INTERVIU SPECTACULOS | 50 de întrebări pentru 50 de goluri, cu Eric de Oliveira. De ce plânge la goluri, cei mai grei adversari, freza "a la Ronaldinho" şi Holograf. "Şi băieţii plâng câteodată". Plus hainele lui Hagi, Coca-Cola la 1 litru şi unchiul din Brazilia

29 aug 2017 7472 afişări Comentează şi tu Liga 1
INTERVIU SPECTACULOS | 50 de întrebări pentru 50 de goluri, cu Eric de Oliveira.  De ce plânge la goluri, cei mai grei adversari, freza "a la Ronaldinho" şi Holograf. "Şi băieţii plâng câteodată". Plus hainele lui Hagi, Coca-Cola la 1 litru şi unchiul din Brazilia 29 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/16710321/1/bucurie-eric-gol-thd8995.jpg
  • Eric de Oliveira (31 de ani) îşi rememorează în ProSport cele 50 de reuşite din Liga 1 şi explică trăirile pe care le are când marchează.
  • Brazilianul îşi aminteşte de copilăria în care fotbalul era totul, primul gol ca profesionist, cum a fost comparat cu Ronaldinho şi cum îşi revede fiecare gol de 100 de ori.
  • Mijlocaşul Viitorului dezvăluie ce sfat a primit de la Gheorghe Hagi şi de ce nu se mai uită la fotbal, din cauza nedreptăţilor trăite în Brazilia.

Eric de Oliveira a ajuns la borna 50. Sunt golurile marcate în Liga 1 din 2008 încoace. Pentru Gaz Metan, Pandurii şi, din weekend-ul trecut, pentru Viitorul. Brazilianul mai are 14 goluri de dat până la visul său cel mare: să ajungă cel mai bun marcator străin din istoria României. Eric se "deschide" într-un interviu exclusiv acordat pentru ProSport şi vorbeşte despre copilăria cu lipsuri din Brazilia şi dezamăgirea de acolo produsă de selecţia făcută de impresari. Mijlocaşul îşi aminteşte de cele mai importante goluri, explică felul în care îi trece filmul vieţii prin faţă când marchează, ce semnificaţie au gesturile pe care le face după gol şi cum l-a sfătuit Hagi să ajungă cel mai bun.

  • Duminică, 27 august 2017, la Chiajna, în meciul Concordia - FC Viitorul, scor 1-2, din etapa a 8-a a Ligii 1, Eric de Oliveira a deschis scorul în minutul 36, bifând a 50-a reuşită a sa de când joacă în România.

Primul gol, cu Gloria Buzău

1. Eric, ce înseamnă golul 50 pentru tine?
Pentru un mijlocaş, un lucru destul de bun şi sper să nu mă opresc. Este o mare mândrie, cu siguranţă, pentru că mă bucur de fiecare dată când marchez. E minunat să ai 50 de goluri, pentru că am fost şi plecat în alte ţări şi am jucat la echipe care nu erau cele mai tari din campionat.

2. Ţi le aminteşti pe toate?
Da, cu siguranţă.

3. Cum a fost primul?
Din lovitură liberă într-un Gloria Buzău - Gaz Metan Mediaş.

4. Cum l-ai trăit?
M-am bucurat că a venit târziu. Veneam din “B”, unde am dat 11 goluri. Era alt nivel, dar am reuşit atunci două goluri la Buzău şi ne-au menţinut în afară de zonei retrogradării. A fost un an greu.

5. Pe cine ai sunat prima dată în Brazilia, după acel gol?
Pe unchiul meu, pentru că cu el vorbeam după fiecare meci. Din păcate, n-a fost televizat meciul, dar tot am reuşit să iau dvd-ul de la cineva de la Gaz care filma. I l-am dus în Brazilia şi l-a văzut.

6. La ce te gândeşti când marchezi?
Mereu îmi trece un film scurt prin minte despre viaţa mea. Când eram copil şi luam un trofeu la copii şi ne bucuram ca şi când luam Cupa Mondială. Nu aveam condiţii, dar eram fericiţi. Mă gândesc mereu la cei care m-au susţinut, la familie, la copiii mei.

"N-o să uit niciodată golul marcat cu mama în tribună"

7. Cum te bucuri la goluri?
Fac un semn cu degetul mare şi arătătorul... aşa arătau Deric şi Anthony, copiii mei, când le spuneam să fie cuminţi. Arăt şi o inimioară pentru soţia mea.

8. Care a fost cel mai intens gol trăit?
În Liga 1, cele două goluri cu CFR, când am învins la Mediaş (3-2, în 2011). A fost prima dată când mama m-a văzut jucând fotbal ca profesionist. N-o să uit niciodată. Am simţit că mama e mândră de mine. A fost şi un banner în galerie “Marcia, noi suntem mândri de Eric”, în portugheză.

9. Ai plâns vreodată la un gol?
De fiecare dată (râde). Sunt plângăcios... îmi trec multe în cap, şi de fericire şi de tristeţe. Câteodată le mai răspund, aşa, celor care mă critică, emoţia e mare. “Şi băieţii plâng câteodată” (râde, după ce rosteşte versul din cânteculor formaţiei Holograf).

10. Faci pariuri cu colegii, cu antrenorii că vei marca?
Cu Gicu Albota (n.r. - secund la Gaz Metan) făceam. Spunea că un număr 10 trebuie să dea două goluri cu capul, două cu fiecare picior, două din foarfecă şi aşa mai departe. “Doar aşa vei ajunge fotbalist mare”, spunea el. El cu Iosif Biro m-au văzut în Brazilia şi m-au adus. Zoli Iasko era prieten cu unul din impresarii mei. El le-a spus celor de la Mediaş să meargă să mă caute. Fără ei nu ajungeam aici.

"Jucam pe o sticlă de cola. Pentru noi era ca şi Cupa Mondială"

11. Ce faci după ce marchezi un gol şi ajungi acasă?
Mă uit de 100 de ori, cel puţin, la gol. Este o senzaţie foarte frumoasă.

12. Cine te-a învăţat să tragi la poartă, în Brazilia?
Aveam un prieten care azi e poliţist. A făcut o echipă pe stradă, avea nişte echipamente şi ne punea să jucăm. Trofeul era un Coca-Cola de un litru. Pentru noi era ca şi Cupa Mondială. El spune că trebuie să fiu vârf ca să dau goluri.

13. Cât jucai fotbal când erai copil?
Toată ziua. Mă trezeam la 7, mâncam pâine cu unt, când aveam unt şi plecam. Mă întoarceam doar ca să mai beau apă sau să mănânc. Ajungeam aşa obosit că dormeam nespălat.

Voleul cu Steaua din Ghencea şi golurile cu Dinamo

14. Care sunt cele mai importante goluri?
Îmi amintesc de un gol la Iaşi, când am egalat pe final. Am dat bară gol, după un corner (2013). Apoi voleul cu Steaua, când am bătut în Ghencea şi când am învins Dinamo cu Gazul (2009). Era unchiul meu în tribune.

15. Golurile dedicate copiilor?
Cred că golul împotriva Pandurilor, în 2011. Soţia mea era gravidă şi am pus mingea sub tricou. E o amintire de neuitat.

Straton şi Marinescu, portarii greu de învins

16. Un portar pe care nu l-ai putut bate şi care te enerva?
Lui Straton nu i-am dat gol niciodată… Îmi mai amintesc prima etapa la Pandurii, cu FC Braşov. Am bătut 3-1, dar nu i-am putut da niciun gol lui Marinescu. Mi-a scos tot, din toate poziţiile posibile.

17. Cine ţi-a dat cele mai multe pase de gol?
Din 50 de goluri cred că 35 le-am dat din acţiuni individuale sau mingea “furată”. N-am primit prea multe pase.

18. Cum arată golul perfect pentru tine?
Golul perfect e cel care aduce victoria. Mereu iese în evidentă omul care marchează. Te consideri cel mai bun. Cel mai bun e cel care marchează. Cel puţin înainte aşa era.

19. Un gol urât sau o ratare frumoasă?
Un gol urât tot timpul.

"Când se plăteşte 1 milion pe tine eşti foarte mândru"

20. 2010 - 2011, cel mai bun sezon? Ai dat 15 goluri.
Da. Din păcate, m-am întors din Ucraina în urmă cu pregătirea şi m-am accidentat. Am ratat şi două penalty-uri atunci, am avut un gol corect anulat. Puteam fi golgheter atunci.

21. După sezonul 2013 - 2014 şi 11 goluri la Pandurii te-ai transferat în Arabia.
Îmi amintesc că am rămas golgheter şi după ce am plecat. Şi atunci puteam deveni golgheter. Dar a fost interes financiar pentru toată lumea şi am plecat.

22. Cum te simţi când se plăteşte peste 1 milion de euro pe tine?
Foarte mândru. Ca un jucător mare. Valoarea mea trecuse de un milion şi m-am bucurat că toţi au câştigat. Mi-am dorit să plec doar la ofertă bună pentru club. Nu am vrut să plec că se vorbea şi de naţională atunci.

23. Ce i-ai spune unui copil care vrea să fie golgheter?
Să aibă încredere. Fotbalul pare simplu, dar nu e. Să ştie când trebuie să dea răspuns celor care îl critică, să aibă încredere în Dumnezeu şi să muncească. Eu îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru ce am făcut. Am avut două operaţii, probleme cu kilogramele… Nu a fost uşor, dar m-am descurcat mereu.

"În Brazilia juca cine avea impresarul mai bun. De atunci nu mă mai uit la fotbal, decât la Real Madrid"

24. De ce vrei să ajungi cel mai bun marcator?
Nu trebuie să dovedesc nimic. Îmi dovedesc doar mie că pot. M-am ataşat foare mult de România. Eu n-am avut cariera lui Hagi, dar vreau să-mi scrie numele în istoria fotbalului românesc. Copiii să crească şi lumea să le spună de mine.25. În Brazilia, prietenii tăi din copilările ştiu de golurile tale?
Se uită la fiecare meci.

26. E frustrant că n-ai reuşit la tine în ţară?
Foarte. De aceea nu mă mai uit la fotbal, doar la Real Madrid. Acolo juca cine avea cel mai bun impresar. Foştii colegi care erau titulari la juniori nu mai sunt nicăieri, unii îmi cer ajutor şi mie să le găsesc echipă. Eu le-am dat peste nas şi am făcut cariera aici. Puteam şi în Brazilia, dar am avut ghinion. M-am accidentat în ultimul an de juniorat.

27. Execuţia preferată?
Şutul de la distanţă, dar îmi plac şi pasele decisive.

Gabi Mureşan, Dan Alexa, Bourceanu...

28. La ce te uiţi când tragi la poartă?
Eu simt unde e portarul şi unde e poarta şi nu trebuie să ridic capul tot timpul.

29. Care au fost cei mai dificili trei adversari din România?
Gabi Mureşan, Dan Alexa, Bourceanu. Erau frumoase duelurile cu ei. Era o bătălie frumoasă.

Fiorentina şi FC Vaslui

30. Meciul carierei?
Pandurii - Fiorentina, în Europa League.

31. Echipa căreia ai vrut să-i dai gol dar n-ai reuşit?
FC Vaslui.

32. “Victima” preferată CFR. De ce?
Nu ştiu. Am cinci goluri contra lor, deşi mi-a fost tot timpul dragă, că e din Ardeal.

33. Cu ce gol te lauzi cel mai mult?
Cel cu Fiorentina.

34. Putea fi golul anului în Europa...
Nu ştiu de ce nu a fost nominalizat. Credeam că se ţine cont şi de importanţa meciului.

35. Preferi golurile din acţiune sau din lovitură liberă?
Cele din acţiune.

Şi-a lăsat părul mare să le placă mexicanilor

36. Primul gol marcat în fotbalul profesionist?
În Brazilia, aveam 19 ani, am jucat în campionatul regional. Am dat cinci goluri atunci. Primul l-am dat din alunecare.

37. Cum l-ai sărbătorit?
Am alergat ca nebunul.

38. Idolul din copilărie?
Ronaldinho.

39. Cine îţi place acum?
Ronaldinho. Mi-am făcut şi părul ca el. În 2005 am mers să dau probe în Mexic. Spunea preşedintele clubului din Brazilia să-mi las părul să crească pentru că mexicanilor aşa le plac fotbaliştii. “Ronaldinho al meu, o să te vând pe mulţi bani”, îmi spunea. Până atunci eram chel.

40. Când ai fost cel mai aproape de naţionala României?
Niciodată..."Hagi mi-a povestit cum s-a antrenat în America"

41. Ce face diferenţa dintre un jucător obişnuit şi un marcator?
Tehnica. Trebuie să fii omul care poate să decidă meciul în orice moment.

42. Ce ţi-a spus Hagi legat de America?
Cum s-a antrenat cu haine de bumbac, la 40 de grade Celsius, pentru a fi în formă. Putea să devină cel mai bun jucător atunci, deşi cred că a fost cel mai bun. Mi-a spus ce trebuie să fac să fiu cel mai bun. I-am spus de unde am venit şi că vreau să intru în istorie.

43. L-ai văzut în America?
Da. Prima Cupă Mondială pe care am văzut-o.

44. O să regreţi după ce te retragi că n-ai stat mai bine fizic?
Nu o să regret. Dacă lucram mai mult nu eram aici şi nu vorbeam cu tine. Trebuie să fim mulţumiţi cu ce avem.

"Golurile, mai importante decât banii"

45. Golul pentru care ai fost cel mai înjurat?
Chiar dacă am avut probleme la Iaşi anul trecut, lumea acolo mă aplaudă. Cunosc un tată din Iaşi care i-a pus numele Eric copilului său. E în Anglia şi a venit la meci atunci. Lumea, în general, mă aplaudă, nu mă înjură, chiar dacă n-am jucat la echipe mari.

46.Ce cadou îţi faci dacă treci de Wesley?
N-am nevoie de cadou. Eu fac altora. O să fac probabil cel mai mare grătar.

47. De ce n-ai mers în Arabia vara asta?
A doua zi după ce a câştigat campionatul Viitorul m-a sunat Iasko că mă vrea Hagi şi să-i spun pretenţiile. Apoi am vorbit cu Dănciulescu şi Mutu, de la Dinamo. Le-am spus că vreau să fac bani, să-mi fac o casă, dar dacă e vorba de performanţă aş face o schimbare. Până la urmă am venit la Viitorul.

48. Contează mai mult, golurile sau banii?
Cu siguranţă, dacă faci perfomanţă, banii vin.

49. Cum ai vrea să te ţină minte fanii din România?
Nu m-am gândit la asta. Nici nu ştiu de ce mă apreciază toţi. N-am jucat la o echipă mare până acum, dar sunt mai apreciat ca unii care au jucat la echipe mari. Mi-aş dori să stau în tribuna să mă văd jucând. Să zic şi eu: “Grasule, trage la poartă!” sau “Bravo, Eric!”. Dar nu pot. În tribună e uşor. Când vine mingea la tine e altceva.

50. La ce te gândeşti când intri pe teren?
La copilăria mea, la familia mea, la mama mea. De fiecare dată…

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.