Din birou, în Cupa României. Aventura echipei de corporatiști care va juca împotriva giganților din handbalul românesc

Din birou, în Cupa României. Aventura echipei de corporatiști care va juca împotriva giganților din handbalul românesc
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Cristian Ardeleanu este inginer și patron, cu activitate corelată: birou, costum, celular lipit de ureche. Afacerile sale merg în zona industriei de panificație și morărit. Cătălin Neaga e angajat ca recrutor de resurse umane la o multinațională, Competence Call Center.

Firma externalizează servicii call-center pentru alte companii sau, cum sună comunicatul de prezentare, „CCC are 15 ani de experiență în domeniul centrelor de asistență pentru clienți și numeroase premii internaționale, competență și cele mai înalte standarde internaționale de calitate pentru serviciile oferite de centrele sale de asistență pentru toate canalele de comunicare și pentru fiecare client în parte”. Marius Dumitran e asistent la Facultatea de Matematică și Informatică. Competența îi permite să fie programator pentru Google, Twitter și Facebook. Zsolt Nagy lucrează la Centrul de servicii pentru afaceri Hewlett Packard România, iar Ionuț Toma este paramedic. Cinci oameni cu meserii diferite, majoritatea legați de activitatea de „birou”, însă uniți de o pasiune comună: handbalul amator.

Una dintre cele mai frumoase povești ale începutului de an s-a scris pe 20 ianuarie. N-a fost mediatizată, n-a avut parte de artificii sau de ecouri. A trecut discret, așa cum se întâmplă cu multe întâmplări cu potențial de film, dar rămase în familie. Știrea simplă sună astfel: o echipă masculină de handbal amator s-a calificat în optimile de finală ale Cupei României. Niște băieți care merg zi de zi la serviciu, care n-au făcut sport de performanță și se antrenează de două ori pe săptămână pe banii lor, vor da piept cu una dintre echipele profesioniste ale handbalului românesc. De ce nu HCM Constanța, Sport Club Bacău sau Dinamo. O poveste din ciclul „David versus Goliat” sau „participarea echipajului de bob al Jamaicăi la Jocurile Olimpice de iarnă din 1988″. Simțiți potențialul?

Victoria, fără nicio aluzie la fosta echipă a securității

Echipa se numește HC Victoria și a fost înființată în 2010, ca o echipă mixtă de amatori (fete și băieți). De ce Victoria? Ovidiu Bufnilă, băiat trecut prin presa de sport, simte nuanța: „Nicio aluzie la vechea echipă a Securității. Din câte știm, unul dintre fondatori s-a născut în comuna Victoria, sau cam așa. Oricum nu contează”, spune el. Este miercuri, zi de antrenament la sala Apollo din Capitală. Veselie mare, cu 20 de persoane în plină mișcare: 7 fete și 13 bărbați. Imaginea de ansamblu e cea a jocurilor din copilărie, totul fun, nimic încrâncenat. „Nu ne strângem niciodată toți, pentru că întotdeauna are măcar unul dintre noi probleme la serviciu. Așa că facem antrenament atâția cât suntem. Poate să ni se alăture oricine, ușile sunt deschise”, explică Alexandru Nae, singurul dintre toți care trăiește din handbal (e antrenor la Balotești). Dovada caracterului extins al proiectului: între ei, la antrenamentul respectiv, s-a aflat un tip cu părul ușor cărunt, pe care nu-l cunoștea nimeni. Sau aproape nimeni.

Cristian Ardeleanu (35 de ani) este cel care developează istoria echipei: „Marius Dumitran este cel care a pornit proiectul, în 2010. Scopul a fost unul singur, handbal pentru mișcare și divertisment. La primul meci, au fost șapte oameni, din care au jucat numai cinci, pentru că doi nu aveau adeverințe medicale. Eu am venit în 2012, împreună cu Cătălin Neaga”.

Povestea lui se mulează aproape perfect pe tiparul majorității. În adolescență a făcut un pic de hanbdal, dar a renunțat la sport în favoarea studiilor. A absolvit Facultatea de Chimie Alimentară, iar ulterior a intrat în lumea afacerilor. Stresul, munca de birou, cinele servite tot mai târziu, necazurile (un business prăbușit, cu 500.000 de euro gaură) l-au transformat într-un supraponderal. „Când am venit prima dată la sală, aveam aproape 130 de kilograme. În câteva luni, am slăbit 20. Mi-am schimbat toată garderoba, mi-am eliberat mintea. N-am fost niciodată un complexat pentru aspectul meu, dar am câștigat în încredere. Nu mai gâfîi, fac totul cu alt apetit. Când vezi că poți să faci minuni cu tine, mai mult decât orice dietă sau regim alimentar, simți că poți să spargi orice perete. Sper să joc până la 55 de ani”. Cristi este portarul echipei HC Victoria. „Există un campionat de amatori la nivelul Capitalei, vreo 20 de echipe. Anul trecut, noi am ocupat locul 6. Au fost unele discuții privind viitorul, dar am decis să rămânem la nivelul acesta. Ne reprezintă cel mai bine, plus că promovarea ar însemna un buget pe care nu ni-l permitem”, dezvăluie Ardeleanu. Banii se strâng sub formă de chetă sau prin abonament, atunci când e vorba de închirierea sălii (10 lei de persoană).

Cristi Ardeleanu este și cel care a înscris echipa în Cupa României. Naviga într-o dimineață pe net și a văzut anunțul pe site-ul FR de Handbal: „orice echipă se poate înscrie”. În timp record, era ultima zi îngăduită, a pus HC Victoria. Tragerea la sorți a fost una cu noroc: adversarul din primul tur a fost Danubius Călărași, o echipă tot de amatori. La București, într-o sală Apollo cu tribune pline („au venit mai mulți ca la meciul România – Italia, din preliminariile Campionatului Mondial”, spune Ardeleanu), HC Victoria s-a impus la opt goluri (33-25). În retur, călărășenii au câștigat la 7 puncte distanță (21-14), însă nu le-a fost de ajuns.

Calificarea i-a surprins chiar și pe ei („îmi vine să mă ciupesc, să mă conving că nu e un vis”, se alintă Cristi Ardeleanu), dar a și adus prima dilemă: ce adversar să le aducă sorții în cale în optimi? În glumă, cei care țin cu Dinamo și-ar dori să întâlnească Steaua, iar cei care iubesc culorile „roș-albastre” ar dori să-i chinuiască pe câini. Unii vor merge spre SC Bacău, că e o echipă așezată și poate le vor dona un rând de echipament (au un singur rând de tricouri de joc, primite sponsorizare, singura de altfel). Ca imagine, toți sunt conștienți că nimic nu ar fi mai frumos pentru ei decât un meci cu HCM Constanța, campioana României. „Eu îl țin pe Șimicu (n.r. – cel mai bun handbalist al României în 2013; 2,02 metri și 96 de kilograme)”, anunță Bufnilă.

A doua zi după meci, un mesaj tulburător a fost postat pe Facebook. „Astăzi am salvat două vieți și sunt mândru de calificare”. Ionuț Toma (27 de ani), paramedicul SMURD, intrase direct de gardă imediat cum a ajuns la București, iar dis-de-dimineață a avut două intervenții la limită: un accident auto și un infarct. Pentru el, handbalul este mai mult decât un sport, este familie. La propriu. Prin intermediul unei colege de echipă a cunoscut-o pe viitoarea lui soție, pe care a cerut-o în căsătorie la Campionatul Mondial feminin de anul trecut, din Serbia. Colegii i-au fost complici: ei au ținut bannerul cu mesajul „vrei să fii soția mea?”. Vorbele au fost ale lui, iar emoțiile ale ei.

Exceptându-l pe „Tomiță” și pe încă doi-trei amatori de la HC Victoria, care au adrenalina prinsă în fișa postului, pentru ceilalți sportul este mai mult decât un divertisment. E viață, tumult, cafeaua tare care îi pune pe picioare după o zi de lucru la birou.

Cine sunt componenții echipei
Cristian Ardeleanu – inginer, patron firma Laurom Solutions
Cătălin Neaga – inginer, recrutor HR, Competence Call Center
Ionuț Gabriel Toma – paramedic, SMURD
Zsolt Istvan Nagy – Centrul de servicii pentru afaceri Hewlett Packard Romania
Marius Dumitran – asistent doctorand Facultatea de Matematică și Informatică „UB”
Dragoș Luscan – personal trainer, Stejarii Country Club
Dan Vasiloiu – Software Developer, Anais IT
Ștefan Movileanu – profesor kinetoterapeut
Răzvan Anghel – administrator, SC Ralex Forest
Vlad Bobeică – Key Account Manager,  Aop Orphan Pharmaceuticals
Dragoș Vasile – dispecer, SC Aviroms rent a car
Bogdan Dăscălescu – digital media specialist – Golin Harris
Răzvan Cristian Marin – student, Politehnică
Todor Dinu – student pilot, Școala de aviație FlyTeam, Budapesta
Mădălin Malinescu – Sales&Purcahsing Manager
Ovidiu Bufnilă – jurnalist, purtător de cuvânt Societatea Ornitologică Română
Alex Barbu – Registration Officer, Trans Speed
Alexandru Nae – antrenor handbal, CS Balotești

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele