VIDEO | Robi Mureșan, singurul motociclist înscris într-un „mondial”, strânge bani pentru a reprezenta România: „E posibil să nu ajung la a doua cursă, din lipsă de bani. Concurez pentru România din orgoliu”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Azi, 22 martie 2015, cel mai cunoscut nume din motociclismul viteză al României împlinește 24 de ani. Pe Robert Mureșan, singurul pilot al țării care a participat în MotoGP, la clasa 125cc, l-am găsit la Arad, acasă, acolo unde se pregătea să își sărbătorească ziua de naștere. L-am provocat la un interviu prin Skype pentru a afla de la el care sunt planurile pentru startul sezonului 2015 în Superbike, la clasa Superstock 1000, acolo unde Robi va concura pentru al doilea an consecutiv. 

În interviul video pe care îl puteți urmări în player-ul de mai sus veți putea afla cum a reușit românul să depășească o serie de problemele întâlnite sezonul trecut, dar și care sunt eforturile pe care le face pentru a putea duce la capăt sezonul 2015. 

La mulți ani, Robi! Cum sărbătorești azi? Ai voie să mănânci tort?
Multumesc! Am voie tort, dar nu o să exagerez. Voi face câteva grătare pentru prieteni și încercăm să ne simțim bine.

Cu forma fizică pentru competiție cum stai? Prima cursă e pe 12 aprilie.
Stau bine, am făcut antrenamente fizice în toată perioada de după Sărbători, din punctul ăsta de vedere nu cred că voi avea probleme. Singura problemă poate să fie lipsa de antrenament cu motocicleta, antrenamentul specific.

De când s-a terminat sezonul 2014 și până acum ce antrenament cu motocicleta ai?
Am doar cu cea de motocross, nu am reușit să strângem un buget necesar pentru a face un antrenament cu motocicleta de curse și, din păcate, vom intra în prima cursă cu acest deficit. Sperăm că o să mă descurc.

Prima cursă e cea unde anul trecut ai căzut în ultimul tur. Cum crezi că o să fie anul acesta la Aragon.
Sunt două aspecte. În primul rând, anul trecut, deși am avut un test în februarie la Almeria, Aragonul a fost un circuit nou pentru mine. Deși anul acesta voi merge fără antrenament, de data asta cunosc circuitul. Sper să fiu tot acolo, undeva la locul 10. Nu pot să am așteptări foarte mari având în vedere că nu m-am mai urcat de 5-6 luni pe motocicleta de viteză.

Motocicleta pe care vei concura are îmbunătățiri față de anul trecut?
Are îmbunătățiri. Anul trecut, la Aragon, am mers cu motocicleta de 2013, anul ăsta o să merg cu cea de 2014. Sunt cu un an în urmă. Dar, evident, e aceeași motocicletă cu care am mers în ultimele etape. Sper să fie o îmbunătățire.

De la Aragon vei pleca imediat la Assen. Ești pregătit? Anul trecut a plouat și ai avut probleme cu motocicleta.
În primul rând, sperăm să ajungem la Assen. Aragon-ul este acoperit, dar Assen-ul nu este acoperit din punct de vedere financiar. Aici avem încă de lucru, e un stres foarte mare. Probabil că va trebui să rezolvăm treaba asta în timp ce vom fi la Aragon.

Există posibilitatea să nu poți ajunge la Assen?
Da, există posibilitatea asta și este destul de mare. Pentru că e foarte scurt timpul, de abia am reușit să găsim o cale pentru Aragon. Sper că o clasare bună acolo să reușim să facem ceva pentru Assen. Cât despre ploaie, am reușit să ducem motocicleta în Germania și s-a confirmat problema pe care eu am presupus-o la un moment dat. Băieții noștri de la echipă nu au știut să seteze modul de ploaie la traction control. Nu am avut traction control deloc, era zero, mai rău decât pe uscat. Așa am căzut la Assen.

Au învățat băieții să îl activeze?
Au învățat cât de cât, dar îți dai seama că ei nu sunt ingineri telemetriști, sunt simpli mecanici. Ne-ar prinde bine un telemetrist care poate să interpreteze, care știe ce să facă atunci când apare o situație neașteptată.

Haide să vorbim despre bani pentru că lumea trebuie să știe că în motorsport, din păcate, talentul nu este de ajuns. Care ar fi bugetul necesar pentru acest sezon?
Bugetul ar fi undeva la 100.000 de euro, începând cu prima etapă, plus două teste în pauza de vară. În plus, să putem aduce și un inginer după primele două etape, pentru că la început sigur nu vom reuși acest lucru. Tot începând cu Imola sperăm să putem aduce și modelul nou de BMW S1000 RR, specificație 2015. Cam ăsta ar fi bugetul minim pentru a avea condițiile necesare să ajungem în primii zece.

Există discuții cu sponsori?
Sunt, dar nu e nimic concret. E greu pentru toată lumea, ori au bugetul de media acoperit ori nu au buget pentru așa ceva. Nu știu ce să spun, încă așteptăm și sperăm să miște lucrurile puțin după prima etapă. 

Ai terminat pe locul 13 sezonul trecut. Dacă ai da deoparte stresul financiar, pe ce loc anticipezi că ai putea termina în acest sezon?
Eu cred că ar putea fi chiar mai bine decât un top 10. Eu spun că nu ar fi greu să avem clasări în primii cinci, dacă am avea motocicleta nouă și inginerul. Fără probleme am fi la bătaie în primii cinci. 

Faptul că ai rezolvat bugetul pentru prima cursă e exclusiv meritul familiei și al apropiaților?
Nu, avem și un mic ajutor, despre asta nu pot discuta în momentul de față. Este foarte greu pentru noi, ne putem descurca cu deplasările, dar nu în maniera în care să acoperim o etapă întreagă. Oricum, cred că în acest an calendarul este făcut foarte aiurea, exact când ai nevoie mai mare de buget, în prima parte, sunt cinci etape una după alta.

Tu simți că reprezinți România în competiția asta, având în vedere că România nu prea își găsește timp și finanțe pentru a te sprijini? E o întrebare care poate fi adresată tuturor reprezentanților din motorsport.
Și nu numai celor din motorsport, din păcate. Normal că reprezint România, dar mai mult pentru orgoliul meu, nu și pentru că simt că primesc un ajutor. Sunt la ora actuală singurul sportiv din motociclism la un campionat mondial și nu am niciun ajutor din partea țării. Mi se pare puțin deplasat. Nu e normal, indiferent de sport, să ai un singur sportiv care să te reprezinte la un campionat mondial și să nu îi poți oferi un minimum de suținere. Mai ales că nu vorbim despre milioane de euro, ca în alte sporturi. Mă uit la Germania, Franța, Spania, au sute de sportivi în campionatele mondiale și niciunul nu are probleme de buget. Și atunci mă întreb la ce nivel suntem noi dacă nu putem susține un singur sportiv.

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să am de-a face cu el"
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată a Adinei Maria
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată…
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în faliment
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în faliment
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…