File de istorie: Fetele au fost cândva și campioane mondiale! Au trecut 60 de ani de la câștigarea primului titlu mondial al handbalului românesc

Redactor:
Marius Hutu
File de istorie: Fetele au fost cândva și campioane mondiale! Au trecut 60 de ani de la câștigarea primului titlu mondial al handbalului românesc
  • Publicat:
  • Actualizat:

Handbalul feminin are în momentul de față una din cele mai bune naționale de senioare din lume, care a urcat pe podium la ultimul Campionat Mondial, după ce a câștigat finala mică disputată cu Polonia. Acum, Cristina Neagu & Co au șansa de a urca pe podium și la Jocurile Olimpice de la Rio, ceea ce ar însemna o nouă premieră în istoria handbalului feminin. Cândva, România a fost și campioană mondială, chiar în trei rânduri cu fete. În două ocazii, aurul a fost câștigat în aer liber, la handbal în „11”, iar în 1962 și indoor, la handbal în „7”. Puțină lume mai știe că în 6 iulie se împlinesc 60 de ani (!) de la primul titlul mondial al handbalului românesc.

Cu această ocazie, campioanele mondiale au participat la o masă festivă la invitația lui Alin Cârligeanu, nepotul Carolinei Cârligeanu, una din eroinele echipei care triumfa pe „Frankfurt Am Main” în 1956. „Este deja o tradiție a campioanelor mondiale, ele se reîntâlnesc anual. Nu este pomenirea Carolinei Cârligeanu, ci sărbătoarea campioanelor, iar eu încerc să le readuc împreună în numele prieteniei și recunoașterii valorii”.

Ca de fiecare dată, convocarea a fost făcută legendarul Constantin „Pilică” Popescu (88 ani), antrenorul care a condus echipa la câștigarea primului titlu mondial pentru handbalul românesc, dar și la un joc sportiv din întreaga istorie a sportului românesc. „Fără dânsul nu se poate face nimic. Doamnele au azi între 78 și 88 de ani, Elena Jianu este mai mică doar cu 3 luni decât domnul profesor, dar toate îl respectă ca și cum astăzi ar fi venite de la antrenament. De obicei, la fiecare convocare vin între 8 și 12 campioane, unele trăiesc și în străinătate„, ne-a relatat fostul arbitru internațional.

Întâlnirea campioanelor mondiale nu a avut un caracter oficial. „După olimpiadă se va face o acțiune oficială de mai mare anvergură, organizată de Federația Română de Handbal”, a mai spus Cârligeanu.

În 6 iulie 1956, la Frankfurt, în fața a 35.000 de spectatori, România câștiga titlul mondial după un succes cu 6-5 în fața țării gazde, RF Germania.

Jocul începe fix la ora 16, dar nu trec decat două minute și arbitrul BERTIL WESTBALD (Suedia) acorda echipei germane un 13 m, pe care celebra WARMS il transforma. În minutul 6 MORA WINDT înscrie pentru noi, în stilul caracteristic, sut cu bolta și egaleaza. Jocul este fantastic de îndarjit și se alearga kilometri. Luam conducerea cu 2-1, cu un sut „strecurat” abil de JIANU. Între timp, IRINA NAGHI face adevarate minuni în poarta noastră, deși la un plonjon spectaculos se accidenteaza usor. Va fi de departe cel mai bun portar al Campionatului Mondial 1956. La pauza era 3 – 1 pentru noi, prin golul înscris din 13 m (acum 7 m) de VICTORITA DUMITRESCU. După pauza, cei 35.000 de spectatori iși reiau atributiile în serios, dar nemțește – civilizat și echipa Germaniei revine puternic. În minutul 26 este 3-2, urmeaza momente grele pentru noi. Deși ELENA PADUREANU înscrie și este 4-2, nemtoaicele revin cu un gol al lui BURMEISTER (capitanul echipei lor). La scorul de 4-3 ne-a cam înghetat sufletul, mai ales ca ratam un 13 m (JIANU) și alte două aruncari favorabile (PADUREANU și WINDT). De pe banca este aruncata în lupta LUCIA DOBRE, care intră direct în atac și da gol din prima: este 5- 3 și oarecare liniste. Dar HANNEM reduce la 5-4 și, din nou, LUCIA DOBRE, reveNIȚĂ‚ la schimbare, reintră și înscrie de la mare distanta, scorul este 6-4 și suntem campioni mondiali, chiar daca WALTER în ultimele secunde înscrie și fixeaza scorul final: 6-5 pentru ROMÂNIA.

VICTORIE MARE, SUNTEM CAMPIOANE MONDIALE.

DER NEU SPORT (FRANKFURT): „Echipa romana a deposit toate asteptarile, tempo-ul și conditia fizica au fost net superioare celorlate echipe, asta in primul rand, dar au mai fost și paradele „PANTEREI” IRENE drept conditie a victoriei, la fel și apararea de netrecut care a jucat tare dar sportive. Au meritat titlul”

NACHAUSGABE (din 9 iulie 1956) titlu mare „Germania s-a izbit ca intr-un zid de IRINA și a pierdut onorabil”.

EMIL HORLLE- Presedintele Comisiei Tehnice a I.H.F. ” Sunt inca impresionat de viteza și abilitatea tehnica a intregii echipe din Romania. Socotesc ca aveti o conditie fizica foarte tare și un portar excellent. Trebuie sa remarc ca fiecare jucatoare are o una idée de joc și sties a manuiasca mingia perfect. Socotesc ca acestea sunt meritele antrenorilor romani, pe care tin sa-i felicit și sper sa-i intalnesc mai des”

În țară vestea s-a răspândit imedita deși abia seara postul de radio București a anuntat aceasta mare victorie, dar cei din lumea handbalului ascultasera „discret” (asa erau vremurile) posturile germane, iar agentiile de presa raspandeau surpriza pe toate undele. Eram in 1956 nici vorba de transmisii TV„, este relatarea antrenorului Constantin „Pilică” Popescu după finala din 1956, făcută în Istoria Handbalului Românesc.

Lotul României care a contribuit la succesul din 1956

  • 1. IRINA NAGY Klimovschi, portar, 18 ani, PROGRESUL Tg. Mureș, Debut SMTCF Tg. Mureș; Prof. KAMENISCHI ARPAD;
  • 2. ANA STARK STĂ‚NIȘEL, portar, 21 ani, RAPID București. Debut: SMTCF Bv; Prof. POPESCU COLIBAȘ
  • 3. IRINA GHUNTER KIM, portar, 21 ani, ȘTIINȚA Timișoara. Debut: Știința Timișoara; Prof. VICTOR CHIȚA
  • 4. ELENA RADO JIANU, centru, 26 ani, ICEF București. Debut: CS Sf. Gheorghe; Prof. ADALBERT RETTI, IOSIF RACZ
  • 5. VICTORIȚA DUMITRESCU, inter-stg, 21 ani, STEAGU ROȘU București, Debut: Steagu Roșu bucurești; Prof. POPESCU P. CONSTANTIN
  • 6. LUCIA DOBRE, inter-stg., 23 ani, FLAMURA ROSIE SIGHIȘOARA, Debut: FLAMURA ROSIE SIGHIȘOARA Prof. WALTER SCHMIDT
  • 7. ELENA ȘTEFĂ‚NESCU PĂ‚DUREANU, centru, 25 ani, ȘTIINȚA București, Debut: SMTCF București; Prof. COJOCARU VICTOR
  • 8. AURORA BRAN POPESCU, apărător, 23 ani, PROGRESUL București, Debut: SMTCF Timișoara; Prof. PARSCH ERNO
  • 9. MARIA SCHEIP CONSTANTINESCU, extremă-stg., 22 ani, RAPID București, Debut: SMTCF Brașov; Prof. POPESCU COLIBAȘ
  • 10. AURELIA SĂ‚LĂ‚GEANU TUDOR, apărător, 20 ani, ȘTIINȚA București, Debut: SMTCF Tg. Mureș; Prof. KAMENISCHI ARPAD.
  • 11. CAROLINA RĂ‚CEANU CÂRLIGEANU, apărător, 21 ani, ȘTIINȚA București Debut: ȘTIINȚA București; Prof. COJOCARU VICTOR
  • 12. MORA WINDT MARTINI, centru, 21 ani, PROGRESUL Brașov Debut: SMTCF Brașov; Prof. POPESCU COLIBAȘ
  • 13. IOZEFINA UGRON ȘTEFĂ‚NESCU, apărător, 24 ani, ȘTIINȚA BUCUREȘTI, Debut: ICEF București; Prof. IOAN KUNST, HELVIC WILHELM
  • 14. ILEANA KOLESNICOV GIULESCU, apărător, 23 ani, ȘTIINȚA București Debut: SMTCF București; Prof. COJOCARU VICTOR
  • 15. MAGDA DRAȘSER HABERPURSCH, apărător, 24 ani, FLAMURA ROȘIE Sibiu, Debut: FLAMURA ROȘIE Sibiu; Antr. FRANCISC MONIS.
  • Antrenori: CONSTANTIN POPESCU-principal, NICULAE NEDEFF-federal. În ultima parte a pregătirilor și antrenorul GABRIEL ZUGRAVESCU.
  • Medic: CONSTANTIN ȘERPE.
  • În pregatire și in competițiile respective, au facut parte din lot și: AURORA LEONTE, ANTONETA VASILE OȚELEA, care nu au făcut deplasarea, deoarece erau sub vârsta maximă admisă (17 ani).

80 de ani s-au împlinit în acest an de la fondarea independentă a FRH

60 de ani au trecut de la primul titlu mondial al handbalului românesc

30 de medalii a cucerit handbalul românesc la Campionatele Mondiale, Europene și HJocurile Olimpice (/la toate categoriile de vârstă)

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…