Ce au avut de spus observatorul şi arbitrii după scandalul rasist de la partida HC Zalău - HCM Baia Mare. "În timpul jocurilor suntem ca într-un glob de sticlă"

11 feb 2016 3314 afişări Comentează şi tu Handbal
Ce au avut de spus observatorul şi arbitrii după scandalul rasist de la  partida HC Zalău - HCM Baia Mare. "În timpul jocurilor suntem ca într-un glob de sticlă" Foto: Paul URSACHI / MEDIAFAX

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Handbal s-a autosesizat în urma scandalului de rasism de la partida HC Zalău - HCM Baia Mare (scor 26-36), contând pentru etapa a 19-a Ligii Naţionale de Handbal feminin, astfel că a demarat deja cercetările. ProSport a încercat să stea de vorbă cu observatorul partidei, Bogdan Anton, văzut principalul vinovat pentru că nu a oprit meciul, pentru a lua măsurile care se cuvin în momentele în care Allison Pineau a fost ţinta unor scandări rasiste din partea unui grup de suporteri din Zalău. Oficialul partidei respective nu a dorit însă să se "apere": "Nu am voie să fac niciun fel de comentariu! Numai domnul preşedinte (n.r. Doru Manea, preşedintele Comisiei de Observatori) poate să ofere detalii".

ProSport l-a contactat şi pe Robert Harabagiu, unul dintre arbitrii partidei HC Zalău - HCM Baia Mare. "Noi suntem făcuţi în aşa fel încât să nu auzim ce se strigă în tribune. În timpul jocurilor suntem ca într-un glob de sticlă, trebuie să ne concentrăm doar la ce este în teren", a declarat arbitrul din Moreni, care a susţinut că nu a auzit acele scandări ale suporterilor echipei gazdă la adresa lui Allison Pineau. Robert Harabagiu a susţinut că a aflat de scandalul rasist abia a doua zi, "când am făcut şi un raport". "Pe tot parcursul jocului, la început, în pauză şi după terminarea acestuia nimeni nu ne-a semnalizat acele manisfertări. Dacă eram sesizaţi, automat am fi oprit jocul şi am fi consemnat în raportul de joc", a adăugat arbitrul.

În urma scandalului declanşat la partida HC Zalău - HCM Baia Mare, clubul oaspete a trimis o adresă inclusiv către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Cazul a ajuns şi pe masa Federaţiei Române de Handbal, care va dispune măsuri în urma analizei pe care o va face. "Fac apel la toţi cei implicaţi în handbal, cât şi la iubitorii acestui sport la toleranţă, la responsabilitate şi la respectarea spiritului de fair play. Federaţia Română de Handbal şi eu, personal, ne delimităm de orice acţiune rasistă, xenofobă sau de orice altă natură care poate leza demnitatea umană", a susţinut şi preşedintele FRH, Alexandru Dedu.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.