Cristina Neagu, regina de pe tabla de şah! În jurul MVP-ului Campionatului Mondial se învârte şi strategia CSM Bucureşti. Ce nume mari mai sunt pe listă pentru a veni din vară în Capitală

6 ian 2016 14126 afişări Comentează şi tu Handbal
Cristina Neagu, regina de pe tabla de şah! În jurul MVP-ului Campionatului Mondial se învârte şi strategia CSM Bucureşti. Ce nume mari mai sunt pe listă pentru a veni din vară în Capitală 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/14956288/3/neagu.jpg
  • Sunt tot mai multe indicii că echipa feminină de handbal CSM Bucureşti va fi o forţă în Europa şi în sezonul următor. Cele mai importante jucătoare din lot au contracte semnate până în vara anului 2017, iar clubul ar putea semna în următoarea perioadă cu alte câteva nume importante din Europa. CSM Bucureşti are pe listă mai multe handbaliste de top, din care speră să semneze cel puţin cu 3-4.

Nu mai este niciun secret faptul că interul stânga Cristina Neagu este în capul listei de transferări. De fapt, toată campania de achiziţii a echipei campioane se învârte în jurul MVP-ului ultimului Campionat Mondial. Cristina Neagu se află în ultimele 6 luni de contract cu Buducnost, iar în acest moment este greu de presupus dacă formaţia muntenegreană va reuşi să o păstreze. Nu partea financiară ar fi principalul aspect care ar conta în negocierile Cristina Neagu - Buducnost, ci mai degrabă ce îşi propune formaţia din Podgorica pentru următorul sezon. În lumea handbalului se vorbeşte că actuala campioană a Europei ar putea pierde anumite jucătoare din primul ”7”. Oarecum, Buducnost s-a pregătit pentru un astfel de moment, iar de 1-2 ani antrenează în spatele starurilor o nouă echipă. Câteva jucătoare de 19-20 de ani au făcut deja pasul şi la echipa naţională a Muntenegrului, însă ele vor constitui noua bază după Jocurile Olimpice.

În funcţie de strategia pe care o vor definitiva şefii de la Podgorica, dacă vor face eforturi să păstreze cel puţin încă un an toate vedetele (a se înţelege vor convinge), ori va decide să înceapă un nou ciclu, depinde şi viitorul Cristinei Neagu, care a primit deja trei oferte extraordinare. Toate de la echipe care îşi doresc  să câştige Liga Campionilor, aspect care va fi determinant pentru interul stânga atunci când va lua o decizie. Cristina a fost ofertată în această perioadă de CSM Bucureşti, Gyor şi Rostov-Don. Cea mai bună ofertă financiară a venit din Rusia, însă CSM Bucureşti şi Gyor au o şansă în plus în cazul în care varianta Buducnost nu rămâne în picioare, în primul rând pentru că societatea îi este mult mai cunoscută şi s-ar adapta mult mai repede. Practic, în funcţie de ce îşi propune Buducnost depind multe alte mişcări pe piaţa transferurilor. 

Gyor o vrea pe Cristina Neagu, dar în acelaşi timp negociază şi cu Eduarda Amorim pentru o prelungire de contract. De aici, se naşte o nouă întrebare: Va încerca Gyor să le pună în aceeaşi echipă şi pe Amorim şi pe Neagu? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci la linia de 9 metri a formaţiei maghiare va fi mare ”aglomeraţie”, având în vedere numele care mai sunt la echipă: Gorbicz, Mork, Groot, Tomori. Plus linia a doua a naţionalei Ungariei, cu Planeta, Toth şi Kovacsics.

Dacă Gyor nu face din transferul Cristinei Neagu o miză de totul sau nimic, în schimb, CSM Bucureşti îşi doreşte cu ardoare cea mai bună handbalistă a României. Pentru transferul interului stânga, campioana României pare că a găsit şi un sponsor care să-i achite integral contractul! Iar dacă Neagu îşi va da acordul să vină la formaţia din Capitală, atunci ea ar putea fi urmată şi de alte două coechipiere de la Podgorica, Dragana Cvijic (pivot) şi Majda Mehmedovic (extremă stângă).

Pentru sezonul 2016-2017, CSM Bucureşti se va baza pe cel puţin 12 handbaliste din actualul lot:

  • portari: Grubisic, Iordache
  • extreme stânga: Curea
  • interi stânga: Torstensson, Bazaliu
  • centri: Gullden, Brădeanu
  • inter dreapta: L. Jorgensen
  • extreme dreapta: Martin, Vărzaru
  • pivoţi: Manea, Nan

Pe lângă Ana Paula Rodrigues, care a fost anunţată deja la Odense (Danemarca), începând din vară, formaţia pregătită de Kim Rasmussen se va despărţi foarte probabil şi de Fernanda da Silva, Maysa Pessoa şi Ekaterina Vetkova. Un alt semn de întrebare este în privinţa danezei Maria Fisker (extremă stânga), care are o clauză ce îi permite să plece cu un an mai devreme. Jucătoarea va da un răspuns în perioada următoare, dacă va continua cu CSM sau nu.

În cazul în care Neagu decide să revină din vară acasă şi să joace la CSM Bucureşti, atunci campioana României ar acoperi din start vreo 3 posturi, incluzând venirile celor menţionate mai sus, Cvijic şi Mehmedovic. La nivelul porţii, discuţiile sunt pentru aducerea unei campioane mondiale en-titre, norvegianca Silje Solberg!

Un transfer al Cristinei ar putea să o convingă şi pe Eliza Buceschi să vină la CSM. Tricolora a mai fost în discuţii şi în vara trecută, însă ea a ales Germania şi pentru a evita toate discuţiile unui transfer pe axa HCM Baia Mare - CSM Bucureşti. Eliza Buceschi a crescut mult valoric în ultimul an şi probabil că ar analiza serios posibilitatea de a juca din sezonul următor la o echipă şi mai mare, cu pretenţii la câştigarea Ligii Campionilor. Laura Chiper (extremă dreapta) este o altă ţintă a formaţiei CSM.

Există însă şi reversul medaliei, ca Neagu să rămână la Podgorica sau să aleagă oferta de la Gyor. Din surse ProSport, CSM Bucureşti şi-a făcut o strategie şi pentru un răspuns negativ al Cristinei. Eduarda Amorim, Estavana Polman şi Lois Abbingh ar fi soluţiile pentru postul de inter stânga, care să o dubleze pe Linnea Torstensson. Iar dacă Neagu nu vine în Bucureşti, atunci şansele ca Mehmedovic şi Cvijic să fie transferate scad.

CSM nu va renunţa la ideea de a aduce mai multe handbaliste din echipa naţională şi ar încerca să intre în negocieri cu un alt trio, Ardean - Ungureanu - Nechita, cu care şi-ar acoperi bine, de asemenea, trei posturi. Pentru a dubla postul de pivot, prima soluţie ar fi suedeza Linn Blohm (23 de ani), care în prezent joacă la Holstebro.

Un alt mare semn de întrebare este legat de jucătoarea care va umple golul pe inter dreapta, după plecarea braziliencei Cavaleiro. În acest sezon, CSM Bucureşti va miza pe Brădeanu şi la nevoie o reprofileză pe Carmen Martin. Pentru sezonul următor sunt pregătite trei variante, din care va alege una, în funcţie şi de cum se va acoperi pe celelalte posturi: Lazovic (Vardar), Van der Heijden (Esbjerg) şi Hagman (Holstebro). Van der Heijden ar putea fi adusă la ”pachet” cu Polman, Hagman cu Blohm, iar Lazovic cu Lekic, variantă care are şanse doar dacă nu se confirmă duetul Neagu - Buceschi.  

În acest moment, Cristina Neagu pare a fi regina de pe o tablă de şah, în funcţie de alegerea ei depinzând şi alte transferuri la CSM Bucureşti, dar şi la alte echipe de top din Europa. Nu sunt excluse şi alte transferuri surpriză. De urmărit ce se va întâmpla în perioada următoare... 

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.