„Efectul Bielsa” poate pune capăt supremației banilor din Ligue 1. „Nebunul” începe să-și facă simțită prezența în fotbalul din Franța

Redactor:
Emanuel Ivan
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Nebunul” Marcelo Bielsa (59 de ani) a devenit un fel de erou pentru suporterii din sudul Franței. Deși se află pe banca tehnică a lui Marseille doar de la începutul acestui sezon, argentinianul pare a fi primul care va încerca cu adevărat să pună capăt dominației instaurate de PSG și AS Monaco pe parcursul ultimelor sezoane din Ligue 1.

Marseille este lider în Franța, cu 19 puncte după primele 8 etape (6 victorii, 1 egal, 1 înfrângere). Este un start de sezon neașteptat de reușit pentru formația de pe Stade Velodrome, în contextul în care actuala campioană din Hexagon, PSG, ocupă doar locul 4, cu 14 puncte după același număr de meciuri (3 victorii, 5 egaluri).

„Efectul Bielsa”

Un element crucial ce stă la baza succesului timpuriu înregistrat de formația din sudul Franței este antrenorul Marcelo Bielsa. Mai exact „efectul Bielsa”, care și-a făcut simțită prezența la Marseille încă dinainte ca argentinianul să devină antrenorul clubului.

La finalul sezonului precedent, Bielsa a fost prezent în tribune la unul dintre meciurile jucate de OM. A fost o victorie rară obținută de un Marseille care evolua sub nivelul așteptărilor cu Jose Anigo pe banca tehnică. Presa a invocat imediat „Efectul Bielsa”, iar antrenorul Anigo a răspuns pe măsură: „Pentru presă, Bielsa a câștigat meciul pur și simplu mâncând alune”.


Mesajul fanilor lui OM pentru Bielsa, înainte ca acesta să devină antrenorul clubului (finalul sezonului 2013-2014): ‘El Loco: haznos sonar!’ (n. trad. – Nebunule: hai să jucăm!”)

Controversele nu au încetat nici după ce Bielsa a ajuns la Marseille. Cunoscut pentru pretențiile sale foarte mari atunci când vine vorba de jucătorii, antrenorul în vârstă de 59 de ani a criticat în mod public conducerea clubului. „Consider că președintele mi-a făcut niște promisiuni pe care știa că nu le va respecta”, a declarat Bielsa în cadrul unei conferințe de presă, făcând referire la politica de transferuri a președintelui Vincent Labrune. „Rezultatele acestei perioade de transferuri au fost negative. Niciunul dintre jucătorii semnați de club nu au venit ca un rezultat al deciziilor mele. Eu am propus 12 jucători și niciunul dintre aceștia nu a fost adus la echipă. Luni după-amiaza (n.r. – 1 septembrie) am aflat că îl vom semna pe fundașul central Doria, o achiziție față de care eu m-am opus categoric”. Problemele au continuat. dar surprinzător același lucru l-au făcut și rezultatele pozitive înregistrate de OM.

Un alt episod al excentricității lui Bielsa a survenit în deplasarea de la Guingamp. Argentinianul a preferat să se bazeze pe serviciile unui manager de supermarket din zonă în detrimentul traducătorului angajat de club, acest gest venind ca un răspuns la lipsa de încredere în conducerea clubului. Din fericire pentru fanii lui OM (care și-au arătat constant simpatia față de Bielsa), situația s-a calmat la club, iar argentinianul a dovedit, cel puțin pentru moment, că poate da randament și cu jucătorii și ofițerii de presă pe care îi are momentan la dispoziție.

„Efectul Bielsa” și-a spus cuvântul și în situația atacantului Andre Pierre Gignac, golgheterul actual din Ligue 1, cu 8 goluri după tot atâtea etape. Aceasta se întâmplă în contextul în care, în sezoanele precedente, forma fizică a fotbalistului reprezenta un subiect de amuzament pentru suporterii adverși care scandau: „Un Big Mac pour Gignac” (n.trad. – Un Big Mac pentru Gignac).


Gignac: în trecut o țintă a ironiilor suporterilor adverși, în prezent golgheterul la zi în Ligue 1

  • Cifrele lui Gignac în precedentele sezoane de la Marseille
  • 2010-11: 8 goluri (31 de apariții)
  • 2011-12: 1 goluri (21 de apariții)
  • 2012-13: 13 goluri (31 de apariții)
  • 2013-14: 16 goluri (35 de apariții)

Un start de sezon pozitiv nu garantează succesul la finalul campionatului

Actualul sezon este o replică a celui mai de succes start de sezon înregistrat de gruparea de pe Stade Velodrome în ultimele 5 stagiuni. Este vorba despre 2012-13, atunci când Marseille avea tot 19 puncte după 8 etape, dar, în pofida rezultatelor timpurii, nu a putut reprezenta un concurent pe măsura unui PSG alimentat de banii șeicilor, și a încheiat stagiunea pe locul secund, la 12 puncte în spatele formației din capitala Franței.

Sezonul 2009-10 a fost ultimul în care Marseille a câștigat campionatul în Franța. După 8 etape, echipa condusă la acea vreme de Didier Deschamps, actual selecționer al Franței, se poziționa pe locul 4, cu 14 puncte – aceeași situație în care PSG se află în acest sezon. Concluzia? Un start de sezon pozitiv nu garantează succesul la finalul campionatului.

  • Liderii din Ligue 1 după 8 etape și campioanele din ultimele 5 sezoane:
  • 2013-14: AS Monaco 18 puncte (5 victorii, 3 egaluri). Campioana: PSG.
  • 2012-13: Marseille 19 puncte (6 victorii, 1 egal, 1 înfrângere). Campioana: PSG.
  • 2011-12: PSG 17 puncte (5 victorii, 2 egaluri, 1 înfrângere). Campioana: Montpellier.
  • 2010-11: Rennes 18 puncte (5 victorii, 3 egaluri). Campioana: Lille.
  • 2009-10: Lyon 20 puncte (6 victorii, 2 egaluri). Campioana: Marseille.

Povestea lui Bielsa și a discipolilor săi

„Ne împărțea pe posturi, iar fundașii nu vedeau, câteodată, cum se antrenează atacanții. Era ciudat”, spunea fostul internațional argentinian, Roberto Ayala, în 2010. Despre „Nebunul” Marcelo Bielsa s-a scris mult. Tehnicianul care a transformat naționala statului Chile într-una dintre cele mai spectaculoase echipe de la Cupa Mondială din 2010 preferă o înfrângere unui rezultat pozitiv dacă simte că echipa sa și-a îndeplinit planul tactic pe care l-a trasat înaintea partidei. Adept al fotbalului total, Bielsa a condus, între 2007 și 2011, o revoluție a naționalei statului Chile, transformând echipa sud-americană într-o formație periculoasă, pe care adversarii nu știau cum să o gestioneze.

După o neînțelegere cu președintele Federației chiliene, Bielsa a părăsit formația sud-americană în 2011. În locul său a venit Claudio Borghi, însă echipa chiliană învățase deja deprinderile „nebunului” argentinian. Astfel că, după primele rezultate nefaste ale lui Borghi, conducerea forului chilian a încercat să-l readucă pe Bielsa care n-a putut reveni la cârma formației sud-americane, întrucât se afla pe banca tehnică a lui Athletic Bilbao, echipă pe care a condus-o până în finala Europa League (foto dreapta). Astfel, federația a apelat la un discipol al lui Bielsa: Jorge Sampaoli (54 de ani).

Acesta vorbește cu o admirație despre actualul antrenor al lui Marseille: „Pentru mine, Bielsa este cel mai bun antrenor din lume, dar prefer să mă gândesc la el ca o idee, un mit, în contrast cu posibila relaționare directă dintre noi.  Ajunsesem în punctul în care devenisem dependent de Bielsa. Obișnuiam să merg la alergat și să ascult înregistrări ale prelegerilor sale”, a povestit Sampaoli într-un interviu acordat publicației chiliene „El Grafico”.

  • Sub conducerea lui Sampaoli, Chile a ajuns în optimile Campionatului Mondial din Brazilia, acolo unde a fost învinsă de gazdele turneului (1-1, 2-3 d.p.)
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…