșurubează cât mai bine în postura de antrenor. Colegul de cameră îi este aproape. Fanii și mai! Rezultatele îl ajută! Play-off-ul e dătător de speranțe. Pentru ambii. Dar cine începe mai bine cursa cu 10 obstacole? Campionii sezonului regulat? Sau campionii din derby-urile cu Steaua?

Pentru Contra orice în afara unei victorii e contra țelului său. Gesticulează. Taie ploaia cu gesturi bruște. Vrea să transmită din entuziasmul său. O pală de vânt îi reamintește lui Hagi că trupa lui Reghecampf i-a luat fața. E preocupat. O șapcă nehotărât așezată pe cap îl protejează de toată presiunea. Și de amintirea unui play-off cenușiu anul trecut. Așa că un 4-3-3 îi poate asigura startul perfect. Contra răspunde identic și echipele par sensibil egale de la mijloc în sus. Lui Hagi defensiva cu Țîru și cu nepotul lui Basile Boli îi ridică glicemia. Lui Contra i se lasă colțurile gurii când face defensiva: Dielna și Marici sunt accidentați, îl trimite pe Popescu lângă Nedelcearu. Cecarelli stă dezlegat la șireturi, pe bancă.

Coman, inexistent. Daum ia notițe

Și meciul începe! Selecționerul Daum scrijelește hârtii cu ochelarii pe vârful nasului, Hagi își mestecă și nervii. Din gheata lui Nedelcu pornesc toate atacurile gazdelor, dar Chițu nu-și găsește locul. Purece și Coman sunt pe flancuri, Benzar ară terenul. În gol! Ca la rugby, Dinamo câștigă teren. Pivotul Nemec îl strivește pe Țîru, scoate lovitură liberă de la 20 m, dar poarta lui Râmniceanu nu licărește în culorile preferate ale lui Nistor (‘7). Viitorul începe să controleze mijlocul terenului. Forțează pe flancuri și Vână (‘9), de la 20 m, cu un șut de pe loc, îi zgârie mânușile lui Penedo. Atacurile gazdelor devin mai consistente și Chițu (1,80 m) îi aruncă mânușa și lui „Pluto” Brătianu. Câștigă duelul aerian cu Nedelcearu și Romera, dar mingea trece la o palmă peste transversală (”14).


Gheorghe Hagi a spus la final că adversarul său, Cosmin Contra, e deja un antrenor consacrat FOTO Mediafax

Hagi și Contra așteaptă sclipirile jucătorilor de creație, dar oamenii care pot aduce plusul în relația unu la unu nu-s în ziua lor. Coman nu-i lipsit de calități, dar și le-a uitat acasă, Hanca și Bumba aduc plus 0. Pentru moment oare? După un geam fumuriu, Negoiță și Mutu au pentru prima dată puls 180 la faza construită pe dreapta de Romera și finalizată de Hanca (’23). Și țesătura de pase e ca un ceai fierbinte pentru vocile venite din Ștefan cel Mare. La puține grade Celsius peste 0, 300 de fani dinamoviști asigură fondul sonor, în timp ce Ganea asigură dinamismul pe teren. Un teren care costă 20.000 de euro pe lună potrivit lui Cristi Bivolaru. Mult? Puțin? Mii, mii!

Bârsan vede invers, Ganea e cel mai activ om al trupei lui Hagi

Dar covorul verde îi ajută pe puștii lui Hagi. Centrarea lui Ganea (”27) generează panică, dar și faza primei reprize: Filip degajează în tibia lui Nedelcearu și fliperul încropit ad-hoc îl întinde pe Penedo. Cu un plus la capitolul fizic, Dinamo creează densitate la mijloc, dar nu poate găsi breșe. Culoar îi sapă echipei lui Hagi și arbitrul Bârsan. Dictează aiuristic lovitură liberă pentru gazde, după ce Roșu bate un cui în glezna lui Nistor. Bârsan își scrie trimiterea la Oftalmologie, Viitorul are posesie superioară.

Și tot Ganea e aproape să dea lovitura. Mai activ, fundașul stânga aduce varieate în jocul gazdelor, dar altruismul nu-l caracterizează pe final de repriză. Pune într-un șut din unghi mort (”37) toată puterea lui și tabela rămâne neshimbată. Cu garda jos, dinamoviștii intră la cabine cu nervii întinși la maximum. Îi reproșează arbitrului Bârsan mai multe decizii, însă frustarea îi apasă nereușitelor în apasă și mai rău. ‘Dinamo se apără mult și din cauza vântului, care a bătut spre poarta lor”, pune Claudiu Niculescu, la pauză, în studioul Digi, puțină culoare în discurs.


Contra a spus la final că nu l-a trecut pe Patrick Petre nici măcar pe bancă pentru că nu ar fi făcut față din punct de vedere fizic condițiilor meteo de la Ovidiu FOTO Mediafax

Dinamoviștii își strigă durerea, panamezul Penedo salvează

Culoare pun și oaspeții pe finalul pauzei. Elevii lui Contra ies de la vestiare cu bannerul „Vrem stadion!”, fanii îi aplaudă și le răspund cu o voce aspră: „Vrem fotbal, vrem trei puncte”.

Palic își aduce aminte că poartă o banderolă grea, purtată de brațele puternice ale unor dinamoviști pur-sânge. Încearcă timid poarta la reluarea meciului (’46), dar Viitorul răspunde prompt. Penedo intervine cu un reflex fantastic la șutul trimis din interiorul careului de Roșu (’50) și meciul are un ritm mai alert. Cât de calm să fi fost Hagi în vestiar? Ce inflexiuni ale vocii să fi avut Contra la pauză?

Suspansul crește, atacurile oaspeților se întețesc. Nistor impulsionează atacul „câinilor” și se trezesc din letargie și mâinile moarte ale oaspeților. Cu Iancu și Morar lăsați de Hagi să dea în clocot, Viitorul e în corzi. Intră omul-orchestră Hodorogea în locul lui Roșu, Benzar urcă în linia de mjloc pentru a liniști apele. Tot Busuladzic amenință poarta (61′) și Contra imprimă o altă partitură de joc în partea secundă: Palic pare că s-a dat peste cap și a devenit alt fotbalist, Spătaru – Danu, nu Dan – intră bine în joc. Și, cu o defensivă mai sigură, Dinamo presează. Presează continuu. 

Coman, prima acțiune periculoasă abia în minutul 72. Nedelcearu a avut victoria în gheată, în minutul 87

Iese la rampă, abia în minutul 72, și Coman. Ia o acțiune pe cont propriu din banda stângă, pătrunde în centru, cu driblinguri scurte, gen Adi Ilie, dar șutează telefonat și Filip blochează. Plouă mărunt și se înmulțesc și fazele de poartă. Viitorul forțează pe extreme și ocaziile mai apar doar după loviturile libere executate precis de Benzar. Doar atât. Pentru că Dinamo gestionează mai bine finalul de meci. Nistor trimite un trasor respins de Râmniceanu (80′), iar atacurile au mai multă consistență după intrările lui Bawab și Rivaldinho.

Nici nu mai contează că trupa lui Hagi e cea mai tânără echipă din Liga 1, finalul o prinde epuizată și fizic, și mental. Dominată clar la mijlocul terenului, Viitorul scapă cu fața curată după ce fundașii centrali sunt lipsiți de reacție în două rânduri. Mai întâi la șutul lui Nedelcearu (87′) și la reluarea cu capul trimisă de Popescu (90′). Se termină 0-0 la Ovidiu și Contra îl salută școlărește pe Hagi, ca în urmă cu 17 ani, înainte începerii turneului final. A ales bine cu Popescu în centrul defensivei, dar a jucat prea prudent în prima parte. De cealaltă parte, Viitorul ar fi putut arăta altfel dacă toate calitățile elevilor lui Hagi ar fi fost puse în evidență de un coordonator de joc. 

„Am încercat să câștig până în ultimul minut meciul. Ă‚sta vreau să fie spiritul la echipă. De asta i-am și băgat pe Rivaldinho și Bawab”

„În România arbitrii fluieră prea repede, nu ajută la spectacolul de pe gazon. Ar trebui lăsat jocul mai cursiv”

Cosmin CONTRA, antrenor Dinamo, declarație la Digisport

Viitorul – Dinamo 0-0

Viitorul (4-3-3): Râmniceanu – Benzar, Țîru, Boli, Ganea – Vână (Iancu ’73), Nedelcu, N.Roșu (Hodorogea ’61) – Purece (Morar ’67), Chițu, Coman. Antrenor: Gheorghe HAGI

Dinamo (4-3-3): Penedo – Romera, Nedelcearu, Popescu, Filip – Busuladzic, Nistor, Palic (Bawab ’70) – Hanca, Nemec (Rivaldinho ’80), Bumba (Danu Spătaru ’61). Antrenor: Cosmin CONTRA

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup