Alexandru Dedu: „Handbalul se joacă în general cu acest tip de jucător”. Când va renunța FRH la impunerea taliilor și care a fost media de înălțime a jucătoarelor la ultimul European de senioare

Redactor:
Marius Hutu
Alexandru Dedu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Problema taliilor în handbalul românesc, în sectorul juvenil, este un subiect sensibil, mai mereu a născut discuții contradictorii și probabil că se va dezbate mult pe această temă și în viitor. Zilele trecute am prezentat un caz mai puțin obișnuit, „izvorât” tocmai de la aceste cerințe de talii ale Federației Române de Handbal. CS United Galați s-a calificat pe teren la turneul semifinal II (junioare II), dar mai departe a mers LPS Iași, formație care a câștigat un meci din cele trei jocuri disputate, dar care a adunat mai multe puncte, ca urmare a bonusului de trei puncte acordat de FRH pentru faptul că a îndeplinit cerințele de talie. United Galați nu a avut jucătoare cu talie în teren. Cazul a fost prezentat AICI și a stârnit foarte multe comentarii, controverse în lumea handbalului.

Federația Română de Handbal a venit cu lămuriri în acest caz și a prezentat chiar pe site-ul oficial o analiză destul de complexă.

„Vom încerca să aducem lămuriri în această problemă care, privită din unghiuri diferite, are și rezultate diferite.

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, trebuie să pornim de la baza conceptului de talie, a selecției viitorilor sportivi practicanți ai jocului de handbal și să clarificăm ce sunt acestea.

În procesul de muncă al unui antrenor, selecția este activitatea care nu atrage rezultate concrete, în sensul că, atâta timp cât nu se vede și nu se evidențiază imediat, nu constituie argument de motivație. Cu toate acestea, poate fi cea mai importantă perioadă din lungul proces de formare al unui sportiv.

Ce este, de fapt, selecția? Un proces organizat și repetat de depistare timpurie a posibilităților înnăscute a copilului, juniorului, cu ajutorul unui sistem complex de criterii medicale, biologice, psihosociologice și motrice, pentru practicarea și specializarea lui ulterioară într-o disciplină sau probă sportivă.

Selecția medico-sportivă și identificarea talentelor începe prin observarea și aplicarea următoarelor criterii:

•           Sanogenetice: starea de sănătate

•           Parametri antropometrici: talie, greutate, compoziție corporală, lungimea anumitor segmente corporale etc;

•           Parametri funcționali: parametrii cardio-vasculari, neuro-motorii, psihologici etc;

•           Capacitate de efort (aerobă, anaerobă) => calitățile biomotrice.

Selecția nu este o operație unică, efectuată odată pentru totdeauna, ci un proces evolutiv, continuu si dinamic, strâns legat de creșterea și dezvoltarea somato-funcțională și motrică a copilului si adolescentului.

Vorbind de parametrii antropometrici și criteriile somatice, ne îndreptăm atenția spre taliile sportivelor – motivul recent al dezbaterilor din presă –  deoarece aceste criterii stabilesc parametrii care favorizează obținerea performanțelor în handbal, precum și nivelul de dezvoltare fizică generală.

Talia (înălțimea corpului) – este o cerință impusă la selecția și participarea la competiții în majoritatea sporturilor de echipă”, specifică pe site-ul oficial al FRH”.

Înainte de a trece la analiza concretă pe ultimul Campionat European de senioare din Suedia, forul condus de Alexandru Dedu a argumentat cu exemple din rugby și volei, unde de asemenea sunt prevăzute condiții de talie. „Așa se joacă sportul, cu caracteristici”, a punctat președintele FRH într-un interviu acordat pentru ProSport pe această temă, dar și pe alte subiecte.

Referindu-se strict la întrecerile din sectorul juvenil (feminin), FRH a evidențiat faptul că anumite cerințe de talie sunt impuse doar la junioare II și junioare III:

„Pe înțelesul tuturor: într-un joc de handbal de junioare II, echipele sunt obligate să folosească sportive cu valorile redate în tabelul de mai sus, respectiv un portar de 173 cm timp de 25 de minute și două jucătoare de câmp de 175 cm cu participare de 25 minute fiecare. Dacă echipa deține (sau nu deține) sportive conform descrierii mai sus, se pot folosi acele talii speciale care constituie alte avantaje, respectiv o sportivă stângace este asimilată cu două sportive de talie de 175 cm. Cum, de altfel, și un portar de 178 cm este considerat cu dublă talie. Tot de dublă talie beneficiază și sportiva înaltă de 180 cm.

Pentru echipele de junioare III se impun condiții mai mici de talie, redate în tabel, pe același principiu de regulament. În cazul junioarelor I, talia a fost scoasă, deoarece s-a dovedit că așteptările de creștere în cazul lor sunt aproape inexistente, iar pentru pasul spre înalta performanță selecția devine una impusă de necesitatea echipelor de senioare pe posturile de joc.

După cum se poate observa, modul de desfășurare nu îngrădește posibilitatea de participare la joc a sportivilor de talie mică în niciun fel, deoarece pe cele șapte posturi din jocul de handbal, vorbim de timpi efectivi de ocupare de către sportivii de talie într-o măsură foarte mică: un portar timp de 25 minute și câte un jucător de câmp timp de 25 x 2 minute. Cu alte cuvinte, alte cinci sportive de talii diferite se pot afla în același timp în teren.

Mergând cu exemplele mai departe, dintr-o echipă de 16 jucătoare înscrise pe raportul de joc, FRH impune participarea a minim 3 sportive de talie. Este aceasta o condiție prea dură?!

Răspunsul este ușor de anticipat și acesta vine în contextul actual al valorilor mondiale unde media de înălțime în marile competiții a crescut, având ca exemplu ultima ediție a Campionatului European de handbal feminin Suedia – 2016, unde media generală este redată cu roșu în tabelul de mai jos (pot fi regăsite mediile de înălțime pe țări și pe posturile de joc)

Cum se poate observa, cerințele de talie ale FRH impuse echipelor proprii de junioare au valori mai mici decât toate valorile rezultate din acest campionat european, admițând și faptul că e vorba de valori pentru senioare, dar reprezintă tendința spre care se îndreaptă handbalul modern

De ce talii înalte? Deoarece România trebuie să rămână în topul acestor valori, locul trei în clasamentul de mai sus nefiind întâmplător. Este rezultatul unor zeci de ani de selecție impusă și coordonată, este modul prin care rămâi conectat cu marile rezultate și, nu în ultimul rând, un proces de creștere a încrederii în forțele și valențele proprii. Jucătoarele înalte îți aduc forță, stabilitate, poți construi mult mai ușor sisteme defensive, neputând ignora cel mai recent Turneu Final 4 de la Budapesta, prin care s-a demonstrat că sistemul defensiv creat de echipele finaliste a făcut diferența pe teren. Media de înălțime a echipei câștigătoare, Gyor, în zona de  central a apărării, a fost de 186 cm!

Jucătoarele de talie medie și mică sunt la fel de importante. Ele își asigură locul impunându-se prin tehnicitate și rapiditate. Nora Mork, Anna Vyakhireva, Silvia Navarro și Stine Bredal  Oftedal reprezintă astfel de exemple la nivel mondial, dar și campionatul intern le poate oferi pe Irina Glibko, Roxana Gatzel sau Aneta Pârvuț.

Concluzionând, FRH va continua să își impună cerințele de talie, va rămâne consecventă în respectarea acestora și va găsi, totodată, modalități de stimulare a acelor antrenori care își dedică timpul selecției și descoperirii de talente naționale viitoare„, a motivat Federația Română de Handbal.

Alexandru Dedu a susținut că Federația Română de Handbal se ocupă cu performanța, iar primul punct în Statutul FRH este reprezentarea României în competițiile internaționale:

„La junioare II, avem talie 175 cea mai înaltă. Cerințele federației sunt sub ceea ce se joacă la nivel mondial. La Euro, Cehia a fost cea mai mică, a avut o medie de echipă de 172,14. Pe urmă, Franța, Spania, Polonia sunt sub 175, dar sunt în apropiere. Nu cerem talii pentru extreme, cu toate că extrema dreapă are 169, iar extrema stângă 171. Uitați-vă la portari… Talia noastră la portar este la 173, trebuie să joace 25 de minute. La Europene, talia la portar a fost de 179, atenție, medie! La inter, media este 179 pe stânga, 181 pe dreapta. Noi cerem 175. Unde vreau să ajung? Handbalul se joacă în general cu acest tip de jucător.

Federația Română de Handbal se ocupă cu performanța. Primul punct în Statutul FRH este reprezentarea României în competițiile internaționale. Regula taliilor este de vreo 30-40 ani. Dacă ne uităm în peisajul sportului romțnesc actual, toate sunt în cap, ca rezultate, ca abordare, ca tot. Spre bucuria noastră, handbalul încă este acolo, încă se bate, ne putem lua la piept cu toată lumea, nu ne ducem la terți. Ne punem întrebarea, oare nu este și o consecință a calității umane impusă prin Federație?  

Când Federeția Română de Handbal o să aibă 600.000 de legitimați cât are Franța, 1.350.000 cât are Germania, automat vom scoate taliile. Baza de selecție este atât de mare încât nu ai nevoie, lucrurile vin natural. Ori noi suntem doar 7.000. Ca să menținem o bază de selecție a jucătorilor succeptibili de a ajunge la o anumită vârstă în loturile naționale este neapărat nevoie să avem o bază cât mai mare. Mulți au spus: dar 2 jucători cu talie sunt mulți în teren, un jucător de câmp și un portar. În momentul în care scoatem unul, se înjumătățește baza de selecție.  Eu cred că problema reală este în acordarea gradaților în învățământ. Din câte știu eu, punctajul pentru o calificare la un turneu semifinal, la un turneu final este mult mai mare decât promovarea unui jucător la echipa națională. 

Jucătorii mici de înălțime sunt mult mai îndemânatici în procesul acesta, cei înalți explodează mult mai târziu. Deci este mai ușor de lucrat cu cei mici, sunt mai iuți, mai îndemânatici. Longilinii nu sunt îndemânatici, au nevoie de mult mai mult timp pentru a ajunge la măestrie sportivă. Și de aici un conflict pe care nu-l văd soluționat decât acordându-se beneficii de către Ministerul Educației și Cercetării pentru profesorii care au sportivi la loturile naționale. Și nu mă refer doar la handbal, pentru că aceeși problemă există și la alte sporturi. Cred că asta ar fi soluția!”, 

Ce a spus președintele FRH strict despre cazul United Galați:

„În Galați sunt patru echipe, CS United, Danubius, CSS Galați, Art Galați. CS United Galați are echipe la junioare II și III. La FRH au înscris patru jucătoare și un portar cu talie la junioare II și patru jucătoare plus doi portari la junioare III. Faptul că la acest turneu a folosit o singură talie, iar în restul campionatului a avut, nu este problema noastră. Celelalte echipe din aceeași localitate au îndeplinit criteriile. Sunt convins că acele sportive nu au fost la teren din motive obiective, dar CS United a folosit de-a lungul campionatului jucătoare cu talie, și-au văzut de treabă. Dintr-o dată, nu mai este bună talia. Vorbim de niște regulamente. În momentul în care te înscrii în campionat, în josul paginii scrie așa: am luat la cunoștință și respect regulamentele”.

  • „Pe foaia de joc sunt 16 jucători, iar noi spunem faptul că trei jucători trebuie să aibă o anumită înălțime. Deci, cei mici de înălțime chiar nu au loc între cei 13? Mai mult, nu spunem să joace tot meciul acele talii. Nu descurajăm sportivii mici de talie. Vranjes avea 169 și juca inter. De ce? Era bun! Cine dă afară un jucător bun din echipă, ca să bage unul de 2 metri? Cei mici inclusiv în echipele cu talie joacă pentru că sunt buni”, Alexandru Dedu, președinte FRH

În curând, în ProSport, discuție cu Alexandru Dedu despre…

Sistemele competiționale la nivelul Ligii Naționale. Cum se va juca din sezonul următor?

Ce șanse oferă naționalei masculine să se califice la Euro 2018 și motivul pentru care a fost aleasă Craiova ca gazdă pentru România – Belarus

Este barajul cu Austria pentru Mondialul din 2017 un nou început pentru naționala feminină?

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…