ANALIZĂ‚ | Țintarul nu a fost blând cu finalistele ediției precedente de Australian Open. Halep și Wozniacki au în față teren minat: câte jucătoare au reușit prezențe consecutive în meciul de titlu, la Open-ul Vesel

ANALIZĂ‚ | Țintarul nu a fost blând cu finalistele ediției precedente de Australian Open. Halep și Wozniacki au în față teren minat: câte jucătoare au reușit prezențe consecutive în meciul de titlu, la Open-ul Vesel
  • Publicat:
  • Actualizat:

Țintarul pentru Australian Open 2019 le-a provocat în adevăratul sens al cuvântului pe Caroline Wozniacki și Simona Halep, cele două finaliste de anul trecut. În acest mileniu, doar șase jucătoare au reușit finale consecutive la „Openul Vesel”: Jennifer Capriati (2001, 2002), Martina Hingis (2000, 2001, 2002),  Maria Șarapova (2007, 2008), Victoria Azarenka (2012, 2013), Na Li (2013, 2014) și Serena Williams – în două rânduri (2009, 2010, apoi 2015, 2016, 2017).

Pentru a reveni în săptămâna a doua și pentru a-și apăra punctele din 2018, țintarul pare să le ceară lui Halep și Wozniacki să-și demonstreze valoarea și forma de moment în fața unor nume grele, consacrate, ca într-un turnir din epoca îndepărtată a cavalerilor. Cele două se pot reîntâlni în 2019 doar în finală, daneza fiind trimisă pe jumătatea lui Angie Kerber (cap de serie 2). (Detalii despre adversarele tuturor reprezentanților României – AICI).

Prima remarcă a reprezentanților WTA, în analiza tabloului de la Australian Open 2019 publicată pe site-ul oficial, este că „Simona, Venus și Serena Williams au poposit într-o secțiune superioară aglomerată”. Numărul unu mondial are, într-adevăr, o secțiune presărată cu nume extrem de cunoscute fanilor tenisului, are posibile adversare care i-au pus probleme în trecut și rivale care îi pot aduce meciuri cu încărcătură emoțională aparte.

Primul tur îi servește Simonei un prim examen greu, după cum imediat a remarcat chiar Darren Cahill, invitat în calitate de comentator la tragerea la sorți efectuată pe Margaret Court Arena. Halep se află, în 2019, în situația în care era Mihaela Buzărnescu anul trecut: urmează să înfrunte în primul tur la Melbourne jucătoarea care o eliminase în meciul de debut de la US Open, cu doar patru luni înainte. Diferența majoră: „Miki” era outsider în fața danezei Wozniacki, în timp ce Simona este jucătoarea care ar trebui să se impună în fața estoniencei Kaia Kanepi. Cu un joc extrem de agresiv, 26 de loviruri câștigătoare față de 9 ale Simonei, lovituri plate și în forță, care au ținut-o pe româncă mult timp în defensivă, metri buni înapoia liniei de fund a terenului, Kanepi a scris atunci istorie pe nou-inaugurata arenă Louis Armstrong. Jucătoarea în vârstă de 33 de ani, aflată acum pe locul 70 în lume, este, la 1,81 m, o big hitter care, în plus, deschide și o lungă discuție având în centru ideea de revanșă, exact genul de zgomot de fundal care zgândăre, inevitabil, timpanul jucătorilor. Interesant de menționat este însă și faptul că estona nu a mai jucat în circuit de la US Open 2018 încoace: învinsă în optimi de Serena Williams, Kanepi a pus punct sezonului din cauza unei accidentări despre care nu a dorit să ofere detalii, dar despre care spunea că ar fi apărut înainte de startul turneului de la New York.

Tânăra americancă Sofia Kenin (20 ani) este cea mai probabilă adversară pentru turul doi pe secțiunea Simonei: bate la poarta Top 50 deja, are victorii la două sportive din Top 11 în 2018 – Goerges și Kasatkina, plus încredere dată de prezența în turul trei la US Open 2018.

O altă remarcă imediată a WTA a fost aceea că „Halep ar putea fi nevoită să înfrunte ambele surori Williams înainte de a ajunge în sferturi”. Venus ar putea apărea de partea cealaltă a fileului în turul trei, Serena în meciul imediat următor, în optimi. Chiar dacă Simona a câștigat cu multă lejeritate ultimele două partide contra surorii mai mari, provocarea de a le înfrunta pe cele două americance, la rând, este una dintre cele mai complicate, pornind de la aura incredibilă care le înconjoară, până la experiența și abilitățile excelente ale celor două de a aborda turneele de Mare Șlem. Nu mai departe de 2016, Venus și Serena s-au înfruntat în finală la Australian Open și, chiar și la 38 de ani, „Queen V” este un nume ce nu poate fi ignorat. Serena Williams intră în competiție gândindu-se serios la titlul de Mare Șlem cu numărul 24, astfel încât atenția acordată meciurilor ei va fi comparabilă cu mania provocată de acel Halep – Șarapova, din primul tur de la US Open 2017.

Evident, într-un scenariu ideal pentru tenisul românesc, duelul din turul trei va fi Halep – Buzărnescu, adică o mult-așteptată partidă între cele mai bune două rachete ale României. Este lesne de intuit că aceasta ar veni cu o încărcătură emoțională aparte, mai ales în condițiile în care cele două jucătoare aparținând unor generații diferite, cu traiectorii în tenis diametral opuse, s-au mai întâlnit o singură dată, în 2008, când Simona era junioară. Stilul de joc mai agresiv al Mihaelei Buzărnescu, înclinația naturală spre atac, provocarea cea mai bună dreptace din România / cea mai bună stângace și ciocnirea celor două tabere de fani români ar condimenta mult acest posibil meci de pe tabloul de 32.

  • Pentru a completa imaginea de sfert aglomerat, în același cadran se regăsesc și ultima campioană de Mare Șlem a Australiei – Sam Stosur, și starleta circuitului, Eugenie Bouchard (posibil tur 2 cu Serena), și Johanna Konta (posibil tur 2 cu Muguruza, aflată pe sfertul Simonei). Puțin mai departe la orizont, dar pe aceeași jumătate, ultimul mare nume din afara listei capilor de serie – Victoria Azarenka (pe optime cu Osaka).

Punând față în față traseul virtual al celor două finaliste, Halep dă de greu mai devreme decât Wozniacki, care deschide contra belgiencei Alison Van Uytvanck (daneza a câștigat net singurul meci direct, la Roma, anul trecut), iar apoi ar urma să joace cu Johanna Larsson (prima întâlnire). Turul trei propune însă, conform calculelor hârtiei, o confruntare totală, pe toate planurile, între Wozniacki și Șarapova. Niciuna dintre aceste două jucătoare nu traversează o formă prea grozavă, iar problemele fizice intră și ele în ecuație (Caroline a fost recent diagnisticată cu artrită reumatoidă, iar Maria s-a accidentat la coapsă, la Shenzhen, pe ultima turnantă înainte de vizita la Melbourne). Wozniacki și Șarapova nu s-au mai înfruntat din 2015, iar la general, rusoaica are avantaj 6-4. Probabil, cei mai mulți fani ai tenisului vor dori neapărat să vadă un duel între două dintre cele mai controversate, dar și mai marketabile campioane și foste #1 WTA.

Wozniacki depinde foarte mult de parcursul la Australian Open. Într-un clasament al adevărului, din care sunt scoase punctele ediției 2018 a Australian Open-ului, Caroline se află pe locul 9, fiind astfel amenințată cu o prăbușire semnificativă în clasament, chiar și cu părăsirea Top 10-ului dacă nu va ajunge, din nou, în fazele superioare. În optimi, Wozniacki ar fi programată să o înfrunte pe Ashleigh Barty, cel mai în formă nume din tenisul australian și principala speranță pentru un succes local. Semifinalistă, deja, la Sydney, Barty are, în start de 2019, o colecție frumoasă de victorii la jucătoare cu titluri de Mare Șlem câștigate în ultimii doi ani: Muguruza, Ostapenko, Halep. În plus, Australia întreagă va fi în spatele ei, la susținere – un lucru care, cel mai probabil, o va irita la culme pe Wozniacki, cunoscută deja pentru răbufnirile la adresa spectatorilor gălăgioși.

Aryna Sabalenka, una dintre cele mai în formă tinere jucătoare ale momentului, ori Petra Kvitova i-ar putea da replica lui Wozniacki în sferturi.

Traseul virtual pentru Simona Halep, spre finală (n.r. – # denotă poziția pe lista capilor de serie, apoi este trecut palmaresul direct):

  • tur 1: Kaia Kanepi (1-1)
  • tur 2: Sofia Kenin (0-0)
  • tur 3: Mihaela Buzărnescu (#25, 1-0) / Venus Williams (2-3)
  • optimi: Serena Williams (#16, 1-8)
  • sferturi: Karolina Pliskova (#7, 6-2)
  • semifinale: Naomi Osaka (#4, 4-1)
  • finală: Angelique Kerber (#2, 6-4)

Traseul virtual pentru Caroline Wozniacki, spre finală:

  • tur 1: Alison Van Uytvanck (1-0)
  • tur 2: Johanna Larsson (0-0)
  • tur 3: Șarapova (#30, 4-6)
  • optimi: Ashleigh Barty (#15, 3-0)
  • sferturi: Kvitova (#8, 6-8)
  • semifinale: Kerber (#2, 7-8)
  • finală: Halep (#1, 5-2)

Sfertul al patrulea de tablou ar putea decide numărul unu mondial

Într-un clasament în timp real fără punctele de la Australian Open 2018, Simona Halep are un avans minim în frunte.

  1. Halep        – 5342 puncte
  2. Stephens  – 5067 puncte
  3. Osaka       – 5030 puncte
  4. Kerber       – 4725 puncte
  5. Kvitova      – 4620 puncte
  6. Svitolina    – 4510 puncte
  7. Bertens     – 4360 puncte
  8. Pliskova    – 4320 puncte
  9. Wozniacki – 3436 puncte
  10. Sabalenka – 3355 puncte

Sloane Stephens, care în 2018 a pierdut în primul tur la Australian Open, devine cea mai mare amenințare pentru primul loc deținut de Halep. Campioana din 2017 de la US Open dă start cu un derby american, împotriva lui Taylor Townsend, având un culoar destul de favorabil pentru a acumula puncte importante. Similar, Kerber pare să fi avut o doză de șansă la alcătuirea țintarului.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași: E anormal
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași: E anormal
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri!
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele