„Obsedatul de tactică”! Portret 360° al antrenorului de la Sporting, Jorge Jesus: cum e caracterizat de un român cu experiență în Portugalia „Trădătorul”, sistemul preferat, numele grele din CV și contrastul de pe banca tehnică

Redactor:
Andrei Pal
  • Publicat:
  • Actualizat:

FCSB are în față, în drumul spre grupele Ligii Campionilor, un adversar cu mai multă experiență la nivel internațional, cu un antrenor la fel de experimentat. „Trădătorul”, așa cum este considerat de fanii Benficăi după ce a plecat la rivala din oraș, la finalul a 6 ani petrecuți pe Da Luz, Jorge Jesus are în CV-ul său de tehnician performanțe remarcabile, atât pe plan intern, cât și internațional.

  • Sporting – FCSB, din turul play-off-ului Ligii Campionilor, e în această seară, de la 21:45 (Pro TV și DolceSport)

De-a lungul carierei de antrenor, tehnicianul de 63 de ani a strâns 109 meciuri la nivel internațional, dintre care 54 de victorii, 19 egaluri și 36 de înfrângeri. A ajuns de două ori consecutiv în finala Europa League (2012/2013 și 2013/2014), ambele pierdute, cu Chelsea și FC Sevilla, și a fost semifinalist în sezonul 2010/2011.

A rămas la origini: a antrenat doar echipe din Portugalia și are trofee doar la echipele din Capitală

Estrela Amadora (2001-2003), Vitoria Guimaraes (2003-2004), Moreirense (aprilie 2005-mai 2005), Leiria (2005-2006), Belenenses (2006-2008), Braga (2008-2009) și Benfica (2009-2015) sunt echipele pe care le-a mai antrenat Jorge Jesus până să ajungă la Sporting Lisabona.

10 trofee are în palmares: 9 cu Benfica, doar unul cu Sporting. 3 titluri de campion (2009/2010, 2013-2014, 2014-2015), 5 Cupe ale Portugaliei (2009/2010, 2010/2011, 2011/2012, 2013/2014, 2014/2015) și 2 Supercupe (2014/2015, 2015/2016, cu Sporting).

„Obsedatul” de tactică: „Foarte apreciat, are experiență, a confirmat pe plan european”

Ioan Timofte, fost internațional român și fost conducător al clubului Boavista, îl cunoaște bine pe Jorge Jesus. „Foarte apreciat în Portugalia. Jorge Jesus are experiență, a câștigat titluri cu Benfica, a confirmat și pe plan european. E recunoscut ca un obsedat de tactică”, este scurta, dar concisa caracterizare care-l descrie perfect pe tehnicianul lusitan.

Preferă sistemul „old school” și a avut continuitate pe banca tehnică a tuturor echipelor la care a lucrat. Contrastul: cel mai lung vs. cel mai scurt mandat

Sistemul cel mai des folosit de către Jorge Jesus este 4-4-2, considerat de mulți antrenori ai fotbalului modern învechit, foarte puțin întâlnit în realitatea fotbalistică a anului 2017. Jorge Jesus a stat, în medie, 1,8 ani pe banca fiecărei echipe pe care a antrenat-o, cu o singură excepție: Moreirense, pe care a pregătit-o doar o lună și 18 zile.

Cea mai mare perioadă petrecută pe banca tehnică a unei echipe a fost la Benfica, pe care a pregătit-o timp de șase sezoane, unde a cunoscut și cel mai mare succes. Pe Da Luz, Jorge Jesus a strâns numai puțin de 319 meciuri, cu o medie de 2,28 puncte câștigate pe meci. De partea cealaltă a capitalei, la Sporting, tehnicianul lusitan are 100 de partide, cu 2,08 puncte acumulate pe meci.

Duelul generațiilor pe banca tehnică: Nicolae Dică – Jorge Jesus

Dacă antrenorul celor de la Sporting este unul extrem de experimentat, având, la 63 de ani, 10 trofee în palmares, FCSB îl are pe Dică, un tehnician tânăr, de persectivă, dar fără prea multă experiență. Jesus a fost, în cariera de antrenor, doar principal, la toate echipele pregătite, în timp ce Dică a fost mai întâi secundul lui Constantin Gâlcă la FCSB, apoi secund în mandatul lui Rădoi și a „gustat” din expriența de principal la doar un singur meci, cu ASA Tg. Mureș (1-1, în decembrie 2015). A plecat apoi să se școlească la SCM Pitești, în Liga 3, club pe care l-a promovat în eșalonul secund, și a primit o nouă șansă la FCSB, de data asta ca principal. După opt meciuri pe banca vicecampioanei în toate competițiile, Dică este încă neînvins, înregistrând patru victorii și patru egaluri.

  • Câțiva dintre cei mai importanți jucători pe care i-a antrenat de-a lungul anilor Jorge Jesus: Julio Cesar, David Luiz, Luisao, Fabio Coentrao, Ramires, Pablo Aimar, Angel Di Maria, Javier Saviola, Maxi Pereira, Ezequiel Garay, Nemanja Matic, Axel Witsel, Oscar Cardozo, Andre Gomes, Jan Oblak, Lisandro Lopez, Renato Sanches, Rui Patricio.

Ce spun românii despre șansele FCSB-ului cu Sporting

Fostul jucător și conducător de la Boavista, Ioan Timofte, cunoaște foarte bine adversarul FCSB și îi oferă ponturi lui Dică. Paradoxal, Timofte spune că unul dintre punctele slabe ale lui Sporting este Coentrao, fostul fundaș de la Real Madrid, care nu va mai juca însă în această seară. Timofte a jucat aproape 10 ani la FC Porto și Boavista și a fost chiar și conducător anul trecut la Boavista. Timișoreanul crede că Sporting este a treia cea mai puternică echipă cu care FCSB putea să joace în play-off-ul Champions League: „Este o echipă foarte puternică. Dintre toate adversarele, după părerea mea erau două inabordabile, Napoli și Liverpool, alte două, Sporting și Sevilla, aș pute Sporting chiar înaintea Sevilliei, cu șanse mai mari decât contra lui Liverpool și Napoli și cea mai abordabilă era CSKA Moscova. Steaua are ceva șanse, nu știu dacă multe, dar are ceva șanse. Sporting este însă foarte puternică, o să vedeți”, a declarat Timofte la emisiunea Fotbal Look.

„Consideră că au căzut bine? Sporting nu e Plzen, credeți-mă”

Portughezii sunt fericiți că au căzut cu FCSB, spune Timofte, care a studiat reacțiile lusitanilor din media acestei țări: „Ne privesc cu respect. Am urmărit toate site-urile lor de sport, deși ținând cont de posibilii adversari pe care îi puteau întâlni, consideră că au căzut bine. Mare problemă când joci cu o echipă mult mai puternică decât tine este că greu o poți „păcăli”. Într-un meci se poate întâmpla orice, dar în două e greu. Steaua trebuie să joace mult mai bine decât a făcut-o la Plzen. Sporting nu este Plzen în niciun caz, credeți-mă„, a mai spus Timofte.

Ladislau Boloni este ultimul antrenor care i-a adus titlul lui Sporting, în 2002, iar imaginile cu tehnicianul român vopsit verde în cap la petrecerea de final de sezon au rămas cu siguranță și acum în memoria fanilor „leilor”. Totuși, Boloni nu-și uită trecutul roș-albastru. Acesta e convins că trupa lui Dică poate face surpriza pe arena Jose Alvalade, cu condiția ca tehnicianul vicecampioanei să identifice punctele slabe ale alb-verzilor și să reușească să le speculeze. „Sporting este cotată ca favorită, dar Steaua are șansa ei. Cred și simt însa că Sporting are și carențe. Dacă au investit atât de mult pentru a se întări înseamnă că recunosc că au nevoie de mai mult. Dacă Steaua îi ghicește punctele slabe poate să o încurce pe Sporting și să producă un rezultat mare. Un egal ar fi pozitiv. Pentru asta trebuie să încetinească atacurile, să calmeze ritmul de joc și atmosfera din tribune, iar în ofensivă să fie la fel de eficientă ca la returul cu Plzen. Din câte îl cunosc pe Jorge Jesus, este un antrenor care reușește să imprime echipei o agresivitate deosebită în atac”, a declarat Ladislau Boloni pentru Libertatea.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup