EXCLUSIV: Un interviu cu Adi Mutu așa cum n-ai mai citit demult:** „Cine vine în locul meu cu Ungaria? Eu!” :) „Briliantul” vorbește fără perdea despre cariera sa:

EXCLUSIV: Un interviu cu Adi Mutu așa cum n-ai mai citit demult:**
  • Publicat:
  • Actualizat:

Într-un interviu exclusiv Prosport, Mutu și-a rememorat cariera de până acum în tricoul naționalei și a vorbit și despre planurile sale de viitor.
Adi Mutu (34 de ani) a făcut furori în ultima etapă din Ligue I, când a ajutat-o pe Ajaccio să câștige în fața lui Lyon (3-1), meci în care a reușit o „dublă”. Atacantul corsicanilor dă 70% șanse de calificare României la CM 2014 în cazul unei duble victorii cu Ungaria.

Cât de grea ți-a fost adaptarea în Franța?
Am venit la Ajaccio pentru că am vrut o experiență nouă în viața mea. A venit președintele după mine la Cesena, ce vrei mai mult de atât? Și să știi că și orașul e frumos, are 60.000 de locuitori. E vis aici, pe lângă Cesena, e cochet, lumea mă iubește, și normal că m-am adaptat imediat.

Ai fost în echipa etapei acum…
Nu e prima oară. Ce? Dacă am avut numai note de 3 în L’Equipe înseamnă că nu jucam bine? L’Equipe are aceleași pretenții ca și președintele clubului, să joc foarte bine. Oricum, abia acum încep să învăț franceză. Câte or fi scris și francezii de mine prin ziare și eu n-am știut! (râde)

Te-a certat președintele când ai ratat „scărița” cu Valenciennes?
Nu mi-a zis nimic. Mi-a spus doar că la următorul meci o să dau gol. Și uite că am dat două, nu unul.

Îl mai poți ajunge pe Ibrahimovic?
(râde) Nimeni nu-l mai ajunge, crede-mă! Ibra e prea bun, joacă la PSG! Bine, el e prea bun și pentru Franța, dă câte trei goluri pe meci, cum să-l mai ajung?

De ce ți-ai ales numărul 12 la Ajaccio?
Pentru că mai erau doar câteva numere și ăsta era mai aproape de 10.

Dacă ai fi în locul lui Pițurcă, l-ai lua pe fotbalistul Adi Mutu la națională?
În momentul asta, da! Nu m-a luat pentru că nu m-a luat… Am vorbit la telefon, mi-a zis că nu are nevoie de mine acum la echipa națională, trebuie să vadă și alți jucători. Eu de ce să vin? Ce să-i demonstrez lui Pițurcă? Nu mă știe? Nu știe cine e Adi Mutu?

Și te-ai supărat?
De ce să mă supăr? Ce, suntem în piață? Plus că am cu Ajaccio două meciuri importante. Sunt mai tari meciurile pe care le am eu în campionat, decât amicalul cu Australia. Pentru mine sunt importante, chiar dacă plecăm cu a doua șansă. Am învins-o pe Lyon, acum avem cu Bordeaux. Jucăm acasă, și acasă știi cum e? Uite, cum a fost cu Lyon.

Mai ai un gol și îl egalezi pe Hagi. Contează pentru tine?
Contează, dar nu e obiectivul meu principal. Eu vreau să dau gol tot timpul, nu că vreau eu să-l egalez pe Hagi. Nu m-am gândit când am dat primul gol pentru națională: „Doamne, o să-l ajung pe Hagi!” Nici acum nu mă gândesc când mai am un gol…

Cu Ungaria vei fi chemat? Și dacă nu, cine crezi că îți va lua locul?
Asta decide Pițurcă. Eu sper să fiu chemat. Cine să îmi ia locul? (glumește) Eu, cine? Bine, acum depinde și de Marica, cu accidentare…

Dacă ai fi la 20 de ani, ce ai schimba?
Greșelile fac parte din trecutul meu. Am făcut multe. Au contribuit la creșterea mea fotbalistică.. Am avut de învățat din ele ca bărbat, dar ca fotbalist nu. Eu nu am anturaj, așa sunt eu. Mai are rost să spun acum? Așa a fost să fie.

De ce naționala e așa de slabă?
De vină sunt jucătorii. În „Generația de Aur” erau fotbaliști șmecheri pe toate posturile, evoluau la echipe mari. După ce au plecat ei, am rămas câțiva. Pe mine mă distrează că unii jucători care au câte o selecție în Generația de Aur, zic că fac și ei parte din acea generație. Niște eczeme! Bine, așa pot să spun și eu, și Chivu, și Lobonț că am făcut parte, că și noi am prins câteva meciuri. Noi nu avem valoarea necesară de a ajunge la nivelul lui Hagi sau Popescu.

Ce șanse avem să ne calificăm în Brazilia?
70%! Dacă-i batem pe unguri la ei și la București, atunci suntem calificați. Cu Olanda va fi greu, dar vom fi pe doi și suntem calificați. Bine, nu mă sperie meciul din Ungaria, abia îl aștept. Ar fi un dezavantaj dacă am juca fără spectatori. E o rivalitate mare între noi și unguri, dar eu sunt convins că îi batem!

Se vorbește de o înlocuire a selecționerului…
Nu antrenorul e problema la națională. Avem un antrenor bun. Pițurcă e un tehnician care pune mare bază pe disciplină. Și nu mă refer la disciplină în vestiar, ci pe teren! Are ochi foarte buni, știe ce jucători să aleagă. El a fost primul care m-a adus la națională. La echipa mare, când am făcut 0-0 cu Moldova. M-a luat și la tineret chiar dacă eram cu trei ani mai mic. Bine, am avut și conflicte cu el, dar era ceva normal. Am avut mai multe bucurii împreună! Singurul mai dur a fost episodul din America, atât!


Barça e echipa mea favorită. De mic țin cu ei! Nu regret că nu am jucat acolo, pentru că niciodată nu am fost aproape să semnez cu Barça
Adrian mutu, atacant Ajaccio

34 de goluri în 75 de meciuri are Mutu la națională

7 goluri în 17 meciuri are „Briliantul” pentru Ajaccio

35 de goluri în 124 de meciuri a reușit Gică Hagi în tricoul României


Marele regret al lui Mutu
Meciul cu Italia, de la EURO 2008, când am ratat penaltyul… M-a ars așa, pe gât, vreo două luni! Am vrut să dau tare pe mijloc și am lovit-o prea bine și s-a dus la semi-înălțime. Că, dacă vroiam să dau unde am vrut, se ducea sub bară. Oricum, Buffon a avut șansă, l-a lovit și în picior și în mână. Apoi, făcea glume pe seama mea. E singurul portar cu care am ratat două penalty-uri în toată cariera mea. Primul a fost când el era la Parma și eu la Verona, acum 12 ani! Bine, atunci am dat peste poartă, nu se pune.

„Maxim seamănă cu Ilie Dumitrescu”

Ce părere ai despre noul val de fotbaliști?
Sunt ceva jucători. Eu am o afinitate pentru Grozav și Maxim. Acum, anii vor decide. Să îmi ia locul, e cam greu. Eu nu o să joc până la 80 de ani la națională. Îmi închei cariera la națională după turneul din Brazilia! Vreau să pun ghetele în cui, să mai lăsăm și pe alții…

Cum vezi transferul lui Maxim la Stuttgart?
Maxim trebuie să se gândesc că e doar un început! Are calități, îmi place foarte mult! Se aseamănă cu Ilie Dumitrescu. Au același dribling, vede bine jocul…

Sunt tineri la națională care sunt influențați de tine?
De unde să știu? Asta depinde de inteligența lor. Ce, că mi-am făcut eu un tatuaj, acum să își facă și ei? Fac ce vor cu corpul lor! Mai întâi să se uite ce a făcut Mutu la echipa națională și apoi să încerce și ei, nu să mă copieze cu tatuajele. Să se uite la mine, cum mă uitam eu la Hagi prima oară când l-am cunoscut.

Cum?
Cu admirație și cu dorința aia: „Bă, aș vrea și eu să ajung ca Hagi! Ce mare e Hagi!”. Îmi aduc aminte când l-am cunoscut prima oară, în birou la Giovani Becali. A venit la mine și mi-a zis: „Eu sunt Hagi!”, iar eu eram emoționat, nici nu am apucat să îi zic cum mă cheamă, i-am spus doar: „Știu!”. M-a privit în ochi și mi-a spus că mă așteaptă la echipa națională, aveam doar 17 ani. Știi cât de mult a contat pentru mine?

Și când vin jucători tineri în vestiarul echipei naționale, ce le spui?
Păi, în primul rând eu nu le spun: „Bă, eu sunt Adi Mutu!” Ei mă știu deja cine sunt. Și nici nu pun prea mare preț pe ce am făcut eu la echipa națională, sunt de atâția ani! Întotdeauna am încercat să protejez jucătorii mai tineri.

Și? Te sună Grozav sau Maxim?
Îți dai seama că nu mă sună… Ce să îmi spună mie Maxim? Sunt 13 ani diferență, ce să vorbesc eu cu el la telefon? Ce să împărtășim? Dar când vin la națională, nu mai contează vârsta, vorbim, îi ajut, le dau sfaturi. Mă mai întreabă, normal! Nu știu ce părere aveți voi presa despre mine, că sunt mai figurant, dar lumea poate să confirme. Eu glumesc tot timpul, încerc să ajut!


Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci Ion Creangă
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci…
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen