7 concluzii după derby-ul CSM București – HCM Baia Mare 29-23. Unde a câștigat Bucureștiul meciul, ce îi lipsește HCM-ului și ce înseamnă victoria bucureștencelor în economia campionatului

Redactor:
Marius Hutu
7 concluzii după derby-ul CSM București - HCM Baia Mare 29-23. Unde a câștigat Bucureștiul meciul, ce îi lipsește HCM-ului și ce înseamnă victoria bucureștencelor în economia campionatului
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cu un lider adevărat în teren, o defensivă de fier, dar și o strategie perfectă în cadrul superiorității numerice, CSM București a tranșat clar derby-ul cu HCM Baia Mare de joi, scor 29-23. ProSport vă prezintă șapte concluzii de la acest meci, unul dintre cele mai spectaculoase din România în ultimii ani

Victoria clară a lui CSM București, scor 29-23, obținută contra lui HCM Baia Mare, în etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin a venit ca o mare surpriză nu prin prisma rezultatului final, ci a diferenței dintre cele două echipe. Practic, Baia Mare a contat doar în primele 12 minute ale partidei, nereușind să mai pună vreo problemă în restul partidei. Deși se aștepta un meci foarte echilibrat, cu puține goluri, băimărencele au fost dominate clar, iar pe parcursul părții secunde, Bucureștiul s-a desprins chiar și la nouă goluri! S-a terminat, până la urmă, 29-23, iar CSM-ul a anulat eșecul din tur, scor 21-24, păstrând, astfel, avantajul duelurilor directe în cazul unei egalități de puncte, dar și șansa de a urca pe locul 1 în sezonul regulat, în cazul în care își primește înapoi punctele de la TAS. 


Rodrigues (stânga) și Torstenson (la minge) au fost cele mai bune jucătoare ale CSM-ului în victoria cu HCM Baia Mare

  • Bucureștiul are un lider în persoana Linneei Torstenson. Jucătoarea completă care dă tonul pe teren

2010 a fost anul în care suedeza Linnea Torstenson a demonstrat că este liderul naționalei nordice, dar și una dintre cele mai bune jucătoare din handbalul mondial. Interul stânga de 31 de ani reușea, atunci, să câștige titlul de MVP al Euro 2010, la finele unui turneu în care Suedia a ajuns în finală, pierzând în fața Norvegiei. Cu 48 de goluri marcate, cinci mai puțin decât golghetera Cristina Neagu, dar mai ales impecabilă în defensivă, Torstenson n-a confirmat pe parcurs. E adevărat, a câștigat Cupa EHF cu FC Midtjylland în 2011 și Cupa Cupelor cu Viborg în sezonul trecut. Însă evoluțiile sale la Krim Ljubljana în perioada 2012-2014 nu s-au ridicat la nivelul obișnuit. Bucureștiul a avut, însă, încredere în ea, fiind unul dintre primele transferuri realizate de echipa din Capitală, iar Torstenson parcă a renăscut în România. Deși nu are o talie impresionantă, 1,86m, suedeza a devenit principalul „tunar” al echipei lui Mette Klit, dovadă și aruncarea de la 9 metri din ultima secundă a primei reprize de joi, care a păcălit atât zidul băimărean, cât și pe portarul Arenhardt. Însă cele cinci goluri marcate din cele 12 aruncări încercate în derby n-au fost la fel de importante ca aportul defensiv al suedezei. O stâncă în zona centrală, fără a excela, însă, în duritate, Torstenson s-a achitat excelent de sarcini. Alături de Ana Paula Rodrigues, interul stânga suedez este liderul Bucureștiului, un liant atât pe teren, cât și pe bancă.


Deziluzia se citește pe fața băimărencelor, care au venit să își salute fanii la finalul partidei

  • Colecția de vedete fără un lider. Baia Mare are nevoie de o jucătoare care să conducă

De un lider are nevoie și HCM Baia Mare în momentele dificile ale partidelor. Pentru că, momentan, echipa băimăreană arată doar ca o colecție de vedete. Una spectaculoasă, e adevărat, cu Herrem, Elisei, Ungureanu, Abbingh, Do Nascimento sau Davidenko, toate jucătoare de prim rang în handbalul mondial. Problema vine, însă, când echipa e condusă. S-a văzut asta și în meciurile cu Larvik, Metz sau Gyor, dar mai ales joi seară, la București. Dacă naționala de fete a României o are pe Neagu, iar Bucureștiul le are pe Torstenson sau Rodrigues, Baia Mare nu are la cine să apeleze. Corect, prin determinare, experiență și dorință de efort, Elisei își asumă, uneori, acest statut, mai ales atunci când Tiselj o folosește pe inter stânga. Doar că în momentele-cheie, Baia Mare nu își găsește salvatoarea. La meciul cu Larvik, campioana a ratat șapte aruncări de la 7 metri! La Metz, nicio jucătoare n-a fost destul de inspirată pentru a opri căderea inexplicabilă care a dus la un eșec la 10 goluri. Iar cu Bucureștiul, în afara unei tresăriri de orgoliu între minutele 22 și 26, când a revenit de la 12-6 la 12-10, prin golurile lui Davidenko, băimărencele au părut resemnate. Mult prea resemnate în condițiile date. Un lider – fie că se numește Gorbicz, Neagu sau Torstenson – unește echipa în momentele grele și ia asupra sa presiunea psihologică. Deocamdată, asta nu se vede la Baia Mare.

  • Baia Mare nu a părut interesată de meciul cu CSM, ci mai degrabă de Liga Campionilor

„Pentru noi nu este decât încă un meci pentru ca noi am tot avut derby-uri: după întâlnirea cu CSM avem un joc puternic cu Gyor și pe noi ne preocupă mai mult acum Liga Campionilor”. Este a doua declarație surprinzătoare pe care a avut-o Tone Tiselj în mandatul său la Baia Mare, după cea oferită ProSport în care spunea că meciul cu Gyor din tur este cel mai ușor al grupei. Deloc surprinzător, Baia Mare a pierdut atunci la o diferență de 8 goluri, 26-18! Tot Tiselj a declarat după meci că nu a avut decât două zile în care să pregătească bine meciul cu CSM București, iar acest lucru s-a văzut și în teren. Pur și simplu, băimărencele nu au avut soluții în ofensivă, ratând enorm chiar și din postură de 1 vs 1 cu Pessoa. Nici din punct de vedere mental lucrurile nu au stat mai bine, oaspetele neavând scânteia necesară pentru a reduce din handicap atunci când Bucureștiul se detașa.


Vetkova și Torstenson se apără excelent în acest sezon, defensiva fiind marele avantaj al CSM-ului

  • CSM București, cea mai bună defensivă din Liga Națională

Cu o medie de 21,4 goluri încasate pe meci, CSM-ul are cea mai bună defensivă din Liga Națională de handbal feminin. Experiența unor jucătoare precum Torstenson, Rodrigues, Manea, Vetkova sau Fachinello au ajutat Bucureștiul nu doar în meciul cu Baia Mare, ci pe parcursul întregului sezon. Chiar din amicalele jucate la Trofeul București, s-a dovedit că staff-ul tehnic al CSM-ului pune mare preț pe defensivă, rămânând fidel principiului „defensiva câștigă campionate”. Dacă cele mai multe goluri au fost primite de București într-un meci cu Universitatea Alexandrion Cluj, scor 38-28, în meciurile cu adevărat importante, defensiva CSM-ului a fost la nivel înalt și s-a achitat excelent de sarcini. Statistic, Bucureștiul a primit cu jumătate de gol pe meci mai puțin decât următoarea echipă în clasamentul defensivelor, HCM Baia Mare. În plus, în Maysa Pessoa, CSM-ul are și un goalkeeper de talie mondială, brazilianca reușind 13 intervenții excelente în derby-ul de joi, în ciuda unor evoluții fluctuante în ultima perioadă.

  • CSM-ul, senzațională cu om în plus: 8-0, scor parțial

De multe ori, echipele românești suferă de o adevărată „boală” în momentul în care au superioritate numerică, nereușind să profite de omul în plus de care beneficiază după eliminarea unui adversar. În acest sezon, însă, CSM-ul pare să pună mare preț pe superioritățile numerice. La meciul câștigat vinerea trecută contra Coronei Brașov (23-22), bucureștencele au deschis extrema aproape în fiecare fază în care au avut om în plus, schemă de manual în handbal. Situația nu s-a repetat la meciul cu HCM Baia Mare, însă parțialele pe superioritate au făcut diferența! Cu un joc curat în defensivă, Bucureștiul nu a avut nicio eliminare, spre deosebire de cele patru ale oaspetelor. Iar în momentele cu un om sau două în plus (n.r. – timp de un minut și 12 secunde, Baia Mare a evoluat în patru jucătoare, după eliminările lui Makeeva și Abbingh între minutele 41:26 și 42:38), Bucureștiul a făcut legea. Scorul parțial? 8-0! În condițiile în care diferența finală a fost de doar șase goluri, e lesne de înțeles cât de mult au contat superioritățile numerice ale CSM-ului.


Lui Lobach i-a fost greu să iasă din cleștele format de bucureștence în defensivă

  • Lupta la titlu, mai aprigă ca niciodată. TAS-ul decide campioana sezonului regulat 

După ani întregi în care campioanele au fost ușor de intuit, avem, în sfârșit, o luptă pe viață și pe moarte, dar și pe comisii, pentru titlul de campioană în Liga Națională de handbal feminin. În acest moment, după victoria de joi, Bucureștiul are un punct mai puțin în clasament față de campioana en-titre, după ce a pierdut în tur cu Baia Mare (24-21) și a cedat la masa verde (0-10) meciul cu SCM Craiova, în cazul „Ecusoanele”, unde a primit și un punct penalizare. Echipa bucureșteană a mers, însă, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), care va da o decizie până pe 20 aprilie, atunci când sezonul regulat al Ligii Naționale se încheie. O decizie favorabilă CSM-ului ar readuce echipa bucureșteană pe primul loc, în fața HCM-ului, care a pierdut două meciuri, atât cu Corona, din tur, cât și cel de joi. Iar atunci, bucureștencele ar avea avantajul terenului propriu într-o eventuală finală, jucând două din cele trei partide „acasă”, în Polivalentă.


Fanii CSM-ului au purtat tricouri imprimate cu un chip de tigru, simbolul echipei

  • 5.000 de spectatori, o asistență neașteptat de mare

Chiar dacă la meci au participat aproape toate grupele de copii și juniori ale CSM-ului – lucru perfect normal, orice mic handbalist a avut de învățat din acest meci – echipa bucureșteană a reușit să umple Sala Polivalentă. Lucru aproape imposibil de crezut la începutul sezonului și pentru că bucureștenii nu au fost obișnuiți cu echipe puternice de handbal. E de admirat că lupta crâncenă dintre CSM București și HCM Baia Mare a trezit pasiuni nebănuite – aproape 500 de băimăreni au venit la meci – fiind un semnal că sportul de calitate aduce spectatori, indiferent de ziua și ora la care se joacă.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup