EXCLUSIV | Lecția franceză, cu Bryan Nouvier. Fotbalistul CFR-ului explică felul în care sunt crescute în academiile din Franța starurile lumii. Test: „Pentru tehnică mi-aș da nota 8, pentru viteză 7, pentru pase 9”

EXCLUSIV | Lecția franceză, cu Bryan Nouvier. Fotbalistul CFR-ului explică felul în care sunt crescute în academiile din Franța starurile lumii. Test:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Fotbalistul de 22 de ani a crescut la Metz, una dintre academiile celebre din „Hexagon”.
  • Nouvier își acordă note și poveștește o zi obișnuită de la o academie care își propune să găsească „baloane de aur”.

„Naționala Franței poate alinia trei echipe de nivel apropiat!” De câte ori nu am auzit asta, din partea oamenilor de fotbal? Dembele, Pogba sau Mbappe sunt în top 4 transferuri all-time în fotbal, depășind fiecare suta de milioane de euro. Avem și noi francezii noștri, în fotbalul românesc și am stat de vorbă cu unul dintre ei, pentru a încerca să aflăm cum funcționează „incubatorul” de staruri din Franța. Cum sunt crescuți tinerii, pe ce se bazează antrenamentele de la juniori și cum ajung să fie descoperiți cei mai buni.

„Tehnică de 8, pase de 9”

Interlocutorul nostru este Bryan Nouvier, francez, năcut la Metz, în orașul uneia dintre cele mai celebre academii din Franța. Are 22 de ani, joacă la CFR din 2015 și posedă o tehnică peste media din Liga I. „Sunt tânăr, cred că sunt rapid, pot să driblez, pot să centrez. În sezonul trecut am avut cele mai multe pase de gol de la CFR. Trebuie însă să marchez mai mult. Acesta este punctul meu slab”, se prezintă extrema stângă de la CFR.

L-am rugat să-și dea și note și a fost destul de aspru cu el. „Pentru tehnică mi-aș da un 8, pentru viteză nota 7, forță de 7, pentru șut 8 și pentru pase 9″, consideră Nouvier, care este încântat de actualul sezon, cu CFR: „Pentru moment, acest sezon este foarte bun. Echipa face o treabă foarte bună, suntem pe primul loc, facem ceeea ce ne spune antrenorul, încercăm să dăm maxim din ce putem. Cred că suntem cea mai bună echipă din campionat. La final, vom vedea, dar acum suntem pe primul loc. Este doar prima parte din campionat”.

„Petrescu m-a plăcut și pentru că fac maxim din ce pot pentru faza defensivă”

A avut nevoie de un cantonament ca să-l convingă pe Dan Petrescu să nu-l pună pe lista cu disponibilizați. Crede că efortul său din teren și faptul că face bine și faza defensivă l-au salvat. „Am vorbit mult cu antrenorul, mi-a dat încredere, a încercat să mă ajute la antrenamente. Cred că m-a plăcut pentru ceea ce fac pe teren. Uneori trebuie să ne apărăm și eu încerc să fac maxim din ce pot și în faza defensivă, alteori atacăm mai mult, pentru moment este bine„, povestește fotbalistul francez.


Învățăminte de la Malouda

Întorcându-ne la Franța, Nouvier a crescut la Academia Metz, de unde au ieșit și Battiston, Robert Pires, Malouda, Louis Saha, Miralen Pjanic sau Sadio Mane. Este o fabrică de talente, iar Nouvier a trecut prin ea. „Câteodată te antrenezi cu profesioniștii, care nu prind lotul la prima echipă și asta te ajută foarte mult. Am învățat multe de la Malouda. Îmi plăcea să driblez foarte mult, dar îmi spunea să nu țin mingea, să pasez, să încerc un-doi-uri. Să ridic capul când primesc mingea, ca să văd jocul, să gândesc mai repede, să pasez din prima și să-mi ajut colegii”, își amintește Nouvier.

„Dacă nu ești bun la școală ești terminat ca fotbalist”

Din primele declarații observăm o mare diferență în privința abordării educației, în viața unei academii de fotbal din Franța, față de una obișnuită din România. Rezultatele școlare sunt obligatorii în pregătirea marilor fotbaliști. „Cred că Metz este în top 10 în Franța. Academia înseamnă două lucruri acolo: fotbal și școală. Dacă nu ești bun la școală ești terminat pentru acest club, chiar dacă ești bun la fotbal. Câteodată pun educația înaintea fotbalului„, povestește fotbalistul CFR-ului.

„În fiecare zi faci altceva la antrenamente. Uneori de la 6 dimineața la 5 după amiaza”

Odată rezolvată problema școlară un tânăr fotbalist francez se lovește și de un program „spartan”. „Dacă este începutul sezonul, ai câteodată 3 antrenamente pe zi. La 6 dimineața faci sală, apoi mănânci, te întorci la 10 și termini ziua la ora 5 după masa. Muncești foarte mult acolo„, ne spune Nouvier.
Pregătirea fotbaliștilor, din toate punctele de vedere, este un alt obiectiv asumat de academiile din Franța. Antrenamente diversificate, făcute cu mult mai mulți antrenori decât la noi. „În fiecare zi se face altceva. Lunea, antrenamentul e bazat pe tehnică, marți faci exerciții pentru lovirea mingii cu capul, miercuri exersezi șuturile… Mereu altceva. Erau vreo 6-7 antrenori, iar la echipa mare erau mai mulți de 10”, dezvăluie francezul.

Jucători din toate „colțurile” lumii

Concurența ridicată este o altă problemă căreia trebuie să-i facă față un tânăr jucător francez, dornic de o carieră fotbalistică. Metz, spre exemplu, are parteneriate cu Senegal, India sau China. Sunt țări unde caută mereu juniori talentați, care sunt apoi aduși la Academie. Pregătesc jucătorii de acolo, dar și pe antrenorii lor. „Au parteneriat cu Senegal, în Dakar, de exemplu. Dacă găsesc un jucător bun, îl aduc la echipă și dacă e bun semnează cu ei. Au mulți scouteri în țară și aduc mulți jucători, tot timpul. Poate fizic sunt mai buni jucătorii africani, dar la tehnică sunt la fel. Fotbalul e la fel„, povestește Bryan Nouvier.

„Multă lume se uită la Ligue 1 pentru investițiile făcute de PSG”

El a ajuns în România, jucând un singur amical pentru echipa mare a lui Metz. Nu visează însă să se întoarcă în Franța și spune că vrea să reușească aici. „Când am terminat contractul cu Metz am vorbit mult cu Răzvan Zamfir. Am fost o lună la Bari, dar după am avut o întâlnire cu antrenorul și mi-a spus că pot continua, dar că sunt tânăr și trebuie să joci mai mult, decât aș putea să joc acolo. Zamfir mi-a spus că poate vorbi cu CFR, așa că am semnat aici”, spune stângaciul de 22 de ani.

Subiectul PSG este unul mult discutat între francezi. Diferența făcută prin banii investiți și rezultatele imediate nu sunt probleme pentru fotbalul francez, crede Nouvier, care vede doar lucrui pozitive în campania de transferuri a PSG-ului. „Au banii să facă asta, deci de ce nu? Se vede însă o mare diferență când joacă cu Ajaccio sau Metz, de exemplu. Câștigă foarte ușor. Este bine că au făcut investiții, pentru că multă lume se uită acum la campioantul din Franța să vadă una dintre cele mai bune echipe din lume și să-i urmărească pe Mbappe, pe Neymar, Cavani.. Este bine, pentru că fotbalul evoluează”, consideră fotbalistul de la CFR.

„Nu l-am văzut pe Hagi jucând, dar am auzit că a fost ca Maradona sau Messi”

Este stângaci, dar nu l-a văzut niciodată jucând pe cel mai bun stângaci al nostru, Gică Hagi. „Nu l-am văzut niciodată, dar am auzit că a fost cel mai bun jucător din România, ca Maradona, ca Messi, deci a fost un jucător foarte bun. Mie îmi place Lionel Messi, pentru că poate schimba soarta unui meci într-un minut”, încheie Nouvier.

Nouvier despre francezii din Liga I:

  • Le Tallec: „este un jucător foarte bun. A jucat la Liverpool, este înalt, poate marca cu capul, cu piciorul, stă mereu în 6 metri. Este un jucător foarte bun”
  • Boli: „Îmi place foarte mult. Joacă simplu, dar este sigur, îți pasează când îi ceri mingea, vorbește mult cu colegii, este un jucător foarte bun”

Nouvier despre duelul cu Romario Benzar, din CFR-FCSB:

  • „Am jucat cu el. E un băiat bun, este unul dintre cei mai buni jucători din România. Este greu să-l marchezi, pentru că cere meru mingea, își ajută colegii, se demarcă, dar e ok. Am avut un duel direct cu el, nu a marcat, deci e bine”

Nouvier în cifre

  • 84 de meciuri
  • 5 goluri 
  • 9 pase decisive are Nouvier pentru CFR
     
Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz!…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în Ceruri
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în Ceruri
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen