EXCLUSIV | România U21, deasupra tuturor? Un membru al "Generaţiei de Aur" recunoaşte: "Parcă au luat-o puţin înaintea noastră!"

25 iun 2019 3190 afişări ProSport Live

Parcursul entuziasmant la Campionatul European al României U21 şi calificarea în semifinalele turneului final i-au luat prin surprindere pe foarte muţi oameni din lumea fotbalului, inclusiv pe cei din "Generaţia de Aur", care ajungeau până în sferturile de finală la Campionatul Mondial din 1994.

Într-o intervenţie avută marţi dimineaţă la ProSport Live, Dorinel Munteanu (51 de ani), liderul de selecţii din echipa naţională, i-a felicitat pe jucătorii lui Mirel Rădoi şi apreciază că aceştia încep să depăşească nivelul generaţiei din care a făcut parte.

"Nimic nu a fost întâmplător. Eu cred că s-a format un grup unit, chiar dacă s-a schimbat antrenorul. Mirel a adus un plus, dar meritul este exclusiv al acestor jucători. Sunt convins că nu se vor opri aici!
 
Este greu de făcut o comparaţie pentru că în această generaţie sunt toţi de aceeaşi vârstă. Eu am debutat la echipa naţională la 23-24 de ani. Această generaţie parcă a luat-o puţin înaintea noastră. Sigur, este concludent ca ei să obţină în continuare rezultate bune, să creeze speranţe. Generaţia asta are un atu, mai mulţi de aceeaşi vârstă, sunt foarte apropiaţi, 20, 21, 22 de ani. Generaţia noastră a dus fotbalul românesc opt-nouă ani la nivel înalt. Eu îmi doresc ca echipa U21 să menţină acest ritm", a declarat Munteanu.
 
Omul cu 134 de selecţii la prima reprezentativă a remarcat şi care este atuul echipei naţionale de tineret: "Fiecare generaţie şi-a adus un aport foarte mare pentru fotbalul românesc, dar această generaţie are spiritul de echipă, care n-a prea existat în ultimii ani la noi, dorinţa de a câştiga. Sigur, fotbalul evoluează, dar acest spirit de echipă, care a existat la generaţia mea, îl regăsesc şi aici, la tinerii jucători. Sigur, sunt la început de drum şi vor avea nevoie să joace în străinătate, să joace la nivel înalt, cum a fost în generaţia mea. E doar începutul, e bine ca această perioadă să se încheie cu o finală, e important pentru noi".
 
Naţionala de tineret a României s-a calificat în semifinalele EURO U21, după 0-0 în ultimul meci din faza grupelor, cu Franţa. În urma acestui egal, România a terminat pe primul loc grupa C, cu şapte puncte, urmată de Franţa, cu acelaşi punctaj, dar cu un golaveraj mai slab. Naţionala noastră s-a califică în semifinale, în timp ce Franţa merge mai departe fiind cea mai bună echipă de pe locul secund din cele trei grupe.
 
De asemenea, naţionala României şi-a asigurat prezenţa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. Echipa naţională de fotbal a participat ultima oară la Jocurile Olimpice de vară în 1964, tot la Tokyo.
 
Rezultatele României din faza grupelor:
  • România – Croaţia 4-1
  • România – Anglia 4-2
  • România – Franţa 0-0
 
Semifinalele Campionatului European sunt următoarele: România – Germania şi Spania – Franţa.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.