„Bună! Sunt Victoria!” Unica formație neînvinsă din baschetul feminin european e din România

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

 

 

  • Universitatea Goldiș ICIM Arad a înregistrat 13 victorii în campionat și 4 succese în Liga Europei Centrale
  • Au fost luate în calcul partidele din campionat și din cupele europene
  • Grupări de renume din Europa au suferit eșecuri în acest sezon: Ekaterinburg (Rusia, 1), Fenerbahce (Turcia, 2) și Galatasaray (Turcia, 2).
  • În România doar formația masculină de handbal Potaissa Turda nu a pierdut vreun meci în sezonul 2013-2014
  • La echipa campioană joacă Monika Brosovsky-Boriga (39 de ani). În lot sunt cinci americance și o sârboaică
  • Antrenor e portughezul Jose Araujo. Dan Moraru (69 de ani), unul dintre cei mai experimentați oameni din baschetul românesc, e consilier tehnic. Marcel Urban e președintele clubului
  • ICIM întâlnește azi, în deplasare, pe Alba Iulia (primul tur al sferturilor Cupei României), live pe Digisport (17:45). Returul se va juca pe 11 ianuarie, la Arad, de la ora 21:00

Victoria se trăiește la prezentul continuu în Arad. Preludiul a avut loc în finala pentru titlul de anul trecut cu rivala din Târgoviște, iar sezonul de toamnă-iarnă a adus la foc continuu coș după coș. Succese după succese. Ținte noi după ținte vechi. Americance după americance. Încercări de depășire a propriilor limite. Recuperări după recuperări. Echipa a purtat din 1987 și până azi diverse titulaturi: Constructorul CSȘ, Baschet Club Arad, BC ICIM Arad, iar acum Universitatea Goldiș ICIM Arad. Mai mult ca oricând, formației i s-ar potrivi acum și numele… Victoria. De ce? Puțin mai jos…

Gruparea feminină Universitatea Goldiș ICIM Arad a realizat în sezonul 2013-2014 o performanță unică la nivelul baschetului continental. Campioana României a bifat victorii atât în Divizia A (13), cât și în Liga Europei Centrale (4), rezultat neatins în sezonul în curs de vreo formație de pe continent. Analizată din alt unghi, reușita grupării cu nouă titluri în palmares e egalată în sportul românesc doar de handbaliștii de la Potaissa Turda, care în acest sezon n-au cedat vreo întâlnire (Turda n-a fost însă angrenată în cupele europene).

STARTUL PERFECT LUAT ÎN TÂRGOVIȘTE

Aprinsă de la finele campionatului trecut, când arădencele au câștigat titlul la Târgoviște (3-2, la general), scânteia victoriilor s-a prelungit până în sezonul actual, deși drumul n-a fost pavat cu roze de la început. Stranierele care au pus capac trofeului au plecat, bugetul de salarii a scăzut, dar șefii echipei au găsit supradoza de inspirație care să mențină pe culmi trupa la care joacă Monika Brosovsky-Boriga (39 de ani). Iar performanțele se scriu în sala care exercită o atracție magnetică și asupra iubitorilor de fotbal care de multe ori iau cu asalt arena de peste 1500 de locuri.

ProSport a stat de vorbă ieri cu Dan Moraru (69 de ani), unul dintre cei mai importanți oameni din baschetul românesc, actual consilier tehnic la ICIM, pentru a afla secretele din spatele șirului neîntrerupt de succese. Fost antrenor al naționalei feminine, Moraru se află la 49-lea campionat consecutiv al carierei (din postura de jucător, dar și de antrenor și oficial) și spune că titlul cucerit anul trecut le-a alimentat cu ambiție pe arădence pentru un start perfect. „Noi ne-am duelat cu o echipă care jucase în Euroligă și care beneficia de un buget adecvat, consistent față de al nostru. Așadar, Târgoviște pornea favorită, însă motivația jucătoarelor și a antrenorilor a avut un rol esențial în cele cinci partide ale finalei. Cu o dorință imensă, am ajuns să câștigăm decisivul după ce în debutul confruntării eram conduși cu 18 puncte”, deschide Moraru o fereastră spre luna mai a anului trecut, lună care aducea și a patra finală repurtată din șapte în istoria încleștărilor cu vechea rivală din Dâmbovița.

SUSȚINUTE FINANCIAR DE UNIVERSITATEA VASILE GOLDIȘ ȘI DE PRIMĂ‚RIE

Arădencele luau caimacul într-un context dificil, fără salariile la zi și cu o bancă mai scurtă față de cea a grupării din Târgoviște. Însă succesul obținut le-a ridicat nivelul de energie pentru sezonul ce avea să urmeze. „Din cauza situației existente în baschetul românesc, jucătorii autohtoni de valoare sunt din ce în ce mai puțini și de asta ajungem să apelăm la străini. Chiar dacă ne-au plecat americancele, am găsit altele de o valoare și un preț foarte bun. Și au fost eficiente până acum. Am adus un antrenor tânăr din Portugalia, Jose Araujo (n.r. – 42 de ani), priceput și deschis la nou”, continuă Moraru. Morișca partidelor încheiate cu capul sus în unicul sport care te ține cu bărbia ridicată s-a pus din nou în mișcare și lucrurile aveau să ia o traiectorie normală. Susținută financiar de Universitatea Vasile Goldiș și de Primăria Arad, ICIM pornea ca din tun în noua ediție, dar și în grupa Ligii Europei Centrale, competiție în care a obținut patru victorii: 77-61 cu Flying Foxes Wien (acasă), 75-72 cu CSU Alba Iulia (în deplasare), 85-56 cu Cajki (acasă) și 96-70 cu Brno (în deplasare). Situată pe primul loc, ICIM nu mai are cum să rateze Final Four-ul celei de-a treia competiții intercluburi din Europa, iar cel mai mult le ispitește un nou titlu pe fetele tridentului Urban-Moraru-Araujo.

„JOCUL ECHIPEI SE AXEAZĂ‚ MULT PE PIVOT”

Și pare că maiourile galben-albastre țin la degetul mic, până acum, orice adversar. „Mecanismul echipei se bazează foarte mult pe jocul pe pivot și pe eficacitatea celor două fete care evoluează pe acest post. În plus, o avem pe Monica (n.r. Brosovszky-Boriga), care în martie va împlini 40 de ani. Fizicul o ajută foarte mult, știu bine, pentru că și eu am evoluat până la 40 de ani”, mai șterge praful de pe amintiri Dan Moraru, omul care s-a aflat pe bancă la ultimul titlu.

Pe de o parte, statistica de la jumătatea acestui sezon e menită să le ofere fetelor de la Arad un imbold psihic pentru partea a doua a maratonului de sub panou. Pe de altă parte, parcursul fără cusur poate genera o tensiune suplimentară pentru jucătoarele creditate cu prima șansă la câștigarea campionatului. Mentalitatea, pregătirea, abordarea meciurilor și siguranța financiară reprezintă factori care pot menține mixul româno-american de la Arad în cursa stabilirii unor noi recorduri. Pentru că salutul „Bună! Sunt Victoria!” vor să-l spună pe diverse tonalități până la finele Diviziei A și până la finalul Ligii Europei Centrale.

 

  • Liga Europei Centrale este a treia competiție ca valoare de pe continent după Euroliga și Eurocup
  • Universitatea Goldiș ICIM se află pe primul loc în campionat cu 26 de puncte. E urmată de Alba Iulia (25) și Târgoviște (24)
  • În ierarhia grupărilor europene Aradul se află pe poziția 45

5 lei costă un bilet la meciurile echipei în Polivalenta din Arad când intrarea nu e liberă

1500 de spectatori asistă, în medie, la un meci tare al grupării din Arad

  • CSM Târgovișteși ICIM Arad au pus monopol pe titlu în România în ultimii 18 ani. Nici o altă echipă nu a reușit să mai câștige tricourile de campioane din 1997 încoace, când ACRO București devenea campioană.

 

„Este o senzație plăcută, după munca depusă, să fim neînvinși la finalul primei părți a campionatului. Am reușit acest lucru chiar dacă am început pregătirile un pic mai târziu ca adversarii noștri. Acum toți ne respectă mai mult, dar mai e muncă.

Laura Broomfield (extremă)

„Avem jucătoare cu experiență, am progresat mult, și avem mentalitatea necesară să abordăm disputele așa cum trebuie. Secretele noastre? Nu pot să le divulg, pentru că altfel nu ar mai fi secrete. Unul dintre ele este că nimeni nu are antrenor ca noi”.

Destiny Williams (extremă)

LOTUL DE JUCĂ‚TOARE

4. Adela Mercea (25 de ani) – fundaș
5. Jence Rhoads (SUA, 25 de ani) – conducător de joc
6. Andra Manea (18 ani) – extremă
7. Diana Moraru (20 de ani) – extremă
8. Donica Cosby (SUA, 25 de ani) – extremă
9. Destiny Williams (SUA, 22 de ani) – extremă
10. Monika Brosovszky – Boriga (39 de ani) – extremă
11. Laura Broomfield (SUA, 23 de ani) – extremă
12. Luminița Manta (23 de ani) – pivot
13. Monica Engelman (SUA, 22 de ani) – pivot
14. Alina Crăciun (20 de ani) – pivot
15. Suzana Milovanovici (Serbia, 34 de ani) – extremă

Antrenor: Jose Araujo (Portugalia)
Președinte: Marcel Urban
Consilier tehnic: Dan Moraru
Maseur: Cristina Stângă
Ofițer de presă: Ciprian Petcuț

PALMARES

1991-1992 Vicecampioană națională

1992-1993 Vicecampioana Națională, participantă până
în turul 2 in European Cup Liliana Ronchetti.

1993-1994 Campioană națională, Grupele European Cup
Liliana Ronchetti.

1994-1995 Participantă până în turul 2 al Cupei Campionilor
Europeni

1997-1998 Campioană națională, turul 2 European Cup
Liliana Ronchetti.

1998-1999 Campioană națională

1999-2000 Campioană națională

2000-2001 Campioană națională

2001-2002 Vicecampioană națională

2003-2004 Vicecampioană națională

2005-2006 Campioană națională și locul 3 la
Cupa României

2006 – 2007 Vicecampioană națională și locul II
în Cupa României, Campioana națională la Junioare I,
calificată în 16-imile EuroCup Women 2007

2007 – 2008 Campioană națională, Loc 3 la Cupa
României și calificată în 16-imile EuroCup 2008; –
Campioană națională la Tineret

2009 Calificare în 16-imile Eurocup

2009 – 2010 Vicecampioană națională

 2010-2011 Campioană Liga Europei Centrale

2011 Campioană națională

2011 Cupa României

2012 Vicecampioană Liga Europei Centrale

2012 Loc 3 Cupa României

2012 Loc 3 în campionat

2013 Loc 3 Cupa României

 2013 Campioana Ligii Europei Centrale

2013 Campioană națională

JUCĂ‚TOARE REPREZENTATIVE ÎN ISTORIA CLUBULUI

Monika Brosovszky-Boriga, Diana Ciupe-Pop, Lavinia Jurcă, Laura Nițulescu, Anca Nițulescu, Bianca Drăguș Urban, Cristina Matei-Tamaș, Anca Stoenescu, Andra Mandache, Anne-Marie Părău, Sheena Moore, Alicia Gladden, Cherisse Graham, Suzana Milovanovic, Jennifer Risper, Christina Wirth, Chrissy Givens.

 

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup