Triumful experienței! Manchester United câștigă Europa League după 2-0 cu puștii lui Ajax, la capătul unui meci jucat perfect tactic de Mourinho. „Specialul” face tripla și se califică în Ligă la primul sezon pe Old Trafford

Redactor:
Emma Bârsan
Triumful experienței! Manchester United câștigă Europa League după 2-0 cu puștii lui Ajax, la capătul unui meci jucat perfect tactic de Mourinho.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Manchester United a câștigat în premieră trofeul Europa League, singurul care-i lipsea din palmares, după ce s-a impus cu 2-0 în finala de Stockholm, în fața lui Ajax, la capătul unui meci pe care Mourinho l-a controlat tactic de la început până la final.
  • Trofeul cucerit pe Friends Arena e al treilea al „diavolilor” în acest an, după Supercupa și Cupa Ligii Angliei, și le asigură englezilor participarea în grupele Ligii Campionilor sezonul viitor.

Văzută ca un duel al tinereții contra experienței, finala din Suedia s-a desfășurat după un plan bine pus la punct de „Special One”. Tinerii jucători ai lui Peter Bosz au intrat cu emoții pe teren, astfel că Pogba și Rashford au avut timp să-și testeze șuturile pe poarta apărată de Onana în startul partidei. United a continuat să preseze și a dat lovitura în minutul 18, prin Paul Pogba. Fotbalistul francez a primit o minge la 20 de metri de poarta lui Onana, a șutat cu dreptul, iar execuția sa a fost deviată de Sanchez. Goalkeeper-ul lui Ajax a fost prins pe picior greșit și finala începea să curgă așa cum și-a imagina Mourinho.

Încă dinainte de pauză, Mourinho a sunat retragerea, jucătorii lui United au făcut pasul în spate, iar tehnicii fotbaliști ai lui Ajax nu au putut găsi soluții. Pe fondul unui astfel de joc, în minutul 48, Mkhitaryan a reușit să se demarce la cornerul executat de Mata și să îl învingă pe Onana, asigurând trofeul și locul de Champions League în sezonul viitor.

Până la final, puștii lui Ajax au pedalat în gol, Mourinho a jucat la trecerea timpului și, ca în 11 dintre cele 13 precedente cazuri, a ieșit învingător de pe teren, demonstrând, din nou, că experiența câștigă finalele, în timp ce entuziasmul tinereții scrie povești frumoase.

Recordurile stabilite de Mourinho:

  • a câștigat a 12-a finală din 14 jucate (singurele pierdute sunt finala Cupei Portugaliei, în 2004, și finala Cupei Regelui Spaniei, în 2013)
  • echipele sale au ajuns la 26 de goluri marcate în 14 finale, în opt dintre meciuri terminând fără gol primit
  • e singurul antrenor din istorie care câștigă de două ori Europa League/Cupa UEFA și Liga Campionilor

Finala Europa League: Ajax – Manchester United 0-2 (Pogba 18, Mkhitaryan 48)

  • Ajax: Onana –   Veltman, Sanchez, De Ligt,   Riedewald (F. De Jong 82) – Klaassen, Schone (Van de Beek 70), Ziyech – Traore, Dolberg (Neres 62),    Younes
  • United: Romero – Valencia, Smalling, Blind, Darmian – Herrera,   Fellaini –   Mata (Rooney 90), Pogba,   Mkhitaryan (Lingard 74)- Rashford (Martial 84)

23:38 FINAL DE MECI! Manchester United e noua deținătoare a Europa League, după o finală fără istoric, în care Mourinho a controlat meciul perfect din punct de vedere tactic. Portughezul strânge al trilea trofeu în această stagiune, după Supercupa și Cupa Ligii Angliei, aduce singurul mare trofeu care lipsea din vintrina de pe Old Trafford și își asigură calificarea în grupele Ligii Campionilor în sezonul viitor.

Puștii lui Ajax rămân cu un parcurs de vis și cu satisfacția de a demonstra că performanțele se pot obține și fără un munte de bani.


23:33 Sunt minutele de final ale meciului, iar Mourinho îi oferă lui Rooney, probabil, o ultimă apariție în tricoul lui United. Imediat cum intră pe teren, Rooney primește și banderola de la Antonio Valencia. Mai sunt patru minute de prelungire.


23:31 La cum se apără United, nu e de mirare că Ajax nu-și creează ocazii. Mai jos puteți vedea „opera” lui Mourinho, care intră în teren și protestează la capătul unei faze la care Lingard, scăpat singur cu portarul, e oprit la limita regulamentului de către Sanchez.


23:27 Marcus Rashford iese și el de pe teren, cu șapte minute înaintea finalului, iar locul îi e luat de Anthony Martial, un alt atacant de viteză care va pândi câteva șanse pe contraatac în finalul partidei. Rooney rămâne momentan pe bancă.


23:22 Tot ceea ce se întâmplă pe teren face, parcă, parte dintr-un scenariu scris de la început până la final de Mourinho. Ajax se precipită, intră într-un joc de uzgură, apar conflictele și întreruperile, iar United e echipa avantajată. 10 minute până la final.


23:17 E nevoie de un henț al lui Fellaini pentru ca Ajax să facă rost de o primă situație periculoasă la poarta lui Sergio Romero, dar Ziyech execută foarte prost lovitura liberă dintr-o poziție foarte bună. E minutul 74, moment în care Mourinho face prima schimbare, cu Lingard în locul lui Mkhitaryan. Nu se va schimba nimic nici în așezare, nici în tactica adoptată de United.


23:10 Puștii lui Ajax se zbat, dar eforturile lor par inutile în fața unei defensive pe care Mourinho a pus-o perfect la punct. Ocaziile vin tot la poarta lui Onana, după ce Pogba pune o minge pe capul lui Fellaini, dar belgianul lovește mingea prea încet. Mai sunt 25 de minute până când, cel mai probabil, căpitanul Valencia va ridica deasupra capului trofeul Europa League.


23:04 Așteptat să strălucească, danezul Kasper Dolberg iese de pe teren după 62 de minute în care a stat în buzunarul lui Chris Smalling și nu a avut nicio ocazie, iar locul său e luat de Ruben Neres.

Iar aceasta e atmosfera din sectorul fanilor lui Ajax. La 2-0 pentru United.


22:58 Acum lucrurile sunt și mai clare, din punctul de vedere al lui Mourinho. La adăpostul a două goluri, Mourinho și-a retras și mai mult echipa, iar Manchester stă pe două linii clare, așteptând șansele lui Rashford pe contraatac.

Ajax construiește greu pe atac pozițional, pentru că mingicarii „lăncierilor” nu primesc spațiu de manevră. E încă devreme, dar fără o eliminare, o mare greșeală sau o sclipire a unui fotbalist de la Ajax e greu de crezut că se mai poate întâmpla ceva. Totuși, fanii lui Ajax nu renunță.


22:52 GOOOOL UNITED! Englezii încep cum nu se poate mai bine repriza a doua, iar misiunea lui Ajax e aproape imposibilă. Mata bate cornerul din dreapta, Smalling se înalță și lovește mingea, Mkhitaryan reia din marcajul unui fundaș advers, o face spectaculos, îl învinge pe Onana, și Mourinho are finala și locul de Champions League în buzunar.


22:49 A început repriza a doua, fără schimbări în echipele de start.


22:33 Damir Skomina fluieră finalul 45 de minute și pune capăt unei reprize în care Mourinho a rezumat întreaga sa carieră de antrenor. United a marcat relativ repede, apoi scopul englezilor s-a transformat în blocarea culoarelor spre poarta lui Romero. Până acum totul merge bine pentru „Special”.


22:24 În mod cert, pericolul pentru United vine de la Younes și Traore, iar ultimul are parte de un tratament aparte. Autorul singurei ocazii a olandezilor e mai tot timpul înconjurat de doi sau trei adversari, ordinele lui Mourinho fiind clare: fără spații, pentru că viteza lui Traore e ieșită din comun.

Cu Traore odată anihilat, greul cade pe Younes, care nu poate duce jocul ofensiv de unul singur. Ca o consecință directă, Dolberg e anihilat fără probleme de Smalling și Blind, iar Romero poate sta liniștit.


22:17 Dincolo de golul norocos marcat în minutul 18, Paul Pogba e MVP-ul primei jumătăți de oră datorită jocului foarte precis pe care-l face la mijlocul terenului. Francezul câștigă cam fiecare duel cu adversarii, acoperă o arie foarte mare și ajută atât atacul, cât și apărarea.

Ajax încearcă să găsească drumul spre poarta lui Romero, dar Mourinho e un antrenor prea versat pentru a nu face un mic pas în spate și a nu controla jocul prin cei trei oameni de la mijlocul terenului. Mkhitaryan se alege cu primul galben al meciului, după un fault urât la Veltman.


22:13 Experiența echipei lui Mourinho se vede din plin, iar United simte momentul foarte bun și forțează. Valencia, căpitanul din această seară, scapă în flancul drept și șutează violent, dar Onana e atent și respinge în față. Puștii Ajax-ului încearcă să pună mingea jos, să scoată adversari din joc prin dribling, dar mijlocul lui United, cu Herrera, Fellaini și Pogba, funcționează la parametri foarte buni.


22:06 GOOOOOL UNITED! Cel mai scump jucător de fotbal din lume deschide scorul în minutul 18, ajutat de o deviere foarte norocoasă. Pogba primește o minge la 20 de metri de poarta lui Onana, șutează cu dreptul, iar execuția sa e deviată de Sanchez, care-și pune pe picior greșit propriul goalkeeper și înscrie în proprie poartă.

Francezul face apoi un gest emoționant și îi dedică golul tatălui său, decedat săptămâna trecută, la fel cum a făcut și după golul cu Crystal Palace, din Premier League. De altfel, Pogba înregistrează o premieră, reușind să marcheze pentru prima dată de la revenirea la United în două meciuri consecutive.


22:02 Younes și Traore încep să arate de ce sunt unii dintre jucătorii speciali din echipa lui Ajax, combină superb în partea stângă, iar atacantul împrumutat de la Chelsea încearcă pentru priam dată poarta lui Romero. Goalkeeper-ul argentinian e atent și reține în doi timpi, iar senzația e că Traore putea face mai mult din acea poziție.

Așa cum ne așteptam, Ajax trece peste șocul startului de meci și echilibrează partida.


21:57 Unii dintre cei mai apreciația din Europa, fanii lui Ajax au luat cu asalt Stockholmul și, după unele conflicte cu suporterii lui AIK și câteva steaguri furate de la fanii lui United, au început show-ul din arenă. Sunt mai mulți decât englezii, cântă mai tare și au afișat și o coregrafie frumoasă, cu mesajul „Întotdeauna în top”.


21:50 Emoțiile își spun cuvântul, iar puștii lui Ajax încep destul de greu meciul. United presează, Pogba și Rashford trimit primele șuturi, dar Onana poate sta liniștit. Olandezii ies greu din propria jumătate, dar, probabil, își vor desfășura mai ușor jocul odată cu înaintarea în meci.


21:45 Patrik Andersson, fost fundaș la Barcelona și Bayern Munchen, a adus trofeul Europa League pe gazonul de pe Friends Arena, apoi căpitanii Valencia și Klaasen au făcut schimb de fanioane, s-a ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atentatelor din Manchester, iar meciul a început odată cu primul fluier al slovenului Damir Skomina.


21:35 Diferența de strategie dintre cele două echipe e evidentă. De-a lungul ultimilor ani, United a dat mai mulți bani pe jucători decât Ajax în întreaga istorie, iar cifrele celor două echipe de start arată în felul următor: Ajax a plătit 15 milioane de euro pentru cei 11 titulari, în timp ce United a „spart” 257 de milioane de euro. Bonus, doar rezervele lui Mourinho au costat 115 milioane.


21:17 Edwin, legenda cu o misiune grea. Pentru Edwin van der Sar, portarul de legendă al Olandei, meciul din această seară va fi unul special. Fostul goalkeeper a ajuns la 46 de ani, iar un deceniu și jumătate din viața sa a fost legat de Ajax și United (nouă ani la Amstedarm, șase la Manchester), echipe care-l vor încânta și în această seară: „Sigur că voi fi emoționat. Sunt cele două cluburi din inima mea”, spune Edwin, care nu-și poate alege o echipă favorită, dar poate să se laude, în continuare, cu o „priză” bună.


21:05 Mai sunt 40 de minute până la meci, iar atmosfera e dominată de fanii veniți de la Amsterdam. Tot din Amsterdam vine și Matthijs de Ligt, cel mai tânăr jucător din istoria finalelor europene. Are 17 ani și 285 de zile, iar Gică Hagi ar spune că e enervant de tânăr.


20:50 Au apărut cele două echipe de start, iar surprizele, evident, lipsesc. Cel mai interesant lucru e că media de vârstă a olandezilor e de 22 de ani și 282 de zile, primul „11” al lui Ajax fiind cel mai tânăr aliniat în istoria finalelor europene.


20:35 Zlatan Ibrahimovic e marele absent al finalei care se va juca pe Friends Arena din Stockholm. Starul suedez ar fi vrut să joace ultimul act în țara natală, dar ruptura de ligamente suferită în meciul cu Anderlecht, în returul sferturilor, îl împiedică să se afle pe teren în această seară. Dar starul lui United nu poate sta departe de colegi și și-a făcut apariția la stadion în cam singurul mod posibil 🙂


20:15 A mai rămas o oră și 30 de minute până la startul finalei Europa League. Toată lumea este curioasă să vadă cine va ridica trofeul la finalul acestei zile, însă până atunci vă lăsăm să vedeți care a fost alegerea văcuței Sijtje dintre Ajax și Manchester United :). Conform presei din Anglia „văcuța vizionară” are o rată de succes de 85%, iar de această dată a făcut o alegere împotriva caselor de pariuri.


19:30 UEFA a anunțat că înainte de începerea finalei dintre United și Ajax, se va ține un moment de reculegere în memoria victimelor din atacul care a avut loc luni la Manchester. 


18:48 Meciul din această seară e văzut de unii specialiști și drept o confruntare a viitorilor mari atacanți ai Europei. Puștii Kasper Dolberg (Ajax) și Marcus Rashford (United) vor fi în centrul atenției, iar o comparație a cifrelor lor în acest sezon arată că danezul lui Ajax stă mai bine la cam toate capitolele. E de menționat, însă, că Rashford nu a jucat mereu în centrul liniei ofensive a lui United, locul fiind ocupat, până la accidentare, de Zlatan Ibrahimovic.


18:20 Trei ore și jumătate ne despart de startul finalei Europa League, moment în care deschidem live blog-ul dedicat duelului dintre tinerii lui Ajax și experiența lui Mourinho. Fanii ambelor echipe se află de multă vreme în centrul orașului Stockholm, creează o atmosferă pe măsura evenimentului, iar suporterii lui Ajax au rămas fără câteva steaguri și eșarfe, care au fost furate de ultrașii lui AIK Stockholm.


Ajax și Manchester United se întâlnesc pentru a cincea oară în Europa League miercuri, de la 21:45, la Stockholm. Până acum, cele două formații și-au împărțit victoriile (două United, două Ajax), însă în cea mai recentă întâlnire, care a avut loc în sezonul 2011/2012, a triumfat United, aflată la vremea aceea sub comanda lui Sir Alex Ferguson.

Manchester United este neînvinsă în ultimele 10 meciuri din Europa League. De cealaltă parte, olandezii au fost de neînvins pe teren propriu, câștigând 7 din 7 meciuri, dar au întâmpinat dificultăți în deplasare, triumfând într-o singură partidă din cele șapte disputate.

Finala se va juca la fix de 22 de ani de la ultimul trofeu european al lui Ajax, cea care o învingea în 1995 pe AC Milan. În acel meci au jucat tatal lui Justin Kluivert, Patrick, și tatal lui Daley Blind, Danny.

Despre finalele Europa League

  • Doar două din ultimele 16 finale de Cupa UEFA/Europa League s-au decis la penalty-uri: în 2007, când Sevilla o învingea pe Espanyol și în 2014 când tot Sevilla triumfa în fața formației portugheze Benfica.
  • 10 finale s-au decis în primele 90 de minute în timp ce alte 4 au ajuns în prelungiri.
  • În ultimele 2 finale de Europa League s-au marcat 9 goluri.

Arena Friends din Stockholm, pe care se va disputa partida dintre Ajax și Manchester United va găzui în premieră o finală de cupă europeană. O victorie ar adăuga-o pe United pe lista echipelor care au reușit să câștige toate trofeele importante ale competițiilor europene (Liga Campionilor (1968, 1999, 2008), Cupa Cupelor Uefa (1991) și Europa League).

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup