Uniunea Ciclistă Internaţională va controla toate echipele pentru a preveni dopajul tehnologic

9 feb 2016 966 afişări Comentează şi tu Ciclism
Uniunea Ciclistă Internaţională va controla toate echipele pentru a preveni dopajul tehnologic

Brian Cookson, preşedintele Uniunii Cicliste Internaţionale, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că forul va monitoriza toate echipele pentru a preveni folosirea unor mijloace tehnologice ilegale în acest sport.

"S-a ajuns la situaţia în care trebuie să verificăm fiecare bicicletă înaintea unui concurs, inclusiv bicicletele care se află în maşinile echipelor", a declarat Cookson, potrivit The Guardian. El a adăugat că Uniunea Ciclistă Internaţională deţine în prezent o tehnologie îmbunătăţită de testare, pentru a preveni dopajul tehnologic.

Uniunea Ciclistă Internaţională a recunoscut că în primele două etape din Turul Qatarului, care se desfăşoară în această perioadă, nu a verificat bicicletele aflate în concurs, dar cu siguranţă vor urma controale inopinate.

Ideea dopajului tehnologic şi a bicicletelor motorizate a apărut în urmă cu două săptămâni, când cotidianul francez L-Equipe a prezentat un caz de dopaj tehnologic. Oficialii concursului mondial de ciclocros au descoperit un motor ascuns în cadrul bicicletei pe care concura belgianca Femke Van den Driessche. Campioană europeană U23, Femke van den Driessche era una dintre favoritele cursei şi la Campionatele Mondiale, însă a fost nevoită să treacă linia de sosire pe lângă bicicletă din cauza unor probleme mecanice. La inspecţie, oficialii au confirmat că este vorba despre primul caz de dopaj mecanic din istoria ciclismului.

Cotidianul Gazzetta dello Sport a publicat o anchetă privind dopajul tehnologic din ciclism, în care spune că unii cicliştii ar beneficia de biciclete dotate cu roţi speciale, ce produc între 20 şi 60 de waţi putere prin electromagnetism. Bicicletele costă în jur de 200.000 de euro.

Cicliştii ce vor folosi astfel de sisteme pot fi suspendaţi cel puţin şase luni şi amendaţi cu sume cuprinse între 20.000 şi 200.000 de franci elveţieni, potrivit Uniunii Cicliste Internaţionale.

MEDIAFAX

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.