Beto, singurul jucător din Liga I care merge la CE 2012!** Cum explică momentul de la Sibiu, când s-a prăbușit fără să fie lovit: „Puteți să-mi spuneți actor!” VIDEO

Redactor:
Bitescu Wili
Redactor:
Daniel Remes
Beto, singurul jucător din Liga I care merge la CE 2012!** Cum explică momentul de la Sibiu, când s-a prăbușit fără să fie lovit:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Antonio Beto, portarul venit de la FC Porto pentru a ajuta CFR-ul să ia titlul, și-a încheiat conturile cu actuala campioană și a plecat în Portugalia pentru ultimele pregătiri înainte de Euro. Beto vorbește despre perioada petrecută în România, pe care o consideră o experiență extrem de reușită.

Începând de duminică seară nu mai ești jucătorul CFR-ului. Care este imaginea pe care o ai despre România după aproape un an petrecut aici?
Pe mine nu m-a șocat România, să știi. Sigur, realitatea de aici era diferită de cea cu care am fost obișnuit, dar am încercat să mă adaptez cât mai repede. Trebuia să îmbrățișez această nouă realitate, una în care aveam să petrec un an. Totul s-a petrecut foarte repede și acum sunt un om fericit. Sunt fericit pentru că am reușit să fiu campion, mai ales că acest titlu este cucerit în afara Portugaliei.

Ai 30 de ani și, totuși, aceasta a fost prima ta experiență în afara țării natale. A părut că te-ai adaptat imediat…
Cred că a contat și felul meu… sunt ca un cameleon! (râde) Viața e imprevizibilă și trebuie să te adaptezi. Am avut și șansă, pentrucă am dat aici, la Cluj, de mulți jucători portughezi…

Acum, după acest an bun la CFR Cluj, ce lași în urmă?
(se uită în gol) Chiar îmi pare rău că voi pleca. Oamenii de aici, absolute toți, m-au făcut să mă simt de parcă aș fi fost de-al locului. Înaintea meciului cu Steaua, la stadion, am vrut să îmi iau rămas bun de la ei. Nu știu dacă au înțeles exact mesajul meu (zâmbește).

Ești singurul jucător din Liga I chemat de echipa națională pentru Campionatul European. Consideri că experiența la CFR te-a pregătit pentru o competiție atât de puternică?
CFR mi-a dat șansa de a juca meci de meci. Anul trecut am prins doar 15 meciuri, iar pentru mine a fost prea puțin! Am vrut să apăr mai mult și Clujul mi-a oferit această oportunitate. Pentru asta vreau să mulțumesc echipei și României. Alt­fel, probabil că n-aș fi fost chemat la naționala Portugaliei. Înainte de a veni la CFR, am avut o discuție cu antrenorul Portugaliei. El mi-a spus: „Beto, vreau să te aduc la lot, trebuie să te aduc! Dar și tu trebuie să joci mai mult!”.

„Mi-am asumat un risc venind în România!”

Bun, lucrurile au ieșit perfect pentru tine, dar exista riscul să și pierzi contactul cu echipa națională. Campionatul României nu e atât de cunoscut…
Am știut că îmi asum un risc mare venind aici. Am avut și alte opțiuni…

Din campionate mai tari decât al nostru?
Din Bundesliga, dar nu-mi cere numele echipei.

Și de ce n-ai mers acolo? Diferențele dintre cele două țări sunt uriașe….
Nu eram sută la sută sigur că voi juca. Eu aveam nevoie de această siguranță. Să nu mă înțelegi greșit, nu mi-e frică să mă lupt pentru postul meu. Nici vorbă! Dar în fotbal se pot întâmpla multe. Poate dădeam peste un antrenor care nu mă plăcea. Eu am încredere în calitățile mele, dar, dacă lui nu-i plăcea de mine, ce făceam? Aici, cu Jorge Costa, am știut că voi juca. A fost un risc, dar totul a ieșit perfect.

Cum ai vrea să decurgă cariera ta de acum încolo? Ești tentat de o nouă experiență în afara Portugaliei sau vrei să găsești un club în țara natală, la care să stai mai mulți ani?
Uite, acum mi-a ieșit. Am venit la Cluj, am devenit campion. Dar nu pot să știu dacă a doua oară va fi la fel de bine. Trebuie să stau și să mă gândesc bine la viitorul meu.

„Când greșesc, sunt primul care recunoaște”

Evoluțiile tale din acest campionat au fost, în mare, foarte bune. Ai avut însă și niște greșeli…
Daaa! Știu și sunt primul care recunosc acest lucru! În meciul cu Chiajna, în cel cu „U” Cluj…

Le știi pe toate. Portarii se feresc, de regulă, să vorbească despre greșelile pe care le comit…
Când greșesc, sunt primul care recunoaște! Sunt primul meu critic! După meci, când ajung acasă, mă pun în pat și mă uit din nou la joc. Stau și îmi analizez prestația. Doar așa pot să progresez! Dacă fac un meci bun, nu sunt atât de interesat să urmăresc din nou partida. Simt că am jucat bine, sunt fericit și nu am nevoie de o analiză. Când fac o gafă, lucrurile se schimbă… (Un suporter al CFR-ului întrerupe conversația: „Beto, dacă nu o să te întorci, să știi că nu te vom uita. Dar nici tu să nu ne uiți!” Portarul promite: „Niciodată!”)

„Am simulat pentru că am experiență și pentru că sunt inteligent!”

A fost acel moment controversat din meciul cu Voința Sibiu. Acea simulare. Îmi poți explica la ce te-ai gândit atunci?
Experiență! Despre asta e vorba! S-a spus după acea partidă că sunt cel mai bun actor… OK! Am simțit atunci adversarul în spatele meu. Am crezut că voi degaja mingea, dar am ratat-o. Apoi am căzut! Știam că arbitrul va da fault! Și a funcționat! Ce pot să zic? Puteți să-mi spuneți actor, puteți să-mi spuneți cum vreți… Eu știu că am făcut cel mai bun lucru pentru echipa mea. Nu s-a luat gol la acea fază și sunt mulțumit! Sunt un tip cu experiență, sunt un om inteligent… și cred că s-a văzut!

VIDEO SIMULARE BETO

Chiar, ce simți atunci când reușești o paradă bună?
Încredere! Multă încredere! Vezi, eu nu sunt înalt, dar după ce scot o minge grea mă simt de parcă aș avea doi metri. Apropo de statura mea, îmi place la nebunie că sunt așa. Sunt rapid, am reflexe bune, am un joc bun de picioare. Dacă eram mai înalt, n-aș fi avut calitățile astea.

Probabil au fost momente în cariera ta în care ai avut de suferit din cauza înălțimii?
Da, mi-a fost greu! Am avut două șanse de a ajunge în Anglia și le‑am ratat din cauza staturii. Eram la Fulham. Antrenorul și directorul sportiv mă plăceau, dar mi-au zis: «E imposibil ca un portar de 1,82 să joace în Anglia». Dar să știi că nici Reina nu e mai mare. E exact cât mine! M-am pus lângă el să ne măsurăm.

Unde v-ați întâlnit?
În Ibiza, vara trecută! Dar el, spre deosebire de mine, e ca un munte. Super solid omul!

Apropo de Reina, care sunt portarii care ți-au marcat cariera?
Vitor Baia și Preud’homme! Ei au fost preferații mei! OK, am jucat cu Peter Schmeichel la Sporting, dar…

Vorbești fluent engleza și pari un tip citit. Mă înșel?
(râde) Deloc! Îmi place să citesc și, sincer, mă consider un tip isteț. Sunt genul de om care vrea să știe de ce și cum se întâmplă anumite lucruri. Sunt foarte curios și asta mă face să vreau să descopăr mereu lucruri. Să știi că în Portugalia se spune că atunci când mă voi lăsa de fotbal voi fi comentator la TV.

Și ți-ar plăcea lucrul acesta?
Nu, nu, nu!

Dar ce ai vrea să faci?
Am afaceri în domeniul imobiliar și vreau să mă ocup de ele la finalul carierei. O să am biroul meu, o să mă îmbrac la costum. În plus, aș vrea să fiu și antrenor de portari. Mi-ar plăcea să împart din experiența pe care am acumulat-o.

Beto e fan al conaționalului său de la Real Madrid, despre care spune că între prieteni e amuzant și mereu pus pe glume

Revenind la Euro. Care sunt așteptările voastre pentru acest turneu final?
Sferturi de finală. Cel puțin! Suntem în grupa morții, știm că avem cei mai tari adversari posibili. Cred că echipele care vor reuși să iasă din grupă vor ajunge în finală.

Portugalia a fost mereu printre favorite, dar…
(întrerupe reporterul) Niciodată, dar niciodată n-am reușit să câștigăm! Știu! În momentele decisive a părut că ne lipsește ceva. Gândește-te că am avut un Campionat European în Portugalia. Ce-am făcut? Am pierdut primul și ultimul meci… finala! Incredibil! Ce șansă am ratat! În ultimii ani, am avut cei mai buni jucători din lume… Luis Figo era cel mai bun, acum e Cristiano…

Deci Ronaldo, nu Messi…
Noi suntem prieteni de la 13 ani și pentru mine va fi întotdeauna cel mai bun. Îmi place Messi, dar va fi mereu după Cristiano. Nu sunt subiectiv, dar el mi se pare jucătorul complet! Are absolut tot! Șut, pasă, joc de cap! Dreptul, stângul! Tot, tot!

Dar cum e Ronaldo în viața de zi cu zi? Oamenii au senzația că e un caracter dificil.
Așa și trebuie să fie!

De ce?
Viața pe care o are nu îi permite să fie amabil cu toată lumea. Cristiano n-ar putea să treacă liniștit prin Cluj, de exemplu. Știu că o să îmi dai exemplul lui Messi, dar brand-ul reprezentat de Ronaldo este infinit mai puternic!

Dar în viața de zi cu zi?
Când e într-un loc doar cu personae cunoscute se eliberează! E amuzant, mereu pus pe glume! Mie îmi place foarte mult! În rest, trebuie să aibă grijă de imaginea sa.

„Iarna trecută a fost un șoc pentru mine! Mi-aș fi dorit să fie ceva mai cald la voi, dar cu timpul m-am obișnuit și cu clima”, Antonio Beto, campion cu CFR

„Ce nu mi-a plăcut în România? Că există oameni care, dacă au bani, au senzația că pot face orice. Patronii vorbesc prea mult! Pe Arpi îl apreciez că nu e ca ei”, Antonio Beto, campion cu CFR

27 de meciuri a apărat Beto în campionat pentru CFR, primind 24 de goluri

30 de ani a împlinit Beto pe 1 mai

1 un singur meci are Beto în echipa națională, cu Estonia (0-0), pe 10 iunie 2009 (a fost integralist)

7 echipe a schimbat Beto până la venirea la CFR: Sporting «B», Sporting, Casa Pia, Chaves, Marco, Leixoes si Porto

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele