Restart pentru FIFA! Gianni Infantino e noul preşedinte! Omul susţinut de FRF a câştigat alegerile cu 115 voturi din 207. Înlocuitorul lui Blatter vrea 40 de echipe la CM. Primele promisiuni

26 feb 2016 27664 afişări Comentează şi tu International
Restart pentru FIFA! Gianni Infantino e noul preşedinte! Omul susţinut de FRF a câştigat alegerile cu 115 voturi din 207. Înlocuitorul lui Blatter vrea 40 de echipe la CM. Primele promisiuni foto: FIFA.com 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7957/15088366/4/fifa3.jpg
 • Giani Infantino (45 de ani) a devenit noul preşedinte FIFA, după ce s-a impus în turul doi de vot în faţa celor trei contracandidaţi rămaşi în cursă (Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Ali Bin Al Hussein şi Jerome Champagne), după retragerea lui Tokyo Sexwale.
 • Infantino a obţinut 115 voturi în turul doi cu 11 mai multe decât ar fi avut nevoie pentru a câştiga scrutinul. Fostul secretar general al UEFA a fost urmat de Şeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, cu 88 de voturi.
 • Sepp Blatter, care a condus FIFA din 1998, s-a retras anul trecut, iar ulterior a fost suspendat pentru o perioadă de şase ani din fotbal pentru încălcarea mai multor articole din Codul de Etică al forului internaţional
 • Una din promisiunile importante făcute de Gianni Infantino în campania pentru şefia FIFA a fost creşterea numărului de echipe de la turneele finale ala Campionatelor Mondiale de la 32, la 40
 • FRF a susţinut public candidatura lui Infantino pentru şefia FIFA
 • Infantino a decis să candideze la şefia FIFA abia după ce fostul preşedinte UEFA, Michel Platini, a fost suspendat pentru şase ani din fotbal pentru o "plată neloială" în valoare de 1,8 milioane de euro primită de la Sepp Blatter în 2011

 

UPDATE 19:20 Primele declaraţii ale lui Gianni Infantino în calitate de preşedinte FIFA: "Nu am cuvinte să-mi exprim sentimentele din acest moment. Am spus că am parcurs o călătorie excepţională, care m-a ajutat să întâlnesc oameni fantastici, care trăiesc şi respiră fotbal şi mulţi oameni care merită ca FIFA să vie privită cu cel mai înalt respect. Toată lumea ne va aplauda pentru ceea ce vom realiza aici şi toţi vor fi mândri. Vreau să începem o nouă Eră în care fotbalul să fie pe scena principală.

Trebuie să implementăm reforme, dar în acelaşi timp să câştigăm respect, respectul pe care fotbalul îl merită din partea lumii. Vreau să ne asigurăm că ne putem concentra, în sfârşit, pe această lume extraordinată a fotbalului. Sunt mişcat! Haideţi să muncim împreună pentru asta.

FIFA a trecut prin perioade triste, momente de criză, dar acea perioadă s-a încheiat. Trebuie să impementăm reforme, o guvernare bună şi transparenţă
".

 

UPDATE 19:02 Oficial! Gianni Infantino este noul preşedinte FIFA! Secretarul general al UEFA a obţinut cel mai mare număr de voturi în turul 2: 115, suficient pentru a nu mai fi nevoie şi de al treilea tur.

Cunoscut microbiştilor mai mult prin rolul jucat anual la tragerile la sorţi pentru cupele europene, Infantino este candidatul susţinut şi de Federaţia Română de Fotbal la aceste alegeri.

Infantino avea nevoie de o majoritate simplă (50% + 1), adică 104 voturi,  pentru a câştiga alegerile.

 • Una din propunerile făcute de Infantino în campania pentru şefia FIFA este creşterea numărului de participante la Campionatul Mondial de la 32 la 40! Actualul sistem, cu 32 de echipe a fost implementat în 1998, ediţiile precedente având 24 de echipe.

În turul secund de scrutin, Infantino a obţinut 115 voturi din 207 posibile, în timp ce Şeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa a strâns 88 de voturi. Prinţul Ali Bin Al Hussein a obţinut 4 voturi, în timp ce Jerome Champagne n-a strâns niciun vot.

Gianni Infantino este al nouălea preşedinte ales al FIFA în cei 112 ani de existenţă ai instituţiei.

Gianni Infantino: italiano-elveţian, născut pe 23 martie 1970. Înainte de a deveni secretarul general al UEFA, a fost consilier juridic pentru federaţiile din Spania, Italia şi Elveţia. A îndeplinit şi funcţia de secretar general în cadrul Centrului Internaţional de Studii Sportive de la Universitatea din Neuchatel.

Rezultatele votului după TURUL 2

 • Gianni Infantino - 115 voturi
 • Şeicul Salman - 88 voturi
 • Prinţul Ali al-Hussein - 4 voturi
 • Jerome Champagne - 0 voturi

UPDATE 18:50 S-a încheiat turul doi de vot. Urmează numărarea voturilor

UPDATE 17:40 A început votarea pentru turul doi. Conform The Guardian, Gianni Infantino pare extrem de sigur pe el că va câştiga alegerile. Toţi cei patru candidaţi participă şi în turul doi, singura diferenţă fiind că pentru ca unul dintre ei să fie declarat preşedinte al FIFA, e nevoie de mai puţine voturi: 104, faţă de 138 în primul tur.

Din 1974 n-a mai fost nevoie de ţinerea unui al doilea tur de vot pentru alegerea preşedintelui FIFA.

UPDATE 17:10 S-a încheiat primul tur de vot, iar rezultatele nu sunt deloc surprinzătoare. Conform BBC, Gianni Infantino a strâns cele mai multe voturi, 88, fiind urmat de Şeicul Salman bin Ebrahim al-Khalifa, cu 85. Prinţul Ali bin al-Hussein a primit 27 de voturi şi Jerome Champagne doar 7.

 • În turul doi, un candidat are nevoie de 104 voturi din totalul de 207 pentru a fi numit preşedinte al FIFA

Se intră în turul doi, unde câştigător va fi desemnat câştigătorul care întruneşte o majoritate simplă, adică 50% + 1 din voturi. Mai exact 104 voturi. Dacă niciunul dintre candidaţi nu va strânge acest număr de voturi după turul 2, se intră în turul 3, unde nu va mai participa candidatul care va primi cele mai puţine voturi în turul doi.

REZULTATE TUR 1

 • Gianni Infantino - 88 voturi
 • Şeicul Salman bin Ebrahim al-Khalifa - 85 voturi
 • Prinţul Ali bin al-Hussein - 27 voturi
 • Jerome Champagne - 7 voturi

Pentru a câştiga alegerile din primul tur, un candidat avea nevoie de două treimi din totalul sufragiilor, adica 138 de voturi.

UPDATE 15:17 Tokyo Sexwale, unul dintre cei cinci candidaţi la funcţia de preşedinte FIFA, a anunţat, în cadrul Congresului Extraordinar, de vineri, de la Zurich, că se retrage din cursă, a anunţat The Telegraph.

"Am o surpriză pentru dumneavoastră: campania mea se încheie astăzi (n.r. - vineri). Mă retrag şi vă las cu patru candidaţi. Trebuie să câştigăm, din nou, încrederea publicului, astfel ca FIFA să devină iar organizaţia incredibilă care a fost la început. A fost o competiţie bună, alături de ceilalţi concurenţi. Vă mulţumesc", a declarat Sexwale.

Sud-africanul, născut pe 5 martie 1953, a petrecut 13 ani în închisoare, în timpul regimului apartheid din ţara sa natală, şi a fost coleg de detenţie cu Nelson Mandela. După ce a fost eliberat, a fost, timp de patru ani, premier al unei provincii din Africa de Sud, apoi s-a implicat în afacerile din domeniul minier. Sexwale a luat parte la organizarea Campionatului Mondial din 2010.

"Îmi pare rău pentru Sepp Blatter", a declarat sud-africanul, citat de Fox Sport, după ce fostul preşedinte FIFA, cel care l-a cooptat în structura federaţiei internaţionale, a fost implicat în scandalul de corupţie început în mai 2015.

Vineri, va fi ales succesorul lui Sepp Blatter, implicat, în 2015, în scandalul de corupţie care a vizat forul mondial. Cei patru candidaţi rămaşi în cursa pentru funcţia de preşedinte FIFA sunt Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Gianni Infantino, Ali Bin Al Hussein şi Jerome Champagne.

Unul dintre cei patru candidaţi va deveni al nouălea preşedinte ales al FIFA în cei 112 ani de existenţă ai instituţiei. Modalitatea de vot: pentru a deveni preşedinte din primul tur, un candidat are nevoie de două treimi din voturile exprimate în secret. Dacă nu este îndeplinit acest criteriu, concurentul cu voturile cele mai puţine va fi eliminat. Din turul secund, va fi necesară o majoritate simplă. Se va vota până când va fi ales preşedintele dintre ultimii doi candidaţi.

Issa Hayatou, preşedintele interimar al FIFA, a declarat, vineri, că noul conducător care va fi ales în cadrul Congresului Extraordinar, de la Zurich, va termina, în 2019, mandatul început de Sepp Blatter, şi nu va beneficia de un mandat nou de patru ani.

A început primul tur de vot.

Surse: MEDIAFAX


Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), la care participă cinci candidaţi, au loc, vineri, în cadrul unui Congres extraordinar, care va avea loc la Zurich.

Cei cinci candidaţi care vor participa la alegerile de vineri pentru funcţia de preşedinte FIFA sunt:

Gianni Infantino: italiano-elveţian, născut pe 23 martie 1970. Înainte de a deveni secretarul general al UEFA, a fost consilier juridic pentru federaţiile din Spania, Italia şi Elveţia. A îndeplinit şi funcţia de secretar general în cadrul Centrului Internaţional de Studii Sportive de la Universitatea din Neuchatel. Infantino, susţinut şi de către Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), a declarat, înaintea alegerilor de vineri, că "nu este o ruşine faptul că FIFA face bani. Federaţia ar trebui să fie mândră de veniturile generate şi să de reinvestirea aceastora în fotbal. Banii ar trebui investiţi în proiecte transparente pentru dezvoltare, nu în casele anumitor oameni".

Ali Bin Al Hussein: iordanian, născut pe 23 decembrie 1975. Prinţul Ali al Iordaniei a fost ales, în 2011, vicepreşedinte al FIFA pentru Asia, iar patru ani mai târziu, a participat la alegerile pentru funcţia de preşedinte, dar a pierdut în faţa lui Joseph Blatter. A fost înlocuit şi din funcţia de vicepreşedinte cu Salman Bin Ebrahim Al Khalifa. Prinţul Ali a sesizat, marţi, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru a solicita amânarea alegerilor programate vineri, la Zurich, au anunţat avocaţii francezi ai acestuia, citaţi de AFP.

Salman Bin Ebrahim Al Khalifa: din Bahrain, născut pe 2 noiembrie 1965. Şeicul Salman a devenit membru al Comitetului Executiv al FIFA, în 2013, după ce a devenit preşedinte al Confederaţiei Asiatice. Oficialul din Bahrain a respins acuzaţiile făcute de mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, conform cărora ar fi sancţionat sportivii care au participat la manifestările pro-democratice, din 2011, din cadrul unei mişcări cunoscute sub numele "Primăvara arabă". Şeicul Salman a avertizat că FIFA nu este departe de faliment, în condiţiile în care deficitul bugetar pentru anul 2015 a fost de 108 milioane de dolari, şi că s-ar putea goli conturile instituţiei până în 2018, dacă noul preşedinte nu va lua măsuri.

Jerome Champagne: francez, născut pe 15 iunie 1958. Fostul diplomat a participat la organizarea Campionatului Mondial din 1998 şi a devenit, în acelaşi an, consilierul lui Sepp Blatter. Francezul a fost, în cadrul federaţiei internaţionale, secretar general ajunct şi director de relaţii internaţionale până în 2010. De atunci, s-a implicat în diverse proiecte care au avut legătură cu fotbalul, din postura de consultant. Champagne a denunţat luni, în faţa comisiei electorale a FIFA, numărul prea mare de "observatori" ai UEFA şi ai AFC acreditaţi pentru congres. În opinia acestuia, aceşti observatori se vor afla acolo în calitate de lobby-şti, pentru a face campanie, până în ultima secundă, în favoarea lui Gianni Infantino şi a şeicului Salman.

Tokyo Sexwale: sud-african, născut pe 5 martie 1953. A petrecut 13 ani în închisoare, în timpul regimului apartheid din ţara sa natală, şi a fost coleg de detenţie cu Nelson Mandela. După ce a fost eliberat, a fost, timp de patru ani, premier al unei provincii din Africa de Sud, apoi s-a implicat în afacerile din domeniul minier. Sexwale a luat parte la organizarea Campionatului Mondial din 2010. "Îmi pare rău pentru Sepp Blatter", a declarat sud-africanul, citat de Fox Sport, după ce fostul preşedinte FIFA, cel care l-a cooptat în structura federaţiei internaţionale, a fost implicat în scandalul de corupţie început în mai 2015.

Scandalul a vizat mai mulţi oficiali de rang înalt din cadrul forului, care au fost suspendaţi şi arestaţi, pe motiv de corupţie. Inclusiv preşedintele FIFA de atunci a fost vizat de anchetatori. Comisia de Apel a FIFA a respins, miercuri, recursurile înaintate de Joseph Blatter şi Michel Platini, dar le-a redus sancţiunile iniţiale de câte 8 ani la 6 ani, relatează AFP. Blatter, preşedintele demisionar al FIFA, şi Platini, preşedinte al UEFA, au fost suspendaţi pentru câte opt ani din orice activitate de fotbal pe 21 decembrie de Comisia de Etică a FIFA.

Într-un comunicat, Comisia de Apel a precizat că, deşi acceptă argumentele şi principiile prezentate de Comisia de Etică în luarea primei sancţiuni din 21 decembrie, a considerat că activitatea depusă de Blatter şi Platini în decursul anilor la FIFA şi UEFA trebuie recunoscută şi le dă dreptul la o atenuare a sancţiunii. După această decizie a Comisiei de Apel a FIFA, singura variantă rămasă pentru cei doi, de a scăpa de suspndare, este Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne.

Unul dintre cei cinci candidaţi va deveni al nouălea preşedinte ales al FIFA în cei 112 ani de existenţă ai instituţiei.

Modalitatea de vot: pentru a deveni preşedinte din primul tur, un candidat are nevoie de două treimi din voturile exprimate în secret. Dacă nu este îndeplinit acest criteriu, concurentul cu voturile cele mai puţine va fi eliminat. Din turul secund, va fi necesară o majoritate simplă. Se va vota până când va fi ales preşedintele dintre ultimii doi candidaţi. FIFA are 209 de federaţii membre, dar forurile din Indonezia şi din Kuweit urmează să nu aibă drept de vot, deoarece sunt suspendate.

Sursa: MEDIAFAX

 
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.