„Țăranul” a crescut mare

  • Publicat:
  • Actualizat:

Cupa UEFA este pentru Răzvan Raț cel mai important trofeu din carieră. Fotbalistul, care va împlini 28 de ani peste câteva zile, are o poveste interesantă, începută la o preselecție prin anii ’90, la Universitatea Craiova. Născut la Piatra-Olt, în 1994, mai precis în vară, tatăl său, Ion Raț, află că Universitatea Craiova organizează o preselecție pentru copiii născuți în 1980-1981. Tot în acea perioadă, și Rapid București, slăbiciunea lui Ion Raț, organiza preselecție pentru copiii din aceeași categorie de vârstă. Deoarece tatăl său a avut unele probleme cu serviciul, mama lui Răzvan l-a dus la Craiova.

La preselecția din Bănie, Raț le-a înnodat picioarele tuturor, iar viteza l-a dat pe spate pe profesorul Anghel Mităchescu. Tatăl lui Răzvan își amintește și acum de după-amiaza acelei zile, cu lacrimi în ochi: “Maică-sa a venit acasă cu zâmbetul pe buze, nevenindu-i să creadă că în curând copilul ei va juca la cel mai puternic centru de copii și juniori din țară, cel al Universității Craiova. Mităchescu era foarte încântat de «țăran», pentru că din porecla asta nu-l scotea. Răzvan a fost mutat la Școala nr. 2 din Craiova. Mai mult, începuse să țină la el, tratându-l de parcă ar fi fost copilul său. Dormea la el în casă. «Nea Gigi» avea niște vorbe extraordinare, una dintre acestea zguduindu-mă pur și simplu când l-am văzut pe Răzvan îmbrăcat, pentru prima dată, în tricoul echipei naționale. «Măi țărane, dacă tu o să asculți de mine, nu vei juca pe stadionul ăsta, ci pe unul mai mare, în Europa. Iar dacă te vei ține de treabă, într-o bună zi îți va cânta imnul țării»”.

La Craiova au apărut și problemele. Conform lui Ion Raț, Rodion Cămătaru, pe atunci președinte la Universitatea, ar fi încercat să-l pună pe liber pe Mităchescu, pentru a-l aduce pe Aurică Beldeanu. Auzind asta, Gigi Mităchescu și-a transferat întreaga echipă de juniori la Constructorul Craiova, formație patronată de Francisc Abraham. Aflându-se în Divizia B, Constructorul avea nevoie de echipă de juniori republicani. Vechiul carnet al lui Răzvan avea să fie anulat, fiind legitimat la Constructorul Craiova. La juniorii Constructorului l-a avut coleg pe regretatul Cristi Neamțu.

Transfer ratat la Steaua

Perioada lui Răzvan Raț la Craiova avea să se încheie în 1995, la Constructorul apărând și problemele financiare. În iarna acelui an, la un turneu de sală desfășurat în Balș, au venit Tudorel Stoica, împreună cu fiul său, Alin Stoica. Văzându-i evoluțiile, Stoica l-a îndrumat pe tatăl său să-l ducă la Steaua și să discute cu președintele Centrului de Copii și Juniori al grupării militare, Bujor Hălmăgean. “Am stat cu băiatul două săptămâni prin București, însă în ciuda faptului că steliștii erau foarte încântați de Răzvan, eu nu l-am putut lăsa din motive financiare. Din păcate, cei de la Steaua nu-i plăteau absolut nimic lui Răzvan, fiind nevoit să se descurce de unul singur prin București”, declară tatăl acestuia.

6 goluri în 15 minute sub bagheta lui Dobrin

După ce l-a muștruluit pe Ion Raț deoarece plecase la Steaua fără acordul său, în cele din urmă, Gigi Mităchescu avea să-l ducă pe Răzvan la Pitești, la Sporting, acolo unde antrenor era Nicolae Dobrin. “Dobrin l-a introdus în teren în ultimele zece – cincisprezece minute, iar Răzvan a dat tot ce era mai bun în el, înscriind cinci sau șase goluri. La câtva timp, fostul fotbalist Silviu Stănescu l-a văzut pe Răzvan, sfătuindu-mă să-l duc la Cetatea Tg. Neamț, care evolua în eșalonul secund. Pe 2 septembrie 1996 am ajuns în Moldova. Stănescu i-a dat echipament și l-a păstrat la echipă, oferindu-i și cameră la hotel. Fiul meu se antrena cu echipa mare și avea doar 15 ani. Din păcate, pe 19 noiembrie, Valentin Gîrbea, sponsorul echipei, a fost arestat pentru tranzacția cu Cristian Ciocoiu și Narcis Răducan, Cetatea Tg. Neamț destrămându-se. Răzvan nu a apucat decât două jocuri la juniori I. Bineînțeles, băiatul a rămas repetent, fiind dat afară și din hotel”, își amintește tatăl său.

Ofertă de la Ajax

În 1998, Ajax Amsterdam căuta un mijlocaș de bandă stânga, iar cel pe care doreau să-l testeze avea să fie chiar Răzvan Raț. Din păcate, în acel an, naționala Olandei, aflată în România pentru disputarea Campionatului European Under 21, a pierdut un meci chiar în ziua în care Răzvan trebuia să plece la Amsterdam. Componenții “portocalei mecanice” au plecat cu avionul în care trebuia să urce Raț. Acesta nu a mai ajuns la Ajax, în schimb cel care avea să îmbrace tricoul multiplei campioane a Olandei fiind tot un oltean, Cristian Chivu.

Modelat de „Il Luce”

Cu 56 de selecții la echipa națională, destinul lui Răzvan Raț se leagă practic de un singur antrenor, Mircea Lucescu. Din 1998 și până în prezent, la Rapid și Șahtior, a lucrat cu Mircea Lucescu. Tatăl lui Răzvan și-a amintit și cum a pus ochii pe el „Il Luce”. “Într-o zi de mai sau iunie din 1998, antrenorul Georgescu, de la Pitești, îmi spune că fiul meu a fost văzut de Mircea Lucescu, întors la Rapid, și că acesta îl dorește cu orice preț sub culorile «alb-vișinii». A fost transferat pe 26 iunie la Rapid București, la două zile venindu-i chemarea pentru Ajax. Nu a avut șansă și a rămas la Rapid, a jucat patru meciuri oficiale, debutând la vârsta de 17 ani, iar la 18 ani avea să fie și campion cu gruparea din Giulești”, a mai spus tatăl său.

În 2003, când a ajuns la Șahtior l-a avut antrenor pe Bernd Schuster, iar tatăl său a parcurs 3.300 de kilometri cu mașina pentru meciul cu Vorskla Poltava. „Cum am ajuns la Donețk am vizionat partida dintre Șahtior și Vorskla. Echipa lui Raț a câștigat fără probleme, iar băiatul meu a fost la înălțime. Am discutat cu Bernd Schuster și mi-a spus că este foarte mulțumit de modul cum se mișcă băiatul meu”, a declarat Ion Raț.
Cetățean de onoare al orășelului Piatra Olt, Răzvan Raț nu-și uită prietenii și locurile în care a copilărit. La Slatina deține un adevărat complex sportiv, cu hotel, terenuri de fotbal, piscină și o școală de fotbal, afacere de care se ocupă tatăl său.

Emoții la debutul în națională

Pe 13 februarie 2002, România a întâlnit, în primul meci amical al acelui an, pe Saint Dennis, campioana mondială și europeană, echipa Franței. Evoluțiile excelente ale lui Răzvan Raț l-au convins pe Anghel Iordănescu, care l-a convocat în premieră pe fundaș pentru jocul cu Franța. Tatăl lui Raț a ținut să precizeze, în legătură cu acel meci: “În ziua meciului, în jurul orelor prânzului, Răzvan m-a sunat și mi-a spus că nu va juca titular și că este posibil să nu joace aproape deloc. Nu au trecut decât două ore și fiul meu mi-a dat o veste incredibilă, aceea că va juca din primul minut. Meciul cu Franța l-am văzut printre lacrimi, iar evoluția sa m-a surprins. Băiatul meu nu s-a temut de Zidane, Pires, Petit sau Vieira, jucând chiar foarte bine”.

Ar fi vrut să joace la Universitatea Craiova

Ion Raț crede că unul dintre regretele fiului său este că nu a eoluat pentru Universitatea Craiova, echipă la care a fost lansat de Gigi Mităchescu, cel pe care tatăl său îl consideră principalul personaj al devenirii ulterioare a lui Răzvan Raț. “Sunt sigur că dacă nu ar fi fost acest Gigi Mităchescu, copilul meu nu ar fi ajuns atât de sus. Acest antrenor a făcut tot posibilul pentru ca Răzvan să ajungă un fotbalist celebru. Când era mic, visa să joace în tricoul alb-albastru. Iată că acum, băiatul meu joacă la una dintre cele mai puternice echipe din țară, evoluând, la nici 21 de ani, în națională”.

Răzvan: "E și o mare performanță a lui Raț"

Răzvan Lucescu era fericit pentru victoria tatălui, dar a ținut să atragă atenția și asupra lui Răzvan Raț. "Se vorbește prea mult de tata, dar să nu-l uităm pe Răzvan Raț. Și el a cucerit Cupa UEFA, așa cum o făcuseră Hagi și Gică Popescu. Bun, ei mai au și Supercupa, Gică are și Cupa Cupelor cu Barcelona, dar de azi înainte ar trebui să nu se uite că Raț are și el în cv-ul său o cupă europeană", a spus noul selecționer al României. Întrebat dacă nu i se pare prea reținută bucuria lui Mircea Lucescu, Răzvan a explicat că "la vârsta lui, ce ați fi vrut, să se urce pe mese? Are o întreagă carieră în spate, i s-au mai și întâmplat atâtea, și, la urma-urmei, poate ăsta e felul nostru de a fi. Preferăm să ne consumăm atât tristețea, cât și bucuria, în liniște, fără să deranjăm pe cei din jur".

"Sunt foarte fericit. Am spus cândva că vom juca finala Cupei UEFA, dar nu aș fi crezut că o vom câștiga. Vreau să îi felicit pe toți cei care ne-au susținut, clubul, fanii. Mă simt minunat. Aș putea juca și mâine"
Răzvan Raț, fundaș Șahtior

"Dedic această victorie familiei mele, soției mele. Tuturor celor care m-au ajutat. Le sunt recunoscător"
Răzvan Raț, fundaș Șahtior

CARTE DE VIZITÂ

Nume: Răzvan Dincă Raț

Data nașterii: 26.05.1981

Locul nașterii: Slatina (jud. Olt)

Înălțime: 178 cm

Poziție în teren: fundaș stânga

Cluburi la care a evoluat:

Rapid București (1998-2000) 56 meciuri / 4 goluri

FCM Bacău (2000-2001, împrumutat)  21 de meciuri / 2 goluri

Rapid București (2001-2003) 58 meciuri / 3 goluri

Naționala României: 56 de partide / 1 gol

Debut internațional: 13.02.2002, Franța – România 2-1

Trofee câștigate: 5 campionate (2 cu Rapid, 3 cu Șahtior Donețk), 3 Cupe (1 cu Rapid, 2 cu Șahtior Donețk), 3 Supercupe (1 cu Rapid, 2 cu Șahtior Donețk), 1 Cupa UEFA cu Șahtior Donețk

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup