SPECIAL | De la UTA la FINA. A condus cluburi de fotbal de tradiţie, dar acum este arbitru de cel mai înalt nivel la polo. Românul Adrian Alexandrescu a condus finala masculină din cadrul Campionatelor Mondiale din Ungaria

31 iul 2017 1127 afişări Comentează şi tu Polo
SPECIAL | De la UTA la FINA. A condus cluburi de fotbal de tradiţie, dar acum este arbitru de cel mai înalt nivel la polo. Românul Adrian Alexandrescu a condus finala masculină din cadrul Campionatelor Mondiale din Ungaria 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/8246/16663780/2/adrian-alexandrescu-polo.jpg

Chiar dacă nu a putut trimite o naţională de polo pe apă la Campionatele Mondiale din Ungaria, România a ţinut steagul sus în ţara vecină. Arbitrul Adrian Alexandrescu a fost ales unul dintre cei doi oficiali pentru finala mare a întrecerii masculine - o sarcină cu atât mai dificilă cu cât în ultimul act a ajuns chiar reprezentanta ţării gazdă, Ungaria.

  • Croaţia a câştigat al doilea său titlu mondial, în week-end, la capătul unei finale adjudecate cu scorul de 8-6 în faţa Ungariei.
  • Pentru croaţi, este a doua victorie la acest nivel din istorie, una obţinută la zece ani distanţă, în faţa aceluiaşi adversar.
  • În 2007, la Melbourne, Croaţia câştiga primul titlu mondial, după o finală cu Ungaria.

A pendulat între fotbal şi polo

Fiul unui om cu greutate în fotbalul românesc - Gheorghe Alexandrescu, fost preşedinte la FC Bihor - Adrian a fost poloist, însă problemele de sănătate au pus capăt prematur carierei sale, potrivit presei locale. "Bihoreanul" scrie că în 1995, Adrian Alexandrescu s-a întors la marginea bazinului de polo, din postura de antrenor cu juniorii, la Dinamo Oradeea. A rămas patru ani la echipă şi a câştigat două titluri naţionale. Adrian Alexandrescu şi-a încercat mai apoi norocul şi cu posturi de conducere în sportul părintelui său. În 2006, a fost numit în funcţia de preşedinte executiv al echipei UTA, la revenirea "Bătrânei Doamne" în Liga întâi. Mandatul său a fost însă unul scurt, de două luni.

Potrivit relatărilor jurnaliştilor de la "Bihoreanul", Adrian Alexandrescu a devenit arbitru de polo din întâmplare, fiind remarcat de un fost mare cavaler al fluierului, Valentin Medianu, în timp ce fluiera ad-hoc la un turneu amical. După doar doi ani în care şi-a pus la punct certificările, Adrian Alexandrescu a devenit arbitru FINA, în 2000. A făcut însă un pas în spate din arbitraj, până în 2010, concentrându-se pe cariera în fotbal, în calitate de director executiv al UTA, manager general la FCM UTA şi vicepreşedinte al FC Bihor.

Şi-a reluat practic legăturile cu poloul pe apă în 2010, atunci când s-a trezit cu o mare competiţie la doi paşi. Cupa Mondială la polo a poposit la Oradea. De aici, cariera lui a luat amploare.

Arbitru de prim rang

Adrian Alexandrescu a reprezentat România, cu fluierul în mână, şi la două ediţii consecutive de la Jocurile Olimpice: mai întâi la Londra, apoi la Rio - acolo unde a condus partidele din grupe Serbia - Australia, Franţa - SUA, SUA - Spania şi Serbia - Ungaria. Până atunci însă, s-au adunat finale la Campionatul Mondial de tineret (masculin 2012, plus finala mică la fete 2012), patru finale de Ligă Mondială şi meciuri de top din Liga Campionilor Europeni la polo. În 2014, Adrian Alexandrescu a trecut printr-o primă experienţă de arbitru în finală de Campionat European, cu echipa gazdă la start (Ungaria - Serbia).

"E un sport foarte greu de arbitrat dacă nu l-ai jucat. Vezi doar 60-70% din ceea ce se întâmplă în apă";
Adrian Alexandrescu, pentru Bihoreanul

27 de arbitri FINA au fost selectaţi de Federaţia Internaţională pentru a conduce partide la cea de-a 17-a ediţia a Campionatelor Mondiale de Nataţie, la polo pe apă. Dintre aceştia, doar opt au fost "neutri" - fără echipă naţională implicată în competiţie.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.