Sevilla a cucerit trofeul Europa League, după ce a răpus-o pe Benfica la penalty-uri, scor 4-2. Beto, fostul portar al CFR-ului, a fost eroul echipei spaniole

Sevilla a cucerit trofeul Europa League, după ce a răpus-o pe Benfica la penalty-uri, scor 4-2. Beto, fostul portar al CFR-ului, a fost eroul echipei spaniole
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sevilla a câștigat al treilea trofeu Europa League din istorie, după ce a trecut miercuri seară, în finala de pe „Juventus Stadium”, de Benfica, scor 4-2, după lovituri de departajare. La finalul timpului regulamentar și al prelungirilor, scorul a fost egal, 0-0

  • Sevilla – Benfica 0-0 (4-2 după executarea loviturilor de departajare. Au marcat: Bacca, Mbia, Coke, Gameiro / Lima, Luisao; Au ratat: – / Cardozo, Rodrigo)
  • Benfica și Juventus sunt singurele echipe din istorie care au pierdut opt finale de cupă europeană. Lusitanii au pierdut, însă, de opt ori consecutiv în ultimul act al unei cupe europene.
  • Raul Rusescu a jucat 215 minute în patru meciuri din cele 19 evoluate de Sevilla în acest sezon al Europa League, marcând de patru ori
  • Benfica a cerut două penalty-uri pentru faulturi în careu, însă Felix Brych, germanul care a oficiat partida, a lăsat jocul să continue de fiecare dată


Fotografie de colecție pe „Juventus Stadium”: Jucătorii Sevillei, alături de fani și de trofeul Europa League

A fost prea mult alb pe „Juventus Stadium” în finala Europa League din acest sezon. Și nu pentru că fanii Sevillei au luat cu asalt arena italiană pentru a celebra încă un trofeu european după cele două Cupe UEFA câștigate în 2007 și 2008. Ci pentru că spectatorii nu s-au îngrămădit aproape deloc pe arena italiană pentru a vedea un duel sută la sută iberic, iar coloritul arenei a fost dat de scaunele goale. De fapt, din capacitatea de 41.000 de spectatori a stadionului din Torino, doar 33.200 de locuri au fost ocupate, spre dezamăgirea lui Michel Platini, președintele UEFA, ale cărui planuri de a promova a doua competiție europeană intercluburi ca importanță păreau sortite eșecului.


Intrarea dură a lui Albertp Moreno l-a scos pe Sulejmani din joc. A fost o pierdere uriașă la mijloc pentru Benfica

Benfica a dominat, Sevilla a așteptat

Probabil și pentru că nivelul jocului a fost mult sub cel așteptat. De fapt, în prima repriză, cele două echipe nu au făcut decât să se tatoneze, fără să riște prea mult. E drept, Benfica a cerut, corect, un penalty pentru un fault asupra lui Gaitan în finalul primei reprize, însă nivelul jocului a fost foarte scăzut. Însă partea secundă a fost un adevărat calvar pentru Sevilla. Concentrată pentru a da lovitura pe contraatac, echipa lui Unai Emery s-a lăsat dominată. Însă în cel puțin două rânduri, Lima n-a găsit drumul spre gol. Iar când l-a găsit, Fazio s-a opus pe linia porții (57)! În rest, Benfica s-a mulțumit să domine steril, nici măcar pozițional, iar scorul a rămas 0-0 până la finalul celor 90 de minute regulamentare, în ciuda protestelor lusitanilor, care au reclamat două penalty-uri destul de clare care nu au fost acordate de germanul Felix Brych.

4 jucători din cei 14 folosiți de Emery în finală sunt împrumutați (Pareja de la Spartak Moscova, Mbia de la QPR, Carrico de la Reading și Marin de la Chelsea)

Cu două defensive solide, care nu au greșit nici măcar o singură dată, nu e de mirare că finala de la Torino a devenit prima din istoria Europa League din ultimii 14 ani care ajunge în prelungiri fără gol marcat și a șaptea din istoria cupelor europene care îndeplinește acest criteriu. De la victoria lui Galatasaray, 4-1 la penalty-uri cu Arsenal, nu se mai întâmplase acest lucru. Iar cele 30 de minute de prelungiri nu au făcut decât să confirme echilibrul dintre cele două echipe. Nici măcar intrările lui Gameiro sau Cardoso, atacanți cu cifre excelente, nu au schimbat soarta partidei. Imaginea din prelungirile prelungirilor, când șase jucători erau întinși pe teren, acuzând crampe, a fost emblematică pentru cele 120 de minute jucate.


Beto a fost criticat pentru că a ieșit doi-trei metri din poartă la penalty-urile Benficăi. Însă jucătorii lusitanilor au tras extrem de slab, oferindu-i șansa fostului portar al CFR-ului să apere

Beto, eroul care a ieșit prea mult din poartă

De patru ori jucase Sevilla la penalty-uri în cupele europene, iar trei partide fuseseră tranșate de echipa spaniolă prin acest procedeu. De partea cealaltă, scorul era 2-2, însă atât de mediatizatul blestem al lui Bela Gutmann, care le transmisese șefilor că Benfica nu va mai câștiga nicio finală de cupă europeană dacă aceștia nu îi vor mări salariul, le transmitea fiori fanilor lusitani. Și pe bună dreptate! După ce Lima și Bacca au „schimbat” goluri la prima serie de penalty-uri, Cardozo și Rodrigo au ratat pentru Benfica. Sau, mai degrabă, fostul portar al CFR-ului, Beto, a apărat, deși fanii portughezi au insinuat că goalkeeperul lusitan a ieșit trei metri în fața liniei porții, iar loviturile trebuiau repetate. De cealaltă parte, Mbia, Coke și Gameiro au transformat fără probleme, iar Sevilla a câștigat al treilea trofeu Europa League din istorie, cu care le-au egalat pe Juventus, Inter și Liverpool în topul celor mai titrate echipe din competiție.

Sevilla – Benfica 0-0 (4-2 după executarea loviturilor de departajare. Au marcat: Bacca, Mbia, Coke, Gameiro / Lima, Luisao; Au ratat: – / Cardozo, Rodrigo)

Sevilla: Beto РCoke, Pareja, Fazio, Alberto Moreno РCarri̤o, Mbia РReyes (Marin 79 (Gameiro 104), Rakitic, Vitolo (Figueiras 110) РBacca.
Antrenor: Unai Emery

Benfica: Oblak – Maxi Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (Cardozo 99) – Ruben Amorim, Andre Gomes, Gaitan (Ivan Cavaleiro 119) – Sulejmani (Andre Almeida 25), Lima, Rodrigo
Antrenor: Jorge Jesus


00:51 Ivan Rakitic, cel mai bun om al Sevillei din această finală, a fost primul jucător care a ridicat trofeul Europa League, primit de la Michel Platini.

 


00:46 Raul Rusescu merită și el o medalie din partea colegilor săi 🙂 Vâlceanul de 25 de ani, împrumutat la Braga în retur, a jucat patru meciuri în Europa League în acest sezon. A prins 214 minute în tricoul Sevillei în meciurile cu Mladost Podgorica, din turul 3 preliminar, dar și în jocurile cu Liberec și Freiburg. În total, Rusescu are trei goluri din cele 42 înscrise de Sevilla în Europa League în 19 partide.


00:41 Grafica site-ului „goal.com” ilustrează perfect modul în care au fost executate cele opt lovituri de departajare din această seară.


00:39 Este a OPTA (!) finală de cupă europeană consecutivă pierdută de Benfica! Lusitanii au cinci Ligi ale Campionilor pierdute, trei Cupe UEFA și o Cupă a Orașelor Târguri.


00:37 Foarte interesant este și faptul că Primera Division poate fi considerat cel mai puternic campionat din Europa în acest moment. Câștigătoarele ambelor cupe europene, Liga Campionilor și Europa League, vin din Spania, având în vedere că finala Ligii, programată sâmbătă, 24 mai, va fi decisă între Real Madrid și Atletico Madrid. Sevilla și-a îndeplinit deja obiectivul, reușind victoria în Europa League.


00:35 Este al treilea trofeu Europa League câștigat de Sevilla, după cele din 2006 și 2007. Doar Inter, Juventus și Liverpool se mai pot mândri cu astfel de performanțe.


00:32 GOOOOL GAMEIRO!! IAR SEVILLA CÂȘTIGĂ‚ DIN NOU EUROPA LEAGUE. BLESTEMUL LUI BENFICA VA CONTINUA, CEL PUȚIN ÎNCĂ‚ UN AN!


00:31 Coke a tras excelent și a făcut 3-1! Luisao e obligat să marcheze și o face. E 3-2.


00:30 ÎNCĂ‚ UN PENALTY APĂ‚RAT DE BETO! PORTUGHEZUL GHICEȘTE COLȚUL ÎN CARE A TRAS RODRIGO!


00:28 Cardozo își ia avânt, ezită, și ratează! Fostul goalkeeper al CFR-ului, Beto, apără!!! Mbia face 2-1 cu un șut în forță, iar Sevilla are avantajul!


00:26 LIMA MARCHEAZĂ‚ PENTRU BENFICA! 1-0! Bacca trage puternic, sub bară, și face 1-1


00:24 Prima echipă care va executa este Benfica .Loviturile de departajare se vor executa la poarta în spatele căreia stă galeria Sevillei.


00:21 Sevilla a câștigat trei dueluri la penalty-uri în cupele europene (PAOK 1990-1991, Espanyol 2006-2007 și Betis 2013-2014). Andaluzii au pierdut o singură dată, contra lui Fenerbahce, în 2007-2008.


00:20 Va fi a 17-a cupă europeană a cărei învingătoare se va decide la penalty-uri: 10 Ligi ale Campionilor, 6 Cupe UEFA și o Cupă a Cupelor au fost decise în acest mod.


00:17 FINAL DE MECI! CÂȘTIGĂ‚TOAREA EUROPA LEAGUE DIN ACEST AN SE VA DECIDE LA PENALTY-URI!


00:16 Șase jucători ai ambelor echipe sunt întinși pe teren cu crampe musculare. E clar că toată lumea așteaptă penalty-urile. Din punct de vedere fizic, jucătorii sunt sleiți.


00:15 Ultima schimbare la Benfica. Gaitan e înlocuit cu Ivan Cavaleiro. Jorge Jesus se pregătește și el de penalty-uri, cu siguranță vor urma lovituri de departajare.


00:12 Poate Unai Emery să aducă victoria Sevillei în această seară cu alegeri inspirate în lista jucătorilor care vor bate penalty-uri?


00:08 Au mai rămas doar 10 minute din această finală, care poate deveni a șaptea în care nu se înscrie nici măcar un gol: 4 de Liga Campionilor, 1 de Cupa Cupelor și 1 de Cupă UEFA.


00:00 S-a încheiat prima repriză de prelungiri, scorul e tot 0-0! Se pare că meciul se îndreaptă către lovituri de departajare.


23:57 Surpriză la a doua schimbare a Sevillei. Marko Marin, abia intrat pe teren în minutul 79, a fost înlocuit de Gameiro. Să fi fost o accidentare a neamțului sau doar o nemulțumire a lui Unai Emery de modul în care a evoluat mijlocașul echipei sale?


23:54 Ieșirea lui Siqueira a transformat flancul stâng al echipei portugheze într-unul vulnerabil. Iar de acest lucru era să profite Bacca, atacantul columbian care a scăpat singur cu Oblak, dar care a tras mult peste poartă.


23:52 A doua schimbare la Benfica vine în minutul 99. Cardozo intră în locul lui Siqueira.


23:47 Dacă mai era nevoie de o dovadă că Europa League este o competiție echilibrată: patru din ultimele opt finale ale competiției au mers în prelungiri.


23:44 S-a reluat meciul! Sevilla a avut lovitura de start în prima repriză de prelungiri.


23:41 Ultima finală de Cupă UEFA care a mers în prelungiri după un 0-0 a fost cea din 2000, când Galatasaray, cu Hagi și Popescu titulari, a câștigat cu 4-1 la penalty-uri în fața lui Arsenal.


23:40 Benfica a condus cu 11-5 la șuturi la poartă și cu 6-3 la șuturi pe poartă, însă nu a reușit să înscrie. Sevilla a rezistat eroic, deocamdată, și pare că poate să dea o lovitură pe contraatac.


23:37 Ratările echipei portugheze au continuat să vină pe bandă rulantă, însă niciun gol nu a fost înscris. Astfel că meciul merge în prelungiri. Va reuși Sevilla să dea lovitura pe contraatac? Sau blestemul lui Bela Guttman va fi rupt?


23:29 Șansă mare pentru Benfica! Lima trage de la 20 de metri, mingea se duce excelent, sub bara lui Beto, însă fostul goalkeeper al CFR-ului scoate excelent! Benfica pare blestemată, iar din timpul regulamentar au mai rămas doar cinci minute..


23:22 Benfica a înscris de cinci ori în ultimele 15 minute ale meciurilor din Europa League din acest sezon, în timp ce Sevilla a marcat de șase ori în această perioadă. Se va înscrie și acum? Deocamdată, vedem doar că Marin îl înlocuiește pe Reyes în minutul 79.


23:14 11 finale europene s-au încheiat 0-0 și au mers în prelungiri. Benfica a fost într-una dintre ele, pierdută cu 6-5 la penalty-uri în fața lui PSV Eindhoven.


23:10 Incredibil, dar adevărat. 33.120 de spectatori iau parte la acest meci pe „Juventus Stadium”, stadionul nefiind 100% ocupat, capacitatea fiind de 41.000 de locuri.


23:08 Unul dintre cei mai buni oameni ai lusitanilor, goalkeeperul Oblak, se resimte, după o ciocnire cu Vitolo. Meciul e întrerupt mai bine de trei minute pentru ca slovenul să își revină.


23:01 Benfica cere din nou penalty, după un contact între Alberto Moreno și Lima. Reluările arată că fanii lusitanilor au avut dreptate în a cere lovitură de pedeapsă.


22:58 Sevilla dă replica prin Reyes, al cărui șut trece puțin pe lângă poarta lui Oblak, care era deja bătut. Ce șansă ratează Sevilla, iar jocul place tot mai mult.


22:53 Șansă uriașă pentru Benfica în minutul 48! Lima e servit excelent în banda stângă de Maxi Pereira, însă șutul său e scos de pe linia porții de Fazio! „Vulturii” domină categoric acest start de repriză secundă.


22:52 Începe repriza secundă a finalei Europa League. Sevilla a început mai bine partida, dar Benfica a replicat în finalul primei reprize. Cine va câștiga finala?


22:45 Așa arată statistica primei reprize a finalei Europa League.

 


22:34 E pauză pe „Juventus Stadium”. După un meci destul de slab în prima parte, Sevilla și Benfica se află la egalitate, scor 0-0, doar cu două ocazii bune de gol.


22:31 Pe finalul primei reprize, Benfica cere penalty la un duel între Fazio și Gaitan. Greu de spus dacă a fost penalty, faza a fost extrem de dificilă pentru arbitrul Felix Brych.


22:28 Beto închide de două ori poarta Sevillei în acest final de repriză! Fostul portar al CFR-ului s-a descurcat excelent pentru Sevilla în prima repriză.


22:22 Cu siguranță, acest fan al Benficăi nu poate îndura un nou eșec al echipei favorite…


22:11 Sulejmani iese accidentat, după o intrare dură a lui Alberto Moreno. Este o nouă pierdere importantă pentru Benfica, după ce Perez, Salvio sau Markovic au fost suspendați. În locul sârbului a intrat Andre Almeida.


22:05 Rakitic este cel mai bun jucător de pe teren. Clarviziunea sa și pasele de geniu oferă Sevillei un avantaj important în aceste minute.


21:55 Antonio Conte și Sir Alex Ferguson văd împreună finala de pe „Juventus Stadium”. L-ar mai propune Fergie pe Conte antrenor la United după eșecul Moyes?


21:46 A început finala Europa League 2014! Cele două echipe se luptă pentru acest trofeu!


21:43 Pentru a ajunge în finala Europa League, Sevilla a avut de trecut inclusiv două tururi preliminare. Spaniolii au început competiția pe 1 august 2013, împotriva echipei Mladost Podgorica. Chiar și Raul Rusescu, împrumutat în retur la Braga, a marcat pentru echipa andaluză în dubla cu echipa muntenegreană. Până acum, spaniolii au jucat 19 meciuri, record în istoria Cupei UEFA / Europa League.


21:41 Suporterii celor două echipe sunt, așa cum era de așteptat, la înălțime pentru acest meci. Care coregrafie vă place mai mult?


21:40 Așa arată foaia oficială de joc a partidei. În acest moment are loc ceremonia ce precede startul partidei.


21:36 Fanii lui Benfica au umplut deja arena din Torino și promit un spectacol fabulos.


21:34 Ambasadorul finalei de la Torino, fostul fundaș al lui Juventus, Ciro Ferrara, prezintă în acest moment trofeul Europa League publicului aflat pe Juventus Stadium.


21:21 Golgheterul Europa League în acest sezon este Jonathan Soriano, cu opt goluri în 565 de minute jucate. Dintre jucătorii care vor evolua în finală, cel mai bun e Kevin Gameiro, cu 5 goluri, respectiv Lima, cu 4 reușite. Practic, Soriano va deveni golgheterul competiției în acest sezon, o performanță remarcabilă pentru fostul atacant al Barcelonei


21:18 Sevilla a câștigat șapte din ultimele 10 meciuri contra echipelor din Portugalia în cupele europene. O transformă această statistică pe Sevilla în favorită?


20:43 Nici în „11”-le de start al echipei lusitane nu există surprize. Absențele lui Enzo Perez, Markovic sau Eduardo Salvio le dau șansa lui Ruben Amorim și Andre Gomes să fie titulari. În poartă, Oblak e titular, în timp ce în avanposturi vor activa Sulejmani, Rodrigo și Lima

Benfica: Oblak – Maxi Pereira, Luisao, Garay, Siqueira – Ruben Amorim, Andre Gomes, Gaitan – Sulejmani, Lima, Rodrigo


20:38 Echipa de start a Sevillei este exact cea anunțată de presa spaniolă de azi, fără nicio modificare din partea lui Unai Emery! Fostul goalkeeper al CFR-ului, portughezul Beto, este titular în poartă, în timp ce în ofensivă, Bacca, golgheterul echipei, este susținut de Reyes, Rakitic și Vitolo.

Sevilla: Beto – Coke, Pareja, Fazio, Alberto Moreno – Carriço, Mbia – Reyes, Rakitic, Vitolo  – Bacca.


20:36 Și arena „Juventus Stadium” este gata pentru finală, cu aproape o oră înainte de start. Se pare că ambele galerii vor avea coregrafii spectaculoase.


20:34 Vestiarul Sevillei este pregătit pentru echipa andaluză. Echipa spaniolă va evolua în echipamentul alb-roșu tradițional, furnizat de firma Warrior, care o „îmbracă” și pe Liverpool.


20:27 Supremație spaniolă în Europa League. După ce competiția a fost rebranduită de UEFA în 2009, dintre cele 10 finaliste, 8 au fost din Peninsula Iberică, 4 din Spania și 4 din Portugalia. Singurele excepții au fost Fulham (2010), care a pierdut ultimul act cu Atletico Madrid și Chelsea (2013), care s-a impus cu 2-1 în fața lui Benfica în sezonul trecut.


20:21 Așa arată echipele probabile ale celor două formații pentru finala de diseară. Benfica are mari probleme de lot, cu Enzo Perez, Eduardo Salvio și Markovic suspendați. Deloc surprinzător, cei trei ar fi fost titulari în finala cu Sevilla. De partea cealaltă, doar Jairo este indisponibil, fiind suspendat, în timp ce Vitolo și Gameiro sunt incerți.

Sevilla – Benfica (Ora 21:45, ProTV, Digi 1 și Dolce 1)

Sevilla: Beto – Coke, Pareja, Fazio, Alberto Moreno – Carriço, Mbia – Reyes, Rakitic, Vitolo  – Bacca.
Rezerve: Javi Varas – Iborra, Diogo, F. Navarro, Trochowski, Marin, Gameiro
Absenți:  Jairo (suspendat)
Antrenor: Unai Emery

Benfica: Oblak – Maxi Pereira, Garay, Luisao, Siqueira – Andre Gomes, Gaitan, Ruben Amorim – Rodrigo, Lima, Sulejmani
Rezerve: Artur – Vitoria, Andre Almeida, Jardel, Djuricic, Cavaleiro, Cardoso
Absenți: Enzo Perez, Eduardo Salvio, Markovic (suspendați), Silvio (accidentat)
Antrenor: Unai Emery

Stadion: „Juventus Stadium”; Arbitru: Felix Brych (Germania)


20:15 Jan Oblak va fi titular în poarta lui Benfica în meciul de diseară. Portarul sloven nu a primit gol în 19 din cele 23 de meciuri jucate în acest sezon pentru echipa lusitană. Povestea lui poate fi citită aici.


19:46 În jurul arenei lui Juventus este plin de suporteri ale celor două echipe. O imagine superbă suprinsă a fost postată pe twitter de unul dintre ei


19:34 După cum spuneam, istoria europeană a Benficăi este una foarte dureroasă. Nouă finale europene, din care ultimele șapte au fost pierdute. 


18:59 Mai insistăm cu niște statistici, care spun așa: „Benfica este al 6-lea club care joacă două finale de Europa League/Cupa UEFA consecutive. Celelalte echipe sunt Anderlecht, Gladbach, Real Madrid, Inter și Sevilla”


18:42 În sfârșit a venit cineva care să spună că Benfica nu este blestemată. Atacantul portughezilor, Rodrigo, nu crede în coincidența conform căreia Benfica a pierdut șapte finale consecutive pentru că asupra echipei s-ar fi abătut un blestem al lui Bella Guttmann: „În cadrul echipei este o atmosferă relaxată, nu credem în voodoo sau lucruri de genul acesta”. Și ca lucrurile să fie clare, Rodrigo a găsit și un vinovat pentru povestea cu blestemul: „Presa a venit cu ideea că am fi blestemați”


18:33 Laszlo Sepsi (foto jos) este unul dintre fotbaliștii români care au evoluat la Benfica. Fundașul lateral o vede pe fosta sa echipă favorită în fața Sevillei, dar a ezitat să dea un pronostic: „Voi ține cu Benfica. A avut un parcurs extraordinar în acest sezon și merită să câștige ținând cont de ce s-a întâmplat anul trecut. A fost o expriență frumoasă pentru mine să evoluez la unul dintre cele mai mari cluburi din lume. Perioada petrecută acolo a fost una cu frământări și schimbări de antrenori”. În perioada în care Sepsi a jucat la Benfica, echipa lusitană a fost antrenată de Camacho, Quique Flores și Jorse Jesus.


18:22 Ultima întâlnire dintre cele două cluburi a avut loc în calificările Cupei Campionilor Europeni din sezonul 1957/58, atunci când Sevilla s-a impus cu scorul general de 3-1 după cele două manșe disputate. 


18:17 Europa League pare că este competiția preferată a Benficăi. Lusitanii au doar două înfrângeri în ultimele 17 meciuri. Chiar și așa, nu au reușit să câștige competiția niciodată, ultimul trofeu european fiind în 1962, când au câștigat Cupa Campionilor. 


18:09 Lazar Markovic (foto jos) nu are drept de joc. Întrunită de urgență, Comisia de Disciplină a UEFA a respins apelul făcut de gruparea portugheză cu privire la cartonașul roșu primit de Markovic în semifinala cu Juventus. Fotbalistul sârb a fost eliminat la trei minute după ce a fost schimbat pentru un conflict cu Mirko Vucinic, atacantul italienilor.


17:53 Vali Năstase este cel care a înscris în victoria lui Dinamo în meciul cu Benfica, din dubla manșă din sezonul 1999-2000. Dinamo a învins cu 1-0 pe Da Luz, dar a pierdut calificarea în retur (0-2): „Am o amintire plăcută, pentru că am fost singura echipă din România care a reușit să o învingă pe Benfica. La vremea aceea formau o trupă foarte puternică. Nu aș putea să fac o comparație între acea echipă și cea actuală, pentru că fotbalul s-a schimbat foarte mult, acum se pune accentul pe factorul fizic„, a spus Năstase.  


17:48 Dacă va pierde în această seară, Benfica i se va alătura lui Juventus, care are deja opt finale europene pierdute. Lusitanii au adunat până în acest moment doar șapte. Nu e un motiv de mândrie, dar până la urmă cineva trebuie să deține și astfel de recorduri. De menționat că meciul se joacă pe stadionul lui Juventus


17:30 Coincidența face ca Torino să fie orașul perfect pentru această finală. Orașul din Italia este 1550 km distanță de Lisabona, în timp ce Sevilla este la 1400 de km. Unde mai pui ca Spania, Portugalia și Italia sunt popare latine și sigur nu ar avea o problemă în a se înțelege.


16:17 Clubul andaluz și-a stabilit țelul pentru această seară. Jucătorii lui Unai Emery vor juca pentru fostul jucător al Sevillei, Antonio Puerta, decedat în august 2007, la doar 22 de ani. 


16:02 Jurnaliștii de la Marca tratează destul de lejer finala din această seară. Prima pagină a celui mai citit ziar din Spania a preferat să calculeze câte puncte a obținut Real Madrid în Europa, în ultimii nouă ani. În susul paginii, există și trimiterea pentru meciul din această seară

 
 

15:17 Benfica este favorită la casele de pariuri, cu o cotă de 2,37. Totuși, ar fi interesant să câștige Sevilla în prelungiri. Cota de 17 este atrăgătoare


15:08 Arsene Wenger este de părere că Benfica va triumfa în această seară. „Benfica are un avantaj, dar finalele din cupele europene sunt imprevizibile. Dacă ar fi să pariez, aș paria pe Benfica”, a spus antrenorul lui Arsenal.

Totuși, să nu uităm că își dă cu părerea un mare antrenor care nu a mai câștigat niciun trofeu de nouă ani. În timpul ăsta, Guardiola s-a lăsat de fotbal, s-a apucat de antrenorat de la echipele de cadeți ale Barcelonei, a câștigat 14 trofee cu echipa mare a catalanilor, a luat un an pauză, a mers la Bayern, unde a câștigat campionatul Germaniei. 


14:53 Cel mai periculos personaj pentru Benfica este chiar…Bella Guttmann, un fost antrenor al lusitanilor care a blestemat clubul portughez într-un moment neplăcut. Ciudat este că de atunci, Benfica a pierdut ultimele șapte finale europene. Mulți fani ai echipei cred că la mijloc este un blestem care datează din 1962. 

CITEȘTE POVESTEA BLESTEMULUI BELLA GUTTMANN


14:47 Dacă ar fi să ne luăm după cifre, Sevilla va câștiga în această seară. Dar dacă ne luam după cifre, în ultimii ani, finala Ligii Campionilor ar fi fost Real Madrid – Barcelona, iar acest lucru nu s-a întâmplat de mult timp. Mai exact, niciodată!


14:41 Fanii Sevillei au început să se strângă deja în zona destinată lor, și anume, în Giardino Reale. Din fericire pentru cetățenii italieni, spaniolii nu sunt recunoscuți ca fiind consumatori de băuturi alcoolice. Din păcate pentru patronii de baruri, același lucru. 


În ultima decadă, UEFA a încercat să maximizeze importanța Europa League, a doua competiție intercluburi din Europa ca valoare. Primul pas a fost strategia de rebranding a competiției, care s-a transformat în 2009 din Cupa UEFA în Europa League, însă importanța pe care cluburile mari o acordă competiției nu a crescut, în pofida măririi bugetului de premiere. Concret, o echipă care ajunge în finala Europa League ar putea primi maximum 9,9 milioane de euro, în cazul în care câștigă toate partidele din competiție.

Adică de aproape patru ori mai puțin decât câștigătoarea Ligii Campionilor, care ar încasa în cazul unui parcurs imaculat circa 37,4 milioane de euro. Raportul se menține și în cazul finalei competiției. Câștigătoarea meciului care va avea loc miercuri la Torino va primi 5 milioane de euro exclusiv pentru această performanță, cu 5,5 milioane mai puțin decât învingătoarea partidei dintre Atletico Madrid sau Real Madrid, din finala Ligii Campionilor. Situația se va schimba din sezonul 2016-2017, când câștigătoarea competiției se va califica direct în Ligă, o hotărâre pe care UEFA a luat-o tocmai pentru a crește popularitatea competiției și implicarea echipelor, care vor avea un motiv în plus să evolueze la nivel maxim.

MODELUL BENFICA, TIPIC PORTUGHEZ

Pentru cluburi ca Benfica sau Sevilla, și banii care pot fi câștigați în finala Europa League sunt, însă, importanți. Niciuna dintre cele două echipe nu face parte din primele 20 de cluburi din Europa din punct de vedere al bugetelor, deși Benfica a avut încasări de 88 de milioane de euro în sezonul precedent, cu 3 milioane mai puțin decât în 2011-2012, din care 26 de milioane de euro din transferuri. Motivul e simplu: o bună parte din suma de transfer reală a jucătorilor nu a intrat în contul clubului, ci în conturile unor terți, care dețineau drepturile economice ale jucătorilor. Elocvent este și cazul lui Rodrigo, ale cărui drepturi economice au fost vândute în iarnă unei firme de impresariat pe 30 de milioane de euro.

De partea cealaltă, Sevilla s-a aflat în ultimii ani într-o cădere accentuată, dovadă și deficitul de 15 milioane de euro pentru bugetul din sezonul 2011-2012, dar și cele 18 milioane de euro datorate Fiscului spaniol. Fostul președinte, Jose Maria del Nido, care își ispășește acum sentința de șapte ani de închisoare pentru înșelăciune, a reușit însă să aducă echipa andaluză pe linia de plutire, dovadă și calificarea în finala Europa League, pentru a treia oară în ultimii opt ani.

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare