Wa-li, împăratul Chinei!** Impresionanta poveste a profesorului român care a fost angajat de chinezi să le coordoneze lotul olimpic de maraton

Redactor:
Andru Nenciu
Wa-li, împăratul Chinei!** Impresionanta poveste a profesorului român care a fost angajat de chinezi să le coordoneze lotul olimpic de maraton
  • Publicat:
  • Actualizat:

Calitatea antrenorilor români e recunoscută pe toate meridianele! Ultimul ambasador de seamă: Vali Tomescu (36 de ani), omul din spatele aurului olimpic la maraton cucerit în 2008 de Constantina Diță. Tehnicianul a acumulat de-atunci o experiență vastă, un capital de popularitate imens în lumea atletismului, fluturând steagul României ori de câte ori a avut ocazia. Pe cine a impresionat? Ardeleanul din comuna Haghig le-a înviorat retina chiar și chinezilor care au demarat cu minuțiozitate planul de urmărire. L-au analizat, au cerut referințe, l-au chemat la interviuri și recent au parafat un contract care sporește valoarea întregii școli sportive românești. Vali Tomescu va deveni antrenorul coordonator al lotului feminin de maraton al Chinei, imediat după JO, la Londra el urmând a fi consilierul echipei. Contractul se va întinde pe patru ani.

Vali, un ardelean molcom și echilibrat cum va face față într-o țară în care totul se mișcă amețitor de repede?
Un ardelean care forțat de împrejurări preferă să plece din nou de „acasă” în lumea mare. Am un curaj demn doar de moștenitorii unui neam deosebit, dintr-o țară foarte bogată și, culmea ironiei, săracă! O să mă adaptez, asa cum am făcut-o și în SUA știind că progresul meu ca individ nu poate apărea decât cu fiecare ieșire din micul meu Haghig (n.r. – comună lângă Sf. Gheorghe) spre SUA și acum și mai departe până în China. N-am visat vreodată să trăiesc în China și abia aștept să încep o nouă experiență.

Cum a venit această ofertă și cât au durat negocierile?
Propunerea a sosit prin managerul Brendan Reilly, același om care o reprezintă pe Constantina Diță și cu care noi am lucrat din anul 2002. El a fost interpelat de partea chineză și de aici a început totul. Discuțiile au început de anul trecut din septembrie și au durat până în martie, când s-a ajuns la finalizarea negocierilor.

Nu ți-e teamă de o astfel de experiență? Pe cât se întinde contractul și ce obiective ai?
Nu mi-e frică! Știu ce am de făcut, am curaj să-mi asum o asemenea responsabilitate și o voi duce la bun sfârșit. În final, voi avea doar de câștigat ca experiență, ca valoare, imagine și împlinire profesională. Contractul se întinde pe patru ani de zile – un ciclu olimpic 2012-2016 – iar obiectivele sunt maxime: medalie la Campionatul Mondial din 2015 și aur olimpic la Rio de Janeiro 2016.

15 atlete dintr-un miliard de oameni

De ce crezi că te-au ales pe tine și de ce i-ai ales tu pe ei?
În mod evident… au avut discuții și negocieri și cu alți antrenori din lume, însă după ce m-au invitat la interviu în China, totul s-a simplificat enorm și au făcut o propunere concretă în urma interviului. Au contat mai multe detalii: valoarea, experiența, faptul că am lucrat și în mediul universitar în SUA, probabil și succesul din 2008 din Beijing. Au contat și referințele pe care le-am primit, a contat și energia pe care am etalat-o în timpul interviului. Eu i-am ales pe ei pentru că există un potențial fantastic să pot realiza mare performanță, o să am acces la cercetare, de asemenea legătura cu SUA o voi continua prin aspectele științifice aplicabile în procesul de antrenament și prin publicații științifice comune.

Aurul cucerit în 2008 a contat decisiv în alegerea lor?
Nu știu dacă decisiv, dar a cântărit mult. Cred că experiența din SUA a contat cel mai mult (n.r. – antrenor-profesor la University of Louisiana), faptul că sunt încă tânăr și că vin dintr-o țară ex-comunistă. Dar și curajul pe care îl am asumându-mi acest proiect de patru ani.

Cât vei câștiga?
Bine! Am un contract serios de la o țară serioasă, care în ultimii ani a tot adus antrenori din străinătate.

Care e prima senzație când te gândești că va trebui să alegi cele mai bune trei sportive dintr-un miliard de oameni?
Responsabilitate! Aceasta este senzația! Am o serie de criterii după care voi efectua selecția, însă voi alege în jur de 15 atlete nu doar trei!

„Voi avea translator. De citit și scris…nu mă încumet!”

Pe o scară de la 1 la 10 cum le percepi pe chinezoaice din punct de vedere al valorii lor în lume?
China a fost prima în clasamentul pe medalii la JO 2008, deci e o țară cu ambiții mari și cu resurse arhisuficiente să continue acest trend. Chinezoaicele sunt ușor undeva între 7-8 pe o scară valorică în lume, să nu uităm că la maratonul olimpic din Beijing au avut două atlete pe locurile 3-4 ceea ce spune foarte mult despre potențialul lor ca țară.

Cum te vei înțelege cu viitoarele eleve?
O să am translator și, probabil că, odată ajuns acolo, voi încerca să învăț cât de mult pot să vorbesc chineza! De scris sau citit… nu mă încumet.

Când vei intra practic în pâine și unde va fi cantonamentul?
Ar fi trebuit să încep pe 31 martie, însă voi debuta pe 24 martie. Bazele de pregătire vor fi în China, în zonele de altitudine, unde sunt situate centrele olimpice. Vom efectua stagii de pregătire și în afara Chinei, adică în Statele Unite și în Europa.

Ți se par niște sportivi mai ambițioși decât românii, mai disciplinați, cu calități superioare?
China s-a dezvoltat foarte mult și asta nu se putea decât cu o condiție: muncă! Apoi, disciplină și mândria de a fi chinezi. Sportivii lor au dat mereu dovadă de devotament față de țară, fiind dispuși la sacrificii și muncă titanică pentru a-și reprezenta țara cât mai aproape de perfecțiune.

Dacă va trebui să fluturi steagul Chinei după Londra o vei face?
Cu siguranță că da! Ar fi un exemplu că dacă te afli într-un mediu corect, poți face performanță, poate așa ar învăța și România că nu se poate mare performanță fără să-și respecte valorile. În condițiile în care România nu a reușit să plătească unicul aur la maraton, e normal să mă îndrept către alte variante unde eu să pot excela în meseria mea.


N-am avut timp în 2008 să descopăr bine Marele Zid chinezesc. Acum, poate îmi voi face timp să iau fiecare treaptă pas cu pas
Vali Tomescu, antrenor lot maraton China

Îi doresc lui Vali tot binele din lume și mult succes în China
Constantina Diță, campioană olimpică la maraton

1 un an a lucrat Tomescu la Universitatea Louisiana. El a fost antrenor și profesor implicându-se și în proiecte științifice


CE TREBUIE SĂ‚ ȘTIE TOMESCU ÎN CHINA
ADEVĂ‚RAT SAU FALS?
ª 50% din obiectele false de pe piața mondială provin din China. Mărci celebre sunt imitate de chinezi, în top aflându-se îmbrăcămintea, țigările, telefoanele sau DVD-urile. În centrul Beijingului există un magazin de tip „Unirea” în care un ceas fake Breitling sau Audemars Piguet costă cam 30 de euro. În timpul JO din 2008, majoritatea sportivilor luau cu asalt acest centru comercial

BEM, BEM , BEM… APĂ‚ POLUATĂ‚
90% din apa din subteranul orașelor este poluată, la fel ca și 75% din apa râurilor și a lacurilor. Asta înseamnă că aproximativ 700 de milioane de locuitori ai Chinei beau apă contaminată. În timpul JO 2008, sportivii și antrenorii erau atenționați să nu bea apă de la chiuvetă în Satul Olimpic. Toți au primit o cheie-breloc prin care aveau acces la niște frigidere imense poziționate în curtea Satului Olimpic.

CINE IA TRICOUL GALBEN?
Bicicleta e cel mai răspândit „mijloc de transport” în China. În fiecare an, se fabrică în această țară peste 17 milioane de biciclete! În timpul maratonului olimpic, când Pușa Diță a luat aurul suprem, Vali Tomescu a acompaniat-o de pe margine rulând și strigând de pe o bicicletă. „Sincronul” s-a terminat când tehnicianul a căzut de pe bicicletă, apoi a fost oprit de un lanț de polițiști.

GUSTURILE NU SE DISCUTĂ‚
În mâncarea chinezească, principalele ingrediente sunt tăițeii, legumele și orezul. La tot pasul însă, în orașele mari, fast-foodurile răsar ca taximetriștii după ploaie. McDonald s, KFC sau Pizza Hut ocupă spații importante în țara asiatică. „N-am preferințe! Eu mănânc lejer meniuri chinezești, chiar mă și pricep să folosesc ustensilele lor”, susține Vali.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării Stăpânului Moldovei! Totul a fost filmat cu o dronă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen