Start fulminant, eşec previzibil! România a condus Croaţia cu 10-0, dar la final a cedat şi în jocul secund disputat la Eurobasket

2 sep 2017 852 afişări Comentează şi tu Baschet
Start fulminant, eşec previzibil! România a condus Croaţia cu 10-0, dar la final a cedat şi în jocul secund disputat la Eurobasket Foto: Dan TĂUŢAN / MEDIAFAX

Naţionala de baschet a României a pierdut cu 74-58 în faţa Croaţiei, în meciul secund la Eurobasket. Tricolorii şi-au îmbunătăţit evoluţia raportat la debutul cu Cehia, dar încă sunt departe de cele mai bune echipe de pe Bătrânul Continent. Pentru România urmează luni un meci istoric, cel împotriva Spaniei.

  • Echipa lui Marcel Ţenter a început cu un scor fabulos în faţa Croaţiei, scor 10-0. A urmat apoi însă un ”parţial” de 28-2!

Prezentă la un turneu final după o pauză de 30 de ani, România încearcă să se comporte ca un elev silitor, care învaţă de la o zi la alta, în condiţiile în care are un mare handicap de informaţii, experienţă la acest nivel, valoare, etc, în comparaţie cu adversarii pe care îi înfruntă. Sâmbătă seara, băieţii lui Marcel Ţenter i-au avut ca ”profesori” pe Bojan Bogdanovic şi Dario Saric, printre alţii, jucători căliţi în NBA.

După un debut timid cu Cehia, scor 68-83, România a intrat decisă să luptă împotriva unei naţionale cu cotă în Europa, chiar dacă rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor în ultimii ani. Iar partida a început cu un ireal 10-0, după două coşuri consecutive înscrise de la distanţă de Mandache şi Moldoveanu plus alte două reuşite de sub panou ale lui Baciu. Chiar şi adversara a fost suprinsă puţin de entuziasmul tricolorilor, astfel că antrenorul ”Aco” Petrovic a reacţionat cu un time-out după 4 minute de joc. O mişcare previzibilă, care avea însă să schimbe şi cursul jocului. Consecinţe? A urmat apoi un run de 10-0 pentru croaţi şi un parţial de 28-2 până în minutul 13 al jocului.

România a ajuns destul de repede în postura de a-şi urmări adversarul, dar un astfel de scenariu era aşteptat de la bun început. După cele două reuşite din debutul partidei, tricolorii au insistat mult prea mult pe aruncările de la distanţă, astfel că au ratat 12 aruncări de 3 puncte consecutive! Pe recuperare, tricolorii n-au avut nicio şansă în faţa unor jucători foarte înalţi precum cei ai Croaţiei, astfel că adversara s-a desprins fără să forţeze. Lucrurile au mers rău până când România a început să joace, să lupte mai mult în echipă. Astfel, diferenţa a început să se stabilizeze şi chiar să scadă în urma unor acţiuni cursive.

Croaţia nu a prins cea mai bună zi, dar nici nu s-a întrebuinţat foarte mult pentru a câştiga. De fiecare dată când România s-au apropiat la 10-12 puncte, băieţii lui Petrovic au luat viteză cu câte 1-2 aruncări de la distanţă care au ”calmat” rapid lucrurile. Până la urmă, Croaţia s-a impus cu 74-58, după un joc în care tricolorii au fost aproape trei sferturi în joc. Pentru România a fost, evident, o creştere calitativă faţă de partida cu Cehia, dar mai are multe lucruri de învăţat. Următorii ”profesori” sunt fraţii Gasol, dar şi alţi jucători extraordinari pe care Spania îi are la dispoziţie. 

Au înscris pentru România: Moldoveanu 14, Mandache 9, Olah 8, Paliciuc 7, Baciu 6, Calotă 4, Nicolescu 4, Kuti 3, Torok 3. Pentru Croaţia cel mai bun scorer a fost Bogdanovic – 21 puncte

Alte rezultate în grupa de la Cluj: Muntenegru – Ungaria 72-48, Spania – Cehia 93-56. Clasament: 1. Spania – 4 p, 2. Croaţia – 4 p, 3. Muntenegru – 3 p, 4. Cehia – 3 p, 5. România – 2 p, 6. Ungaria – 2 p.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.