STUDIU DE CAZ | Victima, neadaptatul, deprimatul, fragilul sau arogantul. De ce nu a reuşit Vlad Chiricheş în Premier League: analiza oamenilor importanţi care i-au influenţat cariera şi indiciile din cifre. E Galata pasul potrivit?

16 iul 2015 12097 afişări Comentează şi tu Special
STUDIU DE CAZ | Victima, neadaptatul, deprimatul, fragilul sau arogantul. De ce nu a reuşit Vlad Chiricheş în Premier League: analiza oamenilor importanţi care i-au influenţat cariera şi indiciile din cifre. E Galata pasul potrivit?

„Un jucător groaznic. Pasele sale sunt atroce. Pare de asemenea să aibă o atitudine apatică. Nu şi-a asigurat locul printre titulari şi nici măcar nu pare în stare de asta. E sub Fazio şi Dier, chiar şi pentru postul de fundaş dreapta. Aşa că, vindeţi-l şi luaţi ceva mai bun de banii ăştia”, scrie un fan al lui Tottenham, sub pseudonimul „John”, într-un sondaj realizat de Here is the City, site-ul de business şi de sport din Marea Britanie cu cea mai mare creştere. Părerea lui „John” nu e singulară. Reţelele de socializare, şi în special Twitter, sunt pline de mesaje critice ale suporterilor englezi la adresa lui Vlad Chiricheş. Unii sar calul, câţiva i-au compus chiar cântece ironice. Alţii, însă, nu văd în românul care a jucat 43 de meciuri în două sezoane pentru Tottenham un fotbalist catastrofal:

„De fapt, Chiricheş nu e un jucător rău. E puternic, e tehnic şi plin de încredere ca fundaş. În plus, urcă în atac şi trage la poartă. Problema este că nu-şi găseşte forma şi condiţia fizică. O altă problemă este că pare dezinteresat să joace pentru Tottenham. În cazul ăsta, trebuie vândut. Va fi greu să recuperăm suma de transfer plătită pe el”, e părerea lui „G-Spur”.

Douăzeci şi trei de luni au trecut de la transferul în Anglia al celui mai scump fotbalist vândut vreodată din Liga 1, iar Chiricheş e din nou pe picior de plecare. În august 2013, Tottenham plătea Stelei 8,5 sau 9,5 milioane de euro. Suma diferă în funcţie de sursă. "Cred în Vlad, sunt convins că se va acomoda. În opinia mea, Chiricheş s-ar putea să facă pasul şi mai sus de la Tottenham. După 2-3 ani de Premier League, la 25-26 de ani când un fotbalist atinge apogeul maturităţii şi a formei lui sportive, fotbalistic poate să ajungă şi la 15-20 de milioane de euro şi să facă pasul la o echipa şi mai valoroasă", spunea imediat după transfer Mihai Georgescu, antrenorul care în 2003 l-a tentat pe Chiricheş să vină de la LPS Bacău la Ardealul Cluj, când actualul internaţional avea 14 ani.


Vlad Chiricheş şi descărcarea sa după golul marcat pe 14 ianuarie 2015, în victoria cu 4-2 în faţa lui Burnley, din Cupa Angliei

De la venirea în Anglia au trecut doi ani, iar Chiricheş se apropie de apogeul maturităţii din postura de fotbalist care n-a reuşit în Premier League. E campionatul în care a visat să ajungă, după cum îşi aminteşte Petre Grigoraş, fostul său antrenor de la Pandurii. Cota sa e acum undeva la jumătate. În ciuda faptului că englezii pretind 7 milioane de lire sterline, cumpărătorii sunt reţinuţi. Galatasaray tocmai a făcut o ofertă de 3,6 milioane de lire sterline, refuzată. Site-ul transfermarkt.co.uk îl cotează pe român la 4,2 milioane de euro.

Ce s-a întâmplat cu Chiricheş? De ce un fotbalist care acum doi ani juca „formidabil”, aşa cum consideră primul lui antrenor de la LPS Bacău, Nicu Ursachi, a ajuns să-şi dorească să evadeze din Londra, oraşul în care soţia sa şi-a făcut studiile şi în care cei doi îşi visau viitorul? ProSport a discutat în ultimele zile cu aproape toţi oamenii importanţi din cariera lui Chiricheş în încercarea de a găsi răspunsurile pentru declinul său tot mai abrupt.

De la stânga la dreapta: Mihai Georgescu, Benone Lazăr, Valeriu Răchită şi Ionuţ Badea, oameni care au lucrat sau i-au marcat cariera lui Vlad Chiricheş

Victima: loial lui Villas Boas, lovit prin jocuri de culise?

Ionuţ Badea este antrenorul care a lucrat cu Chiricheş la două cluburi, Internaţional Curtea de Argeş şi Pandurii. Pentru el sau datorită lui, fundaşul a refuzat Steaua şi a mers la Târgu Jiu în vara lui 2010. Povesteşte pentru ProSport Benone Lazăr, finanţatorul de atunci de la Internaţional: „Chiricheş a vrut să se ducă la Pandurii după Badea. S-ar fi dus la Steaua, dar nu l-a băgat Piţurcă în seamă”. Între timp, Badea – sau „filozoful”, cum îi spune Lazăr – a devenit secundul lui Iordănescu şi ia contact cu Chiricheş atunci când acesta vine la acţiunile echipei naţionale. „L-am urmărit pe Vlad în toate meciurile din Anglia şi nu văd de ce nu joacă titular. Calităţile lui sunt clare pentru asta. Are vârstă, are experienţă. Sunt convins că situaţia lui actuală e cauzată de o gândire de manager, de strategie, nu are legătură cu forma sportivă. Nu lipsa de valoare e cauza pentru care nu joacă Vlad”, spune Badea pentru ProSport. Este Chiricheş victima unor jocuri de culise pe White Hart Lane?

Fundaşul care acum 5 ani refuza Steaua din loialitate faţă de un antrenor a venit la Londra în mandatul lui Andre Villas-Boas, ca parte dintr-o campanie frenetică de cumpărături făcută cu suta de milioane de euro luată de Tottenham de la Real Madrid pentru Gareth Bale. Din 7 internaţionali - Eriksen, Soldado, Lamela, Chadli, Paulinho şi Capoue – cumpăraţi, Chiricheş a fost cel mai ieftin. La sosirea sa, Villas Boas spunea: "E un jucător care a fost urmărit de multe echipe. Are o abilitate extraordinară de a ieşi din apărare cu mingea la picior, şi asta ne-a plăcut cel mai mult la el. E un adevărat lider". Chiricheş făcuse un sezon extraordinar la Steaua şi aştepta transferul în Premier League. Petre Grigoraş, fostul lui antrenor de la Pandurii: „Îşi dorea foarte mult să meargă în Premier League. Soţia lui era la Londra, dorinţa i s-a îndeplinit. Asta e viaţa, a ajuns acolo, dar uite că nu a reuşit”.

Iniţial, trecerea lui Chiricheş la Tottenham a creat o isterie în România. O informaţie oricât de  lipsită de importanţă legată de fostul fundaş al Stelei devenea un activ important pentru jurnalişti în goana după audienţă şi trafic. Românii citeau orice despre noua lor vedetă. Dispărut după retragerile lui Chivu şi Mutu, star-system-ul începea să dea semne de viaţă odată cu ascensiunea lui Chiricheş, comparat tot mai tare cu Gică Popescu, fotbalist ajuns şi el la Tottenham în 1994. La debutul în Premier League, pe 24 septembrie 2013, fundaşul era numit omul meciului în victoria cu 2-0 de la Aston Villa. Bulgărele mediatic creştea.

"E un antrenor foarte bun, un om senzaţional, îl apreciez foarte mult pentru ceea ce este ca om şi ca antrenor", îl caracteriza Chiricheş pe Villas Boas într-unul dintre rarele interviuri date. Cei doi vorbeau în portugheză, limbă învăţată de român în 2007, anul cu ghinion petrecut la Benfica Lisabona. „Vlad e un tip care are nevoie să i se arate încredere”, spune Grigoraş. După o perioadă de acomodare, Villas Boas îi arăta încredere, iar echipa câştiga meciuri. Viitorul îşi întindea braţele către Vlad „Ţepeş”, aşa cum l-au poreclit, previzibil, jurnaliştii englezi obsedaţi de legendele cu Dracula.

A avut o perioadă bună, chiar foarte bună. Ieşea jucătorul meciului în campionat şi cupele europene. După, au intervenit două evenimente, nu ştiu care a avut o influenţă mai mare. Primul a fost plecarea lui Boas care avea toată încrederea în el, iar Vlad simţea treaba asta şi avea o altă stare”, susţine Mihai Georgescu, omul care l-a transformat pe Chiricheş în fundaş central la 16 ani, la şcoala de fotbal Ardealul. Pe 15 decembrie 2013, Tottenham era zdrobită acasă de Liverpool, 0-5. Chiricheş ratase ultimele 3 meciuri din cauza unei accidentări şi nu l-a putut ajuta pe Villas Boas. Portughezul a fost dat afară. Ionuţ Badea este ferm: „Dacă Villas Boas nu era demis, Vlad ar fi fost acum om de la bază la Tottenham”.


Vlad Chiricheş şi Andre Villas Boas, sau unde ar fi putut să fie românul dacă managerul portughez nu era demis

După plecarea managerului portughez, Chiricheş a început să comită erori şi să joace din ce în ce mai rar. Cifrele lui oferă indicii semnificative. Dintre cele 22 de meciuri scurse între transferul său şi demiterea managerului portughez Andre Villas Boas, românul a jucat în 50 la sută (11 jocuri), iar rezultatele echipei au fost 7 victorii, 3 egaluri şi o înfrângere. A urmat mandatul englezului Tim Sherwood, în care Chiricheş a jucat 13 meciuri din 28, adică 46,4 la sută, cu 7 victorii, două egaluri şi 4 înfrângeri. Procentajul partidelor jucate a scăzut dramatic în ultimul sezon, atunci când Tottenham l-a numit manager pe argentinianul Mauricio Pochettino: 19 meciuri din 57, 33 la sută procentul prezenţei în teren şi un bilanţ negativ, 6 victorii, 6 egaluri, 7 înfrângeri.

Transferul lui Chiricheş i-a fost propus lui Villas Boas de directorul sportiv italian Franco Baldini. Fosta mâna dreaptă a lui Capello la naţionala Angliei avea o relaţie excelentă cu impresarii lui Chiricheş, Ioan şi Victor Becali. Închişi acum după verdictul din Dosarul Transferurilor, agenţii aveau legături importante în Italia, acolo unde lucrau cu Pietro Chiodi, devenit între timp finul lui Victor Becali. Relaţia bună cu Baldini e întărită şi de reacţia lui Ioan Becali imediat de după demiterea lui Villas-Boas, pe 16 decembrie 2013. „I-am trimis un SMS lui Baldini cu o propunere de antrenor român. Nu pot să vă spun dacă e Petrescu sau altul”.

Potrivit presei britanice, Baldini şi Villas-Boas au sistat orice relaţie cu puţin timp înainte de demiterea portughezului. Chiar în acea perioadă, Chiricheş era accidentat. Baldini a rămas, însă a avut „legăturile îngheţate” cu interimarul Tim Sherwood. Motivul? Daily Mail: „Transferurile ratate din vara lui 2013”. Curios, imediat după demiterea lui Villas Boas, actualul manager Mauricio Pochettino – pe atunci la Southampton - a fost chestionat despre o posibilă venire la Tottenham. „Trebuie să am control asupra transferurilor, nu pot să lucrez când alte persoane decid ce jucători vin şi ce jucători pleacă”. Trimiterea evidentă era către Baldini. Şapte luni mai târziu, Pochettino a venit în club, iar în decembrie 2014 managerul argentinian îl aducea de la Southampton, fostul său club, pe scouterul Paul Mitchell pentru a deveni noul director de recrutări şi analiză de la Tottenham. Italianul Baldini, cel care îl adusese pe Chiricheş la Londra, rămânea cu un rol decorativ.


Chiricheş şi Ioan Becali, înainte de decolarea spre Londra. Pe Heathrow aveau să fie aşteptaţi de Franco Baldini

Ionuţ Badea, susţinătorul ideii că românul este ignorat din motive strategice, întăreşte: „În toate discuţiile pe care le-am purtat cu Vlad, el mi-a spus că şi-a aşteptat şansa, a încercat tot pentru a fi titular. Sunt convins că n-ar avea probleme să fie titular dacă managerul ar vrea”.

Situaţia nu e nouă în cariera fundaşului. În 2008, Internaţional Curtea de Argeş îl transfera pe 75.000 de euro plus TVA de la Ardealul. Chiricheş semna pe 5 ani, însă antrenorul nu-l dorea. Povesteşte Benone Lazăr: „Îl aveam atunci antrenor pe Liviu Ciobotariu.  L-am întrebat: „Ce facem, Liviule, cu ăsta? El nu era prea entuziasmat, nu-l ştia. I-am zis: „Ia-l că răspund eu pentru el!”. Diferenţa dintre România şi Anglia este că Daniel Levy, şeful lui Tottenham, nu a încercat să i-l impună managerului pe Chiricheş.

De ce nu l-a vrut, însă, Pochettino?

Neadaptatul: prea tehnic pentru stilul direct din Premier League

Petre Grigoraş spune despre Chiricheş că este cel mai bun fundaş pe care l-a antrenat vreodată. „El şi Ousmane Vieira sunt aproape la egalitate”. Întrebat de ce nu a reuşit fostul lui jucător la Tottenham, antrenorul ezită câteva secunde, apoi începe să vorbească: „E o diferenţă mare între Premier League şi Liga 1. Vlad are calităţi bune, are tehnică bună, dar nu e foarte puternic. Stilul de joc al englezilor nu i-a priit. Nu forţa, jocul de cap şi determinarea erau punctele lui forte. El ieşea cu mingea la picior, avea anticipaţie. Poate impactul a fost prea dur cu fotbalul englez”.


Vlad Chiricheş anticipează şi îi blochează calea lui Wayne Rooney, cu preţul unui fault. Jocul aerian lasă însă de dorit

În 2014, Valeriu Răchită a lucrat cu Chiricheş la echipa naţională la meciurile cu Algeria, Grecia, Ungaria şi Finlanda. Explicaţia lui întăreşte ideea lui Grigoraş: „Când eram la Steaua şi jucam cu englezii, cei mai buni fundaşi ai lor erau atacanţii. Făceau pressing, băgau alunecări, ne disperau. Vlad nu s-a adaptat la rigorile de acolo. Mai încerca şi floricele. L-am văzut în multe meciuri, şi ca fundaş central şi ca fundaş dreapta, şi a greşit”. Momentele în care Chiricheş preia şi încearcă să dribleze din postura de ultim fundaş, riscând să piardă mingea, i-au uluit pe fanii englezi, dar fazele acestea erau ceva normal în România. „Făcea greşeli foarte mari şi la Pandurii, risca mult, dar aveam şansa să nu luăm gol. I-am spus când a plecat: „Vezi că te duci la Steaua şi dacă faci aceleaşi greşeli eşti mâncat!” Ăsta era stilul lui, poate voia să-l copieze pe Gică Popescu, voia să vină şi la construcţie. Nu era ca Bumbescu”, îşi aminteşte Grigoraş.

Aceste greşeli au o rădăcină adâncă. Povesteşte primul antrenor al lui Chiricheş, fostul fotbalist Nicu Ursachi: „Eu îl foloseam mijlocaş, aveam alţi fundaşi centrali, mai înalţi. De aia şi pasează, îl lăsam să paseze. Juca şi închizător şi mai în faţă. Juca pe toate posturile la mijloc. Aveam încredere în el că are o îndemânare bună şi e şi deştept în joc. Jucând mijlocaş şi având ştiinţa jocului, probabil că încearcă să dribleze mai mereu. În Anglia nu poţi, sunt atacanţi foarte puternici. Dacă nu joci simplu, pierzi mingea repede”.  Lui Ursachi nu îi este greu să răspundă la întrebarea: „Ce este Chiricheş, mijlocaş sau fundaş?”. „Pentru mine, Vlad este mai mult mijlocaş”. 

Mihai Georgescu a moştenit la Cluj înclinaţia spre fantezie pe care Chiricheş a arătat-o la LPS Bacău: „De copil, a fost mijlocaş. Şi la mine, din 2004 până în 2007 el a fost mijlocaş lateral-atacant. Chiar şi în anul 3 a fost atacant, ţin minte un meci la Bistriţa în care a ratat foarte mult. L-am transformat apoi în fundaş central. Am simţit că are calităţi mai bune acolo. Are anticipaţie bună, are simţul ritmului în plecări vizavi de adversar. În general, aprecia bine momentul deposedării. În plus, era echilibrat, serios, o construcţie fizică frumoasă”.

La scurt timp după transfer, Chiricheş descria pe scurt contactul cu fotbalul britanic: "Faţă de ce am întâlnit în ţară, au o bază extraordinară de antrenament. Ca ritm de joc e mult mai rapid, e diferit. Cred că sunt jucătorii mult mai valoroşi".


Chiricheş îşi roade unghiile într-o ipostază extrem de familiară în al doilea sezon la Tottenham: aşezat pe banca de rezerve
 

Poate nivelul fotbalului în Anglia e un pic mai ridicat, fotbalul e mai dur. El are un fizic mai firav. La Steaua, a jucat formidabil. În Anglia primează nişte calităţi fizice
Nicu Ursachi, primul antrenor al lui Chiricheş

Cum poate fi analizat jocul lui Chiricheş din primul sezon? ProSport a accesat cifrele românului de pe site-ul englez de statistică Squawka şi le-a comparat cu cele ale principalilor contracandidaţi pe postul de fundaş central, Michael Dawson şi Younes Kaboul. Dintre cei trei, Chiricheş e singurul cu un raport bizar la capitolul faulturi. Românul a fost faultat de mai multe ori decât a faultat el! Chiar dacă are de două ori mai puţine minute jucate decât Dawson, Chiricheş are un număr mare de tacklinguri (29) şi un procentaj ridicat de reuşită (54%) . Apoi, e lider la un capitol la care fundaşii centrali din Anglia nu stau grozav: a încercat 13 driblinguri şi a reuşit 76 la sută dintre ele, în timp ce Kaboul are doar 5 încercări, iar Dawson două. Foarte tehnic şi ofensiv, Chiricheş e în schimb codaş la jocul aerian într-un campionat în care loviturile de colţ şi fazele fixe sunt prilej de sărbătoare pentru fani. Românul are cele mai puţine dueluri aeriene câştigate (23) şi cel mai mic procentaj de dueluri câştigate (46%) dintre cei 3.

 

Descrierea lui Mihai Georgescu se potriveşte perfect cu cifrele lui Vlad din 2013-2014. Antrenorul care l-a crescut la Ardealul ştie exact ce-i lipseşte „copilului” său: „A avut o întrerupere de două luni. După întreruperea aceea, i-a fost greu să revină. Între timp, cum în Anglia nimeni nu stă după nimeni, nemaiavându-l pe Chiricheş la nivel maxim, cei de la Tottenham l-au adus pe Fazio. Apariţia unui contracandidat a venit exact pe una dintre problemele lui. Problema lui Vlad e la jocul aerian, iar în fotbalul englez se pune mare preţ pe asta. Argentianianul a fost adus exact pentru rezolvarea acestei probleme”

În vara lui 2014, argentinianul Pochettino – fundaş central în cariera de fotbalist - l-a adus de la Sevilla pe compatriotul său Federico Fazio. În al doilea sezon, în care Chiricheş a jucat mai mult fundaş dreapta, cifrele lui au scăzut.

O comparaţie cu Fazio şi Vertonghen îl pune pe român într-o situaţie delicată. E codaş la aproape toate capitolele: meciuri jucate (10), procentajul tacklingurilor reuşite (45%), numărul şi procentajul driblingurilor (3 / 43%), numărul şi procentajul duelurilor aeriene câştigate (6 / 40%). O descriere realistă ar fi că, statistic, Chiricheş s-a prăbuşit în al doilea an.

Pus în faţa unui eşec al unui jucător pe care l-a învăţat tot ce ştia, Mihai Georgescu are o soluţie ascunsă într-o descriere: „Mai degrabă, îl văd pe Vlad în campionatul spaniol sau italian. E fundaş central de tip continental, nu britanic”.

În octombrie 2013, reporterul ProSport Sorina Opriţescu îl intervieva pe Chiricheş în cantonamentul naţionalei:

Tu de ce crezi că un fotbalist român nu se adaptează atât de repede şi de bine în campionatele din străinătate?
Cred că aici este vorba despre cultura pe care o acumulezi de-a lungul anilor. Şi mai cred că este vorba şi despre psihologia fiecărui jucător în parte, cât de bine pregătit eşti să o iei de la capăt, să demonstrezi în alt loc decât cel în care erai obişnuit că eşti cel mai bun.

De aici se naşte o altă întrebare. Este Chiricheş pregătit mental pentru fotbalul din occident?

Depresia stranierului: cum l-au afectat criticile şi lipsa de încredere a antrenorului?

Pentru a încerca să intrăm în mintea lui Chiricheş, trebuie să ne întoarcem în timp până la începutul anilor 2000, când jucătorul se antrena pe terenurile de la Bacău, stricate ulterior de Dumitru Sechelariu. Povesteşte Nicu Ursachi: „Era un copil cuminte şi silitor. Învăţa foarte bine. Mama lui se ţinea de capul lui să înveţe. Părinţii lui erau divorţaţi, taică-su venea vara din străinătate. Nu era timid. Nici introvertit”.

Benone Lazăr a reuşit să-l transfere pe Chiricheş în 2008, la mare bătaie cu Vasile Şiman care trăgea să-l ducă la Sportul Studenţesc. Primele lui impresii despre jucător: „Era tăcut, pragmatic, trăgea de el, ciolănos”. Lazăr mai are o amintire legată de negocierile pe care le-a purtat cu jucătorul şi cu mama acestuia: „Familia lor era despărţită, pe taică-su îl cheamă Benone ca pe mine. Maică-sa, mai pragmatică, director pe la vânzări pe la o firmă de apă minerală, a venit cu el în cantonament la Predeal. Maică-sa m-a luat cu întrebări pragmatice, dar eu aveam experienţă, că doar lucrez cu o mie şi ceva de oameni. I-am spus că o să fie, o să fie, o să fie lapte şi miere. Am făcut până la urmă contract pe 5 ani cu el. Avea un pic de scepticism de la maică-sa. Ce am păţit cu el, cu clauze, cu neclauze. I-am dat mulţi bani. 10 mii, 12 mii pe an. La final, în ultimul an, ajungea la 25 de mii”.


Chiricheş loveşte mingea cu capul din faţa lui Lacina Traore. Ipostază cu actualul fundaş al lui Tottenham în tricoul lui Internaţional
 

Nu am nimic să-i reproşez. Era un copil exemplar. Din punct de vedere al studiilor, maică-sa se ţinea de el să-şi facă liceul. Nu era un geniu, dar era la locul lui. Se vedea că mama lui avea cea mai mare încredere în el
Benone Lazăr

Mama i-a dat încredere lui Chiricheş, Mihai Georgescu şi Ionuţ Badea la fel, Petre Grigoraş şi Villas Boas sunt şi ei antrenori care au ştiut să ajungă la resorturile invizibile din mintea fotbalistului. Valeriu Răchită vorbeşte despre o criză de încredere de care s-a lovit Chiricheş în Anglia: „Trebuia să i se dea mai multă încredere. Din păcate, fotbalul englez nu are răbdare, sunt foarte mulţi bani la mijloc”. Mihai Georgescu e de acord cu teoria fostului secund al lui Victor Piţurcă: „Aducerea lui Fazio probabil că l-a dezechilibrat puţin pe planul încrederii totale. Probabil că aici s-a produs un declic. Probabil că asta l-a dereglat puţin, să şovăie, să nu aibă suficientă încredere în el. Dar treaba asta te zdruncină, te clatini puţin, apoi te reîncarci şi o iei de la capăt”.

Acum un an, Aurelian Chiţu vorbea în exclusivitate pentru ProSport despre experienţa sa nefericită în Franţa, la Valenciennes. Declaraţia lui ar trebui să fie obiect de studiu pentru antrenorii români care îşi copleşesc jucătorii cu atenţie, încercând astfel să le dea încredere:

„În România, eram obişnuit să mi se dea încredere. Acolo nu mi s-a dat. Pe urmă, după ce am căzut psihic, a fost şi vina mea. La antrenamente nu mai dădeam acelaşi randament. Am căzut psihic. Tot timpul mă gândeam că nu joc, mintea mea nu mai era la antrenamente”.

Trece Vlad Chiricheş printr-o depresie asemănătoare la Tottenham? Vivi Răchită: „E o problemă mentală, de adaptare la fotbalul profesionist. Cred că rădăcină problemei este la ABC-ul fotbalului românesc, la modul în care educăm tinerii jucători. Cum iese unul, îl facem Hagi, iar când se loveşte de fotbalul mare cade!”.

Acum un an şi jumătate, Chiricheş a fost chestionat de reporterii ProSport pe tema mentalului său:

Eşti afectat de criticile din ultima vreme legate de prestaţiile tale la Tottenham?
Mai presus de orice, eu sunt criticul numărul 1 atunci când vine vorba de mine. Ştiu când greşesc, ştiu când nu evoluez foarte bine. O să muncesc foarte mult, pentru că îmi doresc să revin la forma care m-a consacrat.

Ionuţ Badea nu simte însă că fostul său jucător de la Internaţional şi Pandurii şi actualul vicecăpitan al naţionalei are o problemă mentală: „Stă foarte bine cu psihicul. E puţin influenţat de situaţia lui actuală, însă nu e dărâmat. În niciun caz. E o persoană puternică, hotărâtă, nu e confuz. La ultima convocare, am văzut la el o creştere din mai multe puncte de vedere. Vlad intră în sala de forţă cu 30 de minute înainte de antrenamente, iar după antrenament intră din nou la sală”. Şi Mihai Georgescu are încredere în revenirea discipolului său: „Dacă rămâne la Tottenham, nu este exclus să înceapă să recupereze. E un tip puternic, cu un psihic foarte bun, are calităţi psiho-mentale”. Trecutul lui Chiricheş arată un tip disciplinat sau cel puţin aşa susţine Benone Lazăr:Nu zicea niciodată că nu face. El făcea până la final, era primul care se dezbrăca şi aştepta să iasă şi ceilalţi”.


Last man standing. Chiricheş îndură bărbăteşte eşecul din barajul cu Anglia pentru calificarea la Euro Under 21

Potrivit lui Badea, masa musculară a lui Chiricheş a crescut mult în cei doi ani petrecuţi la Tottenham. Acum un an şi jumătate însă, fundaşul a stat pe tuşă două luni, ratând 13 partide în campionat şi Europa League. „Probleme la spate”, au anunţat sec englezii. ProSport a aflat însă că jucătorul avea o hernie de disc, diagnostic infirmat rapid de impresarul Victor Becali.

Apare o nouă întrebare: are Chiricheş probleme fizice care-l împiedică să joace la nivelul din Premier League?

Hernia de disc: diagnosticul negat de impresar, confirmat de foştii antrenori

Pentru Mihai Georgescu, declinul lui Chiricheş are două cauze importante. Pe prima am aflat-o: plecarea lui Villas Boas. A doua e de natură fizică: A doua e accidentarea la coloană, o fisură de corp vertebral pe stres, probabil de la oboseală, de la efort. El venise după o perioadă foarte bună, cu multe meciuri bune la Steaua, dar cu un ritm infernal”.

În singurul său sezon la Steaua, Vlad Chiricheş a jucat în 38 de partide: 26 în Liga 1, 11 în Europa League şi unul în preliminariile Champions League. Nu este o cifră infernală pentru fotbalul profesionist. În sezonul trecut, Lionel Messi a apărut în 57 de partide pentru Barcelona, cu 50 la sută mai multe decât cele 38 ale lui Chiricheş. 

De unde au apărut oboseala şi stresul fundaşului de la Steaua, invocate de Mihai Georgescu?


Chiricheş urlă de durere într-un meci jucat pentru Steaua. A "ars" fundaşul în sezonul 2012-2013?

În 2012, la Steaua a venit Laurenţiu Reghecampf împreună cu preparatorul fizic Thomas Neubert. Imediat, cei doi s-au făcut remarcaţi prin metodele noi de antrenament şi vitaminizare. Steliştii au început să folosească TRX, un aparat care foloseşte forţa propriului corp pentru dezvoltarea musculară, iar jucătorii erau întăriţi cu un energizat aparent misterios, Active3, comercializat în România chiar de Neubert. În scurt timp, Steaua a devenit o echipă care alerga non-stop, iar în Liga 1 au început să apară suspiciunile de dopaj şi cereri de control doping. Pe 9 august 2013, cu câteva săptămâni înainte de transferul lui Chiricheş, Gigi Mulţescu – pe atunci antrenor la rivala Dinamo – declara: "Steliştii au o potenţă fizică peste limitele normalului, au demonstrat-o mai ales în sezonul trecut. Mi-e să nu aflăm peste ani ce s-a aflat şi despre alţii. Steaua este acum la un alt nivel. Este clar că există şi o explicaţie logică pentru asta, preparatorul fizic german, nu degeaba Germania domină fotbalul european. Şi preparatorul meu este şcolit tot acolo. Mai multe nu vreau să comentez”.

Deşi a părăsit Steaua „superpregătit”, Chiricheş a trebuit să aştepte aproape o lună până să debuteze. După alte două luni, în meciul cu Newcastle, românul suferea o fractură de piramidă nazală. Contactul cu fotbalul britanic a fost într-adevăr dur. Chiricheş rata turul barajului cu Grecia şi juca 80 de minute în retur, cu mască protectoare pe faţă.

„Vlad a crescut mult în masă musculară de când s-a transferat în Anglia”
Ionuţ Badea

Revenit în primul „11” al lui Tottenham pe 28 noiembrie 2013, românul s-a accidentat din nou o săptămână mai târziu, în meciul cu Fulham. În urma unui contact puternic, genunchiul i s-a umflat enorm. „Am drenat sânge din genunchiul lui, lucru care ne-a speriat pentru că ar fi putut fi o problemă la piciorul la care a fost operat. I-am făcut însă un tratament PRP şi totul s-a rezolvat”, dezvăluia managerul Andre Villas Boas.

PRP, sau infiltraţiile cu plasmă îmbogăţită cu trombocite, reprezintă o metodă controversată de recuperare în fotbalul modern. Lui Chiricheş i-a fost luat sânge care a fost introdus într-un sistem de centrifugare unde trombocitele, o sursă naturală de a creşte factorul de vindecare, şi plasma au fost separate. Ulterior, ele au fost reamestecate şi reinjectate în genunchiul vătămat.

În 18 zile Chiricheş era din nou pe teren, dar după încă 5 săptămâni încărcate în care a jucat 8 meciuri lua încă o pauză, care l-a ţinut în tribune între 1 februarie şi 30 martie. „Probleme la spate”, a anunţat Tottenham. Surse din anturajul echipei naţionale îi informau pe reporterii ProSport că Vlad Chiricheş are o problemă delicată: hernie de disc. Reacţia lui Florin Prunea la aflarea veştii: "Doamne fereşte! Cum să ai hernie şi să joci în continuare fără să te operezi!? Cât mai poţi să faci asta? O lună, două, şase şi apoi poţi să-ţi iei adio de la fotbal".

Negată atunci de Victor Becali şi de clubul Tottenham, problema este recunoscută acum de Petre Grigoraş, pentru ProSport: ”Da, aşa e. Vlad avea ceva probleme la spate. Avea probleme musculare, toate erau cauzate de această hernie. Ţin minte că a fost pe la Marjana, vraciul din Serbia. Nu era o problemă gravă. Goian joacă aşa de ani de zile”.  Practic, Steaua şi, ulterior, Tottenham au cumpărat un fotbalist care avea un disc herniat. Valeriu Răchită nu crede însă că problemele lui Chiricheş în Premier League au legătură cu latura fizică: „A avut o hernie de disc, dar nu cred că aici e problema”.

„Accidentarea la spate” a reapărut în vara lui 2014 în comunicarea oficială a lui Tottenham. Chiricheş a ratat astfel turneul de pregătire din Statele Unite şi Canada. „Vlad s-a plâns de durere în zona lombară şi este în continuare examinat pentru a determina gravitatea accidentării”, se scria în comunicatul lui Spurs. Niciun cuvânt despre hernie sau despre vreo fisură.

Neoficial însă, jurnaliştii englezi vorbeau despre o încercare camuflată a celor de la Tottenham de a scăpa de fotbalistul cu probleme medicale care i-a costat 8,5 milioane de euro. Conducătorilor nu le-a picat bine nici episodul petrecut chiar înainte de accidentarea de la finalul lunii ianuarie, atunci când Chiricheş a apărut beat în tabloidele din România.

Încă o întrebare. Este viaţa extrasportivă a lui Chiricheş un factor în eşecul de la Tottenham?


VEZI AICI CUM A CÂNTAT CHIRICHEŞ MANELE LA RITUALUL DE INIŢIERE DIN VESTIARUL LUI TOTTENHAM

Beţia: s-a schimbat Vlad Chiricheş din băiatul cuminte de acum 10 ani?

Benone Lazăr stă pe gânduri înainte de a răspunde la întrebarea: „De ce nu a reuşit Chiricheş în Anglia?”. După câteva secunde, spune: „S-ar putea să fi fost pălăria prea mare, să fi fost prea mare saltul. S-a îmbibat de încredere. Toată lumea l-a văzut sus şi probabil săracul n-a reuşit. La fel ca Simona Halep.


Chiricheş celebrează golul marcat în victoria din deplasare cu Fulham. În acel meci, românul a suferit a doua accidentare din perioada Spurs

Îmbibat de încredere era cu siguranţă Victor Becali, agentul lui Chiricheş, atunci când a declarat, nonşalant, că Tottenham e doar un pas din cariera lui Chiricheş care era urmărit de Mourinho şi Chelsea. Vorbele sale au pus pe jar conducerea şi fanii clubului londonez. Deşi îl aprecia pe jucător, managerul Villas Boas declara tăios presei britanice:Am vorbit cu jucătorul, i-am spus să discute cu agentul lui, să nu mai spună asemenea lucruri. Noi suntem un club mare, nu suntem o rampă de lansare pentru nimeni”. Din punct de vedere al imaginii, tabăra lui Chiricheş tocmai îşi dăduse un autogol.

Chiricheş şi Victor Becali, pe vremea când primul visa să cucerească Anglia, iar al doilea se pregătea să-l transfere deja în altă parte

După doar două săptămâni, jucătorul venit de la Steaua făcea ce fac aproape toţi românii care prind un transfer în străinătate: şi-a cumpărat o maşină foarte scumpă. Soţia lui Vlad a postat pe reţelele de socializare o poză cu un Maserati albastru nou-nouţ parcat în faţa casei lor. Bolidul (foto jos) are un preţ de piaţă de 150.000 de euro, 12,5 la sută din salariul pe un an al jucătorului. Fostul lui patron, Benone Lazăr, comentează cu umor: „Eu nu-l condamn că şi-a luat Maserati. Şi copiii mei au Ferrari. Pentru ce muncesc? Dacă am muncit, înseamnă că merit. Nu-l judec pentru asta. Nu trebuie să mă bucur de bani? Mie mi-a dat de gândit faptul că a făcut nuntă în Italia. Nu mai găsea în România un loc? Nu se mai fac nunţile în grădină, să dai prunele la o parte şi să pui un cort? Dar dacă el aşa a simţit...”.


Vlad şi Sabrina Chiricheş, un cuplu care şi-a dorit enorm să se stabilească în Londra. Viaţa i-ar putea duce, însă, la Istanbul

În cameră stăm singuri. Cred că mi-a fost mai uşor pentru că ştiam portugheză şi m-am împrietenit foarte repede cu brazilienii, cu Sandro, Paulinho
Vlad Chiricheş

Ajuns în Anglia, în oraşul visurilor soţiei sale şi ale lui, Chiricheş a început să resimtă şocul cultural. În decembrie 2013, mărturisea: „Nu prea pot să spun că m-am adaptat repede. E un cu totul alt nivel. În străinătate, de obicei, este mult mai dificil să te adaptezi. Mă bucur că am fost acceptat de grup”. Condusul cu volanul pe dreapta, mâncarea şi vremea sunt primii trei factori acuzaţi de toţi fotbaliştii români care au jucat în Premier League. Chiricheş nu putea fi diferit:

„Mi-e foarte dor de mâncarea tradiţională românească. Când vin în ţară, mănânc câte puţin din fiecare gustare pe care nu o am în Anglia. Cel puţin în luna septembrie mi-a plăcut foarte mult vremea de acolo. Chiar şi jucătorii englezi se mirau de ce bine putea să fie. Dar am prins şi luna august. Atunci a fost oribil. Îmi lipsea mult căldura din ţară, ploua tot timpul. Sunt obişnuit, dar îmi lipseşte temperatura constantă din ţară”.

Întrebat despre factorul extrasportiv din procesul adaptării lui Vlad, Mihai Georgescu spune: „Şansa lui e că are soţia acolo, e de mult timp acolo. A terminat facultatea la Londra. Poate să fie un element de echilibru pentru el”. Pe 27 ianuarie 2014, pe un viscol puternic din Bucureşti, nici măcar umărul ferm al Sabrinei Chiricheş nu şi-a mai putut susţine soţul. Întorşi de la un chef alături de Mihai Stoica şi de alţi foşti colegi de la Steaua, Vlad s-a prăbuşit, beat, în zăpadă lângă soţia sa roşcată. Imaginile au trecut rapid din tabloidele româneşti în cele britanice, mult mai experimentate. Singura problemă este că fundaşul se întorsese în România într-o scurtă pauză înainte de meciul cu Manchester City. Managerul interimar Tim Sherwood a văzut imaginile şi a comentat împăciuitor:

Am văzut acel filmuleţ. Mi s-a întîmplat şi mie să cad în zăpadă. A avut un weekend liber, important e să joace foarte bine în meciul cu Manchester City. Nu va fi amendat, nu se pune problema, până la urmă n-a încălcat nici o regulă”

Două zile mai târziu, Tottenham era zdrobită acasă de Manchester City cu 5-1. Folosit titular, Chiricheş a părut 90 de minute ca un obiect ridicat de o tornadă, învârtit în aer şi apoi trântit violent la pământ. Daily Mirror a scris, după, că Vlad Chiricheş „a fost transformat de Aguero într-o marionetă”. 48 de ore mai târziu, românul era oficial „accidentat la spate”.

În Moldova, la Bacău, imaginile cu neputinţa românului de la Tottenham au avut efectul unui şoc asupra primului său antrenor. Nicu Ursachi, ieri, pentru ProSport: „A mers numai în sus, sus, sus, apoi a avut problemele alea. Ba s-a îmbătat, ba a făcut nu ştiu ce. O greşeală din asta te dă jos. Dar cred că îşi revine”.


Chiricheş dansează într-o imagine de arhiva, de pe vremea când juca pentru Pandurii Târgu Jiu

VEZI AICI IMAGINI CU CHIRICHEŞ ÎN LACRIMI LA PETRECEREA DE DESPĂRŢIRE DE PANDURII

S-a transformat Chiricheş din băiatul cuminte de la sfârşitul anilor 90 care juca mijlocaş pe un teren fără tribune din Bacău într-o vedetă cu nasul pe sus? Oamenii care i-au influenţat cariera au fost întrebaţi dacă au mai vorbit cu el în ultimii ani şi dacă ei cred că Vlad s-a schimbat. Răspunsurile lor sunt lăsate fără niciun comentariu:

Nu am mai vorbit de un an. Trebuia să merg la nuntă la el, dar nu am mai putut. Se mai poate schimba un om, dar nu cred. Nu ştiu să se fi schimbat
Petre Grigoraş, fost antrenor
 

Dacă s-a schimbat, a făcut-o în bine. Vlad a crescut în personalitate
Ionuţ Badea, fost antrenor
 

Nu m-a mai sunat. Ne-am mai întâlnit de câteva ori, când mai venea vara la Bacău. Mai venea pe la teren. Asta când juca la Internaţional şi la Pandurii. Când s-a dus la Steaua, nu m-am mai văzut cu el. Când a ajuns prea sus, nu l-am mai văzut pe la Bacău
Nicu Ursachi, primul antrenor

Cu el nu am mai vorbit. L-am sunat de două ori, dar nu mi-a răspuns la telefon. Cu maică-sa şi cu taică-su am mai vorbit. Nu am luat, însă, asta ca pe un afront
Benone Lazăr, fost patron
 

M-am mai întâlnit la meciul cu Irlanda de Nord. Nu s-a schimbat ca om. În niciun caz. Din construcţia lui genetică, e un tip echilibrat. Fiecare tânăr mai face câte o chestie. E serios, un băiat deosebit
Mihai Georgescu, antrenorul care l-a transformat în fundaş central

Schimbat sau nu, Vlad Chiricheş ar putea ajunge în următoarele ore în Turcia, la Galatasaray, într-un campionat care i-a primit pe Hagi şi Popescu când aceştia trecuseră de 30 de ani. Chiricheş are 26. Nicu Ursachi are un mesaj pentru fostul său jucător: „Trebuie să se reorganizeze la minte. Poate la Galatasaray primeşte alte sarcini de joc care să i se potrivească”.

Petre Grigoraş şi Valeriu Răchită sunt mai optimişti. „Să sperăm că se va readapta în Turcia, dar nici acolo nu e viaţa uşoară”, spune Grigoraş, în timp ce Răchită declară: „Poate să-şi revină la Galatasaray, cred că şi el e dezamăgit că n-a reuşit în Anglia. Acolo e cel mai puternic campionat din lume”.

Mihai Georgescu nu este, însă, încântat de perspectivă: „Dacă se finaliza mişcarea la Roma, era o variantă bună pentru el. La Galata, am reţineri. Aduc jucători de valoare, spre finalul carierei, dar pe de altă parte nu e un campionat al performanţei. Anglia, Spania şi Germania sunt campionate echilibrate”. Omul care i-a schimbat cariera la 14 ani are, însă, un mesaj simplu pentru Vlad. E mesajul unui bărbat care ţine enorm la fostul lui elev, deşi au trecut 8 ani de cînd drumurile lor s-au despărţit, firesc: „Îi transmit să aibă totală încredere în puterile lui”.

Aş vrea să fiu mai puţin introvertit. Dar, până la urmă, nu mă deranjează acest lucru, sunt aşa cum ştiu eu mai bine să fiu
Vlad Chiricheş

 
Care credeţi că e principala cauză pentru care Vlad Chiricheş nu a reuşit la Tottenham?
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.