Halep prinde viteză! Simona, în semifinalele turneului de la Sydney, după o victorie în două seturi cu Pliskova! Urmează Kuznetsova

13 ian 2016 43501 afişări Comentează şi tu Tenis
Halep prinde viteză! Simona, în semifinalele turneului de la Sydney, după o victorie în două seturi cu Pliskova! Urmează Kuznetsova
  • Simona Halep (2 WTA) este în semifinalele turneului de categorie Premier de la Sydney, după un succes muncit, scor 6-4, 7-5, în faţa cehoaicei  Karolina Pliskova (11 WTA).
  • Simona o va întâlni în semifinale pe rusoaica Svetlana Kuznetsova, o jucătoare pe care nu a mai întâlnit-o din 2014, de la French Open, dar pe care o conduce 3-2 în întâlnirile directe.

Simona Halep şi-a câştigat biletul pentru semifinalele ultimului turneu pregătitor înainte de Australian Open, fructificând un avantaj mental în faţa cehoaicei Karolina Pliskova, mult prea temătoare în faţa unei adversare de calibru superior. "Spune-mi tu cum vei juca acest ultim game. Vei stabili tu ritmul, sau o vei lăsa pe ea să dicteze? Depine de serviciu. Serveşte pentru victorie", este mesajul-emblematic al meciului, discursul mobilizator ţinut de Darren Cahill la schimbul de terenuri de la scorul de 6-4, 6-5 pentru jucătoarea sa, cea care a avut, de-a lungul meciului, mai multe reacţii între puncte precum cea de mai jos.

Aşa a şi arătat în multe momente jocul Simonei Halep - ezitant, predispus să alunece în pasivitate. Adică deloc mulţumitor. În acelaşi timp, Simona a produs şi puncte magice, din defensivă. A lovit cu poftă, în unghiuri improbabile şi a făcut spectacol, făcând uitate toate slăbiciunile - acestea fiind momente "de punctul turneului", care, decupate şi privite separat, dau impresia unui meci fabulos. Per total însă, jocul nu a strălucit ca nivel, pentru că statistica reţine 76 de erori neforţate, iar erorile forţate duc totalul la peste 100 de puncte. În acest context, Darren Cahill a găsit imboldul necesar, iar Simona Halep a ştiut o dată în plus când să ceară ajutor. A apelat la Darren în momentele de finalizare ale seturilor, după ce, pe cont propriu, ratase câte o şansă în fiecare dintre cele două seturi.

Mesajul lui Darren a funcţionat în final de meci. O făcuse şi în final de set, atunci când discursul tehnicianului care a lucrat în carieră cu cinci câştigători de turnee de Mare Şlem a arătat exact ca o lecţie predată chiar pentru Australian Open. O lecţie transparentă, în faţa unei audienţe cu milioane de suflete.

Astfel, Halep supravieţuieşte unei adversare care a greşit mult mai mult decât era de aşteptat să o facă după primele sale două meciuri de la Sydney. Iar în semifinale  va avea în faţă o nouă provocare: Svetlana Kuznetsova. De această dată, o provocare de alt calibru - o jucătoare experimentată, cu titlu de Mare Şlem în palmares, o maratonistă, o jucătoare cu defensivă la fel de eficientă precum cea a Simonei în momentele de disperare, în care punctul pare cedat.

 

Şi aşa am trăit, în format LIVE BLOG, victoria Simonei Halep - jucătoarea care în 2015 a dominat sezonul de hard, câştigând cele mai multe meciuri pe suprafaţa cea mai dură pentru corp.

 

8:48 VICTORIE SIMONA HALEP, 6-4, 7-5. Victorie alimentată prin puterea sugestiei şi a convingerii lui Darren Cahill, care a avut două interveţii de manual pentru Simona, în finalul fiecăruia dintre cele două seturi. Halep sigur nu este mulţumită de jocul său. Nici nu are motive: a terminat cu 11 erori neforţate în plus faţă de lovituri câştigătoare, a avut multe momente în care deplasarea nu a fost la nivelul aşteptat. Ea obţine însă o a doua victorie în 2016, unul dintre acele succese care le dau jucătorilor de top şansa de a juca un nou meci, mai bun.


8:42 Simona serveşte din nou pentru set. După şapte minute, principala favorită a turneului câştigă un nou break, cu un winner în colţul terenului. Iar Simona demonstrează o dată în plus că are încredere totală în Darren Cahill, chemându-l în teren înainte de, posibil, ultimul game al meciului.


8:35 Ca şi în primul set, Simona cedează break atunci când trebuie să închidă manşa. "Aleargă şi tu, că de o oră te rog!" - cuvintele pe care Simona şi le adresează, rezumă evoluţia numărului doi mondial, care este evident marcată de jena de la picior - măcar la nivel mental, undeva, pe fundal. Reverul a dat rateul final pentru Simona în acest game care aduce o nouă egalitate în set, la 5-5.


8:29 Pliskova mizează pe cartea atacului şi, pe fondul unui serviciu deloc percutant al Simonei, reuşeşte break-ul (ducând scorul la 4-4). Dar Simona trage bine la retur, Pliskova se crispează din nou şi ratează terenul, iar ordinea pe teren este reinstaurată aproape instantaneu, printr-un break la zero pentru Simona, care va servi pentru prezenţa în semifinale, la 5-4.


8:22 Pliskova reuşeşte primul game alb setului doi, la serviciu: îşi asumă faptul că Simona poate reuşi lovituri de trecere magice, dar în acelaşi timp, acceptă că atacurile de la fileu, cu o Simona izolată în spate, sunt cea mai bună şansă a sa. Halep este forţată la execuţii din sertarul de bijuterii şi se ceartă pentru fiecare linie ratată, reacţie pe care Darren Cahill nu o poate atenua. Tehnicianul lasă capul în pământ pentru câteva secunde, dar scorul încă că îi este favorabil Simonei, la 4-3 cu break.


8:15 Ce lovituri mai inventează Simona? Un lob în lung de linie fabulos, care anulează o venire la fileu uşor hazardată a cehoaicei Pliskova, ce îi aduce game-ul pe serviciu. Apoi un forehand slice spectaculos, care pare că refuză să sară din cimentul australian, în game-ul de retur. Totuşi, deşi are minge de 4-1, Simona nu poate obţine şi al doilea break, iar marja sa de eroare este încă minimă în acest set. 3-2.

Din seria "dacă doriţi să revedeţi" - iată unul dintre punctele excelente ale Simonei Halep, în acest meci.


08:07 Break Simona Halep. Constrastul imaginilor este evident: Simona duce instinctiv mâna la picior după un punct ratat, în care a rămas în urmă în schimb, în spatele liniei de fund, dar crisparea şi lispa de încredere din jocul cehoaicei Pliskova se vede pe tabelă, sub forma unui break pentru Haleo, iar la 2-1 pentru ea, tricolora ridică pumnul.


08:02 Luptătoarea Simona iese la  rampă şi câştigă la luptă încă un game complicat de serviciu. Halep se ceartă, dă cu racheta de pământ - pentru că Pliskova găseşte din nou calea de a o forţa în defensivă în spatele terenului, iar mingea pare că o ascultă mai puţin pe a doua jucătoare a lumii. Iată totuşi - graţie unui Challenge - unde aterizează un cros defensiv fantastic al Simonei Halep, la capătul unui punct în care a făcut uitată complet accidentarea sâcâitoare de la tendonul lui Ahile, care pe alocuri o încetineşte astăzi.

Şi, logic, Simona încheie game-ul cu un pumn strâns, cu un 1-1 important pe tabelă.


07:55 Simona ratează trei mingi consecutive de break, într-un nou moment ce pare că are scris "deconectare" pe el, cu litere mari. Statistica primului set, cu un număr dublu de erori neforţate în dreptul Simonei faţă de capitolul winners, indică net faptul că jocul Simonei, aşa cum de altfel era de anticipat, nu este la 100%.


07:48 SEEEEET, Simona Halep. O dată în plus, discursul lui Darren Cahill funcţionează ca un glonţ magic pentru Simona Halep, care reuşeşte unul dintre cele mai bune puncte ale sale, la 30-40, anulând cu joc defensiv impresionant urmat de atac la plasă la prima oportunitate ivită, o minge de break obţinută de cehoaică printr-o minge pusă parcă cu mâna în colţul terenului. Simona este din nou stăpână pe situaţie, iar setul îi revine după 39 de minute de joc.


07:40 Schimb de terenuri nereuşit pentru Simona Halep: cedează break în loc să pună punct setului, devine pasivă, iar Pliskova profită, câştigând două game-uri albe (Pliskova s-a apropiat de la 1-5 la 4-5). Reacţia Simonei? Îi cere ajutor antrenorului Darrem Cahill. Reacţia lui? "Acest meci nu este nici pe departe cel mai important pentru tine. Dar contează cum vei aborda următorul game. Detaşează-te. Nu te gândi la ceea ce se întâmplă în cealaltă jumătate de teren. Acest game te poate pregăti pentru momentele decisive din meciurile care vor conta cel mai mult. Nu te speria dacă cedezi primul punct", i-a transmis australianul. Lecţia de la mijlocul meciului, sună bine de tot.


07:35 Simona trebuie să închidă setul la serviciu, pentru că Pliskova îşi câştigă game-ul, ducând scorul la 5-2. Pliskova a aruncat însă deja de două ori racheta, în semn de nemulţumire.


07:30 Aşa cum anunţa, Simona ştie ce face împotriva Pliskovei: procentajul de primă minge al cehoaicei a scăzut dramatic faţă de meciul precedent (41%), iar Simona, o specialistă a punctelor jucate la retur în 2015, adună punct cu punct şi break cu break. O dublă greşeală îi aduce matematic Simonei al doilea break al unei partide în care Pliskova nu arată nici pe departe ca o jucătoare care ar fi putut câştiga cu 2-0 în faţa Anei Ivanovic.


07:25 Simona rezistă! Halep se distanţează la două game-uri pe tabelă, nu fără emoţii, pentru că Pliskova dă drumul la loviturile razante. Halep este nevoită să se descurce cu serviciul doi, apar trei şanse de re-break, dar reverul iese la rampă pentru Halep şi ţine situaţia sub control. Karolina are şi un plus la capitolul emoţii, atunci când scorul în game îi este favorabil, iar precizia sa scade proporţional. Un serviciu bine plasat îi câştigă un game de 12 puncte Simonei. 3-1 pentru Halep.


07:18 BREAK Simona Halep! Două game-uri scurse şi iată un script care ne place: Simona a încărcat returul, mingea sa se apropie mai mult de tuşă, iar Pliskova greşeşte punct după punct. Un rever perfect calibrat salvează prima minge de break a Simonei, dar principala favorită a turneului strânge pumnul după următoarea minge şi schimbă terenul la 2-1.


07:15 Simona câştigă primul punct al partidei, la retur, însă plusul de agresivitate îi aparţine cehoaicei, care revine cu patru puncte pentru a evita complicaţiile. Simona trece cu emoţii de primul său game, pentru că Pliskova finalizează cu succes din preajma plasei pe un prim punct ezitant jucat de Halep. Mingile încă prea scurte o lasă uşor vulnerabilă pe Simona, care însă primeşte un mic ajutor de la fileul australian, dar şi de la Pliskova, care ratează ţinta. 1-1.


07:05 Simona alege primirea în duelul cu Pliskova. Ştim deja numele primei semifinaliste: este vorba despre rusoaica Svetlana Kuznetsova, cea care a trecut cu 7-6(1), 6-0, de Sara Errani, tot pe jumătatea superioară de tablou.


07:00 Bună dimineaţa, fani ai tenisului! Ne pregătim de startul meciului Simonei Halep, care începe conform programării, pentru că Grigor Dimitrov s-a încadrat perfect în timpul alocat de organizatori şi, într-o oră şi 38 de minute, l-a învins în minimum de seturi pe Pablo Cuevas. Sunt Cezara Paraschiv şi vom comenta împreună al doilea meci din 2016 al Simonei.


Dublă provocare pentru Simona Halep în sferturile de finală ale turneului de categorie Premier de la Sydney, în duelul cu favorita cinci a tabloului, Karolina Pliskova. A doua jucătoare a lumii începe al doilea său meci al sezonului - un meci pe care fanii clujeni ai sportului alb l-ar putea vedea din tribune luna viitorare, în Fed Cup - cu o provocare intrinsecă, de ordin fizic, dată de durerile de la tendonul lui Ahile care vin şi trec, şi cu o provocare venită din forma bună a unei jucătoare care bate convingător la porţile Top 10.

Halep a început parcursul de la Sydney cu un meci care i-a scos în evidenţă multe dintre calităţile care au transformat-o într-o prezenţă îndrăgită pe terenurile de tenis din lumea întreagă: agresivitate seducătoare în primul set, încăpăţânare în defensivă, poftă de luptă şi determinare în a strânge din dinţi şi a duce după sine o suferinţă fizică, până în punctul în care o face uitată şi o depăşeşte. "Ieri (n.r. - luni, cu o zi înainte de meciul din primul tur, cu Caroline Garcia), la antrenament, am simţit acelaşi lucru. Cinci minute - durere, cinci minute fără. Aşa că, nu ştiu exact cum e. RMN-ul a arătat că nu este nimic, doar o inflamaţie, şi deci pot să joc - voi încerca să dau ce am mai bun, să fiu concentrată". Cu un 2-0 în bilanţul întâlnirilor directe la startul sfertului de finală cu Pliskova, cu statutul de cap de serie numărul unu, dar şi cu o presiune creată de accidentările şi retragerile pe bandă rulantă din WTA în primele două săptămâni, Simona Halep promite să lupte din nou. “Am simţit dureri doar în setul secund. Am încercat să nu mă gândesc prea mult la asta şi, din fericire, în setul decisiv nu am mai simţit nici o durere. Nu vreau să mă opresc. Abia aştept să joc din nou, pentru că ştiu ce am de făcut în meciul cu Pliskova", a anunţat ferm Simona la conferinţa de presă de la capătul meciului cu Garcia.

Nefiind la sută la sută din punct de vedere fizic, fiecare ecuaţie pe care o are acum în faţă Simona se complică, pentru că la orizont se vede din ce în ce mai conturat Australian Open-ul, iar uzura fizică, ca şi cea mentală dată de lupta purtată pentru a depăşi limitarea fizică, se contabilizează.

Pliskova este pe val, cu nouă game-uri pierdute în primele două meciuri tari

De partea cealaltă a fileului, Karolina Pliskova este o adversară incomodă, de alt calibru faţă de Caroline Garcia. Cehoaica are deja adunate meciuri în faţa celor trei jucătoare care s-au aflat constant  în 2015 în vârful ierarhiei WTA - Serena Williams, Maria Şarapova şi Simona Halep, însă nu are încă set câştigat. Totuşi, în CV-ul său sunt victorii de calibru important, chiar la jucătoare de Top 10 în momentul duelului direct (3 în 2015 - cu Kerber, Ivanovic şi Suarez - Navarro).

Carolina Pliskova, cea care îşi merită pe deplin titlul de "Miss Serviciu 2015", reuşind nu mai puţin de 517 aşi anul trecut, în 75 de meciuri (o medie de 6,9 aşi per meci), este o jucătoare în ascensiune, periculoasă chiar şi pentru o Simona Halep în formă fizică perfectă. De la înălţimea celor 1,86 m, serviciul are o pondere importantă în jocul său, dar dincolo de aşii pe care pare a-i găsi cu uşurinţă, Pliskova a avut în 2015 a treia cea mai ridicată medie la procentajul punctelor câştigate în spatele primului serviciu, ea fiind şi cea mai eficientă la mingi de break salvate. Dacă în Cupa Hopman, cehoaica nu a impresionat, la Sydney lucrurile au stat complet diferit: Anei Ivanovic - o adversară cu nume şi palmares, chiar dacă fără jocul calibrat la nivelul 2008-ului de referinţă, în primul tur, Pliskova i-a lăsat doar şase game-uri, iar ultimul test înaintea duelului cu Halep, în faţa rusoaicei de Top 30, Pavliuchenkova, l-a trecut în viteză, în 58 de minute, cu un categoric 6-3, 6-0.

Meciul SIMONA HALEP - KAROLINA PLISKOVA poate fi urmărit în format LIVE BLOG, pe www.prosport.ro, dar şi în transmisiune directă, pe DigiSport 2.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.