COMUNICAT | Reacția lui Talpan după ultimele evenimente din jurul mărcii Steaua: „FCSB n-a primit niciodată palmaresul”

Redactor:
Florin Marian
COMUNICAT | Reacția lui Talpan după ultimele evenimente din jurul mărcii Steaua:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Locotent-colonel de Justiție, Florin Talpan a emis un comunicat de presă prin care își justifică ultimele acțiuni îndreptate împotriva echipei de fotbal a lui Gigi Becali și a forurilor naționale care susțin în continuare că gruparea din Liga 1 poartă denumirea „Steaua București”.

ProSport a anunțat în premieră faptul că CSA i-a deschis un nou proces lui Gigi Becali, prin care îl obligă pe acesta să își schimbe și numele societății comerciale înregistrate la Registrul Comerțului. Mai multe detalii, aici.  

Iată comunicatul integral al lui Florin Talpan:

COMUNICAT

Înainte de toate, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost și sunt alături de mine în demersul meu de a conserva brandul Steaua București, care aparține Clubului Sportiv al Armatei „Steaua București” (CSA), cel care l-a creat și l-a dezvoltat și cel sub egida căruia s-au realizat performanțe deosebite interne și internaționale.

Pentru cei care îmi critică munca, le spun că nu mi-am făcut decât datoria și am încercat să nu dezamăgesc milioanele de suporteri steliști. Pot să îi asigur pe aceștia că pot face mult mai mult pentru Clubul Armatei dacă aș avea posibilitatea să mă implic mai mult la nivel de conducere.

Vreau să întreprind acțiuni ferme și legale în timp scurt, cu condiția ca persoanele care până acum au arătat dezinteres și au adus grave prejudicii imaginii Stelei să nu se mai implice.

Menționez că imediat după pronunțarea deciziei ICCJ din 3 decembrie 2014 și până în prezent am înaintat comandantului clubului numeroase rapoarte prin care am făcut toate precizările necesare și prin care am propus și solicitat următoarele:

-schimbarea imediată a siglei FCSB, a denumirii și a eliminării practicii FCSB de a se mai folosi de brandul Steaua București în toate formele posibile.

-formarea unei noi echipe de fotbal sub patronajul CSA, echipă care să poarte numele și sigla notorie Steaua București și care este singura îndreptățită să ducă mai departe istoria glorioasă a Clubului Sportiv al Armatei Steaua București.

– crearea imediată a Centrului de copii și juniori. Selecțiile pentru copii și juniori se desfășoară în această perioadă.  M-am bucurat să văd că în primele două zile am avut o prezență numeroasă de copii, ai căror părinți ne-au felicitat pentru această inițiativă. Tradiția Steaua București, care a început în anul 1947 va merge cu siguranță mai departe prin aceste tinere talente. De asemenea, îi așteptăm și pe marii fotbaliști care au activat sub culorile roș-albastre să ni se alăture, pentru a-și aduce aportul ca antrenori.

– evaluarea mărcii și a prejudiciului provocat de folosirea fără drept a mărcii în perioada 2002-2014 de către FCSB.

– o luare de poziție fermă a CSA față de discuțiile interminabile care vizează palmaresul, discuții care derutează complet suporterii. Vreau să vă asigur că FCSB nu este continuatoare a tradițiilor sportive ale CSA. Din păcate, FCSB este de multe ori asociată cu marca notorie Steaua București, din cauza folosirii acestei denumiri, cea mai prejudiciabilă consecință pentru noi fiind asocierea de către public a FCSB cu istoria glorioasă a CSA Steaua București, lucru total neadevărat și manipulator, întreținut chiar de către conducătorii FCSB. Recenta intervenție publică a dl. Argăseală Valeriu poate sta ca probă într-un eventual proces.

FCSB nu a primit niciodată palmaresul obținut de CSA. Prin palmares se înțeleg victoriile, cupele, trofeele, medaliile, pozițiile în clasamente, fie ele naționale sau internaționale, obținute de către sportivii (fotbaliștii, în cazul de față) care au activat sub egida CSA-ului. Palmaresul echipei de fotbal a CSA aparține în exclusivitate, conform legii, Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, făcând parte din patrimoniul acestuia. FCSB și-a însușit pe nedrept acest palmares, încă de la înființarea societății, iar motivele pentru care se întârzie emiterea unui comunicat pentru lămurirea acestei situații îmi sunt străine, însă este clar că există un dezinteres și o pasivitate care îngreunează lucrurile. Motivul pentru care în decizia ICCJ din 3 decembrie 2014 nu se vorbește de palmares în mod direct este pentru că acesta aparține conform legii, Clubului Sportiv al Armatei Steaua București și nu a fost nevoie să învestim instanța cu soluționarea unui astfel de capăt de cerere distinct. CSA poate proceda direct la solicitarea de sancțiuni pentru acțiunile abuzive și nelegale întreprinse de către FCSB în tot acest timp.

În ceea ce mă privește, sunt pregătit să continui lupta pentru brand alături de oamenii de bună credință și de suporterii Stelei, lupta cu cei care timp de 16 ani au încălcat constant, flagrant și sistematic legile.

Această stare de fapt a condus  la deprecierea aproape iremediabilă a imaginii și blazonului Steaua București, atât pe plan național cât și internațional, prin acțiunile rușinoase ale conducerii FCSB (Teia Sponte, Mihai Stoica) dar și ale creditorului George Becali, care au culminat cu condamnări penaleale acestora. Desigur, aceștia nu sunt singurii vinovați pentru acest dezastru. La fel de vinovați sunt și cei care au încălcat HG 66/1999 și care au transferat jucătorii de fotbal ai CSA din spațiul public în spațiul privat cu încălcarea legilor, lucruri pentru care ar trebui trași la răspundere.

Atrag atenția că pasivitatea și dezintersul comandantului CSA, George Boroi, de a nu lua măsurile pe care le-am propus și care sunt o consecință firească a hotărârii judecătorești a Înaltei Curți de Casație și Justiție, riscă să aducă în continuare prejudicii grave atât CSA cât și milioanelor de suporteri steliști care sunt într-o totală stare de incertitudine asupra echipei lor iubite, Steaua București.

Consider că FRF și LPF nu trebuiau să permită ca noua echipa FCSB să evolueze direct în prima divizie ca și continuatoare a legendarei Steaua București, ignorând hotărârea irevocabilă a ICCJ. Mai mult, nici până în prezent nu au informat UEFA corect, aceștia continuând să afișeze FCSB-ul cu palmaresul care aparține CSA-ului.

Cu această ocazie, le răspund și acelora din presă care au făcut acuzații la adresa mea și a clubului de „întoarcere la comunism” prin crearea echipei de fotbal de către CSA.  Trebuie să fii ori rău intenționat, ori să nu ai despre ce altceva scrie, ori  pur și simplu să fii confuz, caz în care mai bine nu mai faci astfel de afirmații. Să fii convins că în anul 2015 există tentative de întoarcere la comunism , după 25 de ani de democrație este absurd. CSA nu va fi nici primul și nici ultimul club de drept public din lume care va avea o echipă de fotbal. Soluții de parteneriate transparente si legale cu investitori privați și serioși se vor găsi. Să nu uităm că CSA este un club sportiv și că acesta nu are atribuții în apărarea țării, construirea sau administrarea de tancuri,  pregătirea echipelor de intervenții speciale în misiuni etc, așa cum s-a tot vehiculat, ci obiectul său de activitate îl constituie organizarea și administrarea activității sportive prin selecția, pregătirea și participarea sportivilor de performanță la competițiile sportive interne și internaționale, conform Regulamentului de organizare și funcționare, elaborat în baza Legii educației și sportului. Constat că cei care susțin că CSA nu ar trebui să aibă o echipă de fotbal sunt de fapt împotriva funcționării tuturor secțiilor sportive ale CSA, în caz contrar mă întreb: ce are fotbalul mai presus decât handbalul, baschetul sau alte sporturi pe echipe și de ce se face această discrimare?

Nu înțeleg vehemența cu care unii fac aceste acuzații, fără să se gândească că aceștia luptă de fapt pentru unele interese private și temporare și nu pentru perpetuarea valorilor comune, ale statului român, din care fac parte și ei. Ce ar trebui să facă instituțiile statului, în general, să lase privații mai „descurcăreți” să acapareze bunurile acestora? Poate că ar trebui să vindem țara cu totul, potrivit acestor opinii, ba chiar să o dăm pe gratis, de ce să ne mai încurcăm în proceduri? Cum facem, primul venit, primul servit?

Steaua este un brand notoriu românesc 100%, de stat, cu un palmares de invidiat de oricare dintre cluburile din lume, la toate secțiile sportive. Suntem prea concentrați pe noi înșine și pe profit pentru a renunța la drepturile obținute de părinții noștri și la moștenirea copiilor noștri ? Am uitat oare tradițiile și trecutul țării noastre sau pur și simplu nu dorim să le cunoaștem? Există într-adevăr o legătură puternică între CSA și MApN: lupta pentru dreptate și pentru drepturi. Unii o fac pe calea războiului, alții pe căi judiciare. Oare după 25 de ani de democrație și sute de ani de războaie, CSA, ca și club sportiv ar trebui să renunțe la lupta judiciară, care de altfel este expresia democrației? Nu este oare această gândire în sine învechită?

Semnează:

Șeful Compartimentului Juridic al Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA” București

Locotenent – colonel de justiție Florin – Costel TALPAN

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen