Medalie de argint la sabie!** România – Coreea de Sud 26-45! Transmite un mesaj băieților lui Covaliu

Redactor:
Andru Nenciu
Medalie de argint la sabie!** România - Coreea de Sud 26-45! Transmite un mesaj băieților lui Covaliu
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a obținut a patra medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Londra. Sabrerii au pierdut finala cu 45-26 în fața favoritei numărul 6

Tiberiu Dolniceanu este singurul care a câștigat un duel în finala cu asiaticii

Avem un conflict cu sud-coreenii. Doar printr-un duel îl putem rezolva. Ca-n Evul Mediu și ca-n Antichitate. Ca-n Renaștere și ca-n Epoca Modernă. Asemenea strămoșilor, strămoșilor actualilor sabreri. Pentru că scrima e ramura sportivă ce-și are originea în necesitatea omului de a se adapta. La imperativele existenței sale. În Londra nu-i vorba de protecție sau de rivalitate. Mărul discordiei e aurul.

 

Fascinează, ispitește, înnebunește! Are același efect asupra campionilor mondiali din 2009. Rareș Dumitrescu (nr. 5 în clasamentul mondial), Florin Zalomir (39), Tiberiu Dolniceanu (25) și rezerva Alexandru Sirețeanu (54) pătrund pe podium din postura de favoriți 4. Au sfârtecat speranțele rușilor în semifinale și stau în gardă pentru sud-corereeni (favoriți 6). Asiaticii dispun de măști cunoscute. Gu Bongil fandează de pe locul patru mondial, Woo Won de pe 8, Kim de pe 11. I-au scos (45-37) pe italienii medaliați cu bronz la Beijing și cu argint la Atena și insuflă teamă. Dar suspansul atinge cote nebănuite. Sângele le clocotește în vene băieților lui Covaliu în spatele tribunelor.

 

5.000 de oameni sunt pregătiți petru șahul pe planșă jucat de șase maeștri ai armelor. Kim îl chinuie pe Dumi (5-2), românii își chinuie plăcut fanii. E rândul lui Dolniceanu să îndrepte sabia. Dar Won nu-și face numele de râs și câștigă (10‑5). Cinci tușe avans nu înseamnă nimic la Londra și Zalomir și Gu fac trei duble consecutive. E cel mai spectaculos asalt! Dar tot ochii oblici rămân în avantaj (15-10). Au mai rămas șase dueluri. Primul pare un dans cu pași mărunți și repezi. Înainte și înapoi pendulează Tibi, se apropie de de sud-coreean (16-17), dar nu ține ritmul (16-20). Încă o siluetă albă pornește din boxa lui Cova. E Rareș și parcă vrea să fure și startul doar să-i înțepe pe sud-coreeni. Nu-i merge cu domnul Gu (18-25) și pierdem tușe bune în cursa pentru aur. Se ajunge la zece lungimi distanță în asaltul lui Zalomir (19-29) și aurul se ascunde (20-30). Un miracol pe ultimele trei dueluri? Nicio șansă! Cova-boys par debusolați, nu găsesc răspunsuri și nici ciocnirea Dolniceanu – Gu nu aduce scânteia (23-35). Mihai face schimbare – Sirețeanu în locul lui Zalomir, dar asiaticii nu par deranjați (24-40). Ultima manșă îni revine lui Rareș, dar mai plusăm doar la estetică. România rămâne cu un argint cât un aur de mare. Coreenii câștigă cu 45‑26 și fac hora bucuriei.

Ce au făcut în pauza de 3 ore

Dolniceanu s-a refăcut în intervalul petrecut la vestiare

 

ExCel Center, hala care adăpostește și arena de scrimă, a fost ridicată într-o zonă mai modestă a Londrei, tocmai pentru a ridica valoarea imobiliară a zonei. Iar sub acoperișul mastodontului gri se desfășoară nu numai întrecerile de la scrimă, ci și cele de la judo, haltere, tenis de masă și box. Amplasată la circa 40 de minute de Satul Olimpic, ExCel îi împiedică pe sportivii care au pauză între sesiunea de dimineață și cea de seară să se mai deplaseze până în zona Stratford.

 

Și cum era de așteptat, și sabrerii lui Mihai Covaliu au ales să rămână la sală. Și-au tras sufletul jumătate de oră la vestiare, apoi au valorificat fiecare minut. Povestește un oficial român: „Mai întâi au mâncat ceva ușor, au băut numai apă plată și au trecut la o ședință de masaj. Dolniceanu s-a refăcut rapid, medicul nostu a avut grijă de el. El a mai fost accidentat la glezna dreaptă, e o problemă mai veche”. Cu 60 de minute înainte de începerea finalei, sabreii au început mișcările de stretching. „Am rămas foarte concentrați în acea pauză, toată energia noastră s-a canalizat doar pe finală”, avea să spună la final Florin Zalomir.


Wow W.Y – R. Dumitrescu 5-2

Oh E. – A. Sirițeanu 5-1

Gu B. – T. Dolniceanu 4-3

Won W.Y – F. Zalomir 5-2

Kim J. – T. Dolniceanu 5-6

Gu B. – F. Zalomir 5-5

Won W.Y – T. Dolniceanu 5-3

Kim. J – R. Dumitrescu 5-2


UPDATE: Echipa masculină de sabie a Italiei, formată din Aldo Montano, Luigi Tarantino și Diego Occhiuzzi, a câștigat, vineri, medalia de bronz, după ce a învins, cu 45-40, reprezentativa Rusiei, în finala mică a probei din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra.

Rusia fusese învinsă în semifinale de România, cu 45-43, iar Italia de Coreea de Sud, cu 45-37.

Finala pentru medalia de aur, dintre România și Coreea de Sud, se va disputa imediat după cea pentru locul 3.


UPDATE : Dolniceanu s-a refăcut și poate să evolueze în finală


Echipa masculină de sabie a României, formată din Rareș Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu și Alexandru Siriteanu, ultimul rezervă, a învins Rusia, vineri, cu scorul de 45-43, și s-a calificat în finala olimpică, asigurând astfel delegației tricolore a șaptea medalie la Londra.

Adversara României în finala olimpică va fi formația Coreei de Sud, care a învins Italia, în semifinale, cu scorul de 45-37.

Echipa masculină de sabie a României pierduse ultimele trei partide disputate cu Rusia la CE și CM. În iunie, la Legnano, România a pierdut în fața Rusiei medalia europeană de aur, scor 42-45. Apoi, la Campionatele Europene de la Sheffield din 2011, Rareș Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alexandru Sireteanu au ratat medalia de bronz, după ce au fost învinși, cu scorul de 45-36, de sportivii ruși în finala mică.

În 2010, România a ratat calificarea în finala Campionatelor Mondiale de scrimă de la Paris, după ce a fost învinsă în semifinale de Rusia, cu scorul de 45-32. Tiberiu Dolniceanu, Rareș Dumitrescu, Cosmin Hânceanu și Florin Zalomir au obținut atunci medalia mondială de bronz, învingând în finala mică a competiției, cu scorul de 45-41, reprezentativa din Belarus.

În palmaresul României figurează un titlu mondial, în 2009, când tricolorii s-au impus în cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă din Antalya, după o victorie dramatică cu Italia în finală, scor 45-44.


Fl Zalomir – N. Kovalev 3-5
T. Dolniceanu – A. Yakimenko 6-5
R. Dumitrescu – Reshetnikov 4-5

Dolniceanu – Kovalev 7-2
F. Zalomir – Reshetnikov 5-4
R. Dumitrescu – Yakimenko 5-3

Dolniceanu – Reshetnikov 5-5
Dumitrescu – Kovalev 5-10
Zalomir – Yakimenko 4-4
 


UPDATE 16:05 – Dolniceanu are „injury time”, după ce a fost călcat pe glezna dreaptă de Rashetnikov. Sportivul român are sânge pe vârful degetului mare

UPDATE 16:00 – Laura Badea este lider de galerie, vocea ei auzindu-se cel mai puternic în sală. Rușii strigă numai „Davai, davai”. Octavian Morariu, șeful COSR, a părăsit sala de emoții.

UPDATE 15:32 – Fetele de la spadă Ana Brânză, Simona Gherman și Anca Măroiu și-au făcut apariția în sală pentru a-i încuraja pe băieți. Fetele au ocupat un rând cât mai aproape de planșă. În același sector stă și Ana Pascu, șefa forului român de scrimă

UPDATE 15:20 – Echipa masculină de sabie a României a pierdut ultimele trei partide disputate cu Rusia la CE și CM, dar tricolorii au ocazia să-și ia revanșa, vineri, în întâlnirea din cadrul semifinalelor competiției de Jocurile Olimpice.

În iunie, la Legnano, România a pierdut în fața Rusiei medalia europeană de aur, scor 42-45. Rareș Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alexandru Sireteanu au ratat medalia de bronz la Campionatele Europene de la Sheffield din 2011, după ce au fost învinși, cu scorul de 45-36, de sportivii ruși în finala mică.

În 2010, România a ratat calificarea în finala Campionatelor Mondiale de scrimă de la Paris, după ce a fost învinsă în semifinale de Rusia, cu scorul de 45-32. Tiberiu Dolniceanu, Rareș Dumitrescu, Cosmin Hânceanu și Florin Zalomir au obținut atunci medalia olimpică de bronz, învingând în finala mică a competiției, cu scorul de 45-41, reprezentativa din Belarus.

În palmaresul României figurează un titlu mondial, în 2009, când tricolorii s-au impus în cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă din Antalya, după o victorie dramatică cu Italia în finală, scor 45-44.

Sursa: Mediafax


Echipa României de sabie formată din Rareș Dumitrescu, Florin Zalomir și Tiberiu Dolniceanu s-a calificat în semifinalele probei de sabie la JO de la Londra, după ce a trecut de China cu scorul general de 45-30. În penultimul act, elevii lui Covaliu se vor confrunta cu echipa Rusiei, de la ora 15:30.

CUM S-A DESFĂ‚ȘURAT SFERTUL CU CHINA:

Zhong M. – R. Dumitrescu 3-5
Liu X – Fl. Zalomir 2-5
Wang J – Dolniceanu 6-5

R. Dumitrescu – Liu X 4-5
Zhong M. – T. Dolniceanu 1-5
Fl. Zalomir – Wang J 5-2

Liu X – T. Dolniceanu 8-5
R. Dumitrescu – Wang J 5-2
Fl. Zalomir – Zhong M 5-1

Rezultate sferturi de finală
Rusia – SUA 45-33
România – China 45-30
Coreea de Sud – Germania 45-38
Italia – Belarus 45-44

Semifinale
România – Rusia ora 15:30
Italia – Coreea de Sud 15:30

CINE VA TRAGE PENTRU ROMÂNIA

Rareș Dumitrescu loc 5 în clasamentul FIE
Tiberiu Dolniceanu loc 25 în clasamentul FIE
Florin Zalomir loc 39 în clasamentul FIE

CINE VA TRAGE PENTRU RUSIA

Alexei Yakimenko loc 2 în topul FIE
Veniamin Reshetnikov loc 9 în topul mondial

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup