VIDEO REPORTAJ | 3 minute şi 42 de secunde. Incursiune pe un vas de croazieră lansat în Southampton

27 mai 2015 2825 afişări Special

de Andru NENCIU        editor video: Costin GRIGORAŞ

Timpul dovedeşte că se practică sport pretutindeni. De la mediile neconvenţionale în care au loc concursurile de scrimă şi demonstrativele de tenis, la săritura lui Felix Baumgartner din Stratosferă (a atins 1.342 km/h), mişcările olimpicilor români din charterul care i-a transportat timp de 10 ore spre J.O. din Beijing şi până la exerciţiile militarilor ruşi din submarinele Varshavianka. Sport se face însă şi pe al treilea vas de croazieră ca mărime din lume, Anthem of the Seas, posesorul celei mai mari săli multifuncţionale pe apă. SeaPlex este o arenă cât un sfert din Polivalenta din Parcul Tineretului şi poate căpăta noi forme în funcţie de disciplina care se practică în bijuteria din vaporul companiei Royal Caribbean. Totul în contextul în care croazierele au devenit un produs turistic din ce în ce mai accesibil tuturor persoanelor, nu numai acelora cu venituri foarte ridicate, spre exemplu, o noapte la bordul Anthem of the Seas, cu toate mesele incluse, facilităţi sportive şi acces la toate mijloacele de divertisment, e comparabilă cu o noapte petrecută la un hotel de lux de pe Litoralul Mării Negre.

  • ProSport a intrat timp de 48 ore în universul vasului de croazieră Anthem of the Seas şi vă prezintă şi modul în care pasagerii vaporului de aproape 200.000 de tone îşi pot satisface nevoia de divertisment sportiv după o masă copioasă într-unul dintre restaurantele de lux sau un spectacol vizionat în Royal Theatre

Construit în aproape trei ani, începând cu 2012, în Germania, la Papenburg, de către compania nemţească Meyer Werft pentru colosul american Royal Caribbean, Anthem of the Seas a costat peste 900 de milioane de dolari şi a devenit cel mai scump vas de pe Planetă. Cu 18 punţi, dintre care 16 destinate pasagerilor, a treia navă ca mărime din lume a fost lansată în portul din Southampton (la aproape 100 de km de Londra), portul oraşului cunoscut în sport şi prin echipa de Premier League la care evoluează fotbalistul român Florin Gardoş.


Cele mai multe nave de croazieră au fost construite de-a lungul anilor în patru şantiere navale: Meyer Werft (în Papenburg, Germania şi Turku, Finalnda), Fincantieri (Italia), STX (în Coreea de Sud şi în Saint Nazaire, Franţa) şi Mitsubishi Heavy Industries (Japonia)


Cuibărit alături de nave ce par doar nişte pitici, Anthem a fost proiectat de unii dintre cei mai cunoscuţi ingineri ai lumii, iar de la o depărtare de câteva bătăi de inimă pare rezultatul unor efecte speciale. Nu l-ar mişca niciun strănut al lui Godzilla sau King Kong, iar unicitatea îi este conferită nu numai de design şi modalităţile de petrecere a timpului liber (magazine scumpe înşirate pe artera bulevardului principal, discoteci, baruri cu specific), ci şi de opţiunile variate de care se pot bucura până şi cei care n-au mai practicat sport de când şi-au luat scutire înaintea liceului. Ideea e că fiecare oră petrecută pe un vas de croazieră îţi redefineşte termenul de vacanţă, de relaxare,


1822 e anul în care a fost fondată prima companie de vase de croazieră, Peninsular and Oriental Steam Navigation Company. Vasele sale efectuau ruta Anglia - Peninsula Iberică


Despre vasele de croazieră poţi să te documentezi şi în stele, poţi să asculţi poveştile celor care s-au bucurat de o vacanţă unică în larg la nesfârşit, dar spiritul care te învăluie pe un vapor nu-l poţi simţi decât dacă ai păşit pe scara unui hotel plutitor de mii de tone.

Anthem of the Seas e lung cât cinci aparate de zbor Boeing 747 sau cât trei terenuri de fotbal (o provocare pentru portarii cu dinamită în gheată), iar cele 18 deckuri îl transformă într-o navă cu totul şi cu totul specială. Se spune că ar fi de 11 ori mai mare ca o balenă albastră, iar cele 2.090 de cabine cu care e echipat îi conferă un plus chiar şi în faţa impozantului Waldorf Astoria din Manhattan. Pentru cine l-a vizitat. Pentru cine nu... Poate compara cu Marriott să spunem, sau cu Lupul singuratic Intercontinental. Pentru că inginerii au prevăzut totul. Chiar şi mijloacele de transport pentru vizitatorii care şi-au lăsat simţul măsurii acasă şi vor să-şi tonifice gambele sau cvadricepşii la sala de forţă. În cazul în care febra musculară le blochează trenul inferior, cele 16 lifturi de la bord îi fac să uite că şi-au flexat vreodată genunchiul pe scări. Up and down, up and down, vorba melodiei. Şi cum azi, ca şi ieri, lumea se află pe picior de fugă, viteza e esenţială. Chiar şi în mijlocul mării sau al oceanului. Cea pe care o poţi atinge pe pista de atletism ce înconjoară deckul 16 variază, dar subiectul îl vom trata mai târziu.


O croazieră cu vasul Anthem of the Seas începe acasă, unde pasagerii îşi pot face online cartea de îmbarcare, îşi pot încărca propria fotografie pentru cardul ID şi pot primi confirmarea digitală de îmbarcare. Dacă au parcurs toţi paşii mai sus menţionaţi, în momentul în care ajung în portul de îmbarcare pasagerii pot urca la bordul vasului în 10 minute fără să mai treacă pe la ghişeul de check-in, fără a mai completa formulare şi mai ales fără să mai aştepte la cozi.


Destindere la o viteză de croazieră: 41 de km/h

Viteza vaporului Anthem of the Seas e una de croazieră (22 noduri – 41 km/h), dar ceea ce îl apropie de cele mai rapide sporturi din lume e faptul că motoarele vasului inaugurat pe 20 aprilie dezvoltă o putere similară cu cea exercitată de 24 de maşini de Formula 1. Fiecare propulsor din cele 4 ale navei beneficiază de 4.694 de cai putere! Mult sau puţin, senzaţia e dătătoare de speranţă. Viteză are şi sistemul wi-fi. Pentru că oricât de bine lucrat ar fi un candelabru din cristal ce gâdilă tavanul, tot vei vedea oameni în poziţia ghiocelului. Cu capul în jos, spre ecranul telefonului. Flori rare devin doar aceia care nu frunzăresc smart-phone-urile pe punţi, în restaurante, în magazine sau chiar în piscine. Internet wireless de mare viteză (oferit în parteneriat cu compania O3b) se găseşete doar la bordul navelor Anthem of the Seas, Quantum of the Seas, Allure of the Seas şi Oasis of the Seas, celelalte vase din flotă dispunând de alt tip de internet.

Nou-nouţ e şi barul din faţa căruia îţi culegi fălcile de pe jos. După o zi în care ai intenţionat să cuprinzi totul cu privirea, o seară pe scaunul unui bar devine compresa rece sprijinită pe frunte. Şi nu e vorba despre unul dintre barurile de lângă piscine sau despre cele montate inteligent în apropierea celor 16 lifturi. Anthem inovează cu un bar în care cocktailurile sunt preparate de... roboţi. Androizi mai îndemânatici ca Tom Cruise în filmul Cocktail par că au mişcări împănate cu acrobaţiile lui Dan Grecu. Prepară licoarea cu migală şi ţi-o aşează sub nas. E un nou episod al luptei fără sfârşit dintre om şi maşină, unul care atrage neîncetat. Iar cadrul te teleportează în viitor cu ajutorul atmosferei: başi puternici, ritm sacadat şi inundaţie de lucşi. Pasagerii pot folosi chiar tablete pentru a comanda, iar apoi devin spectatorii unei reprezentaţii speciale a celor doi "barmani" cu circuite. De un singur inconvenient te loveşti în barul roboţilor: nu ai cum să le laşi bacşiş!

Te relaxezi, dar prinzi şi aripi. Cum funcţionează zborul într-o capsulă înaltă de 7 metri

Şi cum goana după palpitaţii specifică oricărei vacanţe continuă prin labirintul hotelului plutitor, n-ai cum să nu ajungi şi la unul dintre polii de interes ai vedetei Royal Caribbean: RipCord by iFly. Sună puţin pompos, nu? Cum şi cât îţi satisface nevoia de divertisment această învenţie? RipCord devine prima experienţă de paraşutism la bordul unui vas de croazieră ce permite oricui să sfideze gravitaţia într-un mediu controlat. Zborul are loc într-o capsulă din sticlă înaltă de 7 metri, înconjurată de o platformă pe care apropiaţii îşi pot lărgi zâmbetul privindu-te cum îţi stă inima-n loc. Înainte de a folosi această facilitate, pasagerii trebuie să se înregistreze şi să participe la un curs în care li se prezintă un filmuleţ şi se arată poziţia corectă de zbor şi semnalele folosite de instructori. Ideea e bună. Şi dacă n-ai fost gimnast, paraşutist, baschetbalist, săritor cu prăjina sau săritor în înălţime măcar aşa poţi simţi că prinzi aripi. Ca-n sloganul energizantului sau ca în melodia lui R.Kelly: I Believe I Can Fly, I Believe I Can Touch The Sky.


Royal Caribbean e proprietara a două resorturi-oraş unde şi nava Anthem of the Seas ar putea ajunge în călătoriile sale. Acestea sunt Labadee, în partea de nord din Haiti, şi Coco Cay din Bahamas. În 2010, la puţin timp după cutremurul care a devastat Haiti, lumea turismului s-a împărţit în privinţa vizitelor vaselor de mare tonaj ale companiei din Florida. Boardul companiei a trebuit să vină cu argumente în susţinerea deciziei de a-şi continua itinerariul şi spre Labadee. Cum unii clienţi fideli invocau teama generată de epicentrul cutremurului, aflat la 60 de mile de oaza de vis din Haiti, reprezentanţii firmei şi-au motivat hotărârea prin faptul că nu-i pot lăsa pe localnici la greu. Vasele companiei au transportat în perioada dificilă de după seism toate resursele necesare pentru intrarea în normal a comnităţii. Pe 12 ianuarie 2010, în Haiti a avut loc un cutremur de 7 grade pe scara Richter, urmat de 52 de replici! Se spune că au murit peste 230.000 de oameni.


Şi cu un cocktail, adrenalină în vene şi o supradoză de voie bună, poţi chiar atinge şi cerul. Albastru jos, albastru sus! Chiar dacă nu eşti Felix Baumgartner să te catapultezi din stratosferă cu o viteză superioară vitezei sunetului, îţi poţi testa imaginaţia din North Star. O delicatesă pusă la copt pentru entertainment de către creatorii Anthem tot pentru amatorii de înălţimi. Se cheamă North Star şi nu e nevoie de traducere. Se cheamă North Star şi-ţi poţi chiar pune o dorinţă. Ce este North Star de fapt? O capsulă din sticlă ce te duce cu gândul la Captain Piccard se ridică la peste 90 de metri de mare sau ocean. După caz. E localizată pe puntea superioară în partea din faţă a vasului şi de la distanţă capătă forma unei bijuterii. Dacă intri în ea, senzaţia de libertate se împleteşte cu o mini-teamă care te face să te gândeşti la iubită sau amantă, mamă sau tată, garsonieră sau maşină şi la rate sau salariu. Durează cât o pauză a unui meci de fotbal – 15 minute – iar panorama care ţi se deschide la apus sau la răsărit ţi se lipeşte definitiv de suflet când simţi că atingi cerul cu creştetul capului. Pentru cei cu rău de înălţime, cărora li se încordează fiecare muşchi din setul de şase, li se recomandă multă gheaţă. Într-un pahar de soi. Sau o refacere într-un butoi de gheaţă. Asemenea atleţilor care se înfig câte 60 de secunde în butoiul îngheţat.


50 de milioane de lire sterline e suma, potrivit oficialilor Royal Caribbean, care va fi livrată în acest an către autorităţile din Southampton, potrivit express.co.uk

  • Royal Caribbean e reprezentată în România de World Travel, companie al cărei preşedinte este Nicolae Demetriade

Atleţi, supraponderali, prichindei, femei sau bărbaţi, toţi sunt atraşi la bordul Anthem of the Seas şi de sport. Nu vă gândiţi că ar plonja cineva în apă. E imposibil! Însă facilităţile adresate amatorilor de sport te atrag neîncetat pe uriaşul greu de aproape 200.000 de tone. Şi cum nava de la Royal Caribbean nu putea să nu ofere spaţii dedicate sportului, oamenii realizaţi, bine poziţionaţi social, îşi întreţin pasiunea pentru mişcare până la vârste apreciabile.

Nu trebuie să-ţi doreşti să iei un casting pentru Mister Olympia dacă ai deschis uşa sălii de forţă. Şi nici nu trebuie să-ţi oţeleşti musculatura. După nopţile lungi petrecute într-un loc special al vasului şi dimineţile leneşe, vizitatorii pot arde câteva calorii alergând pe bandă sau optând pentru diferitele aparate sofisticate ce transformă sala de fitness şi într-un loc de joacă. O joacă mai altfel se poate desfăşura şi în cele două bazine de dimensiuni reduse.

Recrearea înseamnă şi alergare. O pistă de atletism înconjoară puntea nr.15

Oamenii care au construit vasul ştiu că specialiştii în sănătate susţin că orice copil trebuie să pornească în viaţă după ce ia contact obligatoriu cu două sporturi: atletism şi înot. Aşa că au prevăzut şi piscine, şi o pistă de atletism. Deoarece alergarea reprezintă baza tuturor activităţilor fizice, încă de când trecem la poziţia bipedă şi astfel e logic să avem grupe de muşchi care lucrează mai intens atunci când ardem calorii chiar şi în infrastructura pusă la punct pe vas.

Dar la cele două piscine mai curate ca un nufăr mai mult se stă. Persoane cu gâtul veşnic ud se răsfaţă, de regulă, sub umbreluţa de la un cocktail. Se mai şi înoată. Dar doar pentru poze şi pentru a se mai ridica puţin nivelul de energie. Un imbold psihic se poate căpăta însă alergând pe pista de atletism ce înconjoară ultimul deck al navei Anthem of the Seas. Da, aţi citit bine. O pistă din tartan, cu două culoare, sporeşte nota de dinamism a vasului înregistrat în Bahamas. Are o lungime de 550 m, cu 150 de metri mai lungă ca o pistă a unui stadion atestat de IAAF (Federaţia Internaţională de Atletism), şi deţine o putere fantastică asupra trecătorilor. Şi cum ignori totul când eşti captivat de ceva, pista de atletism are capacitatea de a-ţi purta paşii fără să realizezi spre un alt loc în care sportul se împleteşte cu divertismentul.

În spatele vasului, îţi poţi face alte amintiri pentru bătrâneţe. Cu nişte bermude de Hawai, viteză de reacţie, puţin echilibru şi un suflet curajos, poţi avea îndrăzneala să intri pe simulatorul de surfing. Ce este mai exact? Poziţionată la “coada” navei, acolo unde simţi o oarecare nelinişte când priveşti peste bord şi vezi cum uriaşul plutitor împarte valurile în două, arena de surfing e o pantă albastră accesorizată cu o instalaţie sofisticată. Maşinăria modelează micile valuri în aşa fel încât pasionaţii disciplinei nautice pot fanda pe planşa specială după cum şi cât le e pofta. Doar gleznele, genunchii şi abdomenul să-i ţină!

Vacanţa pe mare înseamnă şi o multitudine de sporturi. În SeaPlex se joacă baschet!

Din punct de vedere sportiv, piesa de rezistenţă a celui de-al treilea vas din lume ca dimensiuni este SeaPlex, cea mai mare arenă de sport pe mare. Amplasată pe deckul 15, SeaPlex devine locul în care te poţi simţi şi bine şi rău în acelaşi timp. Pentru că din SeaPlex pleci şi învins dacă iei parte la o competiţie sportivă. Totul e simplu. În sala normală sunt montate panouri de baschet, iar unicul sport care te ţine cu capul mereu sus e cel mai practicat pe vasul al cărei naşă este Emma Wilby. Sporturile sunt dispuse pe ore. Spre seară, panourile sunt demontate şi parchetul devine pistă pentru role, asfel că amatorii de viteză îşi pot testa veleităţile chiar şi pe mare sau pe ocean. Şi pentru că pe vasul pe care sunt aşteptaţi aproape 100.000 de turişti în acest sezon poţi face o incursiune şi în lumea copilăriei, după lăsatul serii, pista pentru role ia altă formă. Celebrele maşinuţe care se ciocnesc, “bumper cars”, invadează parchetul alunecos. După luni întregi în care ai mers ca un automat la birou şi te-ai culcat în minte cu problemele de a doua zi, o teleportare în universul copilăriei, al "maşinuţelor care se buşesc", are puterea nu numai de a te relaxa ci şi de a te umple cu speranţa că pe apă găseşti uneori mult mai multe mijloace de divertisment faţă de cât găseşti pe ţărm.Cu zgâlţâit sau fără tremur de groază la volanul maşinuţelor, refacerea se poate efectua în tribunele celei mai mari arene pe mare din lume. Obişnuitele scaune din tribune nu există, pentru că orice metru pătrat e fructificat pe deckul 15. În locul tribunelor sunt aşezate fie mese de tenis de masă, fie mese de fotbal, fie canapele confortabile puse în faţa play-station-urilor. Desigur, mai ales pentru cei care vor veni din China, ţară în care tenisul de masă e sport naţional şi deţine 3 milioane de jucători (1.000 are România), mingile mici din plastic, urmaşele defunctelor din celuloid, vor fi adevărată magie. Şi cum de la sport până la o nefericită accidentare uşoară e o distanţă de doar un chibrit, Anthem of the Seas dispune şi de o echipă medicală formată dintr-un medic şi două asistente.

Tenisul de masă îţi verifică viteza de reacţie, de deplasare şi de anticipare chiar şi în vacanţă

Cu zgâlţâit sau fără tremur de groază la volanul maşinuţelor, refacerea se poate efectua în tribunele celei mai mari arene pe mare din lume. Obişnuitele scaune din tribune nu există, pentru că orice metru pătrat e fructificat pe deckul 15. În locul tribunelor sunt aşezate fie mese de tenis de masă, fie mese de fotbal, fie canapele confortabile puse în faţa play-station-urilor. Desigur, mai ales pentru cei care vor veni din China, ţară în care tenisul de masă e sport naţional şi deţine 3 milioane de jucători (1.000 are România), mingile mici din plastic, urmaşele defunctelor din celuloid, vor fi adevărată magie. Şi cum de la sport până la o nefericită accidentare uşoară e o distanţă de doar un chibrit, Anthem of the Seas dispune şi de o echipă medicală formată dintr-un medic şi două asistente.

  • La bordul Anthem of The Seas pot fi satisfăcute şi cele mai sceptice papile gustative prin multitudinea de restaurante prezente pe vaporul Royal Caribbean. Clienţii pot încerca de la preparatele rustice ale bucătăriei italiene la JAMIE's ITALIAN, la supa de scoici din New England şi puiul bătut din Sud care apar pe meniul din AMERICAN ICON GRILL. Cele 18 restaurante îi atrag cu o putere magnetică pe turişti, iar Izumi, Chops Grille, Wonderland sau Michael's Genuine Pub sunt alte locuri în care nu aveţi cum să nu intraţi dacă alegeţi să vă petreceţi vacanţa pe mare.
  • După o porţie de divertisment sau încărcare fizică într-un spaţiu anume al vasului, clienţii se pot odihni în cele mai spaţioase şi avansate tipuri de cabine din toate timpurile, cum se arată în ghidul vaporului de la Royal Caribbean. Prin inovaţii şi design, camerele oferă doza de confort necesară, iar fiecare cabină are vedere către mare. În clasa Quantum debutează apartamentul Junior Suite pentru familie. Situate în partea din spate a vasului, apartamentele Loft sunt mai spaţioase şi oferă o privelişte unică a mării sau a oceanului.

Pe mare, la bordul unui vas de această categorie e posibil orice. Poate fi perceput drept un mall, un hotel de mari dimesiuni sau un cartier de lux. Şi cum luxul merge mereu la braţ şi cu casinourile, Anthem a răspuns şi nevoii celor care se joacă nu numai în arena multifuncţională de sport. Pentru cei cu dare de mână, ruleta şi aparatele multicolore exercită o fascinaţie aparte asupra lor. Şi-ar pierde şi cămaşa în locul în care se surpă averi, dar şi camera plină de tentaţii face parte din spectacolul relaxant de pe mare. De fapt e un maraton al show-urilor, întrucât vaporul celor de la Royal Caribbean are darul de a te îmbăta cu parfumul unor curente muzicale sau cu parfumul unor epoci.

We will rock you, spectacolul pe care vrei să-l revezi

Asta se întâmplă de fapt în toate focarele de cultură. În Royal Theatre poţi viziona spectacolul We Will Rock You în care cele mai cunoscute melodii ale legendarei trupe Queen sunt puse cap la cap pentru a spune povestea unor persoane boeme care luptă să instaureze gândirea liberă, moda şi muzica live într-un viitor îndepărtat în care toţi se îmbracă, gândesc şi acţionează la fel. Two 70 e scena în care printr-o abordare futuristă a divertismentului se îmbină într-un spectacol grandios tehnologia avansată cu dansatori, cântăreţi şi muzicieni. Sau spectacolul Vistarama transformă scena într-un ocean, prin imagini reale şi imaginare: specatorii sunt transportaţi în câteva secunde în spaţiul cosmic, într-o pădure tropicală sau chiar în New York. O operaţie artistică savant găsită.

În New York, într-o pădure tropicală sau în spaţiul cosmic, o plecare în croazieră, chiar şi pentru o zi şi jumătate la lansarea unui vas de croazieră are puterea de a te face să evadezi din rutina cotidiană, să vezi viaţa din alte perspective şi să înveţi să fructifici fiecare secundă. Nu trebuie să ţinteşti nivelul de viaţă al unor oameni cu buzunarele doldora de dolari, trebuie doar să te informezi şi să te documentezi, să pui în balanţă şi să alegi. În gând cu Speranţa din Toate Pânzele Sus, chiar şi câteva ore petrecute pe mare te ajută să te încarci fizic şi psihic şi ajungi să descoperi la bordul unui colos de 348 m lungime şi 41 m lăţime nivelul pe care l-a atins industria navală propulsată de minţi strălucitoare şi computere iscusite. Merită trăită experienţa pe orice vas de croazieră, nu e nevoie decât de puţin timp liber. Odată ce l-ai văzut şi ai păşit pe punte, eşti contaminat iremediabil.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.