A apărut noua națională cu Târcă și Berbece în echipă. „Avem o generație frumoasă și valoroasă, vom face tot ce depinde de noi să le transmitem dorința de a fi cele mai bune”

Redactor:
Marius Hutu
A apărut noua națională cu Târcă și Berbece în echipă.
  • Publicat:
  • Actualizat:

România este gata să-și prezinte oficial o nouă generație în handbalul feminin, cea cu jucătoare născute în 1998-1999. Echipa pregătită de Mariana Târcă va susține sâmbătă (ora 18:30, Sala Rapid) și duminică (ora 10:00, Sala Chiajna) două jocuri de verificare cu reprezentativa similară a Danemarcei. Emoția este starea predominantă în cadrul lotului, având în vedere că junioarele vor susține primele meciuri pe teren propriu la nivel de junioare.

Cadete în vară când generația Cristinei Laslo și Bianca Bazaliu câștiga medalia de aur la Campionatul Mondial, fetele Marianei Târcă au făcut pasul către o nouă etapă în carieră. Este momentul în care junioarele născute în 1998-1999 încep să ia contact cu handbalul internațional, au ocazia să lupte pentru calificarea la primul lor turneu final – Campionatul European din 2015. Este pasul pe care trebuie să-l facă un eelev de la ciclul gimnazial la cel liceal. Până la calificările din luna martie, unde România va înfrunta Turcia și Finlanda, naționala de junioare va încerca să se evalueze: la sfârșitul acestei săptămâni cu Danemarca, iar peste o săptămână cu Franța, două dintre cele mai redutabile națiuni la acest nivel.

 „Sunt primele jocuri ale echipei care le dispută acasă, la nivel junioare, astfel că fetele sunt puțin emoționate, tracasate. Nu am avut nici timp, nici meciuri să creăm relațiile de joc. Interuman ele se simt, în schimb, foarte bine. Și eu am emoții foarte mari înaintea acestor partide, mai ales acum mă pun în pielea lor, știu ce trăiri au Avem două jocuri grele cu Danemarca, sunt foarte curioasă unde ne aflăm față de o țară care emite constant pretenții la nivel de junioare„, ne-a declarat Mariana Târcă.

Actuala națională are în spate presiunea unui titlu mondial…

De la constituirea lotului, actuala națională de junioare a mai avut două acțiuni, una de pregătire fizică în vară și alta de 5 jocuri peste hotare (2 meciuri cu Germania, și câte unul cu Austria, Polonia și Thuringer). „Avem o generație frumoasă, dar ne putem da seama cu adevărat unde suntem numai comparându-ne cu celelalte echipe”, a tras o primă concluzie fosta antrenoare a Rulmentului.

Pentru noua reprezentativă de junioare ștacheta este ridicată foarte sus. Predecesoarele, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu & Co au câștigat titlul mondial. „Sper să nu le apese în niciun fel acest aspect, fiecare generație are șansa ei. Generația pe care o conduc nu a avut atâtea stagii de pregătire internaționale și jocuri, dar sper ca acest lucru să nu fie un impediment. Îmi doresc ca fetele să iasă în evidență și cu stagii mai puține”, a afirmat Mariana Târcă.

… iar Sorina Târcă și Ana Maria Berbece au în plus și presiunea numelor ce au reprezentat în handbal Mariana Târcă, respectiv Dumitru Berbece

O presiune și mai mare apasă pe umerii Sorinei Târcă, nimeni alta decât fiica fostei mari handbaliste a României. Nici pentru Ana Maria Bercece nu va fi simplu de gestionat parcursul în viitorii ani, în condițiile în care tatăl junioare, Dumitru Berbece, a fost unul dintre cei mai mari jucători ai României pe postul de extremă dreapta.  „Copiii de foști sportivi simt apăsarea numelui, a carierei pe care au avut-o părinții. Am vorbit însă cu Sorina și i-am spus că talentul ei nu are legătură cu ce am reprezentat eu. Nu trebuie să se gândească deloc la acest aspect, oricum ea are ceva aparte. Dumnezeu a înzestrat-o cu tot ce are nevoie„, ne-a mărturisit Mariana Târcă.

„Individual, toate fetele sunt foarte valoroase”

Sorina Târcă evoluează pe postul de inter stânga, iar în prezent măsoară 1.75 metri și cântărește 56 de kilograme. „Trebuie să mai pună >, să mai crească. Eu de la 16 ani am mai luat 4 centimetri în înălțime. Dar toate fetele sunt deosebite, văd calități, am speranțe de la ele. Individual, toate fetele sunt foarte valoroase, numai că trebuie să le ajutăm să le și pună în parctică. Vor ajunge să joace ce trebuie atunci când și coeziunea va fi foarte bună. Este o generație talentată, vom face tot ce depinde de noi să le îndrumăm spre o cale a performanței, să le transmitem dorința de a fi cele mai bune”, a continuat selecționerul, care are la dispoziție o echipă destul de impresionantă ca talie, media fiind deja în jurul a 1.78 metri.

Mariana Târcă a descoperit cel puțin șase „stângace”

Mariana Târcă a fost una dintre cele mai bune „stângace” în handbalul mondial, astfel că era greu de presupus că nu va încerca să promoveze acum și câteva jucătoare de mâna stângă la naționala de junioare. Selecționerul nu are în lot 1-2 „stângace”, ci 6! „Dacă adăugăm antrenorii, dar și pe Gusi („n.r. Nicoleta Alexandrescu – antrenorul federal), ajungem la 9 jucătoare de mâna stângă”, a glumit Târcă, după care a continuat: „Vom încerca să le ținem pe toate aproape, nu numai pe ele, ci și pe celelalte fete pe care le avem în vedere. Este foarte mult de lucru, dar facem eforturi să le câștigăm. E altfel jocul cu jucătoare de mâna stângă, atât în extremă, cât și în inter drept, este mai echilibrat. Altfel pare că joci într-o aripă”. În handbalul românesc există în acest moment o penurie de „stângace”, atât la nivel de cluburi, cât și la echipele naționale.

  • Lotul național de junioare : generația 98-99
  • portari: Daciana Hosu (Corona), Elena Naghi (CSS Slatina), Bianca Avram (CNE Rm. Vâlcea)
  • extreme stânga: Elena Verde (CSS Slatina), Cristina Crețu (Corona Brașov), Antonia Cînță (Marta Baia Mare)
  • interi stânga: Sorina Târcă (Corona Brașov – ’99), Raluca Petruș (CSS Viitorul Cluj), Alexandra Muntean (CNE-Extrem Baia Mare)
  • centri: Alexandra Banciu (ASC Șc 181 București), Mădălina Oprică (Activ Plopeni – ’99)
  • interi dreapta: Bianca Dinuț (CSS Caracal – ’99), Daria Bucur (Corona Brașov – ’99), Andreea Tecar (CSS 2 Baia Mare)
  • extreme dreapta: Alexandra Badea (ASC Șc 181 București), Ana Maria Berbece (Corona Brașov – ’99), Alexandra Ganea (CNE – ’99)
  • pivoți: Teodora Popescu (CNE), Dolores Gialapu (CNE – ’99), Delia Radu (CNE)
  • Colectiv tehnic: Marianta Târcă, Nadina Dumitru, Luminița Huțupan (antrenori), Nicoleta Alexandrescu (antrenor federal), Marius Grancea (preparator fizic), Marius Stan (maseur)

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată în handbal?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen