UEFA a aprobat formatul Ligii Naţiunilor. Cum se va desfăşura, în ce divizie se află România şi ce trebuie să ştim pentru EURO 2020. Se schimbă perioada de desfăşurare a preliminariilor

20 sep 2017 29053 afişări Comentează şi tu International
UEFA a aprobat formatul Ligii Naţiunilor. Cum se va desfăşura, în ce divizie se află România şi ce trebuie să ştim pentru EURO 2020. Se schimbă perioada de desfăşurare a preliminariilor
  • UEFA a confirmat formatul şi regulile Ligii Naţiunilor, competiţie care va înlocui meciurile amicale dintre echipele naţionale, care are primul meci programat pe 6 septembrie 2018. Comitetul Executiv al forului continental a aprobat ultimele reglementări, la Nyon.

Toate cele 55 de naţiuni afiliate la UEFA vor participa. Echipele vor fi împărţite în patru ligi, conform coeficientului din clasamentul UEFA de la finalul preliminariilor pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2018, găzduit de Rusia.

Liga A va conţine 12 echipe, care vor fi împărţite în 4 grupe de 3 echipe. Următoarele 12, conform clasamentului, vor fi repartizate în Liga B (împărţite la fel ca şi Liga A), 15 vor merge în Liga C, iar Liga D va conţine 16 echipe. Liga C va fi împărţită într-o grupă de trei echipe şi trei grupe de patru echipe, în timp ce Liga D va conţine patru grupe de patru echipe.

Meciurile se vor juca în format tur-retur, în perioada septembrie-noiembrie 2018, iar echipele vor juca patru sau şase meciuri, în funcţie de numărul echipelor din grupa din care fac parte. Câştigătoarele celor 4 grupe din Liga A vor merge la un mini turneu final, care va fi organizat în iunie 2019, cu două semifinale, un meci pentru locul trei, şi finala.

Câştigătoarele grupelor din ligile B, C şi D vor promova în Liga A, iar cele care vor termina în subsolul clasamentelor vor retrograda.

Tragerea la sorţi va avea loc pe 24 ianuarie 2018, la Lausanne.

Cum arată cele patru ligi în funcţie de coeficientul de acum. România ar putea spera la Liga B, însă are nevoie de două rezultate foarte bune cu Kazahstan şi Danemarca:

  • Liga A: Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Anglia, Elveţia, Italia, Franţa, Polonia, Rusia, Croaţia şi Islanda
  • Liga B: Ţara Galilor, Olanda, Slovacia, Irlanda de Nord, Suedia, Ucraina, Bosnia, Austria, Turcia, Irlanda, Danemarca şi Ungaria
  • Liga C: Slovenia, Albania, Cehia, România, Scoţia, Muntenegru, Serbia, Grecia, Bulgaria, Norvegia, Israel, Finlanda, Cipru, Estonia, Azerbaijan
  • Liga D: Lituania, Belarus, Georgia, Armenia, Macedonia, Insulele Feroe, Letonia, Luxemburg, Moldova, Kazahstan, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Deşi este ţară organizatoare, România va trebui joace preliminarii la EURO 2020

Calificarea la EURO 2020 va rămâne, în mare parte, la fel. Preliminariile nu se vor mai disputa ca până acum, când începeau cu un an şi nouă luni înaintea turneului final şi se încheiau cu nouă luni înaintea competiţiei (de exemplu septembrie 2018 - noiembrie 2019), ci vor începe cu un an şi trei luni înaintea turneului şi se vor încheia cu puţin timp înainte de startul acestuia. În cazul Euro 2020, preliminariilor vor începe în martie 2019 şi se vor încheia în martie 2020.
Niciuna dintre echipe nu va avea calificarea asigurată, chiar dacă unele dintre ţări vor fi gazde (13 ţări vor găzdui meciuri la EURO 2020, printre care şi România - turneul este unul jubiliar, 60 de ani de la prima ediţie a Campionatului European).

Ultimele patru locuri la CE din 2020 vor fi acontate de patru dintre cele 16 câştigătoare de grupe ale Ligii Naţiunilor. Dacă una dintre câştigătoarele grupelor din Liga Naţiunilor este deja calificată la turneul final, locul acesteia va fi luat de următoarea cea mai bine clasată în liga din care face parte.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.