Hap, hap, Halep!** La nici 20 de ani, românca a urcat în Top 50 WTA

Redactor:
Bitescu Wili
Redactor:
Marius Hutu
Hap, hap, Halep!** La nici 20 de ani, românca a urcat în Top 50 WTA
  • Publicat:
  • Actualizat:

Senină, degajată și foarte îndrăgostită de tenis. Așa am descoperit-o zilele trecute pe Simona Halep (19 ani), jucătoarea care și-a câștigat în această vară respectul întregului circuit WTA după rezultatele obținute, în special după victoria de la US Open în fața chinezoaicei Na Li, deținătoarea titlului de la Roland Garros. Parcurs care se reflectă acum și în ierarhia mondială, unde a urcat în premieră în Top 50. Și dacă aruncăm o privire și asupra întregului clasament, Simona este a doua cea mai tânără jucătoare din Top 50, după McHale, semn că viitorul îi aparține.

Simona, ești în premieră în Top 50, mai exact locul 42. Ce înseamnă asta pentru tine?
E foarte frumos să ajungi aici. Nu a fost ușor, de aceea poate satisfacția e mai mare. Mă simt bine pe teren, îmi place ceea ce joc, sper să mai progresez și să nu mă opresc aici.

A fost un loc pe care ți-ai dorit să ajungi încă din acest sezon?

Nu mi-am propus un loc anume, pentru că ce mi-am dorit anul acesta a fost să progresez, să mă maturizez în joc, de aceea pot spune că până acum sunt foarte mulțumită de ceea ce am realizat.

Cât de mult au contat victoriile la jucătoarele din TOP 15?

M-au schimbat foarte mult, mi-au dat încrederea că pot juca la un nivel înalt, că pot să bat pe oricine. Îmi amintesc că și anul trecut spuneam asta, că nu mi-e frică de nicio jucătoare și că pot juca la fel ca ele, iar acum am început să prind și mai multă încredere în mine.

Victoriile cu Li și Kuznețova i-au schimbat statutul

Care este cel mai important moment pentru tine din acest an?

Categoric victoria cu Na Li, însă m-am bucurat mai mult atunci când am învins‑o pe Kuznețova. Și cu Na Li a fost frumos, însă parcă am fost mai reținută din cauza durerilor de la picior. Nu am simțit acea încredere că pot să merg mai departe. Era frumos să fi jucat 100% sănătoasă, cred că ar fi fost altceva.

Accidentată așa, cu Navarro, în turul doi, ai reușit să duci tot meciul…

Durerile au fost tot mai puternice, mă gândeam să abandonez, dar am văzut că nici ea nu se simte prea bine și am spus că poate cedează înaintea mea.

Ai primit multe mesaje după victoria cu Na Li?

Da, au fost multe de la prieteni. Cel mai plăcut surprinsă am rămas de mesajul de la Andrei Pavel, idolul meu. A însemnat foarte mult pentru mine să primesc felicitări de la el.

Ești altfel percepută în vestiar după victoria la o jucătoare de Top 10?

Da! Asta s-a întâmplat și după victoria la Kleybanova, chiar și după meciul bun cu Jankovic. Prin ceea ce joci pe teren, le atragi atenția celorlalte jucătoare, te respectă mai mult.

De unde ai psihicul acesta forte împotriva jucătoarelor de top?

E o poveste destul de lungă (râde). Când eram mică, aveam vreo opt ani, plângeam când trebuia să intru pe teren, aveam emoții, îmi era teamă. În ultima vreme am învățat să mă relaxez și să privesc mai detașat toate partidele.

Cum rămâi cu picioarele pe pământ după o victorie mare?
Nu prea ai timp să sărbătorești, Sunt momente frumoase, dar trebuie să le lași repede în urmă, pentru că urmează un alt meci. E o bucurie scurtă, de câteva minute. În plus, îmi spun tot timpul că la 17 ani Maria Șarapova lua Wimbledonul, deci mai am mult de muncă pentru a urca și mai sus.

Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu și Alexandra Dulgheru ar fi cele patru românce care ne‑ar reprezenta la Jocurile Olimpice de la Londra, în turneul de simplu, conform ierarhiei WTA la zi. Cu siguranță însă că și Sorana Cîrstea și-a propus, la rândul ei, să joace în întrecerea olimpică, astfel că din acest punct de vedere lupta dintre românce va fi pasionantă, în condițiile în care o țară poate înscrie maximum patru sportive pe un tablou de simplu. Linia va fi trasă după Roland Garros 2012, iar direct se vor califica primele 56 de sportive din WTA.

Simona, în acest moment ești calificată și la Jocurile Olimpice…

Serios? Nu știam. E un obiectiv pe care nu mi-l propusesem, mi-aș dori să joc la Olimpiadă, iar dacă se va întâmpla, va fi o bucurie în plus, va fi un turneu special pentru mine.

Ce obiectiv ai în viitor?

Să ajung în Top 30, ar fi următorul pas. Este un obiectiv de durată, pentru că în tenis au loc foarte multe schimbări, însă important este să fiu sănătoasă, să nu am parte de accidentări.

Sunteți trei românce în Top 50 și cinci în prima sută. Există o rivalitate între voi în circuitul WTA?

Nu se poate spune că e o rivalitate între noi. Mai sunt ciocniri, e adevărat că nu ne înțelegem foarte bine, nu suntem prea apropiate, în turneele mari nu stăm la aceeași masă, ca alte jucătoare din aceeași țară. Eu cel mai mult vorbesc cu Irina Begu, bine, mă gândesc că eu fiind și din provincie am un dezavantaj în a mă apropia de celelalte fete.

E greu să ai adversară o jucătoare din țara ta?
E un meci destul de greu când joci cu o româncă, deși încerci să îți spui că este o adversară ca toate celelalte, însă la sfârșit simți că ai jucat cu cineva de la tine. Eu sper ca la Fed Cup să mai strângem relațiile între noi și măcar să comunicăm mai mult, dacă nu facem altceva. ¢

Omul din spatele succesului
Ascensiunea Simonei Halep se datorează și antrenorului Firicel Tomai. Cei doi fac echipă de aproximativ doi ani și jumătate, când jucătoarea se afla sub locul 400 mondial. Pentru o vreme, Firicel Tomai a lucrat în paralel cu Victor Hănescu și Simona Halep. Ulterior, fiind nevoit să se concentreze asupra unui singur sportiv. După ce la finele lui 2009 a adus-o pe Halep până în zona locului 200, în urmă cu un sezon antrenorul a ajutat‑o să pătrundă și în prima sută. De remarcat că în trecut, Hănescu, sub comanda lui Tomai, a ajuns până pe locul 26 mondial.

„Fără machiaje! Țin să fiu naturală!”

Tenisul îi acaparează aproape în întregime programul Simonei Halep, astfel că viața personală este, pentru moment, o problemă secundară. Constănțeanca nu are niciun regret și se consideră norocoasă.

La 20 de ani ești într-o continuă mișcare, de la un turneu la altul. Cum reziști?
Nu este ușor să reziști așa mult, nouă luni pe an să tot fii plecată, fără ieșiri și activități specifice acestei vârste. Îmi place ceea ce fac, nu aș putea să renunț și tot timpul îmi spun că pot să fac asta acum și să fac cât pot de bine, iar de distracții o să am vreme toată viața. Mă bucur că pot face ceea ce îmi place, ceva spre care am înclinație. Sunt mulți care nu sunt la fel de norocoși ca mine.

Ce faci între două meciuri în turnee?

De doi ani, de când am început să lucrez cu domnul Tomai, sunt mai relaxată în turnee, ies seara la masă, mă mai plimb. Înainte aveam superstiția că dacă ies din cameră îmi pierd concentrarea pentru a doua zi.

Ai grijă de felul în care arăți pe teren?

Da, în ideea că mă îngrijesc să am haine curate, să fie ok și să mă simt bine în ele.

Te machiezi?

Nu! (zâmbește) Nu sunt adepta machiajului, în plus am și niște probleme cu tenul și e important să rămână cât mai curat. Îmi place să fiu cât mai naturală.

„Niciunde nu e ca la Constanța!”


Locul unde ai vrea să te întorci de fiecare dată?

Acasă. Niciunde nu e ca la Constanța. Acum, la US Open, mi-a fost destul de rău, am și o problemă cu gastrita, iar mâncarea de acolo nu-mi face deloc bine. În plus, a fost foarte cald, m-am mai speriat și foarte tare cu uraganul. De asta zic că acasă e cel mai bine.

Crezi că ați putea să scoateți lumea în stradă, așa cum a făcut Djokovic în Serbia?
Puțin probabil, pentru că am observat că sunt mulți oameni care ne critică, mai ales când pierdem câte un meci. Nu suntem mașini de tenis, mai și pierdem, sunt și zile mai slabe, nimeni nu își dorește să fie învins, atât poți în ziua respectivă.

Justine Henin, model pentru Simona Halep

Modelul tău?
Justine Henin, îmi place mult jocul ei. Mi-am dorit tot timpul să o am adversară într-un meci.

Turneul preferat?
Roland Garros, deși îmi place să joc și pe iarbă, și pe ciment. Îmi plac mult oamenii, orașul, și atmosfera de acolo.

Cu cine ți-ai dori să joci o finală la Roland Garros?
Cu Irina Begu (râde). Cred că mi-ar plăcea să o am adversară pe Schiavone, sunt curioasă cum joacă.

În pauzele dintre game-uri ce mănânci?

Din cauza problemelor cu gastrita, nu prea mănânc și nici nu beau, pentru că mă agită mai mult. Încerc să mă hidratez bine la începutul meciului, să compensez la final și asta e.

Iei în calcul să lucrezi cu un dietetician, cum a făcut Djokovic?
Da, m-am gândit la asta, însă e prea devreme. Deocamdată să mai cresc la joc și apoi mă voi ocupa și de lucrurile astea.

Nu are pe nimeni în viața personală

Și mai ai timp pentru viața personală?
Este timp pentru toate, depinde mult de cum te organizezi. Deocamdată nu am pe nimeni, dar nu e un capăt de lume.

În timpul liber ce faci?

Încerc să mă relaxez cât mai mult, citesc pe internet, ies în oraș, mai merg la cinema. La Constanța ies cu prietenii, dar acasă ajung foarte rar, când sunt accidentată sau într-o vacanță de două-trei zile.

Ultimul film văzut: Marea mahmureală 2. „Îmi plac comediile, mă binedispun și încerc să văd cam tot ce apare”.

Cel mai bun sfat primit: „Andrei Pavel mi-a spus să nu stau supărată după un meci. Înainte simțeam că nu pot să mă detașez după o înfrângere, acum am început să îl ascult”.

Cum se autodescrie: ambițioasă, motivată, genul de persoană căreia îi place să termine ce are de făcut.

Cui i-ar preda un curs: „La «Românii au talent» l-am remarcat pe Andi Moisescu. Cred că mi-ar plăcea să îl am în cealaltă parte a fileului”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați.
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați. "Mi-am cumpărat o casă…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…