Primele 'scurgeri' din cartea biografică a Şarapovei: "Chiar şi acum, mă face să mă simt ca o copiliţă". Răspunsul sincer la întrebarea: 'de ce câştigă atât de uşor Serena în faţa Mariei, de aproape 20 de partide?'

12 sep 2017 8782 afişări Comentează şi tu Tenis
Primele 'scurgeri' din cartea biografică a Şarapovei: "Chiar şi acum, mă face să mă simt ca o copiliţă". Răspunsul sincer la întrebarea: 'de ce câştigă atât de uşor Serena în faţa Mariei, de aproape 20 de partide?' 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16726042/3/sara.jpg

Biografia Mariei Şarapova, “Unstoppable: My Life So Far" este disponibilă, începând de marţi, în librăriile din Statele Unite. Jurnalistul New York Times, Ben Rothenberg, a primit o copie a cărţii înainte de lansare şi, cu o zi înainte, a publicat câteva impresii legate de cel mai aşteptat volum despre tenis al anului. "În cartea sa, Maria Şarapova vorbeşte detaliat şi, adesea, antagonist despre Serena  - aşa cum rar o face despre o jucătoare activă", este prima observaţie a reputatului jurnalist care urmăreşte pas cu pas circuitul mondial de tenis.

Serena Williams este, aşadar, personajul principal care apare de-a lungul cărţii Mariei. Jucătoarea cu cinci titluri de Mare Şlem în palmares îşi prezintă viaţa de la mutarea în Florida (la şase ani) până în prezent. Fanii vor avea oportunitatea de a înţelege cum s-a poziţionat de-a lungul anilor "Masha", mereu în raport cu mai experimentata şi mai puternica ei rivală, pornind de la o primă impresie puternică imprimată pe retina unei foarte tinere Maria.

Interes, da. Dar niciodată la vedere

Potrivit recenziei prezentate de Ben Rothenberg şi New York Times, Maria Şarapova relatează un episod extrem de sugestiv: surorile Williams au venit la terenurile pe care se pregătea ea, pentru o şedinţă de antrenament. Deşi în jurul celor două s-a adunat rapid multă lume pentru a le privi, rusoaica a refuzat să se alăture mulţimii.

"Nu m-aş fi pus niciodată într-o postură în care să pară că le venerez, că le iau ca model sau că sunt o fană". În schimb, rusoaica s-a refugiat într-o magazie şi a privit printr-o crăpătură, în intimitate, 'clandestin'. "Priveam printr-o gaură, următorii 20 de ani din viaţa mea. Ele au devenit adevărate simboluri ale sportului. Iar acest lucru se întrevedea de atunci", spune Maria.

Balul de la Wimbledon

În 2002, Maria Şarapova pierdea finala junioarelor la Wimbledon. O învingea conaţionala ei, Vera Dushevina, scor 4-6, 6-1, 6-2. În turneul senioarelor, Serena Williams se impunea în premieră pe iarba de la All England Club, învingând-o în finală pe sora sa, Venus, deţinătoarea ultimelor două titluri. Serena era pe val, câştigând al doilea dintr-o serie de patru titluri consecutive de Mare Şlem, care i-au adus "Serena Slam"-ul. La balul tradţional în cinstea campionilor, Maria Şarapova a fost singura care nu s-a ridicat în picioare pentru a o aplauda pe campioană. "Voiam să mă ridic, dar corpul nu mă lăsa. parcă eram ţintuită în scaun. Mă uitam la Serena şi la întreaga mulţime şi aveam un singur gând în minte - Îţi voi arăta eu!"

"Fizicul ei este mult mai impunător când o vezi pe teren decât la televizor. Are braţe groase şi picioare groase. Este atât de puternică şi de intimidantă. Şi foarte, foarte înaltă. Prezenţa ei, încrederea ei, personalitatea ei. Părea mult mai mare decât mine -  eu încă nu împlinisem 17 ani. Era o femeie în toată regula, experimentată, cea mai bună jucătoare a lumii. Şi acum, o percep la fel. Chiar şi acum, mă face să mă simt o copiliţă",
Maria Şarapova, despre Serena Williams, în biografia “Unstoppable: My Life So Far” - potrivit New York Times

De ce după un prim succes al Mariei în finala de la Wimbledon, Serena domină?

Ben Rothenberg afirmă că rusoaica pune totul pe seama acelui prim succes al ei, dar şi a faptului că Serena şi-a stabilit "misiunea" de a o distruge, după ce aceasta a auzit-o plângând în vestiar, la capătul finalei câştigate de "Masha", 6-1, 6-4, la ediţia 2004 a Wimbledon-ului.

"Hohote de plâns guturale, din acelea care te lasă fără aer, genul care te sperie.  Am ieşit cât de repede puteam, dar ea ştia că sunt acolo. Oamenii se întreabă adesea de ce am avut atât de multe probleme înfruntând-o mai apoi pe Serena. M-a deţinut în ultimii zece ani. Sunt a ei. Recordul meu împotriva ei este 2 şi 19. Analizând acest lucru, oamenii vorbesc despre puterea Serenei, despre serviciul ei şi despre încrederea sa. Spun că jocul ei se potriveşte în mod special cu jocul meu. Cu siguranţă, există adevăr între toate acestea; dar, pentru mine, răspunsul real a fost acolo, în acel vestiar, unde eu mă schimbam şi ea bâzâia. Cred că Serena m-a urât pentru că eram copilul slab, care a bătut-o", afirmă rusoaica în cartea sa.

"Eşti doar o denivelare în cale, un zero. Jucătoarele gândesc adesea aşa. Serena - un pic mai mult",
Maria Şarapova, despre Serena Williams, în biografia “Unstoppable: My Life So Far” - potrivit New York Times

Prietene, în final?

"Ar trebui să fim prietene - Serena şi cu mine. Pentru că iubim acelaşi lucru, avem aceeaşi pasiune. Puţină lume ştie ce ştim noi - cum este să fii în centrul unei furtuni. Dar noi nu suntem prietene. Deloc. Cred că ne-am împins una pe alta spre mai bine. Este mai bine decât dacă am fi fost prietene. Poate că, într-o zi, după ce totul se va fi încheiat, vom devenni prietene. Sau poate nu", mai scrie Şarapova.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.