Mentorul Elizei Samara face portretul noilor campioane europene de la juniori. „Cami, în finală, a fost o mare surpriză. După un astfel de moment, schimbi toate obiectivele. Elena este un dominator în familie”. Metamorfoză incredibilă pentru Mitrofan

Mentorul Elizei Samara face portretul noilor campioane europene de la juniori.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Elena Zaharia și Camelia Mitrofan au adus României, joi, titlul european la tenis de masă, în proba pe echipe a cadetelor. Cele două sunt urmașe pe linie directă ale Elizei Samara, fiind crescute și puse pe șina performanței spre elita tenisului de masă pe filiera Constanței și a grupului de antrenori coordonat de Viorel Filimon. Mentorul Elizei Samara a creionat, pentru ProSport, un scurt portret al fetelor campioane europene, înainte de a intra în detalii despre laboratorul de campioni de la malul mării – despre care veți putea citi într-un material special.

  • Aceasta este a 10-a medalie de aur câștigată de România în concursul pe echipe la tenis de masă, juniori 2 (cadeți, 12-15 ani): 1987, 1991, 1992, 2003, 2004, 2008, 2010, 2013, 2014 și 2018. „A fost o finală foarte atractivă. Să fii condus 2-0, să pleci cu șansa a doua… îți venea să spui să rusoaicele sunt mai bune. A fost un miracol că au câștigat”.

Viorel Filimon povestește cum s-a răsturnat la propriu balanța. Nu doar în finala în care Rusia a condus 2-0 pentru a se trezi mai apoi că pierde aurul, 2-3, dar și o răsturnare de situație incredibilă de-a lungul a 12 luni în ceea ce privește modul în care a performat Camelia Mitrofan, fata care a închis finala Campionatului European de la Cluj, aducând punctul victoriei.

Anul trecut, la Campionatul European, ne-a bătut Turcia, în primii 8. Lui Cami, arbitrii i-au luat vreo 12 servicii. Nu servea corect. Era la al doilea Campionat European, dar, pe moment, nu înțelegea ce greșea. De cum arunca mingea, arbitrul îi spunea stop!, îi lua punctul și ea nu înțelegea. Eu i-am explicat – mingea trebuie aruncată pe verticală. Ea – ce făcea? Pleca cu mâna, o cobora sub masă și pierdea punct. Altceva – lansa: mingea trebuie să urce cel puțin cât fileul. Ea arunca mingea mai sus, dar mâna urmărea mingea și nu mai ieșeau cei 16 centimetri. Iar – punct pierdut. Ea și-a pierdut cumpătul. A aruncat paleta – o atitudine nepotrivită. Urâtă„, povestește Viorel Filimon, pentru ProSport, un episod care amenința să frângăîn primul rând încrederea unei fete fragede și lipsită de experiență.

Citește și: 10 repere simple ale arbitrajului în tenisul de masă. De ce vin arbitrii cu paletele jucătorilor în pungi, de ce se acordă în același timp cartonaș galben și roșu, cum se semnalizează și ce înseamnă un serviciu incorect + cum arată trusa arbitrului

De la origini, până la titlul continental

Cami și Elena au apărut în mod diferit. Pe Elena am luat-o de la grădiniță. Sora ei mai mare, Alina, face și ea tenis de masă, e în lotul României. Alina are 21 de ani – față de Elena, care face 15. Sora ei a fost și ea la Europenele de juniori, iar acum este în lotul de tineret. Elena are un stil diferit față de sora ei. Am găsit-o la grădiniță, deloc întâmplător. Știam deja familia, știam pe cine căutăm și așa a apărut ea. Elena a fost, de mică, foarte conștiincioasă, rea cu ea însăși, iar eu am spus, încă de la primele antrenamente, că poate să devină o mare jucătoare. Fără exagerare. Acum, a venit o confirmare – eu așa consider. O confirmare în plus„, spune Viorel Filimon pentru ProSport.

„Fetele nu au apărut, le-am descoperit. La Constanța e o tradiție, pe care am format-o de-a lungul anilor, de a merge de cel puțin două ori pe an și a căuta copii – la grădiniță, la clasa zero, iar acum ne-am propus să ne ducem și la copii un pic mai mari, de clasa 1 sau a 2-a. Copii de maxim 8 ani”,
Viorel Filimon, pentru ProSport

Elena Zaharia și Camelia Mitrofan sunt produsul unui grup de pregătire de șase antrenori, coagulat de Viorel Filimon la Constanța, și care își desfășoară activitatea în două cluburi – Liceul cu Program Sportiv și clubul Farul – accentuează antrenorul lotului național de senioare al României. „Ele sunt două fete muncitoare. Poate Cami este un pic mai talentată decât Elena, dar Elena are în schimb o putere de muncă și o determinare care, deja, descurajează de multe ori adversarul„.

Elena, dominatoarea ambițioasă, un diamant veritabil

Viorel Filimon vorbește cu drag și cu mândrie despre Elena, fata cu păr blond și chip de păpușă, vulcanică, arțăgoasă și cu scânteie în privire.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Elena era foarte bine pusă la punct cu tot ceea ce înseamnă exigențele tenisului de masă, cu ceea ce făcea sora ei. Voia să facă totul mai bine, dar de unul sau doi ani am aflat că ea este un fel de dominator în familie. Ea îi cam pune pe mulți la punct, și din familie, și chiar la antrenament. Așa aflăm tot felul de lucruri”, afirmă mantrenorul care a pus bazele unei școli de tenis de masă cu rezultate de excepție în Constanța.

„Elena și Camelia au crescut în sală cu Eliza Samara, sportiva noastră cea mai reprezentativă, având-o ca idol și model accesibil. Asta a cântărit foarte mult. Părinții Elenei sunt oameni foarte muncitori. Tatăl Elenei lucrează, undeva, pe o navă și nu este tot timpul acasă. Mama îi aduce și de câte 3-4 ori pe zi ceea ce îi trebuie, la sală, cu mașina, de câte ori este nevoie, deși are serviciu, dar pesemne e unul mai permisiv”,
Viorel Filimon, pentru ProSport

Camelia, gimnastă la start: „Dacă era o cotă de pariuri, pierdea pentru toată lumea. Nu ar fi mizat nimeni pe ea”

„Cami a venit pe un alt drum. Am descoperit-o mai târziu, ea făcuse gimnastică și are un fizic mai solid. Faptul că a început puțin mai târziu, a fost compensat de aceea că avea totuși o pregătire în sport – avea niște calități dezvoltate, de forță, de viteză. Pe urmă, ea imediat s-a integrat lângă ceilalți. E însă o fire mult mai închisă decât Elena.

Elena este cea care conduce tot și vrea să dirijeze tot, să pună la punct – ceea ce inițial noi nu am știut, am descoperit pe parcurs – după cum se comportă în vestiar, la școală, în deplasare, în afară. Cami este mult mai retrasă, o fire căreia, de multe ori, îți vine să îi dai palme, pentru că vorbești cu ea, iar ea pare absentă. Dar, de fapt, pe ea, pe interior, o roade. Am avut discuții, recent, cu părinții ei. Și îmi spuneau – ‘gata, nu te mai duci’. Și ea a răspuns – ‘nu, că vreau să mă duc’>>. Dar, în sală, uneori, nu răspunde la ceea ce cerem noi„, explică Viorel Filimon.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Pentru mine, Cami, în finala de joi, a fost o mare surpriză. Felul în care a reușit să se angreneze în lupta asta, când a trebuit să dea totul. Dacă era o cotă de pariuri, pierdea pentru toată lumea. Nu ar fi mizat nimeni pe ea, având în vedere suișurile și coborâșurile pe care le are, dar mai ales căderile. În mod normal, în momentul în care vede că ceva nu merge – e gata, pfff! Dar, pesemne că a ajuns, acum, la vârsta la care, având de multe ori divergențe de genul ăsta, a schimbat ceva. Ea nu a înțeles mult timp că acele cuvinte care ei i se păreau că o ceartă, că o dă la o parte, erau de fapt doar lucruri care să te facă să înțelegi că totul e pentru tine, nu pentru cel care te ceartă. El nu are nimic de câștigat. Cea care are de câștigat – și din punct de vedere material, și al popularității – ești TU. Este un aspect cu bătaie mai lungă. A început să existe, cred, responsabilitatea și încrederea că poate să facă. Anul ăsta, un prim semnal de îmbunătățire a venit în finala Campionatului Național, când a bătut-o prima dată pe Elena – care era senatoare de drept. Treaba asta a făcut-o și pe Elena să se trezească puțin la realitate. Pentru că și ea era, puțin, cam… fată visătoare. Descoperim pe zi ce trece alte calități și alte puncte în care putem interveni. Într-un moment ca acesta, schimbi toate obiectivele„, mai spune mentorul Elizei Samara.

Când Cami vine și reușește o performanță peste tot ceea ce reușise până atunci, ne dă așa o idee că poate face mult mai mult. Cred că ajungem la momentul în care Camelia își va schimba întreg comportamentul, pentru că, acum, are o nouă viziune asupra performanței”,
Viorel Filimon

„Acești copii, la un moment dat, ajung să stea mai mult cu noi decât cu familia, acasă. Elena și Cami, de vreo patru ani, adică de prin clasa a cincea, vin de dimineață la antrenament, fac antrenamentul de dimineață, până la 10:30, apoi stau în incinta școlii, la cămin. Acum, din păcate, căminul a intrat în reparații și fetele au trebuit să stea într-o sală de antrenament, tot a noastră, dar mai mică, până la ora 12:00. Apoi, mănâncă acolo la cantină. În perioada asta, de la finalul antrenamentului până la masă, își fac lecțiile, împreună, vreo șapte-opt copii. Pleacă la școală, vin de la școală, fac al doilea antrenament, mănâncă și pleacă acasă. Asta este zi de zi. Pe lângă asta, mai apar: pregătire fizică, pregătire psihologică”,
Viorel Filimon

Perfecționistul Viorel Filimon evidențiază și problemele, la mai puțin de 48 de ore de la câștigarea medaliei de aur: ce le reproșează în pregătire Cameliei și Elenei

Tatăl Cameliei este plecat cam de un an de zile. Este șofer pe tiruri. Era prin Norvegia, iar după victoria fetelor, am primit de la el un mesaj  foarte frumos: domnule Filimon, felicitări – spune – rezultatele muncii au început să se vadă. Am avut multe momente în care am spus – dacă nu vrea, să se lase. Dacă nu vrea să facă ceea ce i se cere și la momentul în care i se cere – nu numai când vrea ea – nu are rost. Sunt lucruri de punctualitate – nu în sensul de a ajunge la timp la antrenament, ci de a nu amâna lucrurile, de a nu se înhăma la ceea ce trebuie să se înhame„, afirmă ca un perfecționist care mereu găsește imperfecțiunile, Viorel Filimon.

Ce i-aș reproșa uneori Elenei ține mai mult de părinți. Trebuie să ai o rigoare – trebuie să înțelegi că ai de rezolvat o carie acum, în ziua asta, pentru că peste o săptămână Elena are concurs și, după, imediat, are control medical. Sau că dacă a făcut o deplasare undeva, biletul trebuie să ajungă la București într-o limită de timp, nu oricând”, spune Filimon.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Antrenoarea lăsată în umbră, lacrimile după hop și un semn de întrebare: „Elena a fost acolo tot timpul – locul 1 sau 2, sau 3. Meritele astea nu poate să le conteste nimeni. Cei doi antrenori care au fost acolo, la finală, nu au nicio legătură cu pregătirea lor”

Elena, până a ajuns aici, a făcut mulți pași, patru ani ea a mers la competiții internaționale cu Liliana Sebe, care a fost antrenoare la lotul național de junioare. O fire mai rea. De fapt, o fire mai energică și – nu mai răutăcioasă, dar un stil mai dur. Nu le permite foarte mult. Când le permiți mai mult – li se urcă la cap. De aia nu este ea foarte iubită. Deși, acum, văd că s-au schimbat puțin lucrurile. Poate peste o săptămână, se schimbă din nou și revin. Dar, acum s-au dus, au mulțumit, le-au dat lacrimile.

Și doamna Liliana Sebe a petrecut foarte mult timp cu ea. Cantonamente, antrenamente, plecări la Doha, în China. Elena a fost acolo tot timpul – locul 1 sau 2, sau 3. Meritele astea nu poate să le conteste nimeni. Cei doi antrenori care au fost acolo, la finală, nu au nicio legătură cu pregătirea lor. Ei au avut 20 de zile de pregătire aici și vreo 3-4 concursuri, de câte 3-4 zile. Altceva – nu. Nu au avut nicio contribuție. Ei sunt aici pentru că așa sunt puși. Eu, ca antrenor federal, am avut multe discuții pe această temă și spun – cum putem, noi, ca Federație, să lăsăm antrenori care nu au nicio legătură cu sportivii? Au antrenorii de la Bistrița junioare – Hudușan, Plăian, care sunt junioare, iar antrenorul de la junioare nu are nicio sportivă acolo. Oricât de bun antrenor ai fi, nu pot ști mai bine decât un antrenor care a crescut acel jucător„, argumentează Viorel Filimon, care mai atrage atenția asupra unui aspect.

„Elena are niște momente în care, dacă te uiți, te dă jos, te sperie doar când țipă. Dar, asta este imprimat de antrenoare. Liliana Sebe este tot timpul cu șooo! Asta le-a spus – caută să-l demoralizezi pe oponent prin prospețimea cu care ești prezent. Sunt mici secrete. Dacă dai ochii peste cap, adversarul este acolo și vine să te facă KO”

Citește și: „Rusia a crezut că deja a câștigat. E o vorbă în tenisul de masă: cine nu câștigă 3-0, pierde 3-2. Echipa este și proba antrenorului”. Analiza victoriei României la Campionatul European de la Cluj

„Noi, la Constanța, facem sport de performanță, nu de masă. Unii nu înțeleg de ce consider că este o pierdere de vreme și de investiție să lucrezi cu cineva care nu poate și nu vrea să facă performanță. Dar îmi irosesc timpul lucrând 4-5 ani, degeaba. Unii consideră că e rea-voință”,
Viorel Filimon, pentru ProSport

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră…
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât…
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz