„Crimă cu premeditare”. România a ciuruit Norvegia, o echipă stelară pusă la zid de Neagu & Co, 31-23. Tricolorele intră cu patru puncte în grupa principală a Europeanului din Franța. Dumanska, portarul-killer de nordice, a fost MVP-ul acțiunii din Brest

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:

ROMÂNIA – NORVEGIA 31-23

Naționala României a reușit cel mai bun meci din ultimii ani, după ce a învins miercuri seara, Norvegia, scor 31-23, în etapa a treia a grupelor Campionatului European din Franța. Elevele lui Martin Ambros nu doar că au câștigat seria și intră în main round cu patru puncte, dar își și ridică nivelul de încredere în urma unui joc dominat de la început până la capăt în fața unor jucătoare precum Oftedal, Herrem, Katrine Lunde, Christiansen sau Sulland.

Cristina Neagu a impresionat nu doar prin jocul din faza ofensivă (11 goluri din 18 aruncări), ci și prin modul în care a dat siguranță unui bloc defensiv apropae impenetrabil, unul care le-a exasperat pe inventivele jucătoare nordice. Cu Iulia Dumanska inspirată, arcuindu-se după fiecare minge imposibil de parat – la prima vedere – România spaniolului Martin Ambros și-a consolidat poziția de candidată la o medalie.

Min.45 Cristina animă fiecare atac, defensiva e la înălțime. Prin mobilitatea excelentă a evantaiului din apărare, nordicele sunt mereu în criză de idei. Iuțesc circulația mingii și marchează, mai ales de pe extreme.

Min.40 Ne regăsim cadența treptat, crește siguranța în apărare. Cel mai important: scăpăm basma curată după o eliminare a Gabrielei Perianu. Antrenorul nordicelor cere time-out. Păstrăm un avanta de șapte goluri, 22-15, după o bijuterie din poigneul Melindei Geiger

Min.36 România nu găsește soluții în debutul primului act. O defensivă arțăgoasă a campioanei europene pune mari probleme României, în faza de construcție. Ne salvează însă Dumanska, prin două intervenții minunate. Apără și Denisa Dedu o aruncare de la 7 m. Devine problematică însă faza atacului pozițional. Crește presiunea pe Neagu, pentru că jocul cu extremle nu mai funcționează ca în prima repriză.

Min.31 A început actul secund, nordicele înscriu prin Kristiansen, ratăm atacul și Norvegia se apropie după aruncarea lui Oftedal, de pe primul pas, la semiînălțime.


Min.30 Se încheie prima repriză cu România în posesie, dar Crina Pintea, prinsă ca într-o menghină de adversare, nu-și mai poate valorifica pirueta și tabela încremenește la 18-12. Un avans consistent pentru tricolore, luat datorită unui joc fără eroare. Fetele au iuțit circulația mingii când a fost cazul, iar Eliza Buceschi a ordonat atacul astfel încât Neagu -jolly-joker – să-și găsească cele mai bune culoare: fie pentru pătrundere și aruncare de pe primul pas, fie pentru a-și pune în evidență plutirea peste întreagul blocaj al adversarelor.
Până la finalul primului act, Cris a înscris de 7 ori din 10 aruncări. Protejată de o apărare aproape impenetrabilă, Yulia Dumanska a reușit câteva intervenții providențiale care le-au strivit nordicelor nivelul de încredere. Portarul naționalei a adunat șase parade din 16 aruncări, procentaj 38 la sută.

Min.20 Kristiansen reduce din diferență pentru Norvegia, 10-14, după ce tricolorele ajunseseră la un avantaj de cinci culori. Meci nebun! Nordicele accelerează fiecare atac, declanșează o morișcă uluitoare, dar fie aruncările sunt imprecise, fie Dumanska se arcuiește perfect și anulează aruncările înșelătaore. Cu o forță impresionantă în braț, Cristina Neagu reușește să înscrie de cinci ori în 23 de minute. Într-o bună dispoziție de joc se află și Eliza Buceschi.

Min.15 Defensiva tricoloră devine mai agresivă și nu lasă spații pentru Oftedal și Sulland. Ne distanțăm la jumătatea primei reprize, la trei lungimi, 11-8. Antrenorul Norvegiei o introduce pe Heidi Loeke. Principalul pericol vine de la Sulland, inventiva nordică găsește non-stop spații între intermediar și lateral.

Min.9 Un joc combinativ al României, cu extreme mobile și cu Crina Pintea înfiptă în coasta nordielor, tricolorele speculează slăbiciunile din apărarea campioanei europene en-titre. Cristina Neagu înscrie de trei ori din cinci tentative, în zece minute, și defensiva Norvegiei pare vulnerabilă. Cu o apărare mai compactă, putem spera la victorie. Și pentru că Dumanska e inspirată.

Min.5 Debut dinamic de partidă cu faze spectaculoase. Buceschi ordonează atacul, dar blocul defensiv e fragil. Neagu pare într-o formă excelentă, dar apărarea condusă de Crina Pintea se clatină la fiecare atac al nordicelor.

Min.1 A început partida, Dumanska e alegerea lui Ambros Martin, Neagu înscrie din lovitură de la 7 m. Heidi Loeke începe pe bancă, ne apărăm în sistem 5 plus 1

21:50 Corespondentul ProSport în Franța, Marius Huțu, jurnalistul care a văzut de la fața locului aproape 20 de Mondiale și Europene de handbal masculin și feminin, ne povestește ce s-a întâmplat în prima parte a zilei. Germania a învins Cehia cu 30-28 în primul meci al zilei la Brest, astfel că s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European. Rezultatul vine foarte bine și pentru naționala României, înaintea partidei cu Norvegia din această seară, de la ora 22:00. CITIȚI materialul AICI.

21:45 Au mai rămas 15 minute până la startul partidei. Haideți să o cunoaștem pe Heidi Loeke, într-un material scris de Cezara Paraschiv.

Pe coperta cărții biografice scrie „Never Give Up!”. Va împlini 36 de ani cu patru zile înaintea finalei EURO 2018. Este campioană olimpică, campioană mondială și europeană, câștigătoare a Ligii Campionilor. Și mamă a doi copii. Este unul dintre cei mai buni pivoți din handbalul feminin. „Este excepțională”, cum spune Cristina Vărzaru pentru ProSport înaintea duelului direct din „finala” fazei întâi a grupelor, România – Norvegia (în direct pe TVR HD și LIVE BLOG pe www.prosport.ro). Heidi Loke are povestea unei luptătoare, asemănătoare unui duel pe semicerc. CITIȚI materialul AICI


România și Norvegia se înfruntă în această seară, de la ora 22:00 (live pe TVR), într-un meci pentru locul 1 în Grupa D a Campionatului European din Franța. Pentru prima dată în ultimii mulți ani, reprezentativa nordică se află în spatele tricolorelor în clasament, înaintea unei partide directe. Naționala condusă de Ambros Martin are și apărare și atac la Euro 2018 și speră că va pune capăt, cu această ocazie, unei serii de 18 ani fără victorie în fața Norvegiei la turneele finale.

Toată lumea știe deja faptul că Eliza Buceschi are cea mai bună medie de goluri la Euro după primele două jocuri (10 goluri), iar într-un trio cu Cristina Neagu și Crina Pintea, România a fost de neoprit în atac. Dar tricolorele au început să conteze și în apărare, iar cifrele vorbesc cel mai bine la acest capitol. România are apărarea cu cea mai bună medie la blocuri defensive – 4.5 blocuri / joc, iar Gabriela Perianu este lider în această ierarhie, cu 6 blocuri. „Nici n-am știut, este un lucru grozav să aud asta. Aș vrea în continuare să evoluez din ce în ce mai bine și ajut apărarea, să-mi ajut colegele, poarta, să primim din ce în ce mai puține goluri”, a susținut Gabriela Perianu.

Jucătoarea de la Siofok este mulțumită de cum a mers apărarea, dar a mărturisit că mai există loc de creștere: „În mometul de față suntem unde trebuie, dar tot timpul este loc și de mai bine”.

Heidi Loke și Stine Oftedal par la prima vedere cele mai periculoase jucătoare din naționala Norvegiei, cel puțin după cum au mers treburile până acum la Euro. Loke va fi foarte probabil în coasta apărării, în timp ce Oftedal va ataca din față. Cine este mai periculasă?

Mai avem de vizionat cum să anihilăm pivotul, dar nu cred că Loke este de speriat. Cred că suntem destul de puternice în zona centrală și putem să o anihilăm. Din punctul meu de vedere, Stine este cea mai periculoasă jucătoare a Norvegiei, trebuie să ne luăm măsuri speciale împotriva ei. Este o jucătoare cu talie joasă și nu prea ne avantajează pe noi, dar eu cred că împreună, dacă stăm unite, nu va avea pe unde să treacă. Îi știu valoarea, o cunosc destul de bine în depășiri și îmi doresc din tot sufetul să facem o apărare bună în fața ei. Avem un staff tehnic care ne oferă orice informație, cum să punem tot în practică, cum să le anihilăm, să nu le dăm nicio șansă”, a răspuns Gabriela Perianu.

SCENARII ÎNAINTE DE ROMÂNIA – NORVEGIA

Dacă va câștiga în fața Norvegiei, atunci România merge mai departe cu patru puncte, iar visul unei calificări în semifinale prinde și mai mult contur. Tricolorele pot termina pe locul 1 în grupă și dacă pierd la maximum două goluri, iar Germania învinge mai devreme Cehia. Acest lucru este foarte important, pentru că naționala ar avea trei zile libere până la următorul joc, chiar dacă în fața va fi Olanda în debutul Main Round

Dacă Norvegia și Cehia câștigă în ultima zi, atunci nordicele merg mai departe cu patru puncte, iar România cu două puncte. Tricolorele ar juca astfel pe 7 decembrie următorul meci, cu Spania sau Ungaria. Există și un scenariu în care România ar termina pe locul 3 în grupă, dar ar trebui să piardă la cel puțin 9 goluri cu Norvegia, iar Germania să învingă Cehia.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup