Sumele pentru Beijing s-au prescris!** Constantina Diță este în pragul depresiei: „Și-au bătut joc de noi! Dacă știam, nici nu mai concuram pentru România”

Redactor:
Andru Nenciu
Sumele pentru Beijing s-au prescris!** Constantina Diță este în pragul depresiei:
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Toate țările își respectă campionii, numai noi nu!”, spune Pușa
Circuitul Guvern – Ministerul Administrației și Internelor (M.A.I.) – CS Dinamo ar fi trebuit să le furnizeze încă din 2008 sportivilor legitimați la clubul din Ștefan cel Mare recompensele financiare pentru performanțele olimpice din Beijing (locurile 1-5). Pe acest canal s-a produs însă o ruptură și dinamoviștii și-au verificat conturile degeaba timp de doi ani! Vina a fost pasată ca o minge de ping-pong între cei ce s-au perindat pe la conducerea ministerului și capii de la Dinamo, însă a urmat un declic. La inițiativa Elisabetei Lipă, banii au început să vină cu țârâita (20-25%)! „Bun și așa, decât cu buza umflată”, și-au spus olimpicii.

În tot acest timp, în birourile din bulevardul Ștefan cel Mare s-a pasat gălușca fierbinte de la un șef la altul, pentru că nici fostul președinte Marcel Popescu și nici actuala șefă nu au reușit să „spargă” ușa seifului de la M.A.I, iar primii care au tras un semnal de alarmă au fost Constantina Diță și antrenorul său, Vali Tomescu (foto dreapta). Primele acțiuni de recuperare a banilor s-au petrecut în martie 2012, pentru ca în iulie, susținut de ProSport, Tomescu să-i trimită premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă. Primul ministru a promis că va repara eroarea, Lipă a depus documentația la Ministerul de Finanțe, însă ieri s-a aflat oficial decizia strigătoare la cer. Sumele restante din 2008 s-au prescris și nu mai pot fi acordate, a sunat anunțul sec de la Finanțe! Aflată în Erie (Colorado), Constatina Diță (42 de ani) și-a exprimat mâhnirea prin intermediul ProSport.

Pușa, ai aflat răspunsul celor de la Finanțe?
(pauză câteva secunde) Această informație mi-a survenit încă de dimineață, mi-a stricat toată ziua! Acum mă duc spre o clinică de tratament, pentru că medicii din South Denver mi-au identificat o problemă la coloană. Știi cum e… până la urmă e mai importantă sănătatea și încerc puțin să mă detașez de știrea care mi-a provocat o stare de amărăciune. Am coloana vertebrală curbată din cauza efortului depus în toți acești ani și acum merg periodic la doctor pentru a mi-o îndrepta. Inițial, parcurgeam distanța până la clinică în 50 de minute, dar acum am găsit una aproape în Erie (n.r. orașul în care locuiește Pușa – statul Colorado).

Steaua da, Dinamo ba

Dacă ai fi tânără…
(ne întrerupe) Dacă aș fi tânără, nu aș mai lua-o de la capăt în România. Aș zice: nu! Și nu pentru români, ci pentru cei care conduc țara. Toate statele își respectă campionii, sportivii în general, numai noi… nu! Bine, aici discuția se complică pentru că până la urmă, clubul Steaua a avut bani să-și plătească medaliații din China chiar în acel an, la noi, la Dinamo, nu s-a putut.

Eroarea era pe cale să fie remediată după ce premierul Victor Ponta a anunțat în iulie că banii vor fi acordați…
(debusolată) Da, acum nu prea mai am speranțe. Sunt dezamăgită, întrucât speram și eu și Vali (n.r. Tomescu, fostul soț și antrenor) să primim banii, pentru că până la urmă nu ne-ar fi dați de pomană. Sunt munciți, ne-am pierdut sănătatea pentru medalie și am câștigat noi toți medalii nu numai pentru noi, ci și pentru România. Imnul nu s-a cântat în beijing doar pentru mine, ci pentru toți oamenii din România. Mă leagă de țară și mă impresionează faptul că mă opresc oamenii pe stradă și îmi spun: „Doamnă, ne-ați făcut să plângem!”.

În opinia ta cui crezi că-i aparține vina?
Nici nu mai știu…Politicienii care stau în fotolii și nu-i interesează soarta sportului, pentru că altfel s-ar interesa de o sumă de 28.000 de euro cât aș avea eu să primesc. Cheltuiesc milioane pentru alegeri! După medalia cucerită în Beijing, a fost frumos, m-a sunat președintele României imediat. Acum nu mai sunt atât de importantă. Vina îi aparține Ministerului de Interne și clubului Dinamo. Pentru că Dinamo a făcut ștatele de plată. Victor Ponta a dat dovadă de bunăvoință, și a făcut acea promisiune pentru că s-a bazat pe ceva palpabil, poate. În același timp, le-a dat speranșe unor oameni ca noi, speranțe deșarte însă. Acum, nu mai încredere în absolut nimeni și în nimic. Pot chiar să spun că mi-am luat gândul de la bani, doar un miracol ar mai putea să schimbe ceva.

Finanțele au prescris banii restanți
Șefa CS Dinamo, Elisabeta Lipă a declarat că sunt șanse minime ca sportivii să își mai primească banii restanți din premierile ce trebuiau acordate pentru JO 2008. „Am făcut o adresă către Ministerul Finanțelor așa cum ne-a cerut premierul Victor Ponta pentru a suplimenta bugetul și pentru a plăti sumele, dar am primit un răspuns prin care eram înștiințați că aceste sume nu mai pot fi acordate după patru ani. S-au prescris. Mai mult de atât nu putem face!”, a explicat ea. Suma restantă este de 1.350.000 lei, după în ce 2010 sportivii au primit în total 400.000 lei.

De râsul curcilor! Pentru pista de la Tg. Jiu s-au găsit bani
Guvernul României a alocat ieri suma de un milion de lei către Primăria Tg. Jiu pentru modernizarea Stadionului Municipal din oraș. Directorul de investiții din cadrul Primăriei, Raul Chiriac, a declarat că banii au fost solicitați încă din primăvară, după ce clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu modernizase gazonul stadionului pe care își dispută meciurile, suma urmând acum să fie folosită pentru amenajarea pistei de atletism a stadionului. „Au fost acele lucrări de modernizare a gazonului, care s-au încheiat de mult, dar noi am rămas să reamenajăm pista de atletism. Am făcut ce a depins de noi, dar pentru zgură nu am avut fonduri”, a spus acesta.

Drăgulescu: „E dreptul nostru!”
În situația olimpicilor care nu și-au primit banii de la Beijing se află și Marian Drăgulescu. Ocupant al locului 4 la sărituri, Marian, în prezent legitimat la Clubul Steaua, este dezamăgit de felul în care au evoluat lucrurile. „Încă mai sper să ne primim acești bani, este un drept câștigat prin efort, prin multă muncă. Sunt dezamăgit de această decizie de a nu ne mai da banii pentru că am impresia că în acest fel nu se stimulează valoarea și performanța și te face să te gândești de 50 de ori dacă te mai înhami la un nou ciclu olimpic”, a spus acesta.

HANDBAL
Roibu a demisionat de la Oltchim

Constantin Roibu, directorul SC Oltchim, principala societate care susține activitatea echipei de handbal, a demisionat ieri din funcție. Managerul vâlcean este omul care a clădit marea echipă a Oltchimului de azi, favorită la câștigarea Ligii Campionilor în sezonul 2012-2013. Demisia lui Roibu ar putea avea repercusiuni și asupra clubului de handbal, chiar dacă în acest moment situația grupării este stabilă din punct de vedere financiar.

Încerc să-mi canalizez toată energia pe educația pe care i-o dau fiului meu, Rafael
Constantina DIȚĂ‚, campioană olimpică maraton JO 2008

1,3 milioane de lei ar trebui să primească dinamoviștii

Tocală: „M.A.I. trebuia să găsească soluția”
Președintele Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, Carmen Tocală, susține că sumele restante care se cuvin olimpicilor de la Beijing trebuiau să vină din fondurile Ministerului Administrației și Internelor. „S-a înțeles greșit. Soluția trebuia găsită la MAI, care ar fi trebuit să plătească restanțele respective din surse proprii”, a spus șefa sportului.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen