DUCKADAM 60 | Amintiri din copilărie cu Helmuth. Cea mai interesantă ieşire în străinătate pe vremea lui Ceauşescu: "Am descoperit ciocolata pe care o vedeam la TV şi mâncam câte 10-12 pe zi"

1 apr 2019 1355 afişări Special

Helmuth Duckadam sau "Eroul de la Sevilla", titulatură care nu îi surâde neapărat, "este puţin exagerat" a spus fostul mare portar al Stelei într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ProSport, a povestit despre cariera lui de fotbalist, cum era pe vremea lui Ceauşescu şi ce însemnau plecările în străinătate în urmă cu 35-40 de ani. 

Preşedintele de imagine al echipei FCSB a început "de jos", din Liga a IV-a, la o echipă din localitatea sa natală, Semlac. A pornit la drum cu vise mari pentru jucătorul de atunci, dar mici pentru personalitatea care avea să ajungă. 

"Ca orice copil îmi plăcea sportul. În comuna mea natală la Semlac, când eram la şcoală, abia aşteptam să vină pauzele şi aşteptam cu nerăbdare pauza cea mare că era de 20 de minute şi atunci puteam să ne desfăşurăm mai bine. Atunci, făceam toate sporturile pentru că în acea perioadă era Daciada şi jucam şi handbal şi baschet şi fotbal, sigur, fotbalul era cel mai popular sport, cred că este şi la ora actuală.

Eu eram puţin mai puturos, de la început mi-a plăcut să stau în poartă şi dacă aveam şansa ca în acea porţiune de teren să fie şi nisip îmi plăcea să mă arunc după mingi, să mă arunc pe jos. Sigur, nu era neapărat mama cea mai fericită când ajungeam acasă, dar cu siguranţă cred că de acolo a început pasiunea pentru postul de portar. 

Nu am avut niciodată curajul să visez la o carieră de fotbalist, de Divizia A, de echipă naţională, dar la 15-16 ani am debutat la Semlac, o echipă de Liga a IV-a cum ar fi acum. Ne-am dorit întotdeauna să ajungem într-o fază superioară a Cupei României şi acolo să jucăm cu o echipă de Divizia C, visam eu atunci, Gloria Arad era atunci o echipă, şi să reuşim să mergem cu un rezultat de egalitate în prelungiri şi să ajungem la penalty-uri şi atunci eu să apăr acele penalty-uri şi să ne calificăm într-o fază superioară a Cupei României, cam astea erau visurile mele atunci", a spus, în exclusivitate, pentru ProSport, Helmuth Duckadam, care a trecut prin toate ligile până să ajungă la Steaua. 

Duckadam: "Mâncam câte 10-12 ciocolăţi Mars pe zi"

Pe vremea lui Ceauşescu plecările în străinătate nu erau dese şi era mai complicat să se realizeze, dar fotbaliştii, cei care jucau la echipele din Divizia A, erau mai norocoşi. Helmuth Duckadam a vorbit despre cea mai interesantă plecare a sa şi mai ales despre ciocolata Mars :-) 

"Prima plecare a fost cu UTA cu juniorii, am fost la Bratislava, însă prima ieşire afară mai interesantă a fost în Grecia, eram la Steaua şi jucam cu OFI Creta. Am văzut pentru prima dată la televiziunea maghiară, pentru că aveam antenele puse spre unguri, că noi aveam doar două ore de emisiune şi atunci ne mai uitam la unguri, ciocolata Mars şi când am ajuns în Grecia, vis-a-vis de hotelul nostru era un magazin alimentar şi am văzut acea ciocolată. De toţi banii mei pe care i-am luat, zilnic am cumpărat şi am mâncat câte 10-12 ciocolate. La ora actuală nu mai mănânc că m-am săturat de câte am  mâncat în perioada aceea. A fost frumos, interesant", a mai povestit fostul mare portar. 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.