INTERVIU | „O victorie cu Viborg ne-ar aduce foarte aproape de Final 4”. Ce spune Barbara Arenhart despre concurența cu Paula Ungureanu și despre handbalul brazilian. Baia Mare, meci decisiv cu Viborg pentru calificarea în sferturile Ligii Campionilor

  • Publicat:
  • Actualizat:

Septembrie 2013. HCM Baia Mare joacă pe teren propriu pentru accederea în grupele Ligii Campionilor pentru prima dată în istorie. Iar după un meci senzațional cu Viborg, câștigat cu 26-25, s-a calificat în finala turneului, unde a dispus clar de Team Tvis Holstebro. Fast-forward un an și jumătate mai târziu, iar băimărencele își pot asigura prezența în premieră în sferturile Ligii tot cu o victorie în fața lui Viborg, în meciul de duminică seară (ora 20.00, Digi 1). Pentru asta, HCM-ul trebuie să facă un meci perfect. Iar un meci perfect înseamnă o poartă excelentă. De asta e conștientă și Barbara Arenhart, goalkeeperul brazilian care a venit în vara trecută la Baia Mare. Poreclită Babi, Arenhart (28 de ani) a vorbit pentru ProSport despre viața la Baia Mare, schimbarea de antrenor, dar și despre handbalul brazilian

  • Arenhart a fost desemnată cel mai bun portar al Mondialului din 2013, când Brazilia a câștigat surprinzător aurul
  • Calculele pentru calificare sunt destul de simple: cu o victorie, Baia Mare se califică, însă depinde de rezultatul de la Metz. În cazul în care echipa franceză o bate pe Gyor, atunci băimărencele vor juca în sferturi cu Buducnost. Dacă nu, joacă împotriva lui Dinamo Volgograd
  • Dacă Baia Mare pierde, indiferent de rezultatul de la Metz, campioana României e out din competiție. Practic, băimărencele trebuie să aibă un rezultat mai bun decât Metz, care joacă la aceeași oră

În decembrie 2013, Brazilia surprindea lumea handbalului feminin, reușind o victorie istorică în fața Serbiei, la Belgrad, în finala Mondialului. Iar una dintre jucătoarele care și-a adus cea mai mare contribuție la această victorie este și portarul Barbara Arenhart. Cu 81 de intervenții reușite în cele nouă meciuri jucate, Arenhart a fost devansată într-un clasament al intervențiilor doar de sârboaica Tomasevic. Iar cu procentajul de 42% al mingilor parate, brazilianca s-a clasat pe 5 în topul celor mai buni portari. Cifrele senzaționale, coroborate cu medalia de aur, au dus-o pe Arenhart în echipa turneului, o performanță la care Babi nici măcar nu se gândea. Un an și trei luni mai târziu, Arenhart a plecat de la Hypo Viena, echipa la care evolua, și a ajuns la HCM Baia Mare, acolo unde alături de Paula Ungureanu formează unul dintre cele mai bune cupluri de portari din Liga Campionilor.


Intervențiile lui Arenhart din meciul tur cu Viborg au adus victoria echipei băimărene, scor 31-30

Însă evoluțiile echipei băimărene au fost un adevărat rollercoaster în acest sezon, la fel ca ale portarilor campioanei României. Totuși, Arenhart a dat dovada că începe, treptat, să intre într-o formă bună, cu o serie de intervenții în meciul cu CSM București, dublate de o nouă evoluție bună, în fața Gyorului. Din păcate pentru echipa băimăreană, ambele jocuri s-au încheiat cu eșecuri, ambele cu același scor, 29-23, însă Arenhart rămâne optimistă: „Cred că ne putem califica în Final 4 și putem câștiga și titlul în România”. Argumentele care stau în spatele declarației, dar și cine e Barbara Arenhart le puteți citi în interviul de mai jos.


Golul lui Arenhart din meciul Brazilia – Tunisia, din grupele CM 2011, rămâne unul dintre cele mai spectaculoase momente din istoria turneelor finale. Goalkeeperul a marcat atunci din poartă în poartă, lansând aruncarea când mai erau cinci secunde de joc, iar scorul era egal, 33-33. Brazilia a câștigat 34-33, s-a impus și în grupă, dar a cedat în sferturi contra Spaniei, scor 26-27

„Venirea la Baia Mare a fost o schimbare foarte mare”

Barbara, ai venit de la Hypo, dintr-un oraș mare, Viena, la Baia Mare. O schimbare mare de cultură, cum ai resimțit-o?
Într-adevăr, a fost o schimbare foarte mare, mai ales că am venit după trei sezoane petrecute la Hypo. Dar am venit aici pentru o nouă provocare și cred că am făcut alegerea bună.

Ai venit la Baia Mare alături de colega ta de la națională, Alexandra do Nascimento. A fost transferul ei un factor care te-a convins să alegi Baia Mare?
A fost un factor, dar am fost convinsă de proiectul echipei, de faptul că joacă în Liga Campionilor, de obiectivul îndrăzneț, accederea în Final 4-ul Ligii, care va avea loc la Budapesta. Mi-am dorit mereu să joc la echipe puternice, cu obiective dificile și am văzut această ofertă ca pe o provocare.

Ai deja câteva luni bune petrecute în România. Te-ai adaptat greu?
Primele patru-cinci luni au fost foarte dificile. Tranziția nu a fost una foarte ușoară, mi-a fost destul de dificil, fiindcă nici rezultatele nu au fost bune. Acum, însă, mă simt excelent. Odată cu schimbarea antrenorului, echipa a început să prindă curaj. Pot spune că m-am adaptat.

Cum e comunicarea la echipă? Portugheza face parte din aceeași familie lingvistică cu româna…
Daaa, sunt limbi destul de apropiate! Uneori chiar înțeleg ce zic fetele care vorbesc în română! În rest, vorbim engleză acum, după sosirea lui Tone Tiselj.


Arenhart a ieșit fericită din meciul tur și spune că o victorie duminică seară ar aduce și mai aproape campioana României de un Final 4 neașteptat

„Viborg sunt niște luptătoare”

Paula Ungureanu e unul dintre cei mai buni portari din Europa la ora actuală. Cum e concurența cu un astfel de goalkeeper?
Paula e un portar extraordinar, cu experiență și cu un nume imens în handbal. Avem o relație foarte bună, ne înțelegem excelent. Respectul este reciproc, asta ne permite să ne împărtășim sfaturi prețioase. Vorbim foarte mult și asta ne ajută. 

Urmează un meci dificil, capital cu Viborg. În tur ați câștigat cu 31-30, ce ați învățat din acel joc?
Am câștigat foarte greu acel meci, a fost o diferență de un singur gol, în condițiile în care ele au avut un lot mult redus numeric. Trebuie să fim pregătite 100% și să dăm totul timp de 60 de minute pentru că ele sunt niște luptătoare și vor juca până la ultima minge.

Duelul tău cu Chana Masson va fi extrem de interesant, un duel între doi goalkeeperi brazilieni. Care sunt punctele ei forte?
E un portar foarte experimentat, cred că asta o ajută foarte mult. Un alt mare avantaj al ei este faptul că e o luptătoare, se motivează excelent, vrea să câștige cu orice preț. Și pentru ea, și pentru Viborg a fost un sezon greu și ar fi excelent pentru ele să se califice, deci o să vină motivate.


Arenhart spune că se înțelege excelent cu Paula Ungureanu, concurenta sa pe post

„Final 4, un obiectiv îndrăzneț”

Spuneai că schimbarea antrenorului v-a ajutat…
Și domnul Buceschi și domnul Tiselj sunt antrenori excelenți. Am avut meciuri bune și cu fostul nostru antrenor, l-am respectat. Acum, cu Tone Tiselj sperăm să ajungem cât mai departe.

Cât de departe, cel puțin în Liga Campionilor?
Cred că o participare în Final 4-ul de la Budapesta ar fi excelentă. Iar o victorie cu Viborg ne-ar aduce și mai aproape de îndeplinirea obiectivului. Evident, nici în sferturi nu va fi ușor, dar simt că putem să ajungem printre cele mai bune patru echipe din Europa.

Câștigați titlul de campioană? Eșecul cu CSM București ar fi un indiciu că nu e așa ușor.
Cred că noi am pierdut din cauză că am avut un program foarte, foarte încărcat. Am venit obosite și asta s-a văzut. Dar nu e o scuză, e clar că și CSM București e o echipă foarte bună, foarte talentată, care se apără excelent. Cu siguranță ne vom revedea în finală și atunci va fi altceva, abia aștept revanșa.

Ai jucat în Brazilia, în Spania, în Austria. Dar cred că nicăieri nu ai avut așa suporteri…
Da, nu vreau să spun că sunt minunați, pentru că deja ar fi un clișeu. Dar e incredibil ceea ce pot să facă meci de meci, e o emulație senzațională la Baia Mare pentru handbal și asta ne ajută mult.

Toată lumea știe că fotbalul e sportul rege în Brazilia. Cât de popular e handbalul acum?
Victoria noastră la Mondialul din Serbia, din 2013, a transformat, cu siguranță, handbalul într-un sport foarte popular. Evident, nu se compară cu fotbalul. Dar puțini știu, în afara Braziliei, că handbalul are cei mai mulți practicanți în școli și licee, mai mulți chiar decât fotbalul. Problema intervine atunci când se termină școala, iar jucătorii nu mai au ce face, întrucât handbalul e amator în Brazilia, iar jucătorii își caută joburi.

ȘTIAI CĂ‚ AVEM O PAGINĂ‚ DE FACEBOOK DEDICATĂ‚ HANDBALULUI?

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen