INTERVIU | Ultima parte a discuției cu Irina Spîrlea. FOTO de colecție: revederea cu Venus și cum arată unica rachetă ruptă în carieră: „Am dat-o de toți pomii de la Wimbledon”. Cum au aflat copiii Irinei despre cariera fostului nr.7 WTA

Redactor:
Andru Nenciu
INTERVIU | Ultima parte a discuției cu Irina Spîrlea. FOTO de colecție: revederea cu Venus și cum arată unica rachetă ruptă în carieră:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Setul inaugural al meciului ProSport – Irina Spîrlea a scos în evidență varietatea de lovituri prin care fostul număr 7 WTA excelează și la 40 de ani. Și-a deschis mult unghiul povestirilor, din Roma până în Florida și de la CNT până în casa sa din Italia, și a plasat mingea cu un backhand solid atât în colțul copilăriei sale, cât și pe tușa preferată din casa părinților săi, Geta și Dumitru Spîrlea. N-a fost nevoie de „Ochio di Falco”, cea mai bună invenție din tenis, după cum afirmă semifinalista de la US Open. Ea a câștigat clar schimburile intense de mingi: printr-o deplasare perfectă între tenisul jucat până la 26 de ani și viața de mămică și soție, dar și printr-un serviciu teleghidat până în actualitatea din România: alegerile prezidențiale, dezvoltarea sportului alb – sau prezentul din Italia, cu Berlusconi, încurajarea performerilor, figura lui Totti sau Piazza di Spagna.

Consecventă din nou pe nimicitorul forehand, soția lui Massimiliano Pace a reușit lovituri eficiente și în partea a doua a interviului. A luat un avans consistent, dar pentru a menține suspansul s-a lăsat egalată de ProSport. A acceptat să descrie anul Simonei Halep și să facă previziuni pentru 2015 și a pierdut tiebreak-ul recunoscând inferioritatea femeilor în fața bărbaților din tenis. La reluare s-au văzut meciurile pierdute de Serena Williams și Venus Williams în fața unui tenismen din Top 200, dar și modul în care soțul ei, fost sparring pentru Monica Seleș, nu-i lăsa nicio șansă fostului lider WTA. 1-1 și niciun moment de pauză.

Ajunși în decisiv cu Irina, promitem să pășim cu atenție de arheolog în momentul în care vom schimba terenul, nu de alta, dar… (Venus știe…). Și mai promitem că ne vom da la o parte din calea ei, dacă o vom învinge. Nu de alta, dar pomișorii din vecinătatea complexului de la All England Tennis Club mai simt și acum durerea pricinuită de un Wilson ProStaff Clasic. Racheta Irinei, desigur. O veți vedea mai jos. Începe decisivul.

Irina, copiii tăi te întreabă lucruri despre tenis?
Copiii mei au aflat că eu am jucat tenis abia acum câțiva ani, deci copiii mei habar n-aveau cine e mămica, așa că nu… nu mă întreabă. (intervine Dumitru Spîrlea, tatăl Irinei). „Când băiatul se antrena cu Max, în urmă cu vreo 3-4 ani, Irina a vrut să-i arate cum trebuie să lovească și el i-a replicat ceva de genul: >. Atunci Irina l-a luat în casă, a scos din sertar câteva casete video și i-a spus nepoțelului nostru să se așeze în fața televizorului și să facă ochii mari. Atunci au aflat Francesca și Tomasso despre cariera mamei lor.


Geta, Irina și Dumitru Spîrlea, lângă trofeele pe care nu se pune niciodată praful

Ai foarte multe trofee aici, în casa din București a părinților. Ai și la Roma o asemenea colecție?
În Italia am foarte puține. Când incepi să joci și îți continui cariera, observi că organizatorii oferă din ce în ce mai puține trofee. Și îți dau și un exemplu care-mi vine acum în minte. La Indian Wells mi-au dat un trandafir.

Trandafir la Indian Wells?
Da, așa că…

Așa că l-ai pus într-o carte!?
(accelerează ritmul vorbirii) Da, da, chiar l-am pus.


Toate jucătoarele din România pot evolua mult mai bine. Au potențial, le cunosc. Le urez succes în 2015


Irina Spîrlea

Și-l mai ai?
Da, îl păstrez și acum. E singurul trofeu de acest gen. La Indian Wells n-a fost trofeu pentru finalistă, i-a dat doar câștigătoarei.

Poate îi atinsese criza și pe ei?
Nu. Nu știu de ce în acel an mi-au dat doar un trandafir.

Și cel mai ciudat trofeu care e?
(stă o clipă în cumpănă) Erau destul de multe urâțele. De cele de care nu-mi mai aduc aminte sunt cele care nu aveau emblema pe ele. Unele nu aveau niciun semn distinctiv  și imi pare rau pentru că nu-mi mai aduc aminte de unde sunt, din ce an! Cu ochii de acum aș vrea să mă uit la ele, nu cu ochii de atunci.

Rachete mai ai acasă?
Da, mai am.

Ale tale, nu ale soțului.
Da, ale mele. Cele cu care jucam. Încă mai am multe rachete cu care jucam.

Ai rupt multe?
Nu. Doar una. La Wimbledon, după ce am pierdut cu Iva Majoli (n.r. – croata care a învins-o pe Ruxandra Dragomir în sferturi la Roland Garros)

O ai aici, acasă?
Racheta a ținut-o mama, aici, la București, ca amintire. Eu aș fi aruncat-o! (intevine mama Irinei, Geta Spîrlea: „O aduc imediat”) Doamna Spîrlea se duce să o aducă din camera cu trofee. Și mărturisește: „Irina a aruncat-o  și mămica a luat-o ca amintire”. (Irina preia firul povestirii cuprinzând cu privirea piesa de muzeu). E racheta pe care am rupt-o după meciul cu Majoli, am pierdut în optimi. Am rupt-o pe stradă când mă duceam spre casă, pentru că eu închiriam mereu o casă lângă Wimbledon. De nervi am dat cu ea în toți pomii care ieșiseră pe stradă în întâmpinarea mea (cu gesturi largi exemplifică peste masa cu cești cu cafea și cornulețe scoase de la cuptor). Am pierdut în decisiv. M-am bătut singură. (n.r. – 7-6, 1-6, 7-9 cu Majoli, Irina era cap de serie numărul 12 la acea ediție).


Unica rachetă ruptă în carieră de Irina Spîrlea e păstrată la București de mama sa, Geta Spîrlea

Nu e ProStaff Clasic?
Ba, da, ProStaff clasic (n.r. – jucau Stefan Edberg și Pete Sampras). Edberg juca cu un model 6.0, eu jucam cu 6.1. Aia cu care au jucat Sampras și Mary Pierce. Cred că se mai fac și acum, dar s-or chema altfel.


INFO Sponsorul tehnic al Irinei, firma americană Wilson, trimitea în Statele Unite, la o fabrică de echilibrat rachete, toate rachetele româncei. Fabrica îi aparținea celebrului tenismen Ivan Lendl. Compania americană îi trimitea apoi câte 10 rachete Irinei în diferite colțuri ale lumii, în funcție de turneul la care participa sportiva născută în București. Celălalt sponsor tehnic al Irinei a fost toată cariera firma de echipament sportuv Lotto

INFO În circuitul feminin folosesc Wilson, printre altele, jucătoarele Simona Halep, Serena și Venus Williams, Victoria Azarenka și Petra Kvitova.


Îți place vreo rachetă anume din prezent?
Nu, nu.

Ce părere ai despre mingile de tenis din prezent?
S-au schimbat mult. Și corzile rachetelor. Și rachetele, și mingile, Tot! Ultima dată când am luat o rachetă  în mână,  vara asta, că barbată-meu (n.r. – Massimiliano Pace) zicea că nu e bună, mie mi-a plăcut. Sunt făcute din alte materiale, corzile sunt altfel, s-au schimbat. Și e și normal. Față de când jucam eu, față de racheta de lemn pe care o avea Ilie…

Ai jucat și tu cu rachete din lemn?
Am prins cu Reghin cu mânerul tăiat. Ca să fie mică și să pot să o mânuiesc. Pe vremuri așa începeai! Am jucat chiar mult cu racheta aia din lemn. Pe urmă am jucat și cu un Dunlop din lemn. Nici n-a apucat să se îndoaie pentru că am trecut la astea din carbon.


Ar fi avut loc să treacă una pe lângă cealaltă și pe Strada Sforii din Brașov. Pe Arthur Ashe de la US Open… n-a fost să fie!

Un reper important din cariera ta îl reprezintă semifinala de la US Open când tu și Venus v-ați ciocnit în momentul schimbului de teren. Ce s-a întâmplat?
Să știi că în pofida acelui moment, eu și Venus n-am avut niciodată nimic de împărțit. Totul a fost dezvoltat de presă. Eu mă aflam în același grup cu americancele, cu asiaticele. și când m-am mai văzut cu fetele sau cu Serena, le-am transmis să o salute pe Venus.

Ai mai vorbit cu ea de atunci?
Da. M-am întâlnit cu Venus în primăvară, la Palm Beach, la Campionatul Mondial de veterani, unde a jucat soțul meu, Massimiliano. Ea se antrena pe un teren din complexul american și pe o alee am oprit mașina chiar lângă ea. A rămas cu gura căscată! Era șocată când m-a văzut acolo, ne-am îmbrățișat, am povestit câteva zeci de minute și ne-am făcut o poză. I-a trimis-o Serenei, a sunat-o și i-a spus că suntem împreună, râdea și ea când a văzut poza pe telefon. Eu cu Venus nu am avut nimic de împărțit. Niciodată. A fost acel moment și atât. Pe urmă ne-am tot întâlnit, la diverse ocazii, și glumeam și noi pe seama faptului că s-a dat o interpretare ciudată acelui moment.


În tenis nu e ca în alte sporturi. Respectul față de antrenor nu piere niciodată. Marele Sampras n-a avut niciodată impresia că știe mai multe ca antrenorul lui. Roger Federer își va asculta mereu antrenorul

Irina Spîrlea

Aș vrea să-ți adresez o ultimă întrebare în încheiere.
(mă întrerupe) Lasă-mă pe mine să ți-o adresez.

… Te rog!
Cine crezi că va ieși sportivul anului în România?

Simona Halep.
(dă din cap afirmativ) Aha, aha. Tu ce întrebare voiai să-mi adresezi!?

Întrebarea de final rămâne în suspensie. Poate pentru 2015. Poate pentru 2016 sau 2017 la următorul meci cu Irina, semifinalistă la US Open, fost număr 7 mondial și o voce autorizată pentru tot ce înseamnă tenis.


Uneori și familia Williams are nevoie de întăriri. Massimiliano, Tomasso, Venus Williams, Irina și Francesca sau cum să faci o fotografie pentru Serena. Avantaj familia Pace-Spîrlea


Irina Spîrlea

Data și locul nașterii: 26 martie 1974 / București
Înălțime/greutate: 1,85 m/70 kg
Tatăl, Dumitru Spîrlea, cel mai valoros reprezentant român al pentatlonului modern, mama Georgeta, desenator tehnic
Căsătorită cu Massimiliano Pace, au doi copii: Tommaso (12 ani) și Francesca (9 ani)
Cel mai înalt loc ocupat în WTA: 7 (13 octombrie 1997)
S-a retras în 2000, la 26 de ani
A terminat trei ani (1996-1998 între primele 20 de jucătoare ale lumii)
Titluri la simplu: 4
(Palermo 94 și 95, Amelia Island 96, Strasbourg 98)
Finale la simplu: 6 (Sapporo 93, Taranto 94, Jakarta 95, Indian Wells 97, Hilton Head 98, Cairo 99)
Titluri la dublu: 6
(Taranto 94, Jakarta 95, Roma 96, Paris, Luxemburg, Linz 99)
Semifinalistă la US Open 97
Sfert-finalistă la Australian Open 97
Bani câștigați din tenis:
2.650.000 de dolari

Meciurile Irinei cu surorile Williams

Irina Spîrlea vs Serena Williams 1-3
1998 Australian Open    hard    R128    7-6, 3-6, 1-6
1998 Miami    hard    R64    6-7, 0-6
1998 US Open    hard    R32    6-3, 0-6, 7-5
1999 Roma    zgură    R16    2-6, 3-6
Irina Spîrlea vs Venus Williams 1-3
1997 US Open    hard    Semi    6-7, 6-7
1997 Philadelphia    hard    R32    6-3, 6-2
1999 Zurich    hard    R16    3-6, 2-6

Alte dueluri cu starurile din anii 90

  • Gabriela Sabatini    2-2
  • Monica Seles    2-4
  • Arantxa Sanchez    5-5
  • Steffi Graf    0-2
  • Amanda Coetzer    4-4
  • Martina Hingis    0-6
  • Mary Pierce    3-5
  • Lindsay Davenport    1-6
  • Anna Kournikova    2-1

3  „DE CE” CU IRINA

DE CE S-A RETRAS LA 26 DE ANI „Să știi că unii mi-au spus că sunt nebună! Cred că reușeam să mă mențin în top 20  mult timp. Dar hotărâsem cu șase luni înainte, mi-am zis să mai stau cu prietenele în circuit, dar apoi: gata! Asta am decis, asta am făcut. Ce-am realizat în tenis rămânea într-o carte a amintirilor, iar prioritatea mea devenea alta. O familie. Pentru un băiat e mai ușor. Își ia copiii, soția și îl acompaniază peste tot. Pentru o fată nu este așa. Eu voiam să fiu mamă și nu m-aș fi văzut făcând parte din grupul jucătoarelor care revin după ce devin mămici”

DE CE NU MAI JOACĂ‚ TENIS „Pentru că eu m-am retras atunci (n.r. – la 26  de ani) și atât. N-am mai jucat deloc. Am mai încercat o dată la trei ani, dar încercări timide. Dacă voi avea vreodată tragere, mă voi antrena și poate voi merge la un turneu al jucătoarelor de peste 40 de ani, pentru că mai sunt foste jucătoare care încearcă să mă ia la astfel de competiții”

DE CE FEDERER „Jos pălăria pentru Federer! Știi ce apreciez cel mai mult? Faptul că un tip ca el, care mai e și tătic și soț pe deasupra, reușește să o ia mereu și mereu de la căpăt. E un clasic. Să o iei de la căpăt cu antrenamentele și cu drumurile spre alte turnee, după ce ești eliminat în sferturi, în faze inferioare… e impresionantă puterea lui. El! Cel obișnuit doar cu finala și semifinalele! Îl admir mai ales pentru aceste momente grele când e eliminat prematur și de asta spun din nou: Jos pălăria”

CUM ARATĂ‚ TOP 10 WTA LA SIMPLU ȘI LA DUBLU PE FINAL DE 2014


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen