Povestea lui Jovan Markovic, noua „perlă” a Craiovei. Puștiul minune e jumătate sârb, jumătate oltean și îl are ca idol pe Zlatan Ibrahimovic. Marele vis: „Sper să-i calc pe urme lui Oblemenco”

Redactor:
Cosmin Staicu
Povestea lui Jovan Markovic, noua
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Jumătate sârb, jumătate oltean, atacantul născut la Belgrad și crescut la Corabia a jucat primul meci la Universitatea Craiova la vârsta de 15 ani, 8 luni și 20 de zile.

Juniorul care a debutat marți, 13 decembrie 2016, pentru Universitatea Craiova în meciul din optimile Cupei României cu Dacia Unirea Brăila, Jovan Markovic, se înscrie în topul celor mai precoce debutanți din fotbalul românesc. Lider în această ierahie este legendarul Nicolae Dobrin, care a evoluat prima oară în Divizia A la doar 14 ani și 10 luni. Markovic este aproape cu un an mai mare decât „Gâscanul”, dar din pricina regulamentului actual al LPF el nu poate juca în Liga 1 până când nu împlinește 16 ani.

Paradoxal, Markovic a suferit din cauza precocității sale și nu doar acum, când nu poate juca în Liga 1, ci și pe vremea când evolua la CSS Corabia, clubul la care a crescut și de unde Universitatea l-a adus acum un an. Datorită înălțimii sale (Markovic are acum 1,83 metri), juniorul a fost contestat în dese rânduri de adversari în meciurile de juniori și chiar s-a ajuns la FRF, care, prin intermediul lui Miodrag Belodedici, s-a interesat la spitalul din capitala Serbiei, unde s-a născut Jovan, despre data exactă a nașterii, cei de la Belgrad confirmând că Jovan a venit pe lume la 23 martie 2001.

Interzis în Liga I, a fost aproape să nu joace nici în Cupa României

Dacă regulamentul LPF îi interzice să evolueeze în Liga 1 până când nu împlinește 16 ani, Craiova a profitat că FRF nu are asemenea interdicții în ceea ce privește Cupa României, așa că Gheorghe Mulțescu l-a folosit în finalul partidei cu Brăila, câștigate cu 2-0.

Totuși, și pentru acest lucru a fost nevoie de o lămurire din partea federației, fiindcă Markovic fusese eliminat într-un meci al echipei de juniori la care evoluează și s-ar fi aflat în stare de suspendare dacă aceasta ar fi fost valabilă doar în cazul Cupei României și nu putea fi ispășită în meciurile din Liga Elitelor.

Craiova s-a temut de un nou caz „Minerul Certej”. Astfel, tot în optimile Cupei României, ediția 1982-1983, un meci disputat la Târgu Jiu și câștigat de Știința cu 5-0 în fața Minerului Certej, a fost pierdut ulterior la „masa verde”. Motivul: Florin Cioroianu, intrat pe final în locul lui Nae Tilihoi, s-ar fi aflat în stare de suspendare din pricina unor cartonașe galbene primite la „tineret-speranțe”, deși Universitatea a demonstrat că el își ispășise suspendarea. A fost atunci un scandal imens, FRF a revenit la păstrarea scorului de pe teren, dar sancțiunea avea să fie menținută în cele din urmă, după intervenția șefului de atunci al Securității, Tudor Postelnicu

Născut la Belgrad, din tată sârb și mamă româncă

Jovan Markovic este jumătate sârb, jumătate român. Născut la Belgrad, pe 23 martie 2001, din tată sârb și mamă româncă, puștiul n-a avut o copilărie lângă părinții săi și a fost crescut de la câteva luni la Corabia, de bunica din partea mamei, tatăl său abandonându-l, iar mama plecând în Germania. Alături de ceilalți doi frați ai săi, de 18 și 19 ani, Jovan a crescut în localitatea de la Dunăre, de unde este originar și „tunarul” Științei, Nelu Oblemenco. De altfel, antrenorul care l-a crescut la juniorii Corabiei, Gigi Vâlcu, îl compară pe Jovan cu legenda și golgheterul all-time al Universității.

De când a venit la Craiova, Markovic nu a jucat prea mult, având unele probleme medicale, iar în perioada de pauză s-a îngrășat. În meciurile în care a evoluat însă, puștiul s-a remarcat prin eficacitate, având o medie de peste două goluri pe meci. Echipa de juniori B a Universității în care evoluează Markovic, antrenată de fostul tehnician al primei echipei, Daniel Mogoșanu, este lider de iarnă în Liga Elitelor under 17. În componența formației se află un alt jucător crescut la CSS Corabia, Vladimir Screciu, care a debutat și el în acest sezon pentru Universitatea, în meciul de pe Arena Națională cu Steaua, el având atunci 16 ani, 8 luni și 8 zile.

După spusese antrenorilor care au lucrat cu Markovic, acesta ar poseda toate calitățile necesare pentru a ajunge un vârf de clasă: forță, viteză, tehnică și simțul porții.

Jovan a câștigat cu CSS Corabia atât Cupa Hagi-Danone pe țară, dar și campionatul național de juniori E, atacantul fiind golgheterul ambelor competiții, în urmă cu trei ani.

Al treilea cel mai precoce debutant la Craiova, după Gângioveanu și Geolgău

La fel ca în cazul unui alt atacant de perspectivă al Craiovei, Andrei Ivan, o mare contribuție la venirea lui Markovic în Bănie a avut-o Gheorghiță Geolgău, care i-a convins pe cei de la Corabia să-i dea dezlegarea, după ce și actualul manager general al clubului din Bănie, Silviu Bogdan, încercase să-l aducă la școala sa de fotbal.

Gigi Vâlcu, antrenorul Corabiei, este un fan înfocat al Științei și a ținut ca jucătorul să semneze pentru Universitatea. Geolgău însuși este al doilea cel mai precoce debutant din istoria Universității Craiova, la doar 15 ani, 8 luni și 18 zile, „eroul de la Bratislava” depășindu-l cu o două zile din acest punct de vedere pe Jovan Markovic.

Când a intrat pe teren în meciul cu Brăila, Markovic avea 15 ani, 8 luni și 20 de zile. Cel mai tânăr jucător care a evoluat în tricoul alb-albastru este Constantin Gângioveanu, care, la 15 ani și 7 luni, debuta într-un meci cu Dinamo în „Ștefan cel Mare”. 

Dacă Geolgău a contribuit la promovarea unui jucător care a debutat cam la aceeași vârstă, Ilie Balaci l-a remarcat pe Vladimir Screciu, care a jucat la Craiova la 16 ani și 8 luni, iar „Minunea Blondă” a debutat la 16 ani și 11 luni.

Topul celor mai tineri jucători care au evoluat în România îi cuprinde pe: Dobrin (14 ani, 10 luni și 5 zile), Rareș Lazăr (15 ani, o lună, 15 zile), Răzvan Popa (15 ani, 2 luni, 3 zile), Codrin Epure (15 ani, 2 luni, 21 de zile) sau Marius Nicolae (15 ani, 6 luni, 6 zile).

Idolii lui Markovic: Oblemenco și Ibrahimovic

Deși se antrenează de ceva vreme cu prima echipă a Craiovei, Jovan Markovic spune că nu se aștepta să debuteze așa de curând. Și-ar dori să ajungă precum Nelu Oblemenco, „tunarul” Științei provenit tot de la Corabia, iar din fotbalul actual îl apreciază pe Zlatan Ibrahimovic.

Nu mă așteptam să debutez atât de repede, a fost un vis devenit realitate. Este un sentiment aparte, care nu poate fi descris în cuvinte, atunci când porți tricoul Universității Craiova. Ar fi fost o seară perfectă dacă și marcam în meciul cu Brăila, dar am tot timpul înainte. În 2017 îmi doresc să rămân în lotul primei echipe și să dau goluri pentru Știința în Liga 1. Am fost crescut în spiritul Universității Craiova. Sper să îi calc pe urme lui Ion Oblemenco. Din păcate nu am apucat să-l văd jucând, dar l-am urmărit în câteva clipuri pe Youtube. Era un jucător fantastic și mi-aș dori, ca la rândul meu, să ajung un idol pentru Craiova. Sunt conștient însă că am mult de muncă până acolo. Din fotbalul de acum, modelul meu este Zlatan Ibrahimovic, multă lume mi-a zis că mă asemăn cu el ca stil de joc, ca execuții” spune Markovic.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa cum am promis
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa cum am promis
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…