CSM București și HCM Baia Mare, incluse între primele 12 favorite la câștigarea Ligii Campionilor. Ce au transferat formațiile de top din Europa și cum arată echipele ideale

Redactor:
Marius Hutu
CSM București și HCM Baia Mare, incluse între primele 12 favorite la câștigarea Ligii Campionilor. Ce au transferat formațiile de top din Europa și cum arată echipele ideale
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sezonul 2015-2016 este altul cu așteptări majore pentru handbalul feminin la nivel de cluburi, în condițiile în care România va intra în Liga Campionilor cu două formații competitive, CSM București (calificată direct în faza grupelor) și HCM Baia Mare (va fi nevoită să joace un turneu de calificare pentru a accede în grupe).

Concurența în competiția supremă la nivel de cluburi se anunță încă din această vară mult mai accerbă față de sezonul trecut. Ediția 2014-2015 a fost una mai degrabă de tranziție. Gyor a suferit câteva schimbări majore în cadrul lotului, având totodată și trei absențe notabile din diverse motive (Gorbicz, Amorim, Lunde), iar alte echipe care au fost în prim-plan în ultimii ani au slăbit considerabil din cauza problemelor financiare sau chiar au dispărut de pe harta handbalului (cum a fost cazul Oltchimului). Pentru Buducnost Podgorica a fost, așadar, un bun prilej pentru a face dubla în dercursul ultimilor 5 ani, pe care nu a ezitat să-l fructifice ținând cont și de forța grupului de care a beneficiat.

Revenind la sezonul de cupe europene care va debuta oficial peste 5 săptămâni cu meciurile din turneele de calificare ale Ligii Campionilor, trebuie să remarcăm că în această vară s-au produs multe schimbări majore la echipele de elită. Pe lângă formațiile care au fost constante în ultimii ani și au fost, cum s-ar spune „acolo” pentru câștigarea Ligii (Gyor, Buducnost, Larvik, Vardar Skopje), la suprafață au apărut alte trei formații cu mari pretenții în acest sezon (FC Midjylland, CSM București, Rostov). Un alt grup de 4-5 echipe (Ferencvaros, HCM Baia Mare, Thuringer, Krim Ljubljana, Fleury Loiret Handball) pot emite pretenții într-o conjunctură favorabilă, astfel că ne așteptăm la o ediție a Ligii Campionilor mai mult decât agreabilă, palpitantă, cu emoții, cu o câștigătoare care va fi mai dificil de ghicit.

Federația Europeană de Handbal (EHF) a prezentat recent un top al celor mai tari 10 transferuri efectuate în această vară:

  • 1. Katrine Lunde (Rostov)
  • 2. Isabelle Gullden (CSM București)
  • 3. Zsuzsanna Tomori (Gyor)
  • 4. Sanja Damnjanovic (Vardar Skopje)
  • 5. Allison Pineau (HCM Baia Mare)
  • 6. Nycke Groot (Gyor)
  • 7. Amanda Kurtovic (Larvik)
  • 8. Eliza Buceschi (Thuringer)
  • 9. Louise Burgaard (FC Midjylland)
  • 10. Vesna Milanovic (Krim Ljubljana)

După cum bine se observă, handbalul românesc s-a evidențiat cu trei cazuri, cele două echipe reprezentante în Liga Campionilor și handbalista Eliza Buceschi, un alt semnal că lucrurile se anunță cât se poate de interesante în ceea ce privește viitorul sezon.

Casele de pariuri oferă deja cote pentru câștigarea Ligii Campionilor în mai 2016. Buducnost este cotată ca principală favorită, devansând echipele Gyor și Vardar Skopje. CSM București deține a 5-a șansă la câștigarea Ligii Campionilor, ceea ce ar însemna, în acest moment, că nu ar prinde turneul Final 4. Careul de ași este completat cu Larvik. De asemenea, HCM Baia Mare, cotată cu a 12-a șansă la trofeu, ar avea o problemă, Esbjerg. Formația daneză este catalogată cu șanse mai bune să treacă de turneul de calificare din 12-13 septembrie, organizat de vicecampioana României, fiind trecută pe locul 10 în topul echipelor care pot câștiga Liga Campionilor.

ProSport vă prezintă principalele noutăți din taberele primelor 12 echipe din Europa, în ordinea șanselor de a câștiga Liga Campionilor, dar și cum ar arăta echipele ideale

1. BUDUCNOST. Deținătoarea Ligii Campionilor s-a despărțit de 5 handbaliste în această vară, cele mai importante fiind portarul Clara Woltering și interul Camilla Dalby. La capitolul noutăți, formația din Podgorica a promovat nu mai puțin de 6 handbaliste de la național under 19 (Malovic, Agovic, Rajkovic, Jaukovic, Ramusovic și Ujkic) . Din afară a fost adusă o altă jucătoare tânără, de 19 ani, interul stânga Jovana Kovacevic (Serbia). Așadar, marele semn de întrebare pentru Buducnost la început de drum este poarta, dacă Marta Zderic va reuși să umple golul lăsat de senzaționalul portar Clara Woltering sau Adzic, Popovic & Co vor mai aduce încă un nume de top pentru a dubla acest post.

  • Zderic – Mehmedovic, Neagu, Knezevic, Bulatovic, Petrovic, Cvijic

2. GYOR. Eduarda Amorim și Anita Gorbicz sunt gata să se reîntoarcă în trupa care a dominat handbalul feminin în ultimii 5 ani, după ce sezonul trecut au lipsit foarte mult echipei. Formația lui Martin Ambros a avut un sezon complet ratat, după ce a eșuat în tentativa de a se califica la turneul Final 4 al Ligii Campionilor și a pierdut și titlul pe plan intern în fața lui Ferencvaros. În această vară, Gyor s-a despărțit de aproape o echipă, de jucătoare precum Muller, Milanovic, Aguillar, Sen, și a adus alte câteva jucătoare extrem de interesante, precum Nycke Groot, Zsuzsanna Tomori, Yvette Broch, Linn Jorum Sulland, Gabi Toth sau Eva Kiss

  • Grimsbo (Kiss) – Korsos, Amorim, Gorbicz (Groot), Tomori (Sulland), Bodi (Knedlikova), Loke (Broch)  

3. VARDAR SKOPJE. Formația din Macedonia este cel mai bun exemplu că rezulatele nu pot beni peste noapte, indiferent câți bani ești dispus să investești, indiferent de numele aduse la echipă. Vardar a încercat în ultimii doi ani să câștige Liga Campionilor după ce a transfeat un lot întreg în vara anului 2013, însă lucrurile nu au decurs exact așa cum și-a dorit patronul Samsonov. Relațiile de joc au început însă să se lege, iar în viitorul sezon echipa să fie mai omogenă ca niciodată. Așadar, și performanețele ar putea fi îmbunătățite după două semifinale consecutive disputate în Liga Campionilor. La capitolul achiziții, Vardar le-a adus în această vară pe interul Sanja Damnjanovic (Viborg) și pivotul Andrea Covic (Podravka).

  • Leynaud (Suslina) – Dembele, Penezic (Damnjanovic), Lekic, Lazovic (Khmyrova), Radicevic, Althaus

4. LARVIK. Confruntată cu mari probleme financiare în sezonul trecut, campioana Norvegiei a reușit să se păstreze pe linia de plutire și chiar să ajungă în finala Ligii Campionilor. Larvik a impresionat în ultimii ani prin constanță, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și ca lot. În aceeași notă, nici în această vară la echipă nu s-au produs modificări semnificative. A plecat Linn Jorum Sulland la Gyor, Isabel Blanco a rămas gravidă, dar echipa a rămas echilibrată pe posturi. După 3 ani a revenit la echipă Amanda Kurtovic, iar Alina Wojtas este reveni pe teren după o accidentare serioasă.

  • Toft – Solberg, Wojtas (Anja Hammerseng-Edin), Gro Hammerseng-Edin, Mork, Riegelhuth, Frafjord

5. CSM BUCUREȘTI. Formația din Capitală are un salt spectaculos în topul echipelor cu șanse la câștigarea Ligii Campionilor. CSM va debuta în această competiție și a fost plasată direct pe locul 5 în urma achizițiilor de marcă pe care le-a făcut atât în vara trecută, dar și în acest an. Mette Klit are practic pe mână un Dream Team, ca nume fiind comparabil cu primele echipe din Europa. Mai mult, are cel puțin două soluții sensibil egale pentru fiecare post. Rămâne de văzut acum cum poate fi gestionată o echipă plină de vedete. Transferurile din această vară sunt Isabelle Gulden, Line Jorgensen, Ana Maria Fisker, Jelena Grubisic și Aurelia Brădeanu.

  • Pessoa (Grubisic) – Fisker (Da Silva), Torstensson (Brădeanu), Gullden (Rodrigues), Jorgensen (Cavaleiro), Martin (Vărzaru), Manea (Vetkova)

6. ROSTOV. După câțiva ani în care a stat în umbra unor echipe precum Dinamo Volgograd, Zvezda și Lada Togliatti, formația din Rostov a reușit în cele din urmă să dea lovitura în campionatul Rusiei. Rostov a luat titlul și s-a și întărit substanțial în această perioadă. La echipă au venit Katrine Lunde, Macarena Aguillar, Ana Sedoykina, Ekaterina Davydenko, Anna Sen, Ksenia Makeeva, Oksana Kiseleva și Maria Basarab  

  • Lunde (Sedoykina) – Borschenko, Sen (Ilina), Aguillar, Davydenko (Punko), Managarova, Makeeva

7. FC MIDJYLLAND. Mulți au fost de părere în sezonul trecut că formația daneză s-ar fi calificat în turneul Final 4 al Ligii Campionilor, dacă n-ar fi avut accidentul de la Kragujevac, în turneul de calificare. Până la urmă FC Midjylland a continuat în Cupa Cupelor, competiție pe care a câștigat-o fără mari probleme. În „vacanță”, danezii au pierdut trei jucătoare importante, Groot, Line Jorgensen și Ida Alstad, dar a găsit rapid alte două soluții extrem de interesante, Veronica Kristiansen, noua titulară a Norvegiei ca inter stânga, Johanne Ahlm și Louise Burgaard. FCM a mai transferat-o pe Ana Vojcic, pentru a dubla postul de portar.

  • Englert (Vojcic) – Augustesen, Kristiansen (Stine Jorgensen), Ahlm, Burgaard, Thorsgaard, Ostergaard

8. FERENCVAROS. Cea mai suprinzătoare campioană națională a ultimului sezon poate fi și una din marile suprize ale Ligii Campionilor în acest sezon. Ferencvaros a pierdut-o pe Tomori, care a plecat la Gyor, dar are resurse nebănuite în cadrul lotului. Spre exemplu, în această perioadă, FTC are nu mai puțin de șase jucătoare la naționala Ungariei și este gata să promoveze alte câteva tinere handbaliste de mare viitor. Dora Hornyak (Vaci NKSE), Nadine Schatzl (Erd), Luca Szekerczes (Siofok), Klara Szekeres (Erd) sunt transferurile făcute de FTC.

  • Tomasevic – Szarka, Hornyak (Zacsik), Pena (Szucsanszki), Szekerczes, Kovacsicz, Szamoransky (Meszaros)

9. THURINGER. Herbert Muller a reușit să țină această echipă la nivel de Top 8 în Europa fără a avea la dispoziție un buget impresionant, fiind chiar aproape de semifinalele Ligii Campionilor în urmă cu două sezoane. Nici în această vară, antrenorul româno-german nu s-a aruncat la transferuri costisitoare. Thuringer a pierdut-o pe Nadgornaja, care a ajuns la Dortmund, dar Herbert Muller a mutat cu o Eliza Buceschi, o jucătoare care abia acum începe să capete experiențî în Liga Campionilor și care ar putea avea o creștere spectaculoasă în următoarea perioadă. Olandeza Anouk Van de Wiel (Goppingen), austriaca Beate Scheffknecht (Goppingen), olandeza Lotte Prak (Vulkan Ladies) și rusoaica Natalia Reshetnikova (Izhevsk) sunt alte transferuri efectuate de Thuringer, nume care nu spun mare lucru în acest moment, dar care s-ar putea să mai auzim pe viitor despre ele, mai ales că toate sunt și jucătoare tinere.

  • Krause – Frey, Buceschi, Wohbold (Luzumova), Engel (Van de Wiel), Jakubisova, Schmelzer

10. ESBJERG. Formația daneză se va lupta cu Baia Mare pentru un loc în grupele Ligii Campionilor, iar casele de pariuri consideră că are prima șansă în aceast duel, chiar dacă turneul se desfășoară în Baia Mare. Față de sezonul trecut, Esbjerg le-a pierdut pe Grimsbo și Ahlm, două jucătoare cu cotă foarte bună în Europa, dar vicecampioana Danemarcei are destule resurse pentru a pătrunde în premieră în grupele Ligii Campionilor. Jenny Alm, Filippa Idehn (ambele de la Savehof) și Betina Riegelhuth (Storhamar) sunt jucătoarele aduse de Esbjerg, care are în componență alte câteva handbaliste atractive, precum Lotte Grigel și Estavana Polman.

  • Idehn (Sando) – Forslund, Polman (Riegelhuth), Grigel (Alm), Bjorndalen, Kievsgaard, Zachariassen

11. FLEURY LOIRET. Noua campioană a Franție este de fapt o combinată francezo-spaniolă, cu jucătoare importante de la ambele naționale. Marta Mangue s-a despărțit în această vară de Fleury. Au venit, în schimb, Hadja Cisse (AS Cannes), Estelle Nze Minko (Nantes), Aminata Doucoure (Stella Saint-Maur), Clare Scheid (Landi), Elisabeth Hernandez Chavez (Nice), Julie Foggea (Mios). Chavez, Foggia și Nze Minko sunt jucătoare de echipă națională. Vedeta echipei este Alexandrina Barbosa

  • Zoqbi de Paula (Foggea) – Houette, Niombla, Barbosa (Nze Minko), Mino Larenas, Tounkara (Marta Lopez), Chavez

12. HCM BAIA MARE. Dezamăgirea a fost mare la sfârșitul sezonului trecut, când HCM a pierdut titlul în Liga Națională. Supărările s-au risispit, iar Baia Mare a pornit la drum cu dorința de a juca pentru al treilea an consecutiv în grulele Ligii Campionilor. Deși a pierdut o serie de jucătoare în vară, HCM are o echipă cu potențial, care ar putea avea un cuvânt de spus. Allison Pineau, Paula Ungureanu, Valentina Ardean, Lois Abbingh și chiar Alexandra do Nascimento pot fi argumente puternice pentru trupa lui Aurelian Roșca în viitorul sezon. Achiziții: Allison Pineau (Krim / Nice), Ionica Munteanu ((SCM Craiova), Katarina Jezic (Lok. Zagreb), Patricia Vizitiu (CSM București), Gabriela Preda (HCM Roman), Gabriela Perianu (Dunărea Brăila)

  • Ungureanu – Ardean, Abbingh (Perianu), Pineau, Geiger (Vizitiu), Do Nascimento (Nechita), Jezic (Tătar)

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele